bulion - 9142 przepisów (strona:410/610)

Rosół z ,,kwiatem,, o orientalnym smaku 165

Orientalna wersja bulionu z żółtkiem. Polecam miłośnikom smaków kuchni tajskiej, chińskiej czy ogólnie orientalnej. Wystarczy trochę przypraw by zwykły bulion którego zostało nam z obiadu zamienić w zupełnie inne danie. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem 149

gdzieś zobaczyłam - była to galaretka z królika .Tyle że była to buraczkowa galaretka ( tzn. było tam mięso z królika , paski gotowanych buraczków i cos tam jeszcze - a wszystko zalane bulionem o kolorze czerwonego wina z żelatyną ). Postanowiłam , że spróbuję co by było gdyby tzn. jeśli zrobię galaretkę o smaku czerwonego barszczu. Tyle , że ja robię tak małe ilości , że musiałam(...)iść na skróty i ugotowany bulion już po rozpuszczeniu w nim żelatyny doprawić gotowym koncentratem barszczu czerwonego. A chrzan to podpatrzony w Kuchennych Rewolucjach ( tam był do galarety z jesiotra ). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Panga na sosie pomidorowo-cebulowym 167

łyżeczki mielonej papryki słodkiej sól 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonych listków świeżego ( lub suszonego ) lubczyku 1 łyżka pokrojonego koperku 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego ( lub woda i szczypta przyprawy typu vegeta) szczypta cukru olej z pestek winogron do smażenia Pangę przygotować do smażenia tzn. rozmrozić i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi ( niestety zużyjemy(...)patelni. Na tłuszcz po smażeniu ryby wrzucamy pokrojona w pół piórka cebulę i smażymy na złoto. Kroimy na ćwiartki pomidorki i razem z posiekanymi ziołami dodajemy do cebuli. Zalewamy bulionem i dusimy na małym gazie 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.  Na warzywach układamy rybę i podgrzewamy kilka minut tak by była ciepła i przeszła jednocześnie smakiem sosu. Podajemy

Buniabaje w kuchni
Obiadowy garnek - potrawka z soczewicą 159

danie bardzo sycące i treściwe. Soczewica sprawia, że więcej dodatków nie potrzebujemy by się najeść. Składniki : * pół kg mięsa mielonego z karkówki * szklanka soczewicy czerwonej  * pół litra bulionu  * pół kilograma pieczarek * duża cebula * pomidory w puszce TESCO * passata pomidorowa TESCO * sól , pieprz , mielona papryka czerwona TESCO * 4 łyżki oleju rzepakowego * natka pietruszki     Przygotowanie : Na rozgrzany olej(...)czerwonej papryki i podsmażyć, dodać mięso mielone i dusić aż straci surowość. Pieczarki pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Gdy składniki się podduszą dodajemy szklankę czerwonej soczewicy i dolewamy bulion. Gdy soczewica zmięknie wlewamy pomidory i dusimy. Wlewamy passatę pomidorową - tyle ile lubimy. Dla smaku. Całość przyprawiamy do smaku. Potrawkę podajemy gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki

Magiczne Życie Marty
Zupa grzybowa idealna na Wigilię 190

barszcz czerwony. W tym roku postawiłam na grzybową i powiem Wam, że robiłam wczoraj a smakowała super. Z dodatkiem gęstej śmietany i posypana koperkiem będzie idealna!     Składniki : * bulion warzywny * marchewka * 5-6 ziemniaków bądź makaron łazanki * garść suszonych grzybów * pół małej kwaśnej śmietany * łyżka mąki pszennej * ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty , sól     Przygotowanie : Grzyby(...)namoczyć w ciepłej wodzie dzień wcześniej. Razem z powstałym wywarem ugotować grzyby z bulionem warzywnym oraz pokrojoną w plasterki marchewką i przyprawami. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy. Można dodać makaron łazanki, wtedy gotuję makaron oddzielnie. Śmietanę rozprowadzić z mąką  i łyżką gorącej zupy. Wlać do garnka i zagotować. Przyprawić do smaku. Posypać koperkiem. insertCookd("de3c9ca1584ffdc4094a0f127cb24371

Magiczne Życie Marty
Gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie 195

ugotowanego ryżu * cebula * ząbek czosnku * sól , pieprz * jajko * 3 łyżki kaszy manny bądź bułki tartej * olej rzepakowy do smażenia   Sos pomidorowy : * mały słoiczek przecieru pomidorowego * pół litra bulionu warzywnego bądź rosołu * łyżka kwaśnej śmietany * sól , pieprz , cukier do smaku Przygotowanie : Kapustę poszatkować , posolić i odstawić na 20 minut. Do kapusty dodać mięso, ryż, jajko i przyprawy. Cebulę(...)czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa z kapustą. Wyrobić masę, formować gołąbki i obtoczyć w bułce tartej bądź kaszy mannie. Obsmażyć. Gotowe gołąbki ułożyć w garnku. Przygotować sos. Bulion zagotować, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Można dodać łyżkę kwaśnej śmietany i całość wlać do garnka z gołąbkami. Gotować całość na małym ogniu 40 minut. Podawać z ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Ryż prowansalski z warzywami i sezamem 165

makaronu. Może i Wam zasmakuje tak jak mi. Składniki : * torebka dowolnego ryżu * 3 łyżki oliwy z oliwek  * duża łyżka ziół włoskich,prowansalskich * warzywa mrożone * kieliszek białego wina * bulion drobiowy * sól, pieprz  Przygotowanie : Na rozgrzaną oliwę wrzucam zioła i warzywa, przesmażam. Wsypuję surowy ryż, dolewam kieliszek białego wina. Co jakiś czas podlewam bulionem, aż do miękkości ryżu. Dodaję sól

Magiczne Życie Marty
Sos z boczniaków 131

idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników. Jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo polecam.  Składniki : * 2 łyżki masła * mała cebula * 300g boczniaków * pół litra wody bądź buliony warzywnego * 1 łyżka mąki pszennej * 1 łyżka śmietany 18% * sól, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczniaki pokrojone w paseczki, przesmażyć(...)dolać wodę lub bulion i dusić do miękkości grzybów. Całość przyprawić do smaku. W śmietanie rozprowadzić mąkę, dodać kilka łyżek sosu, wymieszać i dodać do garnka. Zagotować. Można dodać posiekany świeży koperek

Magiczne Życie Marty
Indyk z woka ze szparagami 205

odpornościowy. Przepyszne I proste w wykonaniu danie- zapraszam :) Zaczynamy:  Składniki: 600 gr piersi z indyka 2 pęczki szparagów 2 papryki- żółta I czerwona 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu kurczakowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju Indyka myjemy I kroimy w kostki. Bulion mieszamy z mąką ziemniaczaną, sosem sojowym

Smaki Edyty
Niedzielny obiad? A jak! 328

udało mi się jednak coś zaradzic. WĄTRÓBKI DROBIOWE W SOSIE. (przepis autorski;) 3 cebule czubata łyżka masła 1 kg drobiowych wątróbek sól, pieprz liśc laurowy 1 szklanka bulionu (np. z kostki) 1/2 małego kubeczka śmietany łyżka mąki Cebule pokroiłam w półplastry, rozdzieliłam na cienkie paseczki i zeszkliłam na maśle. Wątróbki oczyściłam, pozbawiłam błonek, umyłam. Wrzuciłam do cebuli. Chwilę podsmażyłam(...)czym podlałam bulionem. Dodałam listek laurowy. Dusiłam pod przykryciem, póki wątróbka nie stała się jędrna, a zarazem miękka. Zdjęłam z ognia. Mąkę dokładnie rozrobiłam w śmietanie z odrobiną wody. Zdjęłam rondelek z ognia. Delikatnie wlewałam do całości, mieszając energicznie, by nie powstały grudki. Następnie zagotowałam, wyłączyłam.     MIESZANKA KASZ. (przepis autorski;) 1 filiżanka kaszy gryczanej 1 filiżanka kaszy jęczmiennej

W kuchni Karmel-itki
Śmietanowy blok wielkanocny z jajkiem. 134

Dziś na szybko. Bez wstępów. ŚMIETANOWY BLOK WIELKANOCNY Z JAJKIEM. (źródło: prasa; z moimi modyfikacjami) 400g kwaśniej śmietany 1,5 szklanki wrzątku 1 żółta papryka 4 korniszony 2 kostki bulionu warzywnego słoik mieszanki sałatkowej (groszek, marchew, kukurydza) 4 cieniutkie kabanoski 1/2 szklanki posiekanego koperku 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy sarepskiej 6 jajek na twardo 1 opakowanie żelatyny Kostki bulionu

W kuchni Karmel-itki
Pan Szczaw w roli konesera. 220

garście świeżych liści porcja włoszczyzny liść laurowy,  3 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu łyżka masła średnia cebula cukier, sól, pieprz dodatkowo: 3 jajka, ew. śmietana Z włoszczyzny gotuję bulion, wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Następnie odcedzam, przelewając przez sito, warzywa zostawiając.  Świeże liście blanszuję we wrzątku ok. 5 minut, aby zmiękły lub odkręcam słoiki z pasteryzowanym(...)szczawiem. Cebulę siekam drobno, podsmażam na maśle. Następnie dorzucam szczaw. Wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia.  Zmniejszam płomień, dobrze doprawiam. Wyłowione warzywa, czyli pietruszkę i marchew, kroję i dorzucam do zupy. Wbijam jajka, mącę je i jeszcze chwilę gotuję. Można dodatkowo zaciągnąć śmietaną.  Smacznego! // oba przepisy pochodzą od Mam, Babci, Prababci...itd. Z pokolenia, na pokolenie

W kuchni Karmel-itki
Ekspresowa kalafiorowa dla laika. 212

zepsuć. Chyba, że przesolimy ;] EKSPRESOWA KALAFIOROWA. (własna, z tego co pod ręką) 1 średni kalafior 5 małych marchewek 2 pietruszki (korzeń) natka pietruszki 2 surowe ziemniaki 1,5 l bulionu  ew. maggi do smaku Kalafior myje, dzielę na różyczki. Marchewki obieram wraz z pietruszką i kroję w plasterki. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Natkę siekam drobno. Wszystkie warzywa(...)oraz natkę  pietruszki wrzucam do gotującego się bulionu i gotuję aż do miękkości warzyw.  Na końcu ewentualnie doprawiam maggi. ** Zupę można zaciągnąć śmietaną, ale uważam, że szkoda psuć smaku warzyw, niepotrzebnie podnosi się kaloryczność, a poza tym latem najlepiej smakują zupy lekkie. Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z ROKPOLA Z POREM. 203

poświęcę gotowania na rzecz wiecznej nauki, wielogodzinnego ślęczenia nad grubymi księgami. ZUPA Z ROKPOLA Z POREM. /autorski;/ 1 ser rokpol 1 duży por łyżka masła szklanka wody szklanka bulionu szklanka maślanki Maślankę podgrzewam,dolewam bulion warzywny, rozpuszczam ser. Dolewam  wodę i mieszając, podgrzewam. Pora (część bez liści) kroję w cieniutkie półplasterki, podsmażam na maśle. Dodaję do mieszanki. Całość zagotowuję

W kuchni Karmel-itki
Dyniowy szał. CZOSNKOWY KREM Z DYNI Z MAKARONEM. 129

Nogą ani się śni zanieść mnie do sklepu. Muszę więc pomyśleć. CZOSNKOWY KREM DYNIOWY Z MAKARONEM. / autorski:/ 1kg pokrojonej w kostkę, obranej dyni 2 cebule 4-5 ząbków czosnku bulion warzywny (tyle, aby do 3/4 zakrył dynię) 1/2 szklanki śmietanki 12% (nie ukwaszonej) gałka muszkatołowa, lubczyk, pieprz makaron (najlepiej jakiś drobny) Ugotowałam paczkę drobnego makaronu (u mnie małe kolanka). Cebulę(...)posiekałam, czosnek zmiażdżyłam i podsmażyłam wszystko na maśle. Kiedy już warzywa się zeszkliły, wrzuciłam dynię, wlałam bulion i gotowałam do miękkości. Dodałam też lubczyk. Następnie całość zmiksowałam dokładnie, dodałam śmietankę,  zagotowałam i doprawiłam.  Podałam z ugotowanym makaronem.  SMACZNEGO! Pozdrawiam zimowo-jesiennie Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki