bulion - 9142 przepisów (strona:414/610)

Cytrynowa zupa z kurczakiem i makaronem 207

aromatem cytrynowym. Trochę się obawiałam smaku, ale powoli go dopracowałam i zupka wyszła przepyszna. składniki: 250 g piersi z kurczaka 150 g makaronu nitki 1,5 l wody lub bulionu drobiowego 1-2 cytryny 1 duża marchewka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła sól z pieprzem Kamis 100 ml słodkiej śmietanki natka pietruszki do posypania Pierś kurczaka pokroić(...)drobną kostkę. Warzywa obrać i pokroić, marchewkę i cebulę w pół plastry a selera w kostkę. Pokrojone warzywa podsmażyć na maśle, następnie dodać kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dolać bulion. Dodać sok wyciśniety z cytryny (ja dałam z jednej takiej większej). Do zupy można dodać również skórkę z cytryny wcześniej zblanszowaną, trzeba ja wyłowić przed dodaniem makaronu jednak skórka nadaje

Monia miesza i gotuje
Pomidorowa zabielana śmietaną 230

dodatkiem szerokich wstążek makaronu. Taką zupkę robił mój Dziadek, jej smak pamiętam do dzisiaj. Moja zupka też pyszna ale niestety nie tak pyszna jak Dziadka. składniki: 2 l bulionu 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe Kamis sól z pieprzem Kamis 1/2 dużego kubka śmietany 18 % 2-3 łyżki mąki pszennej natka pietruszki makaron Czaniecki gniazdko 1 Do garnka(...)wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i listki laurowe, zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru i dodać do zupy, doprawić do smaku solą z pieprzem, zagotować. Na koniec dodać łyżkę posiekanej natki. Makaron ugotować i podawać ze zupką, na wierzchu posypać jeszcze odrobiną posiekanej natki pietruszki

Monia miesza i gotuje
Zupa pieczarkowa z gwiazdkami 182

łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska Kamis 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła Mięso zalać wodą, dodać pokrojoną cebulę oraz przyprawy i ugotować bulion. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Gdy mięsko będzie miękkie wyłowić je z bulionu i wystudzić. Do wywaru dodać podsmażone pieczarki i makaron gwiazdki. Gotować ok 15 minut

Monia miesza i gotuje
Krewetki w pikantnym sosie pomidorowym 172

polecam na kolację dla dwojga :) Składniki: krewetki koktajlowe ok.350g (najlepiej kupić zamrożone paczkowane, dostępne np. w Biedronce) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula makaron pełnoziarnisty pół szklanki bulionu warzywnego olej przyprawy: sól, pieprz, tabasco, bazylia, oregano do dekoracji  rukola, 2 plasterki cytryny, natka pietruszki W garnku nastawić osoloną wodę na makaron. Ugotować według uznania, najlepszy do dania(...)wodzie (bez rozmrażania) i odcedzone krewetki. Przecisnąć czosnek przez praskę, lub drobno posiekać i dodać do krewetek. Po 5 min. smażenia dodajemy pomidory razem z sosem z puszki oraz bulion i dusimy ok15 min pod przykryciem. 5 minut przed końcem dodajemy przyprawy. Na talerz nakładamy garść rukoli, następnie przestudzony makaron, sos z krewetkami i plasterek cytryny z natką pietruszki

Pudełko rozmaitości
Meksyk po polsku! 330

kurczaka (30 dag) 1 mała cukinia Ząbek czosnku 1 mała cebula 10-15 dag pieczarek Pół czerwonej papryki 250 g makaronu np. kolanka, muszelki (u mnie fusilli corti) 250ml bulionu lub wody (plus pół kostki rosołowej) 70 g koncentratu pomidorowego (mała puszka) Sól Pieprz Olej Przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis (ja dałam 1,5 łyżki, ale to zależy jak ostre(...)Pieczarki i mięso usmażyć na patelni, posolić i popieprzyć. 4.        Następnie zeszklić cebulę i czosnek. 5.        Zalać bulionem lub wodą. 6.        Dodać paprykę i cukinię. 7.        Dodać przyprawę do kuchni meksykańskiej

Fabryka pomysłów
Warzywna potrawka z kurczaka 222

lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa np. fasolka szparagowa, pieczarki, cukinia i papryka. Ząbek czosnku Pół cebuli 3 ziela angielskie Liść laurowy 05 – 0,6 l bulionu ( ewentualnie woda i kostka rosołowa) 1,5 łyżki śmietany – u mnie 18% 1 łyżka mąki Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso zdjąć z kości, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać(...)zeszklić na odrobinie oleju. Podlać bulionem, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Danie można jeszcze ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać mięso, śmietanę. Mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki. Wlać do sosu w celu zagęszczenia. Smacznego

Fabryka pomysłów
Kurczak curry 286

płaskie łyżki przyprawy curry (do smaku) – u mnie Kamis, bo wg mnie jest najlepsza w smaku. Robiłam kiedyś z inną i mi nie podeszła. 2 łyżki sosu sojowego 1litr bulionu lub woda i kostki rosołowe Olej do smażenia Sól Pieprz 2 płaskie łyżki mąki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku(...)Dodać warzywa mrożone i cebulę, zalać bulionem. Gotować kilka minut, aby warzywa były prawie miękkie. Następnie doprawić do smaku curry i sosem sojowym. Dodać paprykę (ja wolę ją twardszą, dlatego dodaje na smak koniec gotowania). Mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki. Dodać do wywaru w celu zagęszczenia. Podawać z ryżem. Smacznego

Fabryka pomysłów
Gulasz drobiowy 317

nadzieję, że nie ulotni mi się to za szybko:) Składniki na 3 porcje: pół żółtej papryki 30 dag piersi z kurczaka 1 łyżka śmietany 0,5 litra bulionu lub woda i kostka rosołowa 4 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżki słodkiej papryki w proszku odrobina ostrej papryki w proszku 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 ziela angielskie liść(...)sól pieprz olej Przygotowanie:  Pierś, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, natomiast marchew w pół talarki. Czosnek posiekać. Pierś z cebulą i czosnkiem podsmażyć na odrobinie oleju. Zalać bulionem. Dodać marchew, por, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić do smaku sosem sojowym, papryką słodką i ostrą w proszku oraz solą i pieprzem. Następnie dodać żółtą paprykę (ja daję

Fabryka pomysłów
Pulpeciki w sosie śmietanowo – chrzanowym 317

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki na ok. 12 sztuk: 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego 1l bulionu (ewentualnie woda i dwie kostki rosołowe) 1 mała marchewka 2 czubate łyżki śmietany (u mnie 18%) –ok. pół małego pojemniczka 3 czubate łyżeczki chrzanu 2 łyżki mąki 3-4 ziarna(...)połączenia składników. Gdy masa jest za rzadka dodać odrobinę bułki tartej. Z mięsa formować kulki. Pulpety można uprzednio obsmażyć (ja tego nie robię), przełożyć je do garnka, zalać bulionem. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 20 minut do miękkości mięsa. Pulpeciki wyjąć na talerz. Pora przygotować

Fabryka pomysłów
Penne w sosie pieczarkowym z kurczakiem 520

znosi grzybów. Zamiast śmietany, użyłam serka topionego, który dodatkowo wzbogacił smak sosu. Składniki na 3 porcje: Pół piersi z kurczaka 30 dag pieczarek 400g makaronu penne 0,5 l bulionu (lub woda i kostka rosołowa) Kostka sera topionego śmietankowego – 100g 1,5 łyżki mąki +woda 2-3 ziarna ziela angielskiego Liść laurowy Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Makaron ugotować al dente(...)Smażymy je na patelni na odrobinie oleju do czasu odparowania „wody”. Solimy i pieprzymy do smaku. Teraz dodajemy ser topiony, kostkę dzielimy na mniejsze części. Po rozpuszczeniu sera dolewamy bulion, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy chwilę, by smaki się ze sobą połączyły. Następnie mąkę rozrabiamy z wodą za pomocą trzepaczki. Dodajemy ją do sosu w celu zagęszczenia. Gotujemy

Fabryka pomysłów
Chłopski garnek 228

porcje: 2 kiełbaski śląskie 2 małe cebule 4 średnie ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego Pół papryki – dowolny kolor, u mnie żółta 15 dag pieczarek Kubek bulionu 2 łyżki oleju Sól Pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Szczypta pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki majranku Przygotowanie: Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić(...)kostkę, pieczarki w półtalarki, a czosnek posiekać. Kiełbasę, czosnek, cebulę i pieczarki usmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać do nich obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Chwilę smażyć. Zalać bulionem. Całość doprawić do smaku papryką i ziołami. Pod koniec duszenia dodać jogurt naturalny, gotować do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Ryba w sosie koperkowo-śmietanowym 199

bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 3 porcje: 3-4 filety mintaja Pęczek koperku Małe opakowanie śmietany – u mnie 18% 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki Kubek bulionu Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Rybę rozmrozić, opłukać i wysuszyć. Ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki.   Posolić i popieprzyć. Odstawić na 20 minut do lodówki. Bulion wlać do rondla. Dodać

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka po francusku 370

sobie coś innego i dobrze komponował się z kaszą oraz ulubioną surówką. Składniki na 4 porcje: 45 dag piersi z kurczaka 2 średnie cebule 30 dag pieczarek ½ litra bulionu drobiowego Łyżka przecieru pomidorowego Mąka do obtoczenia Olej do smażenia 1 papryczka chili Ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, majranek) Przygotowanie: Mięso pokroić na małe kotleciki. Przyprawić(...)Usmażyć na oleju. Przełożyć do rondla Cebulę pokroić w piórka. Podsmażyć, dodać do mięsa. Pieczarki pokroić na półtalarki, podsmażyć z odrobiną soli. Dodać do rondla. Mięso i warzywa zalać bulionem, dodać pokrojoną w paseczki papryczkę chili (ja dałam wraz z pestkami, jeżeli chcecie by było mniej ostre, to je wyskrobcie). Doprawić ulubionymi przyprawami do smaku i przecierem. Dusić około

Fabryka pomysłów
Kapustnik 212

nieduża podwójna pierś z kurczaka lub inne mięso Sól pieprz Olej roślinny 1-2 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego Koncentrat pomidorowy (mała puszeczka) – jakieś 1,5 łyżki Bulion warzywny lub drobiowy – ok. 400 ml Przygotowanie: Podudzia lub pałki pozbyć kości, pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do rondla. Następnie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę(...)oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Przełożyć do mięsa. Kapustę posiekać, dodać do reszty składników. Podlać bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dodać ryż w proporcji 1:2 (100g ryżu na 200 ml wody/bulionu). Gotować do miękkości ryżu mieszając, aby nie przywarł do garnka. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kurczak masło-czosnek 770

groszek zielony, marchewka 5 ząbków czosnku (ja miałam bardzo duże, takie podwójne nawet niż normalne) albo 1 mała główka czosnku 50-55 g masła (ja dałam 82%) 500 ml bulionu Sól Pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie:   Pierś z kurczaka pokroić na kawałki. Na kotlecie położyć folię spożywczą i rozbić. Do miski dodać jajka, sól, pieprz , szczyptę cayenne oraz(...)jajku i panierce Panko. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Sos: masło roztopić w woku lub rondlu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić go na maśle. Dodać warzywa. Podlać bulionem. Posolić i popieprzyć do smaku. Dusić kilka minut do miękkości. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Podawać z ugotowanym ryżem. Obok niego nałożyć sos, a na wierzch ułożyć pokrojonego

Fabryka pomysłów