bulion - 9142 przepisów (strona:420/610)

Tajskie zielone curry z kurczakiem. Thai green curry with chicken. 281

Składniki na około 4-6 porcji: 2 puszki mleka kokosowego House of Asia 8-10 liści limonki kafir House of Asia 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duża pierś z kurczaka 4 mini bakłażany tajskie 1 cebula 1 zielona papryka ćwiartka brokuła 1/2 małej cukini 10 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych  pęczek tajskiej

Jemy Pijemy
Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą 226

Tajska zupa w kilkanaście minut :)  Składniki: 800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry 1 litr wody lub bulionu warzywnego  400 ml mleczka kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia  1-2 chili pokrojone

SzczyptaSmaQ
Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 188

skarmelizowanych jarzyn. Szczególnie seler naciowy w czasie smażenia pachnący niczym maggi, w połączeniu z marchewką, cebulą, rozmarynem i tymiankiem oddały do zupy tyle smaku, że nie potrzebowałam dodawać już bulionu. W klasycznej ribollicie do zupy wkładamy czerstwy chleb, który mięknąc ją zagęszcza, ale nadaje jej również mniej apetycznego wyglądu. Wolałam więc zrobić z chleba chrupiące grzanki na wzór tych wykorzystywanych

Chilli Czosnek i Oliwa
GULASZ Z PRĘGI WOŁOWEJ Z BRĄZOWYMI PIECZARKAMI 214

papryką i majerankiem. Olej mocno rozgrzać, obsmażyć mięso z każdej strony. Następnie wrzucić posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i zalać całość wodą (jeszcze lepiej bulionem). Seler naciowy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, pieczarki umyć - wszystko dorzucić do mięsa. Całość dusić do czasu, kiedy wołowina będzie miękka. Na koniec sos doprawić do smaku solą

Walijskie Pichcenie
Risotto z dzikim ogórkiem i kurczakiem 171

przysmażamy, dodajemy pokrojone mięso z udka, przysmażamy ponownie, następnie dodajemy ryż i smażymy aż zacznie się szklić, podlewamy winem, dodajemy przyprawy i ciągle mieszając gotujemy i dolewamy wody lub bulionu tyle by ryż miał dostateczną ilość płynu. Pod koniec kiedy ryż już jest miękki dodajemy pokrojone w plasterki dzikie ogórki i zostawiamy pod przykryciem

Gotowanie jest łatwe
Zupa gołąbkowa 186

zupą.  Bardzo sycąca, w smaku podchodzi pod prawdziwe zawijane gołąbki i rozgrzewająca idealna na takie deszczowe ponure lub mroźne dni. Składniki : 3-4 l  wody lub bulionu włoszczyzna : ( ja jednak użyłam 300g gotowej krojonej włoszczyzny w paski) 1 mała marchew 1/2 selera 1 por 1 cebula 500g mięsa mielonego - rodzaj według uznania 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela

Garnkowe fanaberie
Tajskie zielone curry wegetariańskie. Thai wege green curry. 261

zupa  Tom Kha ,  yellow curry  oraz  szpinak wodny Składniki na około 4-6 porcji: 1 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 1 zielona papryka ćwiartka kalafiora ćwiartka brokuła 10 pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych

Jemy Pijemy
zupa ogórkowa nie tylko dla wegetarian 155

Któż nie lubi zupy ogórkowej ..Jest to potrawa kuchni polskiej gotowanej na wywarze dla mięsożerców lub bulionie warzywnym z dodatkiem warzyw..Przepyszna łatwa w wykonaniu..choć nieco pracochłonna..zresztą jak każda dobra zupa.. Składniki: 2 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 5-6 ogórków kiszonych 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/2 szklanki ryżu 2-3 liście

Ugotujmy Coś
Zupa krem z modrej kapusty i quinoy 203

solimy, dodajemy łyżkę octu winnego, mieszamy, wlewamy pół szklanki wywaru warzywnego i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta lekko zmięknie dolewamy resztę bulionu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie całkiem miękka. Na koniec wrzucamy quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i kilkoma łyżkami zakwasu

Quinoa Raz!
Tajskie żółte curry wegetariańskie. Yellow vegetarian thai curry. 256

Składniki na około 4-6 porcji: 1 l mleka kokosowego lub 0,5 l mleka kokosowego i 0,5 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 10 sztuk okry ( można ją zastąpić np. fasolką szparagową ) pół czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych pół

Jemy Pijemy
zupa buraczkowa wegetariańska 165

Zupa buraczkowa to jest to niesamowity smak..a do tego smaczna .zdrowa i pożywna ..Powiem am tak w sekrecie i nieskromnie wyszła doskonała 🙂 .. Składniki: bulion warzywny 2 średnie buraki/ugotowane oddzielnie lub upieczone w piekarniku ze skórą/ 2 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 1/2 cebuli 3 śrenie ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 soku

Ugotujmy Coś
Krem z dyni 194

inna jako słodki wypiek. A Twoja dynia gdzie by się widziała? Składniki: dynia hokkaido kalafior 3-5 cm korzenia kurkumy sól i pieprz ser mozzarella 1-2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Dynię obieram i kroję w kostkę. Gotuję na parze do miękkości. Tak samo postępuję z kalafiorem. Następnie miksuję na jednolitą, gładką masę wraz z obranym korzeniem kurkumy. Doprawiam

Karczma Honorietty
Zrazy wołowe zawijane 6777

nitką. Na patelni rozgrzewamy olej. Zrazy z każdej strony obsmażyc do zrumienienia, zaczynając tak aby część zlepienia była na spodzie. Obsmażone zrazy układamy ciasno w garnku, zalewamy wodą lub bulionem do przykrycia mięsa. Dodajemy 2 x zielę angielskie, listek laurowy i plasterki czosnku. Na patelni podsmażamy pozostałą cebule i dodajemy do garka. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu do miękkosci

Atlas Smaków
kotlety ryżowe 1251

żółtego sera 1 duża cebula 2 jajka 2 łyżki tartej bułki pęczek pietruszki sól, pieprz do smaku tarta bułka do panierowania olej do smażenia wykonanie: Ryż gotuję w bulionie w proporcji 1 miarka ryżu na 3 miarki płynu. Cebulę drobno siekam i lekko podsmażam. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach, pietruszkę siekam.  Wszystkie składniki łączę i formuję

babka w formie
Zupa brokułowa na chłodne dni 239

łyżeczki pieprzy cayenne ·     szczypta chilli ·     3 łyżeczki majeranku ·    3  łyżeczki tymianku Przygotowanie: W 2 litrach domowego bulionu ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki brokuła, aż zmiękną. Następnie zblenduj na gładką masę i gotowe.   Smakowała Wam ta zupa? Podzielcie się z nami uwagami w komentarzach. :)   Będzie

Ekocozy | Naturalnie na co dzień