Pietruszka jest częstym składnikiem bulionu warzywnego, natomiast rzadko traktuje się ją jako bazę całej zupy. Warto to zmienić, bo efekty takich eksperymentów wychodzą udanie :) Jak możecie się domyśleć, zupa ma dość słodki charakter (podkręca go dodatkowo dodatek jabłka), ale nie jest to smak przesadzony. Czytaj więcej
Kasia Sarnapieczarek 4 łyżki majonezu 6 jajek ugotowanych na twardo 3 rzodkiewki do dekoracji 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Pierś z kurczaka ugotować w bulionie warzywnym lub mięsnym. Po ugotowaniu drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko zeszklić na maśle klarowanym, dodać starte na tarce pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż wyparuje cała
O kuchni z uczuciemwędzonej nogi wieprzowej, który był przepyszny i pewnie dzięki temu moja zupa chrzanowa była fantastyczna. Mam nadzieję, że i Wasza będzie równie dobra. Polecam! Składniki : 1,5 litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 2 surowe, białe kiełbasy listek laurowy ząbek czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 suszone grzybki 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku
Codzienne Gotowanieświeży - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por ( biała częśc) - 2 opakowania serka topionego kremowego - 1 łyżka masła - sól i pieprz - świeży szczypiorek - groszek ptysiowy - 2 ziemniaki - kostka bulionu drobiowego Wykonanie: Do naczynia wlewamy 2 litry wody , wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy ( dlatego , że ziemniak najdłużej sie gotuje z wszystkich składników ). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła
Różne smaki w kuchnijajko barwione sosem sojowym. Są też swojskie smaki jak kanapka z kotletem schabowym, biała kiełbasa a’la curry wurst czy omletowe muffinki. Chętnie zabrałabym do pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa z selerem i kukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser
Ugotowane pozamiatanemarchewki 1 por (biała część) kawałek selera 1/2 pęczka natki pietruszki po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku 1 kostka bulionu drobiowego (ewentualnie) 2 ząbki czosnku 2 łyżki żelatyny spożywczej dodatkowo do każdej salaterki lub foremki na galaretkę : jajka na twardo, pokrojone w plasterki (po jednym plasterku do każdej) zielony groszek
Moja Książka Kucharskaprzyprawami.Odstawić do lodówki, a następnie podsmażyć na patelni , dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilkę razem smażyć.Przełożyć do wolnowaru, dodać pokrojoną marchewkę, pomidora, koncentrat , listek, ziele.Dolać bulion lub wodę i włączyć wolnowar. Gotować 4-5 godzin na poziomie "2" lub 7-8 godzin na poziomie
Moje domowe kucharzeniepokrojoną szalotkę oraz 2 ząbki czosnku. Dodajemy szpinak, doprawiamy sol ą i pieprzem. Szpinak podsmażamy ok. 1-2 minuty. Na koniec dolewamy gorący bulion i dodajemy natkę pietruszki, pęczek bazylii oraz ugotowane szparagi. Całość miksujemy. Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy listkami bazylii. **** PREPARAZIONE Cuocete gli asparagi al vapore
La grande e la piccola cuocapieprz 4 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki bułki tartej opcjonalnie jedno jajko Wykonanie: 1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, lub wykorzystujemy warzywa podczas przygotowywania bulionu warzywnego. 2. Ugotowane warzywa miksujemy, dodajemy starty ser, koncentrat pomidorowy, przyprawy, dodajemy powoli mąki ziemniaczanej i bułki tartej, (ewentualnie można dodać jedno jajko) całość dokładnie mieszamy, jeśli konsystencja będzie
Mój pomysł nalubicie zupy? Jakie jecie najczęściej? :) Składniki: 2 l wody mięso z uda indyka 750 g mrożonej mieszanki warzyw (u mnie brokuł, kalafior, marchewka) 1/2 pora 1 czubata łyżka bulionu w proszku (Polski Koszyk) 1 łyżeczka curry indyjskiego (Polski Koszyk) 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu prawdziwego 200 ml śmietanki kokosowej (Polski Koszyk) 150 g makaronu
Zdrowie na języku :Pjarmużu 1 łyżka oleju 5 plastrów szynki parmeńskiej 1 cebula 4 ząbki czosnku 400 g pomidorów pokrojonych ½ łyżeczki suszonego oregano 50 g jarmużu, mrożony 150 ml mięsnego bulionu 100 g mozzarella 2 łyżki pokruszonego parmezanu sól i pieprz do smaku Rozgrzej olej na patelni i podsmaż gnocchi. Wyjmij na talerz i trzymaj w cieple. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę
codojedzeniakluseczkami. składniki: 1,3 kg schabu 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego czubryca zielona pieprz gałka muszkatołowa 100 g sera feta 2-3 łyżki oleju 1/2 szklanki wody lub bulionu Zamrożony szpinak wrzucić na patelnię. Odparować wodę. Dodać poruszony ser i dokładnie wymierzać, doprawić do smaku pieprzem i gałką. Odstawić do wystudzenia. Schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku na duży płat mięsa
Monia miesza i gotujepieczarki -1/2 małej papryki -1/2 cebuli -1/2 sera mozzarella -natka pietruszki -sól, pieprz ziołowy i naturalny -bułka tarta -olej do smażenia Pęczak gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym. Odsączamy i studzimy. Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę dodajemy do pęczaku. Dodajemy też pokrojoną natkę pietruszki. Ser mozzarella kroimy w kosteczkę i dodajemy do pęczaku
Maminek kulinarnysprawę że nie dodawałam jej na bloga. Więc w końcu przedstawiam w mojej ulubionej wersji. Składniki: - 400 g żeberek - 500 g ogórków kiszonych - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 l bulionu ja dałam drobiowego - 2 łyżki masła - 100 ml śmietany 18 % - pieprz - 200 g ryżu Przygotowanie: Żeberka myjemy, tniemy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Warzywa obieramy i trzemy
Kulinarne życiekalarepę, postanowiłam popytać znajomych-czy znają taki przepis. Wynik była zaskakujący (dla mnie):( SKŁADNIKI: 2 młode kalarepy plus liście 3 młode marchwie żeberka do nagotowania (2 kostki) lub bulion warzywny (wersja wegetariańska) pęczek koperku łyżeczka masła łyżeczka mąki sól ew maggi PRZYGOTOWANIE: żeberka myjemy, wkładamy do wody (tyle,żeby zakryło żeberka), ściągamy burzowiny, solimy, dodajemy pokrojoną w kostkę
Kopystką po garach