bulion - 9142 przepisów (strona:424/610)

Sos musztardowy do pieczeni 190

pieprz do smaku           Wykonanie: W miseczce wymieszałam mąkę z masłem na gładką masę.   Rozcieńczyłam 2 łyżkami   zimnego wywaru. W rondelku zagotowałam bulion, wlałam masę z mąki i masła i mieszałam rózgą, żeby nie utworzyły się grudki.     Nie przerywając mieszania dodałam musztardę. Kiedy masa stała się gładka i lśniąca, przyprawiłam ją solą

Kuchnia u Krysi
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 206

właśnie zupę koperkową i do tego smaczne, zapomniane, bo dawno nie robione lane kluski...           Składniki: 1,5 l rosołu czystego   (lub bulion drobiowy ) 2 pęczki koperku sól pieprz świeżo zmielony 1   łyżka masła 200 g gęstej śmietany (18%)   Do lanych klusek: 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej     Wykonanie: Rosół

Kuchnia u Krysi
Sezonowa zupa jesienna z brukselką 142

nich smaczną zupę. Dodałam do niej resztę warzyw i tak powstała moja kolejna sezonowa zupa jesienna. Tym razem z brukselką       Składniki: 1,5 l rosołu ( bulionu z drobiu lub z warzyw ) 300 g brukselki (oczyszczonej) 2 marchewki (oczyszczone, pokrojone w plasterki) 2 łodygi selera naciowego (oczyszczony, pokrojony w plasterki) 3 ziemniaki (obrane, pokrojone w    kosteczkę

Kuchnia u Krysi
Roladki schabowe z szynką, serem i ogórkiem kiszonym pieczone w piekarniku. 331

wypróbowania:) Składniki: 5 plastrów schabu 5 plastrów szynki 5 plastrów sera żółtego 4 ogórki kiszone pokrojone w paseczki sól, pieprz  4 łyżki masła musztarda  1,5 szklanki bulionu z kurczaka gałązka, rozmarynu, tymianku, bazylii Wykonanie: Plastry schabu myjemy osuszamy ręczniczkiem papierowym i rozbijamy z obydwu stron.Następnie każdy plaster oprószamy solą i pieprzem.Nakładamy pon łyżeczce musztardy

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki z pasztetem paprykowym 182

Pasztetowe Składniki:   ( 6 małych gołąbków) 2 torebki ryżu 1 pasztet firmy Profi z papryką www.profi.com.pl  2 cebule 1 papryka ostra papryka, pieprz 1 Mała główka kapusty 250 bulionu Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko, studzimy, dodajemy pasztet, przysmażoną cebulkę wraz z papryką ( ostudzoną), doprawiamy ostrą papryką i pieprzem aby wzbogacić smak pasztetu. Liście kapusty blanszujemy aż będą pół miękkie

W Moim Magicznym Domu
Zupa rybna z łososiem norweskim! Najsmaczniejsza! 211

pęczka kolendry - 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku - 8 szt młodych ziemniaków - 7 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości - 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego - 1 opakowanie śmietany 18% - sól - ewentualnie bulion krewetkowy w proszku ( do kupienia na dziale kuchnie świata) WYKONANIE: - marchewkę i ziemniaki obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy na drobno - filet z łososia myjemy pod wodą, dokładnie obieramy

SMYKWKUCHNI
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 186

programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały. Przygotowując bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała ta pyszna, wiosenna „Zupa z końcówek zielonych

Moja Delicja
Zupa ogórkowa. 199

pokrojoną w kostkę, opłukane udka i zalewamy wodą doprawiamy natką pietruszki solą i pieprzem. Gotujemy około 30 minut. W między czasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Następnie do bulionu wrzucamy starte ogórki oraz ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków, kiedy już będą odpowiednio miękkie wlewamy zahartowaną śmietanę (do kubeczka ze śmietaną wlewamy trochę zupy i mieszamy). Gotujemy jeszcze około

Moje-pitraszenie
Leczo z kiełbaskami sojowymi 226

papryki (u mnie dwie czerwone, jedna biała i jedna żółta) 2 średnie cebule ok 600g 2 cukinie puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 szkl. bulionu warzywnego/wody 1/2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka cukru opcjonalnie: 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżka płatków drożdżowych Przygotowanie: Kiełbaski pokrój na grube plastry i podsmaż na oleju

wegujemy
Młoda kapusta z agrestem 207

kapustę wraz z posiekanym koperkiem. Agrest myjemy i obieramy z szypułek. Dodajemy do kapusty i przesmażamy jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając. Podlewamy niewielka ilością wody (opcjonalnie bulionu) i gotujemy aż kapusta zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

Pyry na Gaz
Sprytny sposób na pyszne żeberka 158

żeberka przestały być mocno sprężyste i stały się miękkie, ale nie rozpadające się, zdjęłam z ognia, by lekko wystygły. Po około 20 minutach wyjęłam je z wywaru.  Bulionu oczywiście nie wylewałam, nic nie mogło się zmarnować :) Posłużył mi za bazę do pysznej zupy fasolowej. Z następujących składników przygotowałam marynatę: 1/4 szklanki cydru (może być także sok jabłkowy) dwóch łyżek

Pichceniomania
Szczawiowa wiosna na talerzu 172

Dorzucam dwa ziarnka ziela angielskiego około 4 liści laurowych i to wszystko zalewam taką ilością wody aby przykryła wszystkie składniki w garnku- nie mniej, nie więcej. Jeśli podstawą naszego bulionu jest mięso które musi się nieco dłużej gotować, warto najpierw podgotować je z przyprawami, cebulą i czosnkiem, a dopiero po jakichś 30 minutach dorzucić warzywa i ugotować do miękkości

Pichceniomania
Butter Chicken w Makowieckiej wersji 137

dorzucam do rozgrzanego masła. Około centymetra imbiru obieram, kroję w drobniutką kostkę i także dodaję by szybciutko podsmażyć i dodatkowo wydobyć jego smak. Po minucie zalewam wszystko 500 ml bulionu, dodaję solidną łyżkę przecieru pomidorowego i dość drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Wszystko razem zagotowuję i dokładam kurczaka. Duszę pod przykryciem przez około pół godziny- lubię gdy kurczak się wręcz rozpada

Pichceniomania