bulion - 9142 przepisów (strona:415/610)

Drożdżowe paszteciki z mięsem 230

smaku ½ łyżeczki cukru- do smaku 2 łyżki oleju ½ szklanki ciepłej wody – ewentualnie ciut więcej Farsz: 2 ćwiartki ugotowane z rosołu 1-2 marchewki ugotowane z rosołu Kilka łyżek bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Słodka papryka Ostra papryka – szczypta Przygotowanie: Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce do rozpuszczenia. Do miski wsypać mąkę, dodać olej, sól, rozpuszczone(...)czasie przygotowujemy farsz. Mięso obrać z kości. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Zeszklić na odrobinie oleju. Do misy od blendera włożyć mięso, marchew, cebulę z czosnkiem, kilka łyżek bulionu. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zblendować. Ciasto rozwałkować. Ułożyć na nim trochę farszu (poziomy pasek). Przykryć kolejną częścią ciasta (zwinąć). Odciąć. Pokroić w grubsze paski. Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać

Fabryka pomysłów
Risotto z boczkiem i warzywami 214

Składniki: 1 szklanka ryżu  1 średnia czerwona papryka 3 szklanki bulionu z 1,5 kostki rosołowej  150g śmietany 18% lub 22%  50-100g sera żółtego (starty na tarce o małych oczkach) 5 średnich pieczarek  1/2 cebuli  łyżka masła  1 żółtko  1 łyżka sosu sojowego  20 dag boczku wędzonego pieprz ziołowy, papryka(...)sojowy Wykonanie: Cebulę kroimy na drobną kostkę, na patelni lub w woku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż i chwilę smażymy. Dodajemy szklankę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż się wchłonie, powtarzamy aż ryż stanie się miękki(ok. 20-25 min). Ryż mieszamy od czasu do czasu, żeby nie przywarł

Czerwona Porzeczka
Zupa krem z cukinii 174

Składniki: 3-4 sztuki cukinii 3 marchewki pietruszka seler por 1 litr bulionu z kurczaka koperek sól, pieprz oregano tymianek   Wykonanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy seler, czekamy aż zupa trochę wystygnie, następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku, dodajemy koperek, oregano i tymianek. Ja bardzo lubię smak oregano i tymianku

Czerwona Porzeczka
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 199

pomarańczowym mogą być ciekawą propozycją niedzielnego obiadu. Składniki: filet z indyka (ok. 700 gram), świeżo wyciśnięty sok z 4 pomarańczy (do wykorzystania na marynatę, do nadzienia oraz do pieczenia), bulion (pół szklanki, zobacz uwagę poniżej). sól, świeżo zmielony pieprz, 100 ml śmietanki 30% (do sosu)  świeży tymianek. Marynata: 2 łyżki oliwa z oliwek, łyżka miodu, 3 łyżki soku(...)wystygnie, wbić jajo i wymieszać. Nadzienie ułożyć na środku fileta, który następnie należy zwinąć ciasno w roladę i związać nitką. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać resztą soku pomarańczowego i bulionem (nie stosuję kostek rosołowych, a zamiast tego gotuję wywar z suszonej startej włoszczyzny z łyżką oliwy i solą, której na pewno jest mniej niż w kostce rosołowej). Jeszcze raz posmarować

Delicious Titbits
Makaron w sosie paprykowym 204

godz. 22 Składniki na 3 porcje: 300g makaronu świderki 3 garście mrożonej papryki lub 2 szt. Świeżej (u mnie czerwona) – pokrojone w kostkę Pół piersi z kurczaka Kilka łyżek bulionu lub wody 2 czubate łyżki śmietany (u mnie 18%) 1 mała cebula Sól Pieprz 1 łyżka oleju ¾ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki Opcjonalnie serek topiony -50 g (pół kostki(...)doprawić słodką i ostrą papryką do smaku. Na koniec dodać śmietanę, w tym momencie można też dodać serek topiony i podgrzać chwilę mieszając. Sos zredukować kilkoma łyżkami wody lub bulionu, jeżeli jest za gęsty. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odlać i przełożyć do patelni. Wymieszać. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pieczone pulpeciki w sosie porowym 182

mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko Garść bułki tartej Sól Pieprz Szczypta rozmarynu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta cayenne Sos: 2 pory - biała część 300 ml bulionu ¾ łyżki mąki pszennej Mały pojemnik śmietany – u mnie  18 % Sól Pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Podane powyżej składniki na pulpety połączyć ze sobą, doprawiając do smaku. Formułować kulki, które(...)folią aluminiową. Posmarować olejem. Ułożyć na niej pulpety. Piec 30 minut w 180 stopniach. Sos: Pora pokroić w drobne paski. Posolić. Podsmażyć na odrobinie oleju.  Dodać śmietanę. Podlać bulionem, dusić chwilę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Zagęścić mąką rozrobioną w wodzie. Gotowe pulpety polać sosem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zupa z soczewicy 138

produkty regionalne takie jak ser, oleje czy wina. Ja zakupiłem w nim czerwoną soczewice  postanowiłem z niej ugotować zupę. Składniki: Szklanka czerwonej soczewicy, Puszka pomidorów, Cebula, Czosnek, Bulion warzywny 1 litr Bazylia, Olej z oliwek, Sól i pieprz, Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy pokrojoną cebule z czosnkiem. Gdy nabiorą koloru dodajemy pomidory i soczewice. Przesmażamy troszkę(...)całość, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy i przyprawiamy. Można podawać z gęstą Śmietaną. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły. To pomoże nam w dążeniu do doskonałości

cookpl
Szpinakowe kopytka (szpinakowe gnocchi) z sosem śmietanowo-cebulowym / Gnocchi di patate e spinaci / Potato and Spinach Gnocchi 325

długości 3 cm. Partiami wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Sos śmietankowo-serowy: 2 cebule, 150 ml smietanki 30 %, 50 ml bulionu lub wody, 100 g serka topionego, sól, pieprz, oliwa, Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie. Następnie wlewamy śmietankę i bulion oraz serek topiony. Wszytko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą

Delicious Titbits
Sznycle z indyka z grilowanymi warzywami 151

zależy od Waszej inwencji. Ja zdecydowałam się na cukinię i paprykę ...i nie żałuję :) Składniki: 400 g sznycli z indyka, 1 żółta papryka, 1 duża cebula, 1,5 szklanka bulionu, 0,5 kg cukinii, oliwa, sól, pieprz, tymianek. Sznycle solimy i rumienimy z każdej strony, dodajemy do tego cebulę i przesmażamy. Zalewamy bulionem i dusimy do miękkości przez

Delicious Titbits
Boeuf Stroganow z brunatnymi pieczarkami / Beef Stroganoff / Beef Stroganov / Befstróganov / Strogonow 152

brunatne pieczarki o bardziej intensywnym smaku i wyrazistym zapachu niż białe. Składniki: 1 kg wołowiny miękkiej, 0,5 kg cebuli, 0,5 kg pieczarek brunatnych, 1,5 l bulionu, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, mąka do obtoczenia mięsa, olej do obsmażenia, Wołowinę kroimy w paski i oprószamy mąką. Mięso partiami smażymy na rumiano(...)tłuszcz wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Pieczarki kroimy w talarki i przesmażamy. Mięso i cebulę wraz z pieczarki przekładamy do głębszego garnka i zalewamy bulionem.  Gotujemy aż mięso będzie miękkie, po czym dodajemy koncentratu pomidorowego. Na koniec dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez 2 minuty

Delicious Titbits
Schab w sosie myśliwskim 334

pomysł na sos myśliwski. Zachęcam do spróbowania, bo ma bardzo fajny aromat ;) Smacznego!:) Składniki: 7-8 sztuk kotletów ze schabu cebula 5-6 sztuk ogórków kiszonych 0,5 litra bulionu 4 plasterki boczku dwie garście suszonych grzybów przyprawa do wieprzowiny sól pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany papryka ostra 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów 2 łyżki koncentratu(...)pokroić w kostkę, nie zmienia to w żaden sposób smaku potrawy. W czasie gdy grzyby się gotują możemy przyprawić mięso pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Do zblednowanych grzybków dodajemy bulion i gotujemy. Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka smażymy, a potem dorzucamy do sosu. Czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do sosu. Teraz

Czerwona Porzeczka
Pęczotto z selerem łodygowym 172

litra bulionu 200 g kaszy pęczak 2 laski selera łodygowego 10 cm pora 1/2 cebuli 100 g białej kapusty dowolnie: 200 g indyka lub tofu pokrojonego w kostkę 50 g startego parmezanu sól morska, pieprz, olej roślinny do smażenia

Pij soki wyciskane
Po prostu rosół! 224

coś nam nie wyjdzie podczas gotowania rosołu. Na pewno będzie pyszny i esencjonalny . Taki rosół można jeść jako osobne danie lub użyć jako podstawę do innych dań wymagających dodania bulionu. Warto też pić ciepły rosół w czasie kiedy czujemy, że dopada nas jakaś infekcja, ponieważ jak wiadomo rosół to zupa mocy i świetnie wspomaga organizm w stanach obniżonej odporności. Koniecznie

Book of spells
Kartoflanka z klopsikami 144

Kolejna zupka..prosta i jak to u mnie bywa szybka do zrobienia..nie wiedziałam jak ją nazwać, więc niech to będzie kartoflanka z klopsikami. bulion drobiowy 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować

Moje domowe kucharzenie
Zupa z brukselki z brokułem i ziemniakami 120

przygotowaniu :) Składniki na zupę: – 200 g brukselki – 100 g brokuła – 350 g ziemniaków – 1 marchewka – 1 cebula – 1 łyżka masła – 1 litr bulionu drobiowego

Kuchenne Wariacje