może jest, lecz go nie chcę?) ****** DUSZONA KARKÓWKA W PAPRYCE . /autorski/ 600-700g karkówki (w kawałku) 5 dużych czerwonych papryk 5 dużych cebul 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki) pieprz,majeranek, tymianek, mielona słodka papryka Cebulę pokroiłam w pół-talarki, czosnek przecisnęłam przez praskę. Całość zeszkliłam na łyżce tłuszczu w rondlu (z pokrywą szybkowarową(...)Dołożyłam mięso, obsmażyłam je na złoto z dwóch stron. Paprykę oczyściłam z pestek, pokroiłam w nieregularną kostkę. Dodałam do smażącego się mięsa. Następnie wrzuciłam przyprawy, dolałam bulion i zamknęłam pokrywą. Dusiłam aż do miękkości. Użyłam szybkowaru, co zdecydowanie skrócił czas duszenia. Bez pokrywy szybkowarowej duszenie zajmie ok. 2 godzin. W szybkowarze czas jest o połowę krótszy
W kuchni Karmel-itkimarchewki, 3 pietruszki (korzeń) sól, pieprz garść suszonej mieszanki warzywnej liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki masła szklanka mleka Z kurczaka gotuję wywar. Doprawiam. Kiedy już powstanie bulion, odcedzam warzywa od rosołu, mięso odkładam na bok. Masło roztapiam, dodaję mąkę - robię zasmażkę, do której dolewam szklankę bulionu i zagotowuję. W tym czasie kroję marchew, por, seler
W kuchni Karmel-itkiKREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis autorski; inspiracja:kuchnia meksykańska;/ 4 porcje czas przygotowania: 30 minut (plus przygotowanie papryki: ok. 40 minut) 5 czerwonych dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki chili 2 puszki pomidorów bez skóry wraz z zalewą 2 ząbki czosnku 2 duże cebule ew. sól, pieprz Paprykę oraz chili pozbawiam gniazd nasiennych i pestek. Układam(...)Wyłączam piekarnik i studzę. Obieram, kiedy są jeszcze ciepłe. Do garnka wrzucam obrane papryki, cebulę obraną i pokrojoną w ćwiartki, posiekany czosnek. Dodaję pomidory w całości z zalewą, bulion i zagotowuję. Gotuję ok. 15 minut, aby cebula zmiękła. Następnie wszystko miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco. Idealnie pasuje zimna, kwaśna śmietana, która znakomicie przełamuje ostrość
W kuchni Karmel-itkiGotuję kurczaka do miękkości wraz z włoszczyzną. Mówiąc po krótce: przyrządzam rosół. Następnie wyjmuję mięso wraz z warzywami, a rosół przecedzam przez sito, by pozbyć się zanieczyszczeń. Znowu podgrzewam bulion, a w gorącym płynie rozpuszczam żelatynę (najlepiej całe opakowanie). Zdejmuję z ognia i studzę, aż będzie całkowicie zimna. mięso z rosołu marchew z rosołu puszka zielonego groszku 5 jajek puszka(...)oddzielam od kości. Na dno każdej szklaneczki wkładam połowę jajka. Zasypuję kukurydzą, układam warstwę kurczaka, a na to dodaję groszek. Całość uwieńczam plastrami marchewki. Tak przygotowane szklaneczki zalewam zimnym bulionem, aby zakrył wszystkie składniki. Odstawiam do lodówki na noc (min. 4h). SMACZNEGO! ***** Pozdrawiam, a w szczególności tych, co krzątają się w pocie czoła i dopinają wszystkiego na ostatni guzik. Karmel
W kuchni Karmel-itkiskórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka słodkiej mielonej papryki łyżka oliwy z oliwek czosnkowej sól, pieprz do podania: 100-150g kaszy kuskus ugotowanej w bulionie sałatka: 1 pomidora, garści sałaty, 1/2 zielonego ogórka oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Łososia opłukuję, jeśli ma skórę, delikatnie ją usuwam (za pomocą noża do filetowania(...)patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Kładę łososia powierzchnią, gdzie była skóra, do dołu. Obsmażam delikatnie na złoto z obu stron. W tym czasie porcje kaszy gotuję w dwukrotnie większej ilości bulionu, według przepisu na opakowaniu. Pomidora kroję, ogórka, sałatkę porywam, mieszam z oliwą, solę i pieprzę. Całość podaję z łososiem, na ciepło. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam wszystkich zabieganych, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiMAGNO I KASZĄ KUSKUS . /przepis autorski;/ dla 4 osób 4 dzwonki łososia sól, pieprz, papryka słodka mielona, sok z połówki cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 400g kaszy kuskus gotowy bulion (u mnie warzywny) słoiczek słodkiego chutney'a z mango Paprykę, sól, pieprz razem rozcieram w soku z połowy cytryny i nacieram pastą łososia. Obsmażam dzwonki z obu stron na złoto(...)Kuskus zalewam wrzącym bulionem w stosunku 1:2 (1 objętość kaszy na 2 objętości płynu). Zostawiam do wchłonięcia wody, najlepiej pod kocem lub w ręczniku, by izolować ciepło. Usmażonego łososia podaję z kuskusem, a całość polewam słodkim chutney'em. Na koniec posypuję koperkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiKREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. /w oparciu o przepis na galicyjską zupę pomidorową ;/ na 2-4 osoby kilogram dojrzałych pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz suszone zioła: bazylia, pietruszka 200 gram kremowego sera koziego Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram(...)siekam i szklę na odrobinie oleju. Następnie wrzucam pokrojone pomidory i podsmażam około 5 minut, aż pomidory puszczą sok. Dolewam bulion, dodaję odrobinę ziół i zagotowuję. Następnie całość miksuję blenderem na jednolity krem, dodając 2/3 koziego sera do środka. Zabielam krem śmietanką. Doprawiam. Przed podaniem podgrzewam ponownie, a gdy już jest na talerzu, kruszę na wierzch pozostałość koziego
W kuchni Karmel-itkiświeżo zaczętym, ciężkim okresie wytężonej pracy i chronicznego braku czasu. KREM Z CUKINII. dla 1 osoby 1 mała cukinia 1 mały ziemniak 1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego pół cebuli pieprz olej z pestek winogron Cukinię obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w mniejsze kawałki. Ziemniaka obieram i kroję w cząstki. Cebulę siekam drobno i szklę na odrobinie(...)oleju z pestek winogron. Następnie rzucam cukinię, chwilę podsmażam, dodaję ziemniaka, zalewam bulionem tak, by tylko sięgał do wysokości warzyw. Gotuję do miękkości warzyw. Zdejmuję z ognia, miksuję blenderem na krem. Ewentualnie doprawiam. Podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipotrzebuje kwaśnego kopniaka, aby nie było nudno i mdło. KREM Z DYNI Z JABŁKIEM. na 4-6 porcji 1 kg obranej dyni 3-4 kwaskowate jabłka 3-4 szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku olej z pestek dyni sól, pieprz, lubczyk Cebulę, czosnek obieram i siekam (nie musi być dokładnie). Podsmażam na dwóch(...)łyżkach oleju z pestek dyni do momentu, aż się zeszkli. Dynię, obrane jabłka i marchew kroję na mniejsze części, dodaję do podsmażanej cebuli z czosnkiem, zalewam bulionem do poziomu warzyw i gotuję całość, aż do miękkości. W trakcie gotowania dodaję łyżkę lubczyku. Kiedy warzywa są już miękkie, zdejmuję z palnika, miksuję na gładki, gęsty krem za pomocą blendera
W kuchni Karmel-itkiPIECZONEJ PAPRYKI. /źródło : CODZIENNE GOTOWANIE ; / na 4 - 5 porcji 6 czerwonych papryk 4 dojrzałe pomidory 2 czerwone papryczki chili 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 500ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 - 2 ząbki czosnku szklanka śmietanki 12% Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Papryki i papryczki chili przekrawam na pół, pozbawiam gniazd nasiennych. Układam je na blasze(...)warzywa wyjmuję z piekarnika i zostawiam, aby przestygły, a następnie ściągam z nich skórkę (powinna łatwo odchodzić) i wrzucam do cebuli i czosnku. Chwilę podsmażam, ciągle mieszając, dodaję bulion, gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Dokładnie miksuję przy pomocy blendera. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję delikatnie śmietanki uważając, aby się
W kuchni Karmel-itkipowstał na drodze inspiracji innymi przepisami ze wspomnianego wyżej zeszytu. KREM Z PIETRUSZKI. /własny od podstaw;/ 4-6 porcji 1 kg pietruszki (bulwy) 3 duże cebule 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 3 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej ew. sos sojowy do smaku Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym oleju(...)garnku. Pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Wrzucam do cebuli, zalewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw. Następie całą zawartość garnka dokładnie miksuję przy pomocy blendera na krem. Doprawiam gałką muszkatołową i pieprzem. Podaję z kilkoma kroplami oleju lnianego i listkiem bazylii. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. / całkowicie autorski;/ 1 mała zielona cukinia ok. 300 g sałaty (lodowa, masłowa lub jakiś mix sałat) 1/2 białej części pora 2 - 3 szklanki bulionu warzywnego 150g serka ziołowego pęczek posiekanego koperku 2 łyżki oleju z pestek winogron Pora kroję w plasterki, szklę na oleju. Cukinię kroję w plasterki, wrzucam na patelnię i smażę(...)chwilkę. Następnie zalewam bulionem tak, aby cukinia była całkowicie zakryta, ale dość cienką warstwą płynu. Zagotowuję i trzymam na ogniu, aż cukinia nie zmięknie. Następnie dorzucam porwaną na małe kawałki sałatę. Gotuję chwilę razem, około 3-5 minut. Dodaję posiekany koperek. Zdejmuję z ognia, miksuję za pomocą blendera, dodając na końcu miksowania serek. Dokładnie razem blenduję. Podaję
W kuchni Karmel-itkiogrodzie. Bzyczą osy, pszczoły, bąki, trzmiele. W końcu wszystko zaczęło żyć. KREM Z GROSZKU Z MIĘTĄ. /inspiracja z sieci;/ na 2-4 porcje 450g zielonego groszku 650 ml bulionu warzywnego około 1/2 szklanki liści mięty w całości 1 cebula 2 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały ewentualnie sól lub sos sojowy Cebulę obieram, kroję dość drobno i szklę(...)rozgrzanym oleju. Następnie wrzucam groszek, dodaję bulion i całość gotuję aż do miękkości groszku, dodając po 5 minutach gotowania liście mięsty (mogą być w całości). Gdy groszek zmięknie, zdejmuję z palnika i za pomocą blendera miksuję na gładki krem. Doprawiam białym pieprzem i ewentualnie solą bądź sosem sojowym (pominęłam). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikrem. Ostatnio mogłabym jeść tylko zupy warzywne bądź kremy. KREM SZPARAGOWY WG KARMEL-ITKI. /spontaniczny;/ na 4-6 porcji 2 pęczki szparagów 1 pietruszka 1/4 selera ok. 800 ml bulionu warzywnego 1 biała część pora ew. sos sojowy do smaku Por kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam por i przesmażam. Szparagi obieram (jeśli(...)umyć i usunąć łuski), kroję w małe kawałki. Pietruszkę i seler obieram i również drobno kroję. Warzywa wrzucam do garnka z przesmażonym porem, chwilę razem podgrzewam, następnie zalewam bulionem tak, by ten zakrył w całości warzywa. Gotuję do miękkości. Następnie całość miksuję za pomocą blendera, doprawiam ewentualnie do smaku i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiporcje 200g czerwonej fasoli 2 czerwone cebule 2 - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki** 3-4 szklanki bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku Fasolę zalewam wodą i moczę min. 12 godzin. Odcedzam. Cebule obieram, drobno siekam. Szklę wraz z czosnkiem(...)oleju z pestek winogron. Następnie wrzucam namoczoną i odcedzoną fasolę. Dodaję przecier pomidorowy, pomidory z Pudliszek. Duszę do miękkości (ok. 1 - 2 h), uzupełniając wchłaniany płyn bulionem warzywnym i czasami mieszając. Pod koniec gotowania dodaję przyprawy, sos sojowy, duszę jeszcze jakiś czas. Podaję. SMACZNEGO! * 2 puszki pomidorów bez skórki, potraktowane widelcem na papkę ** takie to czary znalazłam w osiedlowym sklepie
W kuchni Karmel-itki