bulion - 9142 przepisów (strona:419/610)

Boeuf Strogonow 306

mąka Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i obtoczyć w mące. Pokroić drobno cebulę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i mięso. Rozpuścić kostkę warzywną w 750 ml wody. Zalać bulionem podsmażone mięso z cebulą, które przed tym najlepiej przełożyć do garnka. Dodać przecier pomidorowy, a następnie przyprawić solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. Dusić przez około godzinę i dwadzieścia minut

Karola gotuje
"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 284

trzecia część - to przepisy podzielone na kilka działów.  Na początku - przepisy podstawowe - beztłuszczowe sosy i inne dodatki, które są bazą lub składnikiem wielu dań. Znajdziecie tu przepis na bulion warzywny, przecier pomidorowy, ale też domową przyprawę piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami

Moje Kuchenne Rewelacje
KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 232

łyżeczki suszonego oregano, kurkumy i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, sól, szczypta chili w proszku KASZA 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g) 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej wody lub bulionu mała szczypta soli BURACZKI 1 burak 10 g masła 75 ml wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki kremu balsamicznego  sól morska, pieprz WYKONANIE KASZĘ wsypujemy

cool and minty
Krem z zielonych warzyw 183

seler kroję,brokuł dzielę na różyczki. Cebule, czosnek obieram i kroję drobno. przesmażam na maśle, dodaję por i dalej smażę na wolnym ogniu, dodaję seler, liście laurowe, wlewam bulion i gotuję około 10 minut. Wkładam różyczki brokuła i gotuję jeszcze 4 minuty. Zupę miksuję blenderem, dodaję rukolę i znowu miksuję, wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Podaję z rukolą i makaronem

wesoła kuchnia
Kurkowo cukiniowa zupa 178

przesmażam na patelni na maśle klarowanym, dodaję pokrojone na plasterki parówki. Warzywa obieram, marchewkę kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por kroję w krążki. Do bulionu wkładam seler, pietruszkę, marchewkę i gotuję na pół miękko, na końcu dodaję por, cebulę z parówkami. i chwile gotuję. Kurki myję dokładnie i też przesmażam na patelni, dodaję do zupy

wesoła kuchnia
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 243

paski) 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażania sól, pieprz papryka w proszku- słodka 2 cebule 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 szklanki bulionu warzywnego/wody Wykonanie: żeberka pociąć na porcje, po 2 kostki w jednym kawałku. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu po kilka minut z obydwu stron, do zrumienienia. Zdjąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tajlandia od kuchni 216

ęsnych klopsików/kawałków ryby, czasem z makaronem (sojowym, ryżowym, noodle), czasem na bazie mleka kokosowego. Palce lizać!  Zupa Tom Yum z krewetkami i ryż jako dodatek Tajski bulion drobiowy. Genialny w smaku!  Zupa z makaronem, rybą i mięsnymi kulkami Wegetarianie oraz osoby dbające o linię również znajdą w Tajlandii coś dla siebie. Jest tu ogromny wybór warzyw

Zawsze głodna!
KREM Z ZIEMNIAKA Z KINDZIUKIEM 221

pieprz Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę. Cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę i czosnek, obsmażamy.  Dodajemy ziemniaki i marchewkę, smażymy 3 minuty. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Kiedy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy masło, gałkę muszkatołową, sól i świeżo zmielony pieprz.  Na suchej patelni smażymy pokrojonego

KuchcikoweLove
Krem grzybowy z puree ziemniaczanym 192

uformować w głebokim talerzu rozetkę. • Zapiec 5 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st.C. • Rukolę zmiksować z oliwą aż powstanie emulsja. • Zupę grzybową zalać bulionem w ilości odpowiadającej połowie objętości wody na opakowaniu i gotować 15 minut. • Dodać śmietanę i resztę masła, zmiksować. • Krem grzybowy wlewamy na talerz z puree

To co kocham
Orientalny krem z kalafiora z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegański) 183

kalafiora z quinoą, kuminem i curry. W dodatku jest ona mało pracochłonna i szybka w przygotowaniu.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 mały kalafior 1 litr bulionu warzywnego pół cebuli 1 łyżka oleju kokosowego curry kumin pieprz sól świeża pietruszka, lub kolendra Wykonanie: Cebule kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju kokosowym. Kalafior myjemy i dzielimy

Quinoa Raz!
Chili con carne 209

zeszklić delikatnie czosnek i cebulę Przełożyć do garnka wołowinę i dusić pod przykryciem przez 10 minut Następnie dodać chili, kminek, koncentrat pomidorowy i całość dokładnie wymieszać Dodać fasolę, bulion i doprawić solą oraz pieprzem Nastawić piekarnik na 180 stopni Przełożyć potrawę do żaroodpornego naczynia i dusić w piekarniku 20 minut. Po 10 minutach wymieszać, żeby się wierzch nie przypiekł

Szczęśliwa kuchnia
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 307

odstawiamy Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam

Szczęśliwa kuchnia
Boeuf strogonow przepis z 1963 roku 175

boeuf strogonow był przygotowany dokładnie tak jak podaje cytowany powyżej oryginalny przepis, jednak kiedy mięso i cebula zostały już przełożone z patelni do garnka, dodaliśmy do nich 2 szklanki bulionu wołowego, pokrojone w paseczki ogórki, pokrojone w cienkie plasterki i podsmażone na odrobinie oleju pieczarki i dusiliśmy jeszcze około 30-40 minut. Na sam koniec doprawiliśmy Vegamite i musztardą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Potrawka z kurczaka z groszkiem 181

małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i zrumienić cebulę. Następnie dodać groszek z puszki razem z zalewą oraz rozdrobnione mięso. Całość zalać bulionem, dodać natkę pietruszki. Zagotować i gotować ze 2-3 minutki. Mąkę pszenną wymieszać w odrobinie wody i zagęścić potrawkę. Zestawić z ognia i dodać śmietankę. Dokładnie wymieszać i można podawać

Monia miesza i gotuje