bulion - 9142 przepisów (strona:419/610)

Risotto z gorgonzolą i kapustą (Risotto con gorgonzola e verza) 117

minut, mieszając od czasu do czasu. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy, dopóki wino nie odparuje.  Do ryżu dodajemy kapustę.  Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nierozgotowany. Risotto

La grande e la piccola cuoca
Butter chicken 103

masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki mielonego chili  szczypta cynamonu 1/4 szklanki orzechów nerkowca 400 g pomidorów (świeże/z puszki/passaty pomidorowej) 1/4 szklanki wody lub bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% procent 40 g masła Do podania: ugotowany ryż (druga porcja zamiast ryżu to ugotowany kalafior) chlebki naan jogurt lub kwaśna śmietana świeża

Kocham..lubię..gotuję..
Pstrąg w galarecie... 165

solą i pieprzem. Wloszczyzne obieramy, cebulę obieramy i przypalamy na ogniu lub na suchej patelni, warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy kulki ziela, listki, sól i pieprz jak do zwykłego bulionu, zalewamy 2 litrami wody, całość zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut, po tym czasie wyciągamy warzywa i wkładamy delikatnie kawałki ryby. Zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut, w tym czasie

Pelusiowa Kuchnia
Tegoroczny bigos z winem marsala 114

jeśli wolisz to obgotuj kiszoną kapustę aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Kiedy ugotujesz mięso do powstałego wywaru, około pół litra, dodaj pomidorowy koncentrat. Kiedy koncentrat się rozpuści wlej bulion do kapusty. Umieść szynkę i karczek w garnku, zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem 1,5 godziny na małym ogniu. Mięso powinno być miękkie na tyle aby łatwo je poszarpać widelcem.Grzyby

codojedzenia
GRZYBOWA Z KUSKUSEM PERŁOWYM 133

mniejsze kawałki). Mieszamy i smażymy całość około 10-15 minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka, dodajemy przyprawy, pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler i zalewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy). Do gotującej się zupy dodajemy także wypłukaną kaszę. Całość gotujemy do miękkości warzyw i grzybów mieszając od czasu do czasu, aby kasza nam nie przywarła do dna. Na koniec

Walijskie Pichcenie
Barszcz czerwony 204

najpyszniejszych polskich zup. Mój przepis na barszczyk czerwony jest bardzo stary i sprawdzony. Zazwyczaj gotuję dla mojej rodziny barszcz czerwony z ziemniakami. Zapraszam! - najlepszy przepis na barszcz - gotowany na bulionie z kury rosołowej - w przepisie kilka wersji podania barszczu

AniaGotuje.pl
Zupa z brukselki – post dr Dąbrowskiej 175

oraz posiekany pęczek natki pietruszki. Selera, cebulę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do garnka. Przykrywamy przykrywką, zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy ok 20 min aż powstanie nam bulion. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane drobno brukselki. Gotujemy jeszcze ok 5 min. Dodajemy pieprz, czosnek granulowany. Wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy

Dorota Smakuje
Zupa ogórkowa (ze smażonymi ogórkami) 123

cierpiałam tej zupy! Nie wiem co się stało, ale z czasem wręcz ją pokochałam! To jest moja ogórkowa. Tajemnica jej smaku chyba tkwi w prostocie. Rzadko gotuję zupy na bulionie i z dodatkiem mięsa. Gotuję zupy warzywne na maśle.  Moją ogórkową przyrządziłam w specjalny sposób. Ogórki do niej wcześniej podsmażyłam na maśle, po tym są kruche

Pieprzyć z Fantazją
Karczek duszony w herbacie 148

Składniki: 0,5 kg karczku wieprzowego 3 torebki czarnej herbaty szklanka wytrawnego wina 0,5 litra bulionu warzywnego, musi być gorący 1 cebula albo 2 małe 2 jabłka, koniecznie słodkie gałka muszkatołowa czosnek, kilka ząbków 3 łyżki oleju papryka słodka sól i pieprz Gotujemy rosół, wrzucamy do niego torebki z herbatą i zaparzamy około 10 minut. Teraz kroimy czosnek

Gotujemy i jemy
Zupa krem z dyni 109

Zupa krem z dyni – przepyszna sezonowa zupa z uprażonymi pestkami dyni. Zupa krem z dyni – Składniki: 1,25kg dyni 1 litr bulionu drobiowego 3 marchewki (ok. 370g) 2 małe pietruszki (ok. 55g) 1 cebula sól, pieprz oliwa z oli The post Zupa krem z dyni appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pałki z kurczaka w chrupiącym cieście 143

nią pokryło . Wyjmujemy i smażymy na głębokim tłuszczu do momentu aż panierka będzie pięknie rumiana i chrupiąca . Nie ma zagrożenia ,że będą surowe przy kości , gdyż były parzone w bulionie . Będą soczyste ,a z zewnątrz chrupiące Serwujemy po odsączeniu na papierowym ręczniku , koniecznie na gorąco . Smacznego ! Artykuł Pałki z kurczaka w chrupiącym cieście pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kaszotto z kurkami i fasolką szparagową 149

tłuszczu np. w postaci masła klarowanego, czy też ziaren, którymi posypujemy danie przed podaniem. Oczywiście dzisiejszy przepis jest to przyspieszona wersja tradycyjnego kaszotto. Normalnie powinniśmy przygotowywać je z dodatkiem bulionu i / lub wina, a także cierpliwie gotować na wolnym ogniu. Dziś jednak nie miałam na to czasu, więc jeśli Wy takżcie walczycie z wiecznym niedoczasem to koniecznie wypróbujcie ten przepis

365 dni dookoła kuchni
Roladki z kurczaka w sosie potrawkowym 122

przygotowane roladki możemy ugotować na dwa sposoby. 1. Na parze W tym celu układamy w naczyniu do parowania potraw, przykrywamy i parujemy ok 30/35 minut. 2. Gotowane w bulionie. Do rondla lub garnka wlewamy bulion/rosół taką ilość aby roladki były do połowy zanurzone , wkładamy mięso i przykryć pokrywką, gotujemy na małym ogniu ok. 20/30 minut. Sos  W garnku

Andzia Pichci
Uzbekistan – przewodnik kulinarny 120

które zwłaszcza na wiosnę stanowią dodatek do prawie każdego dania.   Jakie są typowe dania kuchni uzbeckiej? Zupy. W uzbeckiej kuchni jest tyle zup, co w kuchni polskiej. Od bulionu na baraninie, przez rosyjską soljankę, czuczwarę, czyli zupę z małymi pierożkami, zupę z makaronem lagman. Nie zdziwcie się też, jeśli dostaniecie do dania z mięsem i makaronem wodę, w której

Ugotowane pozamiatane
Kiszona kapusta duszona z papryką i pieczarkami 181

kiszonej kapusty 400 g pieczarek 1 cebula 2 duże czerwone papryki kilka suszonych grzybków - opcjonalnie sól, pieprz kminek 1 łyżka mąki olej do smażenia 1 szklanka wody lub bulionu Przygotowanie: kapustę kiszoną zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem w międzyczasie zeszklić obraną, pokrojoną cebulę, następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić, oprószyć pieprzem i podsmażać, aż z pieczarek odparuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania