dynia i boczkiem skladniki: makaron penne dla 3 osob 250g dyni 150g wedzonego boczku 1 mala cebula natka pietruszki 150ml smietany sol, pieprz galka muszkatalowa oliwa z oliwek 100ml bulionu wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzatku al dente. W tym czasie scieramy na tarce o duzych oczkach dynie. Boczek wedzony (ja uzylam boczku w plasterkach) kroimy w paseczki, a cebule(...)wysmazamy boczek, dodajemy do niego posiekana cebulke i smazymy do chwili az sie zeszkli. Dodajemy 1 lyzke oliwy z oliwek i starta dynie. Smazymy przez 5 minut. Podlewamy calosc bulionem i dusimy do chwili az dynia stanie sie miekka. Na koncu dodajemy smietane i przyprawy. Doprowadzamy calosc do wrzenia. Smietanka powinna stac sie kremowa. Jesli sos bedzie zbyt luzny mozna
Przysmaki KarolkiKrem z pieczonych burakow skladniki: 800g malych burakow 1 cebula 2 zabki czosnku sok z polowy pomaranczy 1 lyzeczka startej skorki z pomaranczy 1 lyzka swiezego tymianku 1 litr bulionu warzywnego swezo zmielony czarny pieprz kilka lyzek posiekanego szczypiorku smietana sok z polowy cytryny (opcjonalnie) oliwa z oliwek wykonanie: Buraki myjemy, osuszamy i kazdy owijamy w aluminium. Wkladamy do piekarnika(...)oliwek podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Dodajemy po chwili pokrojone buraki, doprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem. Podsmazamy przez 5 minut, a nastepnie dodajemy sok z pomaranczy, skorke i bulion. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Calosc miksujemy. Ja doprawilam zupe sokiem z polowy cytryny, gdyz dla mnie byla zbyt slodka. Goraca zupe przelewamy do miseczek, dekorujemy smietana i posiekanym szczypiorkiem
Przysmaki Karolkiugotwalam ja kilka lat temu gdy jeszcze mieszkalismy we Fracnji, bo tez i jej pochodzenie jest francuskie. Zupa porowo-ziemniaczana z Vichy skladniki: 2 pory 500g ziemniakow 1 litr bulionu warzywnego 100ml smietany natka selera 50g masla sol, pieprz opcjonalnie do dekoracji gruby szczypior wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na dosc spore kawalki. Por myjemy i odcinamy biala czesc(...)Nastepnie siekamy na talarki i podsmazamy przez chwile na 20g stopiogo masla. Dokladamy ziemniaki i dusimy przez 5 minut. Calosc zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut. Miekkie warzywa miksujemy niezbyt dokladnie, w zupie moga pozostac grudki. Dodajemy pozostale maslo, smietane oraz sol i pieprz i posiekana natke selera. Przed podaniem talerz mozemy udekorowac posiekanym szczypiorem. Zupa najlepsza jest
Przysmaki Karolkijesień. Zielony, czerwony, zółty. Dziś był zółty. Kalafior i curry. Kalafior z curry składniki: 1 kalafior 2 dymki ze szczypiorem 2 łyżki przyprawy curry 100g mrożonego groszku 50ml bulionu warzywnego 150ml śmietany 80g orzechów nerkowca sol, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia kilka listków mięty wykonanie: Kalafiora dzielimy na części i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut(...)wodę, w której go gotuje. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule pokrojona w piórka. Podsmażamy ją przez chwile, a gdy się zeszkli dokładamy curry, śmietanę, bulion oraz szczypior. Gotujemy przez 10 minut. Dokładamy podgotowanego kalafiora i dusimy wszystko pod przykryciem przez kolejne 8 minut. Na końcu dodajemy zielony groszek. Całość gotujemy jeszcze chwilkę. Doprawiamy solą, pieprzem
Przysmaki Karolkigłowy. Jest zabawnie. A po powrocie do domu czeka na nas zupa. Ciepła, jesienna, cebulowa. Francuska zupa cebulowa składniki: 500g cebuli 1 ząbek czosnku 200ml białego wina 750ml bulionu warzywnego sol, pieprz tymianek 3 łyżki oleju grzanka czosnkowa tarty ser zółty - użyłam sera Gouda wykonanie: Cebule kroimy w piórka. Wrzucamy ja na rozgrzany olej do garnka z grubym dnem(...)około 25 minut. Cebula w tym czasie powinna się ładnie skartelizować. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy wino i dusimy aż płyn odparuje. Zalewamy zupę bulionem i gotujemy na wolnym ogniu aż cebula całkiem zmięknie. Doprawiamy tymiankiem, sola i pieprzem. W miedzy czasie przygotowujemy grzankę. Ja użyłam bagietkę, którą podpiekłam w piekarniku i natarłam czosnkiem
Przysmaki KarolkiDziś na rozgrzewkę zrobiłam sycącą, jesienną zupę. Prosta, bo ziemniaczana, bez udziwnień, bez skomplikowanej receptury. Zwyczajna zupa na taki zwykły październikowy dzień. Zupa ziemniaczana z boczkiem składniki: 1 litr bulionu warzywnego 600g matczynych ziemniaków 200g wędzonego boczku 1 duża marchewka 0,5 małego selera 1 duża cebula 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki gałki muszkatelowej 1 łyżka natki pietruszki(...)uzyskania ładnych skwarek. Dodajemy do boczku posiekana w kostkę cebule, a po następnych 5 minutach resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Podsmażamy przez kolejne 5 minut, a następnie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa staną się miękkie. Doprawiamy żupę majerankiem i gałką. Jeśli to jest konieczne doprawiamy sola do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Smacznego
Przysmaki Karolkifareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Łosoś w sosie żurawinowym Składniki: 4 filety z łososia 2 szalotki 200 g świeżej żurawiny 100 ml porto 100 ml bulionu warzywnego 10 g masła olej Kujawski tłoczony na zimno do smażenia sól, pieprz Drobno posiekane szalotki podsmażamy przez około 5 minut na 2 łyżkach oleju Kujawskiego. Następnie dolewamy porto i gotujemy(...)około 2 minut. Alkohol odparuje pozostawiając tylko aromat. Do garnka dodajemy bulion i żurawinę, którą gotujemy na małym ogniu kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy masło, sól i pieprz do smaku. Filety z łososia bez skóry doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy na oleju Kujawskim z obu stron po 2 minuty. Ciepłego łososia podajemy z sosem żurawinowym
Przysmaki KarolkiSkładniki: 1 i 1/5 kg mięsa wołowego 150 g wędzonego boczku 750 ml czerwonego wina wytrawnego* 2 cebule 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 ml bulionu wołowego 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 2 goździki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki sól, pieprz bouquet garni (3 gałązki natki pietruszki, 1 liść laurowy, 1 gałązka(...)łyżce oleju. Dokładamy do mięsa. Oprószamy mąką i dodajemy też brązowy cukier. W międzyczasie należny zagotować pozostałą marynatę i przelać do szybkowaru. Dokładamy bouquet garni, wyciskamy czosnek, dolewamy bulion i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 godziny i 30 minut. Po tym czasie do mięsa dokładamy pokrojone pieczarki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Przed podaniem wyciągamy bouquet garni
Przysmaki KarolkiGęsta, sycąca i pyszna. Zupa pomidorowo-paprykowa z soczewicą składniki: 1 puszka pomidorów bez skóry 3 czerwone papryki 1 duża marchewka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 750 ml bulionu 100 g czerwonej soczewicy sól, pieprz 1 łyżka oliwy 0,5 łyżeczki wędzonej papryki wykonanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Marchew obieramy(...)obtaczamy w oliwie i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 150°C do miękkości. Upieczone warzywa przekładamy do garnka i wraz z pomidorami miksujemy blenderem. Dolewamy bulion i soczewicę i gotujemy zupę aż soczewica będzie miękka (około 10-15 minut). Zupę doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką
Przysmaki Karolkiciągłe mam jeszcze jedną, cudowną dynie, która grzecznie czeka na balkonie aż przyrządzę z niej coś pysznego. Zapiekana pianka z dyni składniki 500 g dyni 1 cebula 250 ml bulionu 150 ml śmietany 4 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek masło do smarowania foremek 4 łyżki startego parmezanu wykonanie: Cebule kroimy w kostkę. Dynie(...)obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę równej wielkości. Cebule i dynie podsmażamy na oliwie przez około 3 minuty. Zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy i miksujemy na pure. Jajka wraz ze Śmietana ubijamy mikserem. Łączymy z dynią. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Masę przelewamy do naparowanych masłem foremek. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 35 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkijeśli w ich oczach coś zyskuje uznanie, znaczy że dobre jest. Krem brokułowy z migdałami 2 woreczki mrożonych brokułów 150 g wędzonego boczku 1 cebula około 500 - 750 ml bulionu 3 garście startego sera cheddar sol, pieprz ostra papryka mielona 4 łyżki migdałów w płatkach wykonanie Migdały prażymy na suchej patelni. Odstawiamy na bok. Boczek i cebule kroimy(...)kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dodajemy następnie brokuł. Zalewamy bulionem i gotujemy do chwili aż brokuł będzie miękki, ale nierozgotowany. Zupę miksujemy. Ponownie stawiamy na ogniu, doprawiamy sola pieprzem i papryka. Dodajemy ser i podgrzewamy do chwili aż się roztopi. Zupę podajemy z posypka z prażonych migdałów
Przysmaki Karolkiwręcz zachwycone. Kremowa zupa z zielonego groszku z rzodkiewką składniki: 700 g zielonego groszku 2 małe pory 50 g boczku wędzonego 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła klarowanego bulion warzywny sól i pieprz szczypta ostrej papryki - opcjonalnie 4 rzodkiewki 4 łyżki serka mascarpone wykonanie: Na maśle podsmażamy pokrojony w plastry por i boczek wędzony pokrojony w kostkę lub paseczki(...)garnka wkładamy groszek, dodajemy podsmażony por z boczkiem. Warzywa zalewamy bulionem do ich wysokości. Gotujemy około 15 minut. Dolewamy do zupy kremówkę i miksujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę ostrej papryki Zupę przelewamy do talerzy. Na każdy talerz nakładamy łyżkę serka mascarpone i po jednej rzodkiewce pokrojonej w słupki
Przysmaki KarolkiDolewamy dwie szklanki - dobrego czerwonego wytrawnego wina . Na patelni obsmazamy na lyzce masla I 2 -3 zabkach czosnku ok 200-250 gr pieczarek pokrojonych w cwiartki. Szykujemy szklanke bulionu wolowego z 2 kostek. Podsmazone pieczarki wrzucamy do garnka z wolowina, zalewamy bulionem. Na bardzo malym gazie pod przykryciem dusimy wolowine przynajmniej trzy godziny. Ja dusilam 4 godziny. Mozna
Smaki EdytyWolowina Stroganoff. Skladniki: 2 cebule ok 1 kg wolowiny- im delikatniejsze mieso- tym krotszy czas gotowania. 400 gr pieczarek 1 lyzka musztardy sol, pieprz, paprika ok 200 ml bulionu wolowego ok 200 ml smietany maka Kroimy cebule w pol talarki I wrzucamy na rozgrzany olej 2-3 lyzki, do garnka do smazenia- ok3-4 min. Dodajemy(...)Rozgrzewamy 2 lyzki oleju na patelni - na wysokim ogniu, najlepiej w dwoch partiach smazymy wolowine 2-3 min. Wolowine z patelni dajemy do garnka z pieczarkami I cebula. Zalewamy bulionem, solimy , pieprzymy I dodajemy ok 0.5 lyzeczki papryki I 1 lyzke musztardy. Dusimy do miekkosci ( im delikatniejsze mieso- tym process krotszy- od 10-45 min ). W miedzyczasie usmazylam na patelni
Smaki Edytyjagnieciny 200 gr ryzu 1 lyzeczka cynamonu 1 lyzeczka papryki 1 lyzeczka kolendry 150 gr masla lub ghee 2 cebule skrojone w kostke 1/4 lyzezki szafronu 300 ml bulionu kurczakowego pokrojona pietruszka 2 lyzki souk z cytryny pieprz Wykonanie: Laczymy ryz, mielone, cynamon, kolendre, papryka. Formujemy male kulki. Rozpuszczamy na patelni maslo lub ghee. Smazymy na lekko brazowy(...)kolor. Przekladamy do garnka, dodajemy cebuli , pieprzu, szafronu I bulionu. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 30-40 min. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Podajemy z ryzem Danie ma niebianski smak. Serdecznie polecam I zycze smacznego
Smaki Edyty