bulion - 9142 przepisów (strona:429/610)

Wołowe ragu z makaronem 236

szczelną pokrywką lub nakrywamy folią aluminiową. Dusimy na małym ogniu przez co najmniej godzinę (im dłużej będziemy to robić, tym ragu lepsze – w razie potrzeby można rozrzedzić je bulionem wołowym). Przed końcem gotujemy w osolonym wrzątku makaron (najlepiej świeży). Ragu odkrywamy, mieszamy, próbujemy czy trzeba doprawić. Gdy jest ok, dodajemy makaron i mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze

Poezja smaku
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 234

FORMOWANIE I GOTOWANIE KLUSEK (20 min) W garnku gotujemy wodę do momentu wrzenia. Solimy ją i wstawiamy na malutki gaz, tak, aby delikatnie „pyrkała”. Można też ugotować kluski w bulionie, tak jak wskazuje receptura w grze, ale nie jest to niezbędny zabieg. Są różne opcje formowania klusek – za pomocą 2 łyżek, rękawa cukierniczego lub ręcznie na posypanym mąką blacie

Nerds Kitchen
Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 180

wodę i dalej ugniatamy. Kiedy woda będzie już względnie czysta, oznacza to to, że wypłukaliśmy co trzeba i w ręku powinna nam pozostać galaretowata substancja. Wkładamy ją do gotującego bulionu i wyjmujemy po kiedy zwiększy objętość, czyli po jakiejś godzinie do półtorej. Po ugotowaniu studzimy nacieramy olejem z przyprawą do mięsa i tak marynujemy kolejną godzinę. Marchewkę trzemy a cebulę

Kryzysowa Książka Kucharska
Botwinka z ziemniakami i mlekiem kokosowym 144

liście botwinki, wraz z łodygami dokładnie myjemy i siekamy 2. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy plasterki ziemniaków, podsmażamy, następnie dorzucamy pokrojone buraki, smażymy całość chwilę, po czym zalewamy bulionem lub woda, dodajemy ziele, liście laurowe i ocet, przykrywamy i gotujemy ok 15 min, warzywa powinny ugotować się al dente, następnie dorzucamy posiekane łodygi i liście, jeśli jest ich dużo

Słodki Kompromis
Pasztet "rosołowy" z żurawiną i makaronem spaghetti 163

spaghetti żurawina 2 marchewki 1/2 szkl. bulionu/rosołu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz Sposób przygotowania: Mięso ugotowane w rosole rozdrabniamy, dodajemy pokrojone marchewki, bulion i przyprawy, i przy pomocy blendera kielichowego lub ręcznego blendujemy na gładką masę. Ugotowane nitki makaronu spaghetti docinamy na odpowiednią długość i układamy szczelnie obok siebie na dnie foremki/keksówki

Kolorowy Przepisownik
Kaczka pieczona 120

Najprostszy przepis na kaczkę pieczoną :) kaczka, sól, 10 śliwek wędzonych, Kaczkę oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, skrzydełka. Szyje i skrzydełka można dorzucić do bulionu. Kaczkę przeciąć wzdłuż na pół, wzdłuż mostka. Oprószyć solą z obu stron. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim ułożyć śliwki wędzone, na śliwkach ułożyć rozpłaszczoną kaczkę, skórą do góry. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć

królestwo garów
Gołąbki inaczej 264

czasu…. Składniki: torebka kaszy jęczmiennej pęczak (mojej ulubionej ostatnio) 400 gram ugotowanego mięsa (u mnie cielęcina z gulaszu) mała cebula 10 szt. pomidorków daktylowych pół szklanki bulionu ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku 14-20 liści botwinki najlepiej jak największych Wykonanie: Kaszę gotujemy do miękkości (ok. 30 min). Mięso drobno kroimy. Cebulkę kroimy

Mama z miasta
KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM 147

talerz. Na oleju po smażeniu mięsa zeszklić  posiekaną cebulę, por oraz czosnek. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i całość posmażyć chwilkę. Nastepnie zalać zawartość patelni wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy) i przełożyć do niej kawałki mięsa. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przed końcem duszenia ew. doprawić do smaku, zdjąć pokrywkę i zredukować sos, jeśli jest go dużo

Walijskie Pichcenie
Sos z suszonych grzybów 207

SKŁADNIKI: 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki itp.) łyżka masła klarowanego 2 szalotki 200ml śmietanki 30 % sól, biały pieprz PRZYGOTOWANIE: Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby będą miękkie wyławiamy je i kroimy w paski. Wywar zachowujemy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Drobno siekamy szalotki. Szklimy

Pyry na Gaz
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 257

się do zrobienia grzanek, bruschetty czy bułki tartej. 6. Nie wylewaj resztek wina Przelej napoczęte wino do pojemników na kostki lodu i zamroź. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które

Tradycyjna Kuchnia
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 235

świeżym koperkiem lub kolendrą. Cytrynowy kuskus: Podczas duszenia się ryby przygotować kuskus: kaszę wsypać do miski, dodać po łyżce masła, włoszczyzny, skórki z cytryny oraz soli i zalać wrzątkiem bulionu (1 cm ponad kaszę). Przykryć i odczekać 5 minut. Wymieszać przed podaniem. Smacznego! :) * przy kupnie łososia bardzo ważne jest jego pochodzenie.  Na naszym rynku najczęściej można spotkać łososia norweskiego

Kraina Miodem Płynąca
Ryżanka – zdrowa i dietetyczna zupa 393

taka pora roku, w której bardzo łatwo jest o jakaś infekcję w tym także o problemy żołądkowe. Ryżanka jest bardzo podobna do rosołu, z tym tylko że do bulionu dodajemy ryż zamiast makaronu :) Z całą pewnością znajdziecie tyle przepisów ile jest kucharzy… poniżej mój przepis na tą smaczną zupkę. Ryżanka – składniki: 8 skrzydełek 2 marchewki 2 pietruszki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 132

kaszą gryczaną . Dno gęsiarki posmarować tłuszczem, wyłożyć liśćmi kapusty. Układać gołąbki końcem zwinięcia do dołu. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, oraz grzyby. Przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą (lub bulionem) – około 200 ml, oraz sokiem z kapusty. W przypadku, gdy używamy kapustę białą zalać żurkiem. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Liście kapusty

królestwo garów
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 196

ciekawych historii i anegdot związanych z jedzeniem i obyczajem biesiadowania w dawnej Polsce! Przepisy podzielone są aż na 8 części. Na pierwszy ogień idą zupy: znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec.  Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy

Moje Kuchenne Rewelacje
Domowa pizza – przepis na najlepszą pizze 162

pomidorów – 1 szt. Czerwona cebula – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą i stopniowo dodajemy

ale Pysznie