ziele angielskie. Po tym czasie zakwas nadaje się na żurek (uwaga! nie może mieć zapachu i posmaku pleśni. Każdy inny jest dozwolony). Żurek domowy zakwas na żur 2 szklanki bulionu warzywnego majeranek, pieprz biała kiełbasa 2 jajka Białą kiełbasę ugotowałam w wywarze, tak. ok. 30 min. Wyjęłam z bulionu, a jej miejsce wlałam zakwas. Dodałam majeranek, pieprz i gotowałam przez
bastalenaPolecam! Wierzch: 3 papryki pocięte w paski (ja miałam czerwoną , zieloną i pomarańczową) mieszanka marchewki, zielonego groszku i kukurydzy przyprawy (wg uznania) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki bulionu warzywnego oliwa do smażenia Zaczęłam od smażenia papryki przez dłuższą chwilę. Dorzuciłam marchewkę, groszek, kukurydzę, doprawiłam przyprawami. Zalałam bulionem i dusiłam pod przykryciem do miękkości warzyw. Całość
bastalenagęstej śmietany Udko podpiekłam w piekarniku. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam ze startym czosnkiem na łyżce oliwy. Dodałam fasolę i pół łyżeczki kuminu. Po kilku minutach zalałam bulionem i gotowałam ok. 10-15 min. Udko oskubałam z mięsa, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam z dodatkiem chilli. Dodałam do bulionu wraz z kukurydzą. Całość pogotowałam jeszcze 10min
bastalenasię nie przypaliło]. Ilość składników wedle gustu i apetytu.. schab lub polędwica cebula susz warzywny lub świeże warzywa pomidory z puszki przyprawa do wieprzowiny sól, pieprz listek, ziele bulion Mięso pokroić w plastry , można lekko rozbić tłuczkiem.Mięso podsmażyć na patelni, dodać cebulę, warzywa oraz przyprawy.Zalać wszystko bulionem, dodac pomidory z puszki.Dusić aż mięso będzie miękkie
Moje domowe kucharzeniePyszny sosik ..oczywiście też z pieczarkami.. 20 dkg pieczarek 1 cebula 2-3 łyżki śmietany 18% 1 szkl. bulionu sól, pieprz koperek Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na patelni do zarumienienia. Następnie do pieczarek i cebuli dodać bulion, śmietanę. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieDaria .Przepisów na takie niemieckie sałatki jest sporo..a ja skorzystałam z tego ..i robiłam "na oko"..a przyprawy do smaku.. ziemniaki ogórki kiszone cebula kostka bulionu warzywnego sól,pieprz do smaku Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku ,aby były miękkie, ale nie rozgotowane .Ostudzić i obrać ze skórki ,następnie pokroić w kostkę(...)kostkę, a cebule drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Wszystko wymieszać i lekko zakwasić wodą z ogórków, ale ostrożnie tak żeby nie było za bardzo słone. Dodać trochę ciepłego bulionu i zostawić na minimum 2 godziny , by składniki się przemacerowały
Moje domowe kucharzenieCzas przygotowania: ok.40 minut Składniki: 4 filety z piersi kurczaka 2 pory średniej wielkości 1 szalotka 250ml białego wina (ewentualnie bulion) 250ml śmietanki 30% 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz 100g masła Wykonanie: Umyte piersi z kurczaka oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pory i szalotkę pokroić cieniutko i blanszować około 2 minut we wrzącej(...)filety z kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek. Uwagi: Polecam podawać filety te z ryżem i warzywami
Gorący kąsekidealna na letnie obiady. Czas przygotowania: ok.25 minut Składniki (4 porcje): 5 pomidorów średniej wielkości 2 łyżki oliwy 1 posiekany ząbek czosnku 1 grubo posiekana cebula średniej wielkości 300ml bulionu 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku lub oregano lub bazylii (ja dałam oregano) pół łyżeczki mielonego cynamonu sól pieprz 200ml jogurtu greckiego Wykonanie: Do miski grubo zetrzeć pomidory, wcześniej usuwając skórkę(...)garnku podgrzać oliwę,dodać czosnek, cebulę i dusić ok. 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, dusimy razem z cebulą i czosnkiem kolejne 5 minut. Do pomidorów wlewamy bulion, wsypujemy wedle uznania oregano,tymianek lub bazylię oraz sól, pieprz i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok.12 minut. Zupę lekko przestudzić i zmiksować blenderem i dodać jogurt. Danie możemy podawać
Gorący kąsekCzas wykonania: 20 minut Składniki: 3 duże kolby kukurydzy 2 średnie marchewki 1/2 pietruszki (korzeń) 2 średnie ziemniaki 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła 2 szklanki bulionu sól (do smaku) świeżo zmielony pieprz curry kurkuma Wykonanie: Nożem kuchenny ziarna kukurydzy oddzielić od kolby, marchewkę oraz pietruszkę (korzeń) obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie(...)składniki wrzucić do garnka na rozgrzane masło i ok.3 minut poddusić. Następnie dolać bulion i zagotować na ok.10 minut aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu warzywa zmiksować blenderem, na końcu dodać pietruszkę i przyprawy. Uwagi: Natkę pietruszki też można zmiksować z resztą składników
Gorący kąsekmały słoik kurek marynowanych 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 papryki- czerwona i żółta mała puszka kukurydzy mała puszka groszku 200 ml passata - gęsty przecier pomidorowy 200 ml bulionu wołowego i 200 kurczakowego sól, pieprz, papryka 4 serki topione 3 łyżki oliwy Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę- około 3 min. Dodajemy mięso mielone i przeciśnięty przez praskę(...)czosnek. Smażymy aż mięso nie będzie różowe. Dodajemy passatę, bulion wołowy i kurczakowy. Zagotowujemy. Dodajemy kukurydzę i groszek. Gotujemy około 5 min. Płuczemy kurki z marynaty. Kroimy paprykę. Dodajemy do garnka i gotujemy dalsze 3 min. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Dodajemy serki topione do zagęszczenia sosu. Wyłączamy po rozpuszczeniu serków. Gotujemy makaron spaghetti. Życzę Wam smacznego
Smaki Edytykurczaka tajskiego z zielonym sosie curry. Zaczynamy: Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 łyżka oleju orzechowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki zielonej pasty curry 200 ml bulionu kurczakowego puszka mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy limetki 4 liście kafir lime- cytrynowe 1 łyżeczka cukru brązowego Wykonanie: Na rozgrzanym oleju(...)woku lub patelni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięty czosnek- smażymy 2 min. Dodajemy pastę curry, bulion z kurczaka, liście cytrynowe i mleko kokosowe. Gdy zacznie się gotować dodajemy piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę- trzymamy na małym ogniu około 15 min. Na koniec dodajemy sos rybny, sojowy, sok z limetki i cukier. Trzymamy na ogniu
Smaki Edytykakao · 100 ml kwaśnej śmietany lub grecki jogurt · 1 czerwona papryka · ½ bulionu wołowego · słodka papryka, oregano · odrobina sosu piri-piri lub tabasco(...)plasterki, paprykę w paski. Czosnek drobno posiekać. W dużym garnku lekko podsmażyć cebule i czosnek. Dodać wołowinę i smażyć aż się zarumieni. Dodać pomidory z puszki, paprykę i bulion wołowy. Dusić około 20-25 minut, aż mięso zmięknie i sos się zredukuje. Dodać przyprawy, fasolę i kukurydzę z puszki. Wymieszać do połączenia się składników i dusić jeszcze około
Mania Gotowaniapieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki utłuczonego kminu indyjskiego lub rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 400 g pomidorów z puszki 100 g czerwonej lub zielonej soczewicy około 0,6 lira buliony warzywnego, drobiowego lub wody sól Karmelizowana cebula: 1 cebula oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli 1 łyżka brązowego cukru Dodatkowo: świeża kolendry lub pietruszka gęsty jogurt(...)minuty, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i pozostałą część przypraw. Smażymy wszystko przez około minuty, ciągle mieszając, by przyprawy uwolniły swój aromat. Dodajemy pomidory, soczewicę, przyprawionego kurczaka i bulion . Zupę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Cebulę i papryczkę chili kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwię, aż się
Mania Gotowaniapomidorów suszonych 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej zioła prowansalskie łyżka sosu sojowego jasnego papryka czerwona pieprz olej do smażenia Sos musztardowy: 2 łyżki musztardy dijon ¼ szklanki białego wina lub bulionu warzywnego tymianek, sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18 % Przygotowanie: Piersi z kurczaka przekrajamy wzdłuż na dwa cienkie kotlety i lekko rozbijamy. Przyprawiamy i odstawiamy(...)każdej strony przez około 12-15 minut. Roladki odłożyć, na tą samą patelnię wlewamy wino. Podgrzewamy, cały czas mieszając około 1 minuty - aż się odrobinę zredukuje. Jeśli używacie bulionu nie musicie go redukować. Następnie dodajemy kremówkę, musztardę i przyprawy. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje
Mania Gotowaniaograniczyć jedynie nasza wyobraźnia. Zachęcam do spróbowania mojego przepisu :) Polecam. Zaczynamy: Składniki: około 1 kg wołowiny 3 marchewki 200 gr drobnych pieczarek 200 ml kwaśnej śmietany 400 ml bulionu wołowego 5 ząbków czosnku sól, pieprz, papryka 3 -4 łyżki oliwy Wykonanie: Pokrojoną w kostkę wołowinę smażymy w garnku na dużym ogniu. Gdy wołowina nie będzie już różowa- dolewamy(...)bulion, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, i dusimy na małym ogniu- do momentu gdy wołowina będzie miękka. Gdy wołowina jest już miękka, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę- gotujemy około 7-10 min. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Gotujemy dalsze 10 min. Na koniec zaciągamy śmietaną i w razie potrzeby doprawiamy przyprawami. Gotowe :) Gulasz podałam z kaszą
Smaki Edyty