bulion - 9142 przepisów (strona:390/610)

Zupa krem z dyni *BEZGLUTENOWA* 246

Bardzo mi zasmakowała, więc zaprzyjaźniłam się z nią na dłużej. Rozgrzewająca zupa krem z posmakiem imbiru i goryczą ostrości. Jestem w siódmym niebie! :) Składniki: 1/2 dyni hokkaido 1 l bulionu drobiowego (marchew, seler, pietruszka, skrzydełko z kurczaka) 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 2 łyżki jogurtu 1/2 łyżki mąki kukurydzianej przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela(...)angielskie Sposób przygotowania: Do gotującego się bulionu drobiowego (gotujemy 15 minut) wrzucamy umytą, wydrążoną z nasion, obraną i startą na grubych oczkach dynię. Gotujemy 15 min. Pod koniec gotowania zupę zabielamy: 1/2 łyżki mąki kukurydzianej, trochę wody i 2 łyżkami jogurtu naturalnego (mieszamy w oddzielnej miseczce, a potem wlewamy do garnka z zupą). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze przez chwilę

Truskawkowa Fiesta
Zupa krem z cukinii 185

Składniki (1 porcja - 1,5 miseczki): 1 spora (485 g) cukinia 250 ml bulionu 5 g masła (płaska łyżeczka) 1 ząbek czosnku 1 mała (40 g) cebula 1 łyżka (20g) śmietany 18% 1/3, ew. 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz dodatkowo: chleb razowy (3 kromki - 100g) lub zwykły czosnek granulowany (pokrojony w kostkę chleb razowy piec w piekarniku lub na patelni(...)Cukinię umyć i zetrzeć na tarce wraz ze skórką. 2. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć na nim cebulę. Pod koniec smażenia cebuli dodać czosnek. 3. Zalać cebulę i czosnek bulionem, dodać startą cukinię i curry (według uznania, dla mnie 1/3 łyżeczki jest akurat) 4. Gotować na  wolnym ogniu przynajmniej 30-40 min. 5. Wyłączyć palnik, odczekać aż zupa przestygnie

Malowane smakiem
Krem z kukurydzą i indyczą piersią 129

Trudno powiedzieć czy to krem czy coś innego, ale od tego przepisu zamierzam wznowić aktywne prowadzenie bloga :) Składniki (porcja - zdjęcie): 1 puszka kukurydzy (285 g) 250 ml bulionu 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,5 dużej czerwonej papryki (ok. 100g) 1 łyżeczka śmietany (18%) 150 g (maksymalnie) piersi z indyka 1 łyżeczka oleju kurkuma, chili, kolendra (ilość przypraw według uznania(...)kurkumy i kolendry nie mniej niż po 0,5 - 1 łyżeczki, chili zależy jak znosicie ostrość, ja dałam ok. 0,5 łyżeczki) Przygotowanie: 1.  Do bulionu wrzucamy odcedzoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy min. pół godziny 2. Do miseczki łyżką wykładamy z wywaru kilka łyżek kukurydzy i trochę papryki (paprykę można wcześniej wrzucić

Malowane smakiem
Leczo (porcja ok. 410 kcal) 204

kiełbasy podwawelskiej (ok. 7 cm)  sól, pieprz, oregano, bazylia, chili (ok. 1/2 łyżeczki, zależy jak ostro lubicie) lub ostra papryka ew. w przypadku świeżej papryki 0,5 szklanki bulionu Przygotowanie: 1. Kiełbasę pokroić w plasterki i upiec w piekarniku (mocno przypiec), następnie pokroić w mniejsze cząstki według uznania. (Jak komuś nie przeszkadza tłuszcz może pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni(...)maśle w garnuszku podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone w kostkę papryki (ja używałam mrożonych więc puściły wodę), cukinię (również pokrojoną w kostkę). W tym miejscu ewentualnie można dolać pół szklanki bulionu. 3. Zalewamy wszystko sokiem pomidorowym. Dodajemy przyprawy, cukier. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. 4. Dodajemy upieczone kawałki kiełbasy. Gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając. Kalorie (porcja - zdjęcie): Kalorie

Malowane smakiem
Szczawiowa 161

Składniki: 1,5 szklanki (370 ml) bulionu płaska łyżeczka (5 g) masła 250 g szczawiu ząbek czosnku płaska łyżka (15 g) śmietany 18% sól, pieprz + jajko/a ugotowane na twardo Przygotowanie: 1. Szczaw myjemy i kroimy drobno. 2. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pokrojony szczaw, ustawiamy na malutki ogień, trzymamy pod przykryciem, co chwila mieszamy. 3. Gdy szczaw będzie już(...)zmiękczony" zalewamy go bulionem. 4. Bezpośrednio do zupy ścieramy na tarce czosnek. Dodajemy sól, pieprz. 5. Teraz niech się pogotuje, minimum godzina - mały ogień (niech się nie bałwani). 6. Dodajemy śmietany (na wszelki wypadek, żeby się nie zważyła najpierw śmietanę mieszany z zupą w szklance po łyżce i dolewamy do garnka). 7. Nakładamy i podajemy z pokrojonym w kostkę

Malowane smakiem
Jesienna zupa z pieczonych warzyw 220

Aromatyczna, rozgrzewająca, o wyjątkowym smaku... nie wiem jak jeszcze można ją opisać :) Jest to jedna z najlepszych zup- kremów, jakie jadłam! :) Musicie koniecznie spróbować ;) Polecam :) Składniki: 1,5 litra bulionu 1 duża cukinia lub 2 małe 4 pomidory 2 czerwone papryki 1 marchewka sól, pieprz ziołowy papryka słodka ulubione zioła: oregano, zioła prowansalskie, bazylia (możecie wybierać) czosnek granulowany  przyprawa(...)minut. Po tym czasie zdejmujemy z niej skórkę. Razem z papryką możemy upiec pomidory, kroimy je na ósemki i posypujemy przyprawą, delikatnie podpiekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy razem 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Blendujemy i doprawiamy w razie potrzeby. Jeśli chcecie, możecie zupę zabielić śmietaną, ja jednak tego nie robiłam. :) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 420

śliwkowym i golasami SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 2 piersi z kaczki 5 średnich ziemniaków 8 śliwek węgierek 2 łyżeczki cukru kieliszek 125 ml czerwonego wytrawnego wina 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka 60 gram mąki sól pieprz(...)lodówki ponieważ kaczka musi mieć temperaturę pokojową zanim wyląduje na patelni. Przygotowujemy sos. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. W rondelku zalewamy je winem i dodajemy cukier. Dolewamy bulion i dorzucamy zioła – całe gałązki rozmarynu i tymianku. Gotujemy na średnim lub małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ugotowane i schłodzone ziemniaki tłuczemy dokładnie w garnku. Dodajemy jajka, mąkę, dużo

OstryKęs
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 213

łyżek) obgotowanych świeżych, leśnych grzybów - 2 średnie marchewki - 1 korzeń pietruszki - kawałek pora - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 1/2 główki czosnku - 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina - 0,5l bulionu - sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku - 100ml kremówki - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego (lub zwykłego oleju) - 1-2 łyżki masła - ser pleśniowy do posypania - natka pietruszki do posypania W garnku(...)rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojone w kostkę cebule, zeszklić je. Następnie dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy. Dodajemy obgotowane grzyby, zalewamy winem oraz bulionem i gotujemy kilka minut. Dorzucamy starte na grubej tarce marchewki oraz pietruszkę, a także pokrojone łodygi selera naciowego i por. Dolewamy wody razem z kremówką. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy ok.20

Smaczne Zdrowe
JESIENNA CIECIERZYCA Z DYNIĄ I PATISONEM. 220

porcje 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 średni patison 1/2 dyni piżmowej 3-4 niewielkie ziemniaki 2 marchewki 1 duża cebula 1/2 szklanki białego wina  1/2 szklanki bulionu warzywnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 ziarenka pieprzu 1 płaska łyżka suszonego majeranku Ciecierzycę moczę przez noc, a następnie gotuję do miękkości. Warzywa obieram(...)patelni rozgrzewam nieco oleju i szklę na nim cebulę, po czym dodaję marchewkę, ziemniaki i dynię, chwilę podsmażam i podlewam winem.  Gdy to wyparuje w połowie, dolewam bulion, przykrywam pokrywką i duszę około 5 minut, dodając następnie patisona.Wrzucam ziele, pieprz i liść laurowy. Całość trzymam na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucam ciecierzycę, dodaję koncentrat

W kuchni Karmel-itki
Zupa tajska. 351

tutaj . Zawsze robiąc zupę tajską kombinuję, wymyślam dorzucam, próbuję. Nigdy nie korzystam z gotowych przepisó tym większą mam radochę gdy smakuję efekt końcowy. Zawsze wychodzi rewelacyjnie!  Składniki: 1l bulionu drobiowego 1 puszka mleczka kokosowego 1 pierś z kurczaka 2 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 4 listki limonki kafir 10 grzybów mung 1,5 łyżki zielonego curry (pasta(...)czosnku świeży imbir (kawałek wielkości kciuka) algi (ja wykorzystałam takie do sushi, na jeden talerz - 1 arkusz) makaron soba (1 garstka na 2 talerze) odrobina chili Do garnka wlewamy bulion i mleczko kokosowe. Stawiamy na ogniu. Dodajemy 1,5 łyżki zielonego curry i liście limonki. Obieramy i kroimy w paski mrchewki i pietruszkę, wrzucamy do garnka. Namaczamy grzyby przez

Brzuszki Łakomczuszki
Weekend u Mamy: Krem z dyni z prażonymi pestkami 183

moje obawy były całkowicie bezpodstawne. Wyszedł pyszny, wyrazisty i kremowy. Niebo w gębie! Składniki (6 porcji): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2,5 kg dyni (średniej wielkości) 2 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz dla smaku 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej szczypta imbiru w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek + do podania: gęsta kwaśna śmietana, nasiona dyni, koperek CZAS PRZYGOTOWANIA(...)czosnek siekamy w kostkę i wrzucamy do garnka. Smażymy do zeszklenia, uważając, żeby nie przypalić czosnku. 2. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, nasiona wyrzucamy. Wkładamy ją do garnka, wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz (większą szczyptę), kurkumę, imbir i cukier. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładką masę i dodajemy kilka łyżek

My Culinary Art
GOŁĄBKI Z MŁODEJ / WŁOSKIEJ KAPUSTY 167

soku pomidorowego - główka młodej lub włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte) - 1-2 łyżki masła - 1-2 łyżki smalcu lub oleju kokosowego bezwonnego - 1 szkl. bulionu - skrobia kukurydziana ( maizena) - sól, pieprz, ketchup  Ugotować 2 paczki ryżu w osolonej wodzie. Wysypać do miski i przestudzić. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na 1 łyżce masła lub oleju kokosowego. Odstawić(...)mają zabezpieczyć gołąbki przed przypaleniem), na nich układać warstwami zawinięte gołąbki. Ja wkładam ok.4-5 na jedną warstwę- zależy od wielkości. Tak aż do wyczerpania składników. Ułożone gołąbki zalać szklanką bulionu ( gdy nie mamy własnego można użyć rozpuszczoną kostkę bulionową, np.bulionetkę). Wyłożyć na nie 1 łyżkę masła i zamknąć  dokładnie garnek. Zamknięty ustawić na palniku i zagotować. Zmniejszyć ogień

Smaczne Zdrowe
PIKANTNY KREM DYNIOWY 153

miękkiego wnętrza) ja użyłam Hokkaido razem ze skórą - 100ml kremówki - 120g sera Gruyer (ja dałam ser z niebieską pleśnią) - 1/2 główki czosnku - sól i pieprz do smaku - 500ml bulionu lub wody - szczypta chili - 1/4 świeżo tartej gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka masła Dodatkowo: - pestki dyni uprażone na suchej patelni - ser z niebieską pleśnią do posypania (pokrojony w kostkę) Dynię umyć, obrać(...)garnka, który możemy wstawić do piekarnika wyłożyć część pokrojonej dyni, posypać połową pokrojonego na kawałki sera, dołożyć resztę dyni oraz pozostałą część sera. Całość zalać kremówką wymieszaną z bulionem lub wodą (ja dałam wodę) oraz solą i pieprzem- po ok.1/2 łyżeczki, dodać obrany czosnek (jeden ząbek odłożyć na później), startą gałkę muszkatołową, przykryć garnek pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Kurczak z patelni z warzywami 322

piersi kurczaka, zielona papryka, 250 g pieczarek, 5 łyżek maggi, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka ostrej musztardy, 2/3 szklanki domowego drobiowego bulionu, 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz do smaku.   Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Skropić maggi oraz oprószyć solą, pieprzem i imbirem. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron(...)gniazda nasienne, pokroić w paski. Wraz z grzybami podsmażyć na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa, dusić ok. 5 min. Następnie oprószyć mąką, dodać koncentrat pomidorowy oraz musztardę, zalać gorącym bulionem. Dodać mięso i dusić tak przez ok. 6 min na małym ogniu. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z ziemniakami

Z miłości do słodkości
Faszerowane pieczarki 210

Dzisiaj super pomysł na przystawkę : pieczarki faszerowane z boczkiem. Przepis na faszerowane pieczarki: SKŁADNIKI  - kilka dużych pieczarek - ser żółty - boczek wędzony - szczypiorek - sól, pieprz, papryka - białko jajka - bulion z kostki PRZYGOTOWANIE Pieczarki obieramy, odrywamy nóżki. Do zagotowanego w garnku bulionu wrzucamy na kilka minut kapelusze- pieczarki po upieczeniu nie będą surowe w środku, ani wysuszone z zewnątrz. Nóżki pieczarek

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania