bulion - 9142 przepisów (strona:390/610)

Sos grzybowy II 260

może jakaś tarta... ? Sos grzybowy II Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g świeżych grzybów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego (przygotowana na bazie   domowej pasty bulionowej ) 2-3  łyżki serka mascarpone świeżo zmielony pieprz sól morska olej do smażenia Wykonanie: Grzyby dokładnie czyścimy, sprawdzamy(...)rozcieramy z solą. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy cebulę, aż do momentu gdy będzie szklista, wtedy dodajemy do niej grzyby i chwilę przesmażamy razem. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy mascarpone, mieszamy, a następnie dodajemy warzywa z patelni. Grzyby dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec dodajemy czosnek i przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM 258

JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM /własny;/ 8 jajek na twardo 1 duża cebula odrobina oleju roślinnego 3-4 słoiczki tartego chrzanu (te 180g) 200 ml śmietanki 12 % 250 ml bulionu warzywnego sól, pieprz, odrobina cukru Cebulę obieram i drobno siekam, szklę na oleju. Wrzucam chrzan ze słoiczków, chwilę przesmażam, po czym dodaję śmietankę, bulion i przyprawy. Całość zagotowuję

W kuchni Karmel-itki
Zupa cebulowa z ziemniakami 234

przed przeziębieniami i grypą. Polecam- jest przepyszna i syta, a w zimowe wieczory z pewnością nas rozgrzeje. Zaczynamy: Składniki: 6 cebul czerwonych 2-3 cebule biale 1 l rosołu- bulionu kurczakowego 2-3 ziemniaki 100 gr masła 500 ml śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka 50 gr startego parmezanu lub mozzarella grzanki Wykonanie: Obieramy cebulę i kroimy na drobno(...)samo robimy z ziemniakami. W garnku  rozpuszczamy masło- dodajemy cebulę i ziemniaki- "smażymy" około 10 min. Dodajemy mąkę- mieszamy . Zciągamy z gazu.  Dodajemy bulion kurczakowy . Miksujemy zupę dodając powoli śmietanę. Kładziemy na gaz, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Nie żałujmy pieprzu i papryki. :) Zupa po zagotowaniu jest gotowa. Przygotowujemy grzanki- według przepisu z tej strony  . Różnica

Smaki Edyty
Zupa krem z cukinii 197

zupą kremem, albo jednym i drugim, niech da szansę mojej propozycji, a być może zmieni zdanie. Potrzebujesz: włoszczyznę dużą cukinię duża cebulę pestki dyni parmezan Co robić? 1. Ugotuj bulion z włoszczyzny (zostaw kawałek nieugotowanego selera. 2. Pokrój cebulę, kawałek selera i cukinię na dość drobne kawałki. 3. Uduś na oliwie z oliwek pokrojone warzywa (pamiętaj aby posolić, wtedy fajnie(...)miękną). 4. Do uduszonych warzyw wlej bulion (około 2 szklanki). 5. Użyj blendera aby zmixować na gładki krem. 6. Dopraw do smaku solą, pieprzem, i jeśli masz ochotę ostrą papryczką. 7. Podawaj zupę posypaną chrupkimi pestkami dyni, które będą "zagryzką" i parmezanem

Matka Żywicielka
Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni 213

pasty curry 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście limonki kafir 1 duży ząbek czosnku 1 dymka w całości 2 łyżki oleju arachidowego 5 cm imbiru 2 szkl. wody lub bulionu 400 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łodygi trawy cytrynowej 3 szklanki porwanych liści jarmużu (bez nerwu głównego) 1 limonka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego(...)garnku z grubym dnem. Dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody lub bulionu, dodajemy marchewkę, trawę cytrynową, liście limonki, pietruszkę i pierś z kurczaka w całości. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pierś z kurczaka i odstawiamy na bok; marchewkę

Tajskie smaki
Krem z dyni z imbirem i curry 208

chłody :) SKŁADNIKI  1 kg dyni 1 cebula 2 ziemniaki 1 jabłko 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 łyżeczki curry sól, pieprz 4 łyżki łuskanych pestek z dyni 3/4l bulionu warzywnego olej do smażenia PRZYGOTOWANIE   Cebulę siekamy w piórka lub kostkę i szklimy w garnku na oleju.  Dynię kroimy na mniejsze kawałki - obieramy ze skóry i usuwamy gniazda(...)nasienne. Kroimy w dość dużą kostkę. Podobnie ziemniaki i jabłko. Wrzucamy do garnka, dodajemy curry i imbir.  Przykrywamy i dusimy 3-4 minuty na małym ogniu.  Dolewamy bulion, przyprawiamy solą  i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, aż dynia zmięknie. W tym czasie na suchej patelni podprażamy przez chwilę pestki z dyni. Gotową zupę miksujemy. Nakładamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Krem z pomidorów z dzikim ryżem i kukurydzą 179

Składniki: 6-7 pomidorów 1 marchewka 3 łodygi selera naciowego szklanka bulionu sól pieprz woreczek dzikiego ryżu puszka kukurydzy zioła prowansalskie Pomidory, marchewkę i seler gotujemy w bulionie do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Blenderujemy na krem. Ryż gotujemy osobno w osolonej wodzie. Dodajemy do kremu, dodajemy również kukurydzę. Całość gotujemy ze sobą kilka minut i ponownie

Mango Papaja
Dynia i papryka. Wędzony twaróg i orzechy. Zupa. 170

Krem z dyni z pieczoną papryką składniki na 4 porcje około 600-700 g dyni bez skóry 1 duża papryka czerwona 2 cebule 2 małe ziemniaki 600-700 ml bulionu warzywnego chilli w proszku sól, pieprz  olej do smażenia śmietana kremówka orzechy laskowe twaróg wędzony - u mnie z dodatkiem papryki wykonanie: Paprykę po umyciu kroimy na pól, usuwamy gniazda(...)zależy  od tego czy wolimy zupę pikantną czy nie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i  ziemniaki. Podsmażamy około 5 minut, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa będą  miękkie. Dodajemy do warzyw paprykę i wszystko dokładnie miksujemy. Do zupy dodajemy kremówkę,  gdy jest zbyt gęsta należy dodać odrobinę wody. Zmiksowaną zupę

Przysmaki Karolki
Gulasz z ciecierzycą, kurczakiem, dynią i pomidorami 309

kurczaka 600 gram dyni, waga po obraniu 6-7 pomidorów 100 gram ugotowanej ciecierzycy bądź ciecierzycy z puszki cebula ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 100 ml bulionu zioła prowansalskie świeże zioła do ozdoby na koniec np. bazylia Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem(...)oraz ziołami prowansalskimi. Dynię kroimy w kostkę 1cm x 1cm. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy również w kostkę. Pokrojone warzywa i ciecierzycę oraz bulion dodajemy do kurczaka i całość dusimy 45 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem i gotowe! Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami

Mango Papaja
KREM Z KALAREPY. 218

zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie Almette) ewentualnie sól do smaku świeży koperek do podania Kalarepki obieram i kroję w kostkę.  Cebulę siekam, szklę na maśle. Wrzucam kalarepki, chwilę podsmażam i zalewam bulionem. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję

W kuchni Karmel-itki
KREMOWA ZUPA Z PATISONA. 189

poznałam go bliżej i nie żałuję, ba, z pewnością będę chciała kontynuować naszą kulinarną znajomość. KREM Z PATISONA. /własny;/ 1 kg patisona 1 duża cebula 3/4 litra warzywnego bulionu łyżka oleju 150g serka śmietankowego sól, pieprz do smaku Patisona obieram, kroję w nieregularną kostkę.  Cebulę siekam i szklę na oleju.  Wrzucam patisona, chwilę podsmażam i zalewam bulionem

W kuchni Karmel-itki
Krem z kalafiora z kurkami 228

smakowała, dlatego szczególnie polecam. Składniki: 1 duży kalafior (około 1,3 kg) 1 duży ziemniak 1 duża cebula 25 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1,2 litra bulionu warzywnego 600 ml mleka 150 ml śmietany 30% ok. 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 250 – 300 g świeżych lub mrożonych kurek 1 łyżka(...)Podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż warzywa zaczną lekko skwierczeć. Przykrywamy i podgrzewamy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Wlewamy bulion warzywny. Po zagotowaniu wlewamy mleko i na małym ogniu ponownie czekamy, aż zupa się zagotuje. Doprawiamy wtedy solą, pieprzem oraz aromatyczną gałką. Gotujemy bez przykrycia przez 10 – 15 minut

Poezja smaku
Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią, grzybami leśnymi i cukinią 224

puszka pomidorów 1 cebula 1 papryka czerwona   2 ząbki czosnku 5 ziarenek owocu jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szklanka bulionu lub wina ryż brązowy/kasza do podania Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę i czosnek. Kroimy w kostkę łopatkę wieprzową(...)wrzucamy do garnka ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca, doprawiamy całość solą i pieprzem. Dynię i cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy bulion lub wino i gotujemy na wolnym ogniu minimum 1 i 1/2 godziny, najlepiej 2h. Na koniec, tuż przed podaniem doprawiamy jeszcze raz gulasz solą i pieprzem. Mięso powinno być kruche

Mango Papaja
Pietruszkowy kuskus z wątróbką na grillowanej cukinii 169

Składniki: 2 porcje ¾ szklanki kuskusu, 150 g  wątróbki z indyka, 1 mała cukinia, 2 małe cebule, 250 ml bulionu drobiowego, 300 ml mleka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła klarownego, zielona pietruszka, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z wystających żyłek. Moczymy w mleku ok. 10 min. Cebulę kroimy(...)ręcznik papierowy. Podsmażamy na wolnym ogniu z dwóch str. z każdej po ok. 6 min. tak, aby po nakłuciu nie wypływała krew. W tym samym czasie kuskus zalewamy gorącym bulionem, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy. Cukinię płuczemy, skórkę trzemy tarką na długie paseczki. Cukinię kroimy w plastry, układamy na ręczniku papierowym (ok. 2 min), aby usunąć nadmiar soku

Moniki Smakołyki
Kurczak na prażonym ryżu z pietruszkowym pesto 204

Składniki: 2 filety z kurczaka, 1 czerwona cebula, olej rzepakowy, świeży tymianek, świeży rozmaryn, starta skórka z cytryny, 200 ml bulionu, 100 g ryżu okrągłego brązowego, pęczek natki pietruszki, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka ziaren dyni, 1 łyżka kapary, 50 g startego parmezanu, młody groszek zielony, szczypiorek, sól himalajska, pieprz kolorowy świeżo zmielony.   Przygotowanie: Filety myjemy, nacieramy solą(...)dusimy ok. 30 min. (w zależności od wielkości filetów).  Raz na jakiś czas odwracamy mięso. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej i prażymy na nim ryż. Zalewamy bulionem i gotujemy. Do blendera dodajemy nać pietruszki, ziarna słonecznika, dyni, kapary i wszystko miksujemy. Dolewamy kilka łyżek oleju, dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy. Uduszonego kurczaka przed podaniem

Moniki Smakołyki