pieprzem i odstawiłam do ostygnięcia. 3. Orzeszki ziemne podgotowałam przez ok 10 minut w pół szklanki zimnej wody (tak, aby zmiękły), a rodzynki zalałam wrzącą wodą. 4. Po ugotowaniu bulionu wyjęłam z niego kurczaka i warzywa i zostawiłam do ostygnięcia.* 5. Bułkę namoczyłam w rosole, odcisnęłam. 6. Obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez wyciskarkę. 7. Ostudzone mięso oddzieliłam od kości(...)niczym jej nie smarowałam, ale posiadacze metalowych foremek muszą je wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia) i dokładnie uklepałam. 11. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. * bulion można wykorzystać jako bazę do zupy, na przykład pomidorowej :) A oto efekt, myślę, że warto było poświęcić trochę czasu, bo smakuje wybornie. Polecam, Pani M. :) Pasztet drobiowy
Kulinarny Pamiętnikpokrojone w kostkę 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę szklanka mleka 1,5 litra bulionu warzywnego sól pieprz posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: 1. Olej wlałam do garnka, rozgrzałam i dodałam pora i pietruszkę. Doprawiłam solą i smażyłam, aż por zrobił się szklisty(...)Dodałam czosnek i smażyłam jeszcze przez chwilę. 3. Całość zalałam bulionem, dolałam mleko i wrzuciłam ziemniaki. Gotowałam ok. pół godziny, aż ziemniaki stały się miękkie. 4. Przestudzoną zupę zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. 5. Przed podaniem każdą porcję posypałam posiekaną natką pietruszki
Kulinarny PamiętnikSkładniki - 1 kg polędwicy wieprzowej - 3 łyżki masła - 2 cebule - 500 ml bulionu - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 200 ml śmietany 18% - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - papryka w proszku Wykonanie Polędwicę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso i zrumienić. Do mięsa wlać bulion, śmietanę, dodać koncentrat i oprószyć mąką. Dusić
Świat SmakuSkładniki - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 słoik selera konserwowego - 10 dag rodzynek - majonez - sól, pieprz - 1 kostka rosołowa Wykonanie Przygotować bulion z kostki według przepisu. Mięso pokroić w drobną kostkę, ugotować w przygotowanym wcześniej bulionie, odcedzić. Rodzynki sparzyć w gorącej wodzie, odcedzić, osuszyć. Ananasa pokroić w kostkę, wymieszać z kurczakiem, rodzynkami, odsądzoną kukurydzą
Świat Smakufilet z kurczaka - 4 marchewki - 2 cebule - 2 topione serki śmietankowe - 10 dag startego żółtego sera - 100 ml kremówki - zioła prowansalskie - pieprz ziołowy - ząbek czosnku - olej - 1,5 L bulionu drobiowego - pęczek liści selera Wykonanie Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Zalać bulionem, dodać posiekane liście selera i zagotować. Marchewki obrać i pokroić z talarki. Dodać do wywaru, gotować
Świat SmakuSkładniki - 40 dag makaronu rurki - 3 pojedyncze filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - czerwona i zielona papryka - puszka kukurydzy - 10 dag żółtego sera - 100 ml bulionu - sól, pieprz ziołowy - olej do smażenia Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Filet umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Smażyć ok. 10 minut. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w talarki. Paprykę umyć, osuszyć , usunąć gniazda(...)nasienne, pokroić w paski. Pieczarki i paprykę dodać do mięsa. Przesmażyć pod przykryciem. Dodać bulion, kukurydzę i makaron. Wymieszać, doprawić według uznania. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 190 o C Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój
Świat SmakuSkładniki - 4 udka z kurczaka - 40 dag pieczarek - przyprawa do kurczaka - szklanka bulionu drobiowego - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - olej Wykonanie Udka umyć, osuszyć. Ułożyć na rozgrzanym oleju, posypać przyprawami i smażyć na rumiano z obu stron. Pieczarki oczyścić, pokroić na 4 części i dodać do udek. Wszystko razem dusimy aż odparuje nadmiar wody. Bulion wlać do udek i dusić
Świat Smakupełne danie dla całej rodziny. Mięso jest bardzo soczyste a ryż aromatyczny. Samo przygotowanie również nie zabiera dużo czasu. Składniki - 7 udek - 2 szklanki ryżu - ½ kostki margaryny - 1 litr bulionu drobiowego - 5 ziaren ziela angielskiego - mały koncentrat pomidorowy - pieprz - przyprawa do kurczaka - duża cebula Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś(...)mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Udka oprószyć przyprawami. Odstawić. Margarynę rozpuścić na dużej patelni. Zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Wlać bulion, dodać ziele angielskie oraz koncentrat. Zagotować. Ryż wsypać do naczynia żaroodpornego. Włożyć udka i wlać gorącą zalewę.Przykryć i piec ok. 1,5 h w temperaturze 200 o C Życzę
Świat Smakuprzeginałam, bo cyckuję cały czas i nie chcę, aby Gizmo dziurę w pampersie wypierdział. A Stwórca i tak zawsze doprawia podług siebie. kukurydza (ok. 0,5kg) średniej wielkości cebula bulion warzywny (niecały litr) papryka słodka, chili, sól chili w płynie (do podania) zestaw TACOS DINNER KIT mięso mielone (ok. 300g) Pokrojoną cebulę ( nieważne jak, bo i tak na koniec wszystko(...)zblendowane będzie ) podsmażyłam na oliwie. Następnie zalałam ją bulionem, dodałam kukurydzę i gotowałam ok. 30min. Pod koniec doprawiłam solą, papryką, chili (jeśli Wasze kubki smakowe są żądne większych wrażeń, możecie dorzucić kilka kawałków papryczki jalapeno lub innego hot diabelstwa ) i lekko wystudziłam. Doprawioną, letnią zblendowałam. Idealnie gładka nie była, ale sitkiem bawić mi się nie chciało. W żołądku
bastalenapodsumować ;) To tyle zasad... Pora na pora. Pora na krem. Krem z pora. Witam w Norwegii! 1 duży por (bez zielonych liści) 2 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego (z kostek warzywnych) 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 100g łososia 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Warzywa pokroiłam- pora w plasterki, ziemniaki w kostkę(...)maśle najpierw podsmażyłam pora, po chwili dorzuciłam pyrki. Po 15min. duszenia zalałam bulionem i gotowałam do miękkości (czyli kolejne 15min.). Lekko wystudziłam, dodałam jogurt i całość zblendowałam. Krem doprawiłam solą do smaku, dodałam gałkę muszkatołową. Łososia podpiekłam w folii ok. 15min. Krem serwowałam z kawałkami pieczonego łososia oprószony zmielonym pieprzem. Bagietka z masłem czosnkowym też jest mile widziana
bastalenamakaron z dodatkiem pomidorówki ;) Polecam. Zaczynamy: Składniki: 6 podudzi kurczaka 4 marchewki 1 pieruszka kawałek selera 1 pasatta 1 koncentrat pomidorowy około 100 gr 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu kurczakowego sól, pieprz, papryka 1 szkl ryżu Wykonanie: Myjemy i zciągamy skórę z udek. Gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem ziarenek pieprzu około 40 min. Kurczaka wyciągamy z rosołu(...)Dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy 10 min- dodajemy pasattę, koncentrat pomidorowy , szklankę ryżu, przeciśnięty przez praskę czosnek, bulion- gotujemy 20 min na średnim gazie- od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku i zupa gotowa :) Smacznego
Smaki Edytyłyżeczka kuminu 1 płaska łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżki mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju Przygotowanie: Gdy używamy kurczaka to należy go obrać z kości i drobno pokroić. Olej rozgrzać(...)przyprawy - kumin, kolendrę, kurkumę, paprykę, cynamon i imbir – wszystko przesmażyć mieszając, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodać mąkę i przesmażyć chwilę z resztą składników w garnku. Wszystko zalać bulionem i gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 10 minut. Dodać ciecierzycę i pomidory z puszki lub passate, przyprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne kilka minut. Na końcu dodać
Fabryka pomysłówwalory smakowe i dlatego wszelkie sosy, zupy czy tez marynaty - to prawdziwa uczta dla naszego podniebienia. Polecam . Zaczynamy : Składniki: około 1 kg wołowiny 40 gr suchych porcini 400 ml bulionu wołowego 200 ml śmietany 1 łyżka mąki pieprz szczypta szafranu oliwa Wykonanie: Grzyby płuczemy i zamaczamy we wrzątku na 20 min. Po tym czasie jeszcze raz płuczemy. Wołowinę- myjemy(...)dłużej niż 2 min. Doprawiamy pieprzem- najlepiej świeżo zmielonym. Odkładamy do miski. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju dodajemy mięso i grzyby- smażymy około 2 min. Zalewamy bulionem. Zagotowujemy , rozrabiamy śmietanę z mąką- dodajemy do sosu . Dodajemy szafran. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 20 min. Jeżeli jest potrzeba , możemy jeszcze sos doprawić przyprawami- solą
Smaki Edytydyni jest idealna jesienią, gdy sezon na to niezwykłe warzywo w pełni. Składniki na 4 porcje: 1 kg dyni 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 750 ml bulionu lub wody oliwa z oliwek śmietana, sól i pieprz olej z pestek dyni Cebulę i marchewkę pokroić na kawałki, a dynię w większą kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, następnie(...)dodać marchewkę i dynię. Chwilę jeszcze poddusić, po czym wlać bulion i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na końcu zblendować zupę na krem i doprawić śmietaną, pieprzem i solą. Podawać z grzankami i/lub skropione olejem z pestek dyni
wyzwania kuchenneSzybka i lekka zupa wegetariańska dla całej rodziny... Składniki: 2 duże cukinie 2 marchewki 1 litr bulionu pół pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki śmietany 16% sól, pieprz Cukinie umyć i pokroić na plastry, a marchewki obrać i pokroić na kawałki. Do gotującego się bulionu dodać oba warzywa i gotować kilka minut, aż będą miękkie. Następnie dodać posiekaną natkę
wyzwania kuchenne