bulion - 9142 przepisów (strona:387/610)

Ryż z kurczakiem i warzywami 356

Ryż z kurczakiem i warzywami Składniki: 2 piersi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 5 pieczarek 5 suszonych pomidorków w zalewie olejowej 1 szklanka długoziarnistego ryżu 3 szklanki wody lub bulionu* 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz olej *ilość płynu jest uzależniona od rodzaju ryżu jaki użyjemy. Wykonanie: Kurczka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i podsmażamy(...)warzywa lekko zmiękły, wtedy na patelnię wsypujemy opłukany ryż. Dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Chwilę go podsmażamy, po czym dolewamy 3 szklani wody lub bulionu, dodajemy przyprawy. Patelnię przykrywamy pokrywką. Moc kuchenki zmniejszamy do minimum i pozwalamy ryżowi dusić się około 30 minut. Po tym czasie nasze danie powinno już być gotowe, aczkolwiek trzeba mieć

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z cukinii z lubczykiem 192

weź mnie, weź mnie :-). Tak więc dziś pora na młodą cukinię aromatyzowaną świeżym lubczykiem. Zupa krem z cukinii z lubczykiem Składniki: 1 kg zielonej cukinii 1 litr bulionu lub wody 1 podłużny serek topiony Hochland 1 gałązka lubczyku 2 łyżki masła 1 łyżka domowej vegety 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Cukinie myjemy, odcinamy końce, nie obieramy(...)skórki, kroimy na plasterki, wkładamy do garnka w którym uprzednio rozpuściliśmy masło. Smażymy na małym ogniu 5-10 minut. Następnie cukinię zalewamy woda lub bulionem, dodajemy Vegetę, serek topiony i gotujemy do miękkości. Po wyłączeniu ognia, do zupy dodajemy gałązkę lubczyku i roztarty z odrobiną soli czosnek. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.  Po tym czasie

Kulinarne przygody Gatity
Rozgrzewający krem z kalafiora z chili 213

zupa dyniowa ze słodkim  mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Składniki: 1 kalafior 1 marchewka 1 cebula 1 podłużny serek topiony 1 litr bulionu lub wody sól pieprz suszone płatki chili masło do smażenia 1 łyżka oleju rzepakowego EV Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy różyczki kalafiora, zmniejszamy nieco(...)ogień i jeszcze przez chwilę podsmażamy/podduszamy. Warzywa przekładamy do garnka, dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z ognia, blendujemy i przyprawiamy, a na koniec dodajemy olej. Dokładnie mieszamy i smacznego ! insertCookd("7d0a2e70ab4cb8ec9c3232d077aa53d3

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym 143

dynię, przygotowanie zupy zajmie nam dosłownie chwilę. Polecam też upieczenie większej ilości dyni, zmikoswanie jej i zamrożenie. Wtedy wystarczy tylko wyjąć dynię z zamrażalnika i gotowe ! Ilość wody czy bulionu jest zależna od tego czy lubimy gęstą czy też rzadszą zupę. Ja lubię taką, że łycha w niej stała :-), co też widać na zdjęciu. Zupa krem  z pieczonej dyni(...)mleczkiem kokosowym Składniki: 700 g pieczonej dyni , u mnie dynia melonowa Muscat de Provance 250 ml mleczka kokosowego 700 ml bulionu lub wody 1/2 małej papryczki chili 1 łyżeczka curry sól Wykonanie: Wszystkie składniki zupy dokładnie blendujemy, a następnie doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku. insertCookd("920c2687bf2f9e0fb230499dd707e7c0

Kulinarne przygody Gatity
Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą 253

spore ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonego kuminu 1/2 łyżki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki harrisy w proszku 1,2 litra wody lub bulionu* olej rzepakowy sól * do zrobienia bulionu używam   domowej warzywnej pasty bulionowej Karmelizowana cebula 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru 1 mała papryczka chili

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz ukraiński 313

rodzinne tradycje ugotowałam dziś barszcz ukraiński, kolejną ulubioną zupę w moim domu. Barszcz ukraiński Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 5 średnich ziemniaków 1,5 litra bulionu   ( na bazie  warzywnej pasty bulionowej ) 1 puszka białej fasoli 350 g buraków 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz 1,5 łyżki posiekanego koperku(...)Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie oprócz buraków wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie, dodajemy buraki i kwasek cytrynowy, pamiętajmy, żeby kwasek dodawać z burakami. Ma on na celu zachowania ładnego koloru buraków, ale gdybyśmy go dodali wcześniej, ziemniaki nie ugotowałyby się. Zupę gotujemy na średnim ogniu jeszcze około 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Grochowa zupa - krem 213

grochówka jest trochę inna, bardzo prosta, z niewielką ilością składników. Może i Wam posmakuje ? Grochowa zupa-krem Składniki: 475 g suchego łuskanego grochu 2 litry bulionu warzywnego  ( na bazie  warzywnej pasty bulionowej ) 1 marchewka 1 mała pietruszka sól pieprz Dodatkowo: 1 cebula ok. 200 g cienkiej kiełbasy  olej do smażenia Wykonanie: Groch płuczemy(...)wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Moczymy około 60 - 90 minut, po czym wodę odlewamy. Groch zalewamy bulionem i doprowadzamy do zagotowania, łyżką cedzakową ściągamy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20-30 minut. Pamiętajmy, że wszystkie strączkowe mają tendencje do kipienia, jeśli całkowicie przykryjemy garnek lub ogień będzie za duży. Warzywa obieramy

Kulinarne przygody Gatity
Pekińska zupa pikantno-kwaśna 207

rozgrzewkę po przyjściu do domu. A drugi to taki, że robi się ją dosłownie w 20 minut. Pekińska zupa pikantno-kwaśna Składniki: 250 g schabu wieprzowego 1,5 litra bulionu 6 pieczarek 1 marchewka 2 łyżki pokrojonego w paseczki bambusa 1 mała cebula 1,5 łyżki smalcu 2 cm kawałek świeżego imbiru 5 łyżek ciemnego sosu(...)łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek octu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczka chili w proszku 1 jajko Wykonanie: Schab myjemy i kroimy w cienkie paski. Bulion wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy pokrojony schab i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Marchewkę kroimy w słupki, pieczarki w cienkie plasterki i również wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem 183

kukurydziana z boczkiem Składniki: 200 g wędzonego boczku w grubszych plastrach 2 łyżki oleju 200 g cebuli 200 g marchwi 700 g ziemniaków 2 puszki kukurydzy 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu   domowej warzywnej pasty bulionowej ) 200 g gęstej śmietany 18% szczypta chili sól pieprz ew. natka pietruszki Wykonanie: Warzywa kroimy w kostkę, a boczek w paski(...)Jeśli jest za mało tłuszczu to dolewamy olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia i dodajemy marchew, dalej lekko obsmażamy, po czym dodajemy ziemniaki i jeszcze chwile przesmażamy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażone warzywa, boczek i kukurydzę z zalewą.Gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Po tym czasie w kubeczku mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym całość

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z bulgurem i kurczakiem 231

ostatnia jest używana głownie do pilawu, ale ja postanowiłam ją wykorzystać jako składnik sałatki,  Sałatka z bulgurem i kurczakiem Składniki: 1 szklanka suchego grubego bulguru 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek(...)sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bulgur wsypujemy do garnka,  zalewamy gorącą wodą lub bulionem i podgrzewamy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 5 minut. Pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia się płynu lub wystygnięcia kaszy. Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, odstawiamy do przestygnięcia. Paprykę,  ogórek

Kulinarne przygody Gatity
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 384

trzeba dodać do niej więcej chili. Zdecydowanie polecam zamiast sztucznych zup chińskich w proszku. Inspiracja   Filozofia smaku Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Składniki: 800 ml bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 1 szalotka 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej(...)smażenia Wykonanie:  W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy 30 sekund. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka, trawę cytrynową, sok z limonki i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light 230

godziny w zimnej wodzie. Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 pory 1 cebula 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym dnie podgrzewamy olej i podsmażamy(...)chwili dorzucamy pokrojonego w plasterki pora. Do zupy użyłam prawie całego pora, nie tylko jego białą część. Warzywa dusimy przez 5 minut, po czym dodajemy soczewicę i dolewamy bulion. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości warzyw, około 20 minut. Zupę przyprawiamy i miksujemy

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczna galantyna drobiowa 244

podwójna pierś kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu    domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek(...)producenta i tego jak jest mocna, warto więc ją stosować zgodnie  z sugestiami na opakowaniu.  Wykonanie: Do sporego garnka wkładamy kurczaka, obrane warzywa, przyprawy i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, czyli około 30 minut. Po tym czasie wywar odcedzamy do miski z miarką i sprawdzamy ile zostało nam płynu

Kulinarne przygody Gatity
Jajka w żółtym sosie chrzanowym 198

piękny "kurczaczkowy" żółty kolor. Jajka  w żółtym sosie chrzanowym Składniki: 6 jajek   2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2- 3 łyżki chrzanu około szklanki bulionu przygotowanego na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz Wykonanie: W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy(...)masło, dodajemy mąkę i mieszamy.  Następnie powoli dolewamy bulion, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką rózgową. Są dwie szkoły, jedna mówi, żeby płyny dolewać stopniowo, druga, żeby od razu wlewać wszystko.... Wybór należy do Was :-). Ilość użytego wywaru jest zależna od tego jak gęsty ma być

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z sosem szparagowym 206

szybko, prawie tyle co trwa ugotowanie makaronu. Korzystajcie, póki jeszcze szparagi królują w sklepach i na bazarach.   Makaron z sosem szparagowym Składniki: 300 g zielonych szparagów 100 ml bulionu 2 ząbki czosnku masło do smażenia sól pieprz świeżo straty parmezan 250 g makaronu rurki Wykonanie: Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni(...)rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i lekko przesmażamy. Następnie dodajemy szparagi (główki na razie odkładamy na bok), chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy  10 minut, pod koniec dodajemy główki szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy. Makaron gotujemy al  dente, według przepisu producenta. Odcedzonym makaron mieszamy z sosem, wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania