obawiać nawet osoby raczej „małoczasowe”. W rzeczywistości zarówno tradycyjne flaki jak i ich wersję drobiową można przygotować na różne sposoby. Prezentowany niżej technicznie wykazuje sporo podobieństw do rosołu czy bulionu, więc może się niektórym wydać „znajomy”. Flaczki z żołądków drobiowych 2015-01-29 12:50:12 Drobiowa, ale w żadnym wypadku nie gorsza wersja tradycyjnej zupy dla zwolenników różnego rodzaju
Kulinarna Pokusacurry jest wyjątkowe i wyjątkowo zdrowe bo nie na bulionie lecz na serwatce,która wiadomo jest bardzo zdrowa.Smakuje wyjątkowo lekko i podana do miseczki ryżu zadowoli każdego dbającego o zdrowe odżywianie. Curry Mattar Paneer składa się głównie z białego twardego wiejskiego sera Paneer podobnego do sera Feta,zielonego groszku i świeżych pomidorów i zależnie od regionu często dla podniesienia wartości
Sztuka gotowania w/g Samiryszczwiową bardzo lubimy i często gości na naszym stole. Szczawiu mam sporo bo mam posiany w warzywniaczku więc nadwyżkę zamykam w słoiczkach. Potem wystarczy tylko zawartość słoiczka dodać do bulionu, zabielić śmietaną i mamy pyszną zupkę szczawiową zimową porą. składniki: 1,5 kg szczawiu oczyszczonego, bez ogonków 1,5 l wody 1-2 łyżki soli kamiennej Szczaw dokładnie umyć
Monia miesza i gotujechilli, pokrojona w plasterki 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki oleju świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Brukselkę blanszujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku przez 2 minuty, odcedzamy, odstawiamy na bok. Sosy mieszamy
Tajskie smakiPyszne, lekkie danie na bazie delikatnego, mielonego mięsa z indyka - bez smażenia. Klopsiki gotujemy w wodzie a następnie dusimy w sosie koperkowym przygotowanym na bazie bulionu z gotującego mięsa. Dodatek boczku dodaje im wyrazistości a koperkowy sos wspaniałego aromatu
Milion SmakówKlasyka polskiej kuchni - delikatne, kruche mięso z królika duszone w bulionie i śmietanie. Na przygotowanie dania trzeba poświęcić nieco czasu ale efekt rekompensuje włożony trud - mięso wręcz rozpływa się w ustach
Milion Smakówjest to nagroda przyznawana najbardziej utalentowanym kucharzom. Poniżej przepis na moją interpretację tego wyśmienitego dania - filet z kurczaka bez panierki, zawijany z plasterkiem szynki i żółtego sera, duszony w bulionie i białym wytrawnym winie. Zapewniam Was, że ten nieco lżejszy wariant jest równie smaczny jak jego pierwowzór
Milion SmakówKolejna klasyka kuchni włoskiej czyli risotto. Mediolańskie (alla milanese) to prostota okraszona odrobiną luksusu. Risotto bez zbędnych dodatków, gdyż esencję smaku tworzy tu połączenie odpowiedniego ryżu z szafranowym bulionem i parmezanem. Danie inspirowane przepisem Nigelli Lawson
Milion SmakówNiezwykle aromatyczny, kremowy, o wyraźnej grzybowej nucie. Po prostu przepyszny. Świeże kurki z odrobiną cebulki dusimy w winie i bulionie a następnie zagęszczamy śmietaną. Dodatek świeżego koperku fantastycznie dopełnia smaku całości sprawiając, że sos smakuje bardziej wiosennie. A do czego pasuje? Właściwie do wszystkiego :) Dodawajcie go jako dodatek do mięs, ale również do ryżu czy makaronu. Ja zdecydowanie zapisuję
Milion Smakówznajdziecie oczywiście na MilionSmakow.pl. Dziś propozycja dania, gdzie krewetki nie dominują smakiem lecz są uzupełnieniem dla cytrynowego risotto. Risotto przygotowujemy tradycyjnie z ryżu arborio gotowanego w białym winie i bulionie. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Wygląda efektownie a smakuje naprawdę pysznie. Sprawdźcie sami jeżeli szukacie ciekawej i w miarę prostej propozycji na romantyczną kolację we dwoje - krewetki
Milion SmakówJest to nieco odmienna ale bardzo odżywcza wersja ukraińskiego barszczu. Moja propozycja składa się tylko z gotowanych świeżych warzyw, bez dodatku mięsa czy bulionu a doprawiona jest pieprzem i ziołami. Czerwoną fasolę zastąpiłam ciecierzycą dla urozmaicenia smaku. Nie jestem zwolenniczką dodawania śmietany do zup. Oprócz wartości dietetycznych w przypadku tej zupy zyskujemy w ten sposób jeszcze jeden atut - piękny, buraczkowy
Milion Smakówgalarecie doskonale sprawdzi się zarówno jako uzupełnienie świątecznego stołu jak również jako przekąska na karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi. Moją rybę ugotowałam na parze a galaretę przygotowałam na bazie bulionu, w którym gotowały się warzywa. Dodatek gotowanego jajka i zielonego groszku jest ciekawym urozmaiceniem dla tego dania
Milion Smakówzdrowe warzywo stwarza naprawdę dużo możliwości wykorzystania go w kuchni. Dziś proponuję danie, które znalazłam w Kukubku czyli francuską zapiekankę a'la Savoyard. Oprócz porów dajemy też ziemniaki, bulion i dużo startego cheddara. Danie znika w mgnieniu
Milion SmakówPieprz Wędzony boczek kroimy w paseczki, kiełbaskę w kosteczkę. Cebulkę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanej patelni. Następnie dokładamy boczek z kiełbasą, podsmażamy. Całość przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na wolnym ogniu. Po 15 minutach dokładamy pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki, keczup i przyprawy
VioletoweKucharzeniepszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany , przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości
Kto ugości moich gości?