passaty). Mam wtedy pewność, że zupa będzie miała zarówno właściwy smak, jak i kolor i zapach. Żeby była też odpowiednio gęsta, używam 1 litra passaty na 1,5 litra bulionu, a w razie potrzeby dodaję jeszcze 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (zamiast niego można dodać 1 puszkę krojonych pomidorów pelati). Na koniec dodaję kilka listków bazylii, która doskonale dopełnia smak
W SMAKłyżki oliwy z oliwek 2 duże cebule, posiekane 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 6 filiżanek (250 ml.) bulionu z kurczaka (zupa jarzynowa dla wegan) 3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
w mojej kuchniprzeciskamy przez praskę Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość 15 minut Podajemy z ziemniakami
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commieszamy drewnianą łyżką. Owijamy gazą i gumką, odstawiamy na 3-5 dni w ciepłe miejsce (ja stawiam na lodówce). Gdy zakwas będzie gotowy przelewamy przez sitko prosto do bulionu warzywnego przygotowując żurek lub do innego słoika/butelki plastikowej i wstawiamy do lodówki, by użyć później. Mmm bardzo proste
NA MOIM TALERZUpieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paski (1/2 papryki). Zalać bulionem, dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI
Kuchnia Beatyoczkami, doprawić do smaku mięso ubić, posypać z obu stron solą i pieprzem posmarować z wewnątrz musztardą nałożyć farsz, zamknąć wykałaczką smażyć na rozgrzanym tłuszczu do miękkości, podlewać bulionem Najlepsze z kluskami śląskimi - przepis podaję w osobnym poście
Kuchnia Beatygarść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać
Kuchnia Beatypaprykę) WYKONANIE: rozgrzać tłuszcz na patelni, pierś z kurczaka pokroić w paski oprószyć mąką, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, mięso smażyć na złoty kolor, podlewając w razie potrzeby bulionem, sos powinien być wystarczająco gęsty, ale w razie potrzeby, lub upodobań można go zagęstnić. SMACZNEGO Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku
Kuchnia Beatywrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy, dusimy do miękkości, w osobnym garnku gotujemy udko w warzywach i vegecie ( można użyć 2 kostek bulionowych i dolać wody), uduszone warzywa miksujemy, łączymy z bulionem (można również zmiksować mięso, ale wtedy krem zyska nie tylko na smaku również na kaloriach) i zupa gotowa, podajemy z grzankami bądź uprażonym słonecznikiem, dynią lub migdałami no i oczywiście
Kuchnia Beatypotrawę w doskonałe i zupełnie inne danie. SKŁADNIKI: 60 dag. szynki lub chudej łopatki 20 dag. wędzonej szynki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 paczka ugotowanego w bulionie ryżu 2 jajka vegeta, sól, pieprz 2-3 łyżki masła klarowanego mały koncentrat pomidorowy-szklanka wody średnia główka kapusty WYKONANIE: Kapustę gotujemy w vegecie, zostawiamy do ostygnięcia i obieramy liście
Kuchnia Beatysmażymy (15 min.)pokrojone w ćwiartki pieczarki z dodatkiem posiekanej cebuli ,soli i pieprzu, dodajemy pokrojone w paski ogórki i ugotowane grzyby leśne, mięso łączymy z grzybami, dolewamy bulionu, dodajemy koncentrat i dusimy do miękkości mięsa, można zabielić śmietaną
Kuchnia Beatystole. Ja jednak przygotowuję to danie z piersi kurczaka. SKŁADNIKI: podwójne pierś z kurczaka około 1/2kg. 4-5 ogórków konserwowych 1 mała cebula 2 marchewki z rosołku lub bulionu 1/2 l rosołu łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka masła lub oliwy sól, pieprz, oregano WYKONANIE: masło rozgrzewamy dodajemy pokrojone w dość dużą kostkę mięso, doprawiamy pieprzem, solą i oregano
Kuchnia Beatywzięłam się za gotowanie. Składniki: 1/2 kg fasolki 30 dag boczku 50 dag kiełbasy (rodzaj według uznania) 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pomidor 1 kostka rosołowa, u mnie bulion na wędzonym boczku sól pieprz 4 listki laurowe Namoczyć dzień wcześniej (na noc) fasolkę. Ja po ok. 1 godzinie odlewam wodę i nalewam świeżej. Moczę do dnia następnego Boczek pokroić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com