słoiczka szczypta gałki muszkatołowej 3/4 szklanki mleka kokosowego 3-4 przepiórcze jaja ugotowane na twardo, natka pietruszki Warzywa obieram, myję i kroję niedbale w kostkę. Gotuję w bulionie 15-20 minut. Do miękkości warzyw. Dodaję mleko kokosowe, chrzan, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Miksuję blenderem na gładki krem, doprawiam ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Podaję z ugotowanymi jajami
Mango Papajacebula – obrana i posiekana 1 łyżeczka słodkiej papryki po 1 posiekanej papryce chili żółtej, zielonej, czerwonej 400 g pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml wody lub bulionu 200 g świeżego groszku cukrowego w strączkach lub fasolki szparagowej natka kolendry do dekoracji Połączyć jogurt, imbir, czosnek i kurkumę, wymieszać z mięsem. Przykryć, odstawić na noc do lodówki
Pełny talerzmniejszym. Zdejmujemy z ognia, kiedy kasza, mięso i marchewka będą miękkie. PORADA: Jeśli chcemy, aby zamiast gęstego gulaszu wyszła nam zupa, wlewamy do garnka zamiast wrzątku 3 litry bulionu i dodajemy 3 pokrojone w kostkę ziemniaki
Smakowity Blog Kulinarnydelikatniejsze niż mięso z piersi kurczaka 15 g pora 150 g sera żółtego sos: 100 g pora odrobina oliwy z oliwek wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany 36% sól, pieprz do smaku odrobina soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego szczypta ostrej czerwonej papryki 15 ml przecieru pomidorowego do dekoracji świeży rozmaryn Przygotowanie: ciasto
KreatywnePinypory stało się jednym z ulubionych dań na dworze i w całej Francji. Składniki: (na 2 porcje) rosół drobiowy bez mięsa (może być również rosół drobiowo-wołowy, bądź bulion warzywny- bezmięsny) 2 żółtka 4 grzaneczki 150-200 g tartego sera żółtego świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Rosół jeśli macie swoją tajną- domową recepturę, naturalnie możecie zrobić swój sprawdzony przepis, jeśli
KreatywnePinypszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka (M) 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, vegeta, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany 1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości. 2. W tym czasie ziemniaki przepuścić przez maszynkę. 3. Mięso
Kto ugości moich gości?ząbki czosnku 1-2cm świeżego imbiru 1 nieduży por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/3 szklanki bulionu drobiowego sos 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody 1/2 suszonej papryczki chilli Sposób przygotowania ciasto Łączymy mąkę i sól. Do wrzącej wody wlewamy olej. Dolewamy
W kuchni wieczoremporcje 250 g makaronu 20 dag pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki mąki 3 łyżki margaryny do smażenia 1/2 szklanki śmietany 1 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki natka pietruszki sól i pieprz przepis Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu . Pieczarki oczyszczamy, opłukujemy i szatkujemy, obraną cebulę siekamy. Pieczarki i cebulę podduszamy na margarynie, zalewamy
Smakowite DaniaJeśli ktoś ma ochotę na lekko pikantne , serowe paluszki z serków topionych to zapraszam do wypróbowania , to świetna przekąska lub dodatek do bulionu, barszczu lub piwa. składniki na10 paluszków serowych 20 dag mąki 1/2 kostki margaryny czyli około 125 g 2 serki topione sól papryka w proszku białko przepis Mąkę , margarynę i topione serki siekamy nożem , dodajemy sól
Smakowite Daniakawałki. Cebule opiekamy nad ogniem i dodajemy do wywaru. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 1,5 godziny. Gdy na powierzchni bulionu wytworzą się szumowiny , zdejmujemy je łyżką. Na 15 minut przed zakończeniem gotowania solimy go do smaku .Posiekaną pietruszkę wrzucamy do gorącego rosołu . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Rosół podajemy
Smakowite Daniamożna wyczarować przepyszne danie. składniki na 4 porcje zupa 6 cebul 1,5 l bulionu mięsnego ( może być z kostki ) 2 łyżki masła pieprz paszteciki gotowy arkusz ciasta francuskiego białko opakowanie sera camembert
Smakowite Daniaziaren pieprzu , liść laurowy oraz ziele angielskie . Zupę solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości grzybów i warzyw. Do miski przekładamy śmietanę dodajemy mąkę i całość mieszamy, rozprowadzamy odrobiną bulionu i jeszcze raz mieszamy. Zupę zabielamy śmietaną i gotujemy jeszcze około 5 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Zupę podajemy z łazankami
Smakowite Daniaolej rzepakowy. Wrzucamy czosnek i cebulę, i po chwili udka skórką do dołu. Smażymy do momentu zrumienienia, odwracamy na drugą stronę, smażymy dwie minuty i podlewamy winem, lub bulionem. Zagotowujemy i wkładamy pod przykryciem na 25 minut do piekarnika w temperaturze 170 stopni termoobieg, lub 185 funkcja góra - dół. Po tym czasie wyciągamy udka i dajemy im odpocząć; przygotowujemy
BaRepastylko, w ciągu roku też coś trzeba jadać... Wodę od parzenia takiej szynki można wykorzystać jako bazę do przygotowania pysznych zup, m.in. żurku, barszczu,itp. Można również taki bulion zamrozić i wyjąć wówczas, gdy zajdzie taka potrzeba. Składniki: - dobra, wędzona szynka (u mnie myszka i płat szynkowy z wiejskiej wędzarni) - ulubione przyprawy (nie trzeba) - woda żródlana lub filtrowana Szynkę obmyć
Smaczne Zdrowewarzyw smażyć osobno (wtedy mamy pewność, że za bardzo nie rozmiękną), aby skrócić czas możesz to zrobić na dwóch patelniach. Ja smażyłam beztłuszczowo. Aby nawilżyć powłokę patelni dolewałam odrobinę bulionu, ale nie za dużo! Można użyć też odrobinę oliwy. Ważna rzecz: wszystkie warzywa wrzucaj na bardzo rozgrzaną patelnię i smaż je na dużym ogniu, często mieszając za pomocą dwóch łopatek
Roślinna - blog wegański