bulion - 9142 przepisów (strona:483/610)

Tagliatelle z kurkami w sosie serowym aromatyzowane tymiankiem 192

wrzątku. Kurki czyścimy (ja pod bieżącą wodą używając szczoteczki). Na maśle musimy najpierw zeszklić cebulę i czosnek, później dodajemy kurki (te większe przekrawamy na mniejsze cząstki) , wlewamy wino i bulion, i czekamy aż się zredukuje.(Wszystko smażymy około  7-10 minut). Makaron polewamy sosem serowym z kurkami, przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem. Kurki duszone

Bon Appetit Małgorzaty
Owsiane naleśniki z kurczakiem, serkiem topionym i orzechami 410

oleju, wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta. Farsz: piersi z kurczaka gotujemy w bulionie. Gdy kurczak będzie ugotowany drobno go kroimy i podsmażamy na patelni z dodatkiem serków topionych. Dodajemy także drobno pokrojony por. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy

Bon Appetit Małgorzaty
Udko królika duszone w sosie winno-ziołowym z szałwiowymi ziemniakami i surówką z pora 234

wcześniej był podsmażany królik, dodać odrobinę masła i pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić i wlać kieliszek białego wina. Zredukować. I całość wlać do garnka z udkiem. Dolać 1 litr bulionu warzywnego. Wrzucić gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe i jałowiec. Przykryć i wstawić na mały ogień. Mięso dusić przez około1

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki z dzikim ryżem i chili 222

oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego 1 woreczek ryżu białego 2 woreczki ryżu dzikiego 2 litry warzywnego bulionu 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kapusta włoska pasta pomidorowa w kartoniku 1 papryczka chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka mąki  olej do smażenia  suszona bazylia

Bon Appetit Małgorzaty
Krem brokułowy ze szczypiorkiem i kaszą Quinna 187

zupkę w wiosennym - zielonym kolorze.  Jest to dobra zupa dla osób na diecie, czyli dla mnie ;) Składniki: 2 duże brokuły 1 litr wywaru z włoszczyzny (lub tradycyjny bulion) 2 średnie ziemniaki  1 mały por (cała część) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku (suszony albo świeży) 2 łyżki oliwy 4 łyżki kwaśnej śmietany sól, świeżo mielony

Bon Appetit Małgorzaty
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 213

dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 litry warzywnego bulionu 1 szt. średniej kapusty włoskiej  ok. 8 kromek chleba razowego, bez skórki ok. 15 suszonych grzybów 3 cebule 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia  Suszone grzyby moczymy

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa szpinakowa z pokrzywą i czosnkiem dziwnym 179

świeżego albo mrożonego szpinaku w liściach listki z 4 młodych pokrzyw 1 pęczek czosnku dziwnego śmietanka do zabielenia zupy 1 łyżka tartego chrzanu sól, pieprz 1 łyżka masła Gotujemy bulion na włoszczyźnie. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy je z wywaru. Dodajemy pokrojony szpinak i czosnek dziwny. Gotujemy zupę przez 20 min. Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki pokrzywy. Następnie dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak pieczony na ryżu 363

suchym ryżem. 3. Kostki rosołowe rozpuścić w 4-ch szklankach wody. 4. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę ryżu, na to usmażone mięso, potem res zta ryżu. Całość zalewamy bulion em. 5. Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w 180-200 st. C przez około 1 godzinę. 6. Ryż i mięso podajemy z surówkami. I pyszne danie zrobione. Zachwyci niejednego smakosza :) Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Świąteczna szynka glazurowana w winie i miodzie 252

ogniu przez ok. 1,5 godziny. Jeśli po pewnym czasie wywar nie będzie słony, dosolić łyżeczką soli. Po odpowiednim czasie zdjąć z palnika, odstawić do przestudzenia i wyjąć z bulionu. Z szynki zdjąć siatkę, naciąć w kratkę, powbijać goździki, polać połową glazury i piec w naczyniu żaroodpornym przez 15 minut w piekarniku nagrzanym na 190 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Delicious Titbits
Wegańska zupa tajska 313

Taka moja wariacja na temat tajskiej zupy Tom Yum :) Bardzo lekka, bardzo zdrowa. Jeżeli nie jesteście weganami, możecie ją przygotować na bulionie drobiowym, a zamiast sosu sojowego dodać sos rybny. Zapraszam do gotowania! Składniki na dwie porcje wegańskiej zupy Tom Yum: 2 łodygi trawy cytrynowej 3 liście limonki 5 plastrów galangalu 1/3 cukinii 5 malutkich słodkich marchewek kawałek brokułu

Tajskie smaki
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3053

umyj karpia dokładnie pod bieżącą wodą.Najlepiej uczynić to w siatce po cebuli,śluz schodzi błyskawicznie.Odciąć głowę ogon i płetwy.Nie wyrzucaj ich ,tylko zachowaj do przygotowania pysznego bulionu rybnego (przepis tutaj ).Rybę poporcjuj i posól.Obierz cebulę i pokrój w plastry.Układaj warstwami: cebula,ryba,cebula.Naczynie przykryj folią i ustaw na balkonie lub w lodówce na całą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
gołąbki z kaszą gryczaną 189

kapusty.  Gołąbki zalać wywarem z grzybów, przykryć kapuścianymi liśćmi i pokrywką , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , na ok 2 godziny. W trakcie pieczenia można dolać nieco bulionu ale nie jest to niezbędne.  Podawać z sosem z pieczenia i polane masłem

Stare Gary
Zupa czosnkowa z ziemniakami ( Česneková polévka ) 187

masła przygotowanie Umyte i obrane ziemniaki pokroić w kostkę . Wywar zagotować , dodać tymianek i gotować na małym ogniu przez 5 min.    Jeżeli używamy wody a nie bulionu, należy ją posolić.  Dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać zmiażdżony czosnek i łyżkę masła lub smalcu. Gotować kolejne 10 - 15 min. W razie potrzeby doprawić solą . Jeżeli zupa

Stare Gary
Kulajda koprowa 274

roku zapomniałam i dlatego użyłam koperku. Ale i z koperkiem wyszła bardzo dobra. składniki: duża garść suszonych grzybów, w sezonie ok 100 g świeżych 1 cebula 1,5 l bulionu olej 4-5 ziemniaków łyżka kminku 3 łyżki kopru lub koperku, drobno pokrojone 200 ml śmietany 1 łyżka mąki ziele angielskie listek laurowy sól ocet pieprz przygotowanie Grzyby szybko opłukać

Stare Gary