bulion - 9142 przepisów (strona:482/610)

Najlepszy pasztet wielkanocny 1412

duża marchew 1 pietruszka, 1 szt. cebula, 1/4 szt. selera, 5 szt. ziele angielskie, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 3 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli lub 1 kostka bulionu warzywnego (do gotowania mięsa) 1 szt. czerstwa bułka 2 jajka 2 ząbki czosnku Sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Natka pietruszki Do szerokiego garnka wkładamy pokrojoną w kostkę wołowinę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Buraczane 'kaszotto' z pieczarkami 170

nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 40 minut. 2. Gdy nasze buraczki już się pieką, zaczynamy przygotowanie kaszotto. Buraki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w małym garnku, zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, solą i tymiankiem. Gotujemy 20 minut, przecedzamy i utrzymujemy w cieple. 3. Szalotkę drobno siekamy, pieczarki kroimy w ćwiartki. W garnku z grubym dnem

My Culinary Art
Grochówa rodem z Puszczy, czyli z jarzynkami ;) 122

pietruszkę, seler, cebulę, ziemniaka i pieczarki. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i sól. Całość gotujemy, aż marchewka będzie miękka, czyli jeszcze około 10 – 15 minut, po czym dodajemy kostkę bulionu. Do małego słoiczka wlewamy około 100ml zimnej wody i wsypujemy mąkę. Zakręcamy słoik, kilka razy nim potrząsamy i gdy nie ma grudek wlewamy zawiesinę do zupy i gotujemy stale mieszając

Smakowy Raj
Tradycyjne mięsne krokiety 164

czym pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze też je zrobić w większej ilości i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś na szybki obiad

Smakowy Raj
Krokiety z kapustą i pieczarkami, czyli szczypta klasyki :) 159

kolor z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze też je zrobić w większej ilości i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś na szybki obiad

Smakowy Raj
Przysmak Samuraja, czyli sajgonko - krokieciki z mięskiem i sezamową nutką :) 165

założyć boki do środka. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec smażymy obustronnie na oleju. Sajgonko - krokieciki podajemy jako dodatek do bulionu, barszczu, sałatek, ziemniaków, ale są też pysznym daniem samym w sobie :) No i oczywiście wskazówka: Sajgonko - krokieciki smażcie na gorącym tłuszczu by panierka nie odpadła i by delikatne płatki ryżowe nie przykleiły

Smakowy Raj
Pikantne Chili z mięsnymi kuleczkami 154

minutach smażenia, kuleczki powinny się lekko zrumienić, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową do osobnego garnka i pieczemy kolejną warstwę. Po upieczeniu wszystkich kuleczek, zalewamy je czystym ciepłym wywarem ( lub bulionem przyrządzonym z rozpuszczonych we wrzątku kostek rosołowych), a następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość gotujemy około 5 minut. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę wody

Smakowy Raj
Krokiety ze szpinakiem i serem gouda 198

krokiety z mięsem). Po zrobieniu wszystkich krokietów, panierujemy je w rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze zrobić większą ilość krokietów i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś szybkiego na obiad, czy kolację

Smakowy Raj
Co zrobić, aby rosół był smaczniejszy. 152

Nasz rosół będzie smaczniejszy, jeżeli mięso włożymy do zimnej wody i będziemy go gotować na małym ogniu, nakrywając go pokrywką.   Pamiętajmy także o tym, aby kostkę rosołową , bulion dodać do rosołu pod koniec gotowania, bo inaczej straci swój smak.                              Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 283

ugotowaniu odlałam 2,5 łyżki wazowej rosołu do tej potrawy i doprawiłam sosem Teiryaki- ma być lekko kwaskowy - podałam z chińskim makaronem - tym bez gotowania - jak zwykle wykorzystuję część bulionu , mięso i warzywa na inne potrawy  Zmęczone udka i coś jeszcze   -dodałam duży kapelusz suszonego podgrzybka lub 2 mniejsze - posypuję drobno usiekanym szczypiorkiem o kuchnia orientalna lubi takie

Buniabaje w kuchni
Tagliatelle z wołowiną i karmelizowanymi pomidorkami ze smażonymi boczniakami. 155

Wołowina to z pewnością moje ulubione mięso. W każdym wydaniu staram się jak najwięcej jej wykorzystywać, od bulionu, przez zapiekanki, po wyszukane pieczenie. Dziś coś szybkiego z dodatkiem boczniaków. O makaronie będzie. Jeżeli czytaliście poprzedni post, wiecie, że jajek mi zabrakło, więc makaron gotowy będzie...a szkoda. Czego użyłem? -300 gram wołowiny na moich oczach u rzeźnika zmielonej -kilka dużych

BaRepas
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 179

jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3  - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku  i doprawić pieprzem

Stare Gary
Gołąbki 254

przepis na smaczne danie. Wypróbowałam i polecam przepis z opakawania ryżu Kupiec.   Składniki:  200 g ryżu 1 główka kapusty 250 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 l bulionu warzywnego 1 mała cebulka 60 g tłuszczu: masło, smalec  sól, pieprz 30 g masła i 30 g mąki do zasmażki zioła wg uznania (prowansalskie, majeranek) Ryż ugotuj w osolonej

prawdziwe jedzenie
Burgery z fasoli 167

przecieru pomidorowego - kilka suszonych pomidorów z zalewy - sól, pieprz - sos sojowy - 1 łyżeczka chili - 2 łyżki suszonego czosnku - 1 łyżka suszonej cebuli - 1 łyżeczka mielonego kminku - 2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w dużym garnku , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 minut  następnie blendujemy i w razie potrzebu dodajemy mąki jeżeli ciasto nie chce się zlepić

zdrowa vege kuchnia
Chili. Klasyczna, amerykańska, zimowa potrawa z duszoną fasolą. Poznaj jej sekret 304

być z puszki) 2 duże zielone (lub czerwone) papryki pokrojone w kostkę 2 średnie cebule pokrojone w kostkę 6 drobno posiekanych ząbków czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka kaszy pęczak 2 łyżki kminu rzymskiego 1 łyżka chili 3 łyżki kakao 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Zebrać razem wszystkie składniki. Warzywa

Jem więc Jestem

Proponowane wyszukiwania