skrop oliwą, dodaj pół pęczka posiekanej bazylii, sól oraz pieprz. Piecz przez 45 minut w piekarniku. Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj bulion i zagotuj. Filer z kurczaka pokrój w drobną kostkę i obtocz słodką papryką. Wrzuć do gotującej się zupy i podgrzewaj jeszcze około 10 minut. Zupę podawaj z ryżem i świeżą
Kredowe MenuPodstawowe - klasyczny sos pomidorowy, sos serowy czy beszamelowy. I inne, np. sos z owoców morza czy fasolowy, różnego rodzaju pesto. Początkującym przydadzą się też na pewno instrukcje, jak przygotować buliony. Drugą część książki stanowią przepisy, podzielone tematycznie, według rodzajów makaronów z poprzednich rozdziałów. Np. tagliatelle możemy przygotować z prostym sosem borowikowym lub bardziej ambitnie - w sosie z dzika :) To prawdziwa
Kraina Tysiąca Smakówplastrów schabu peklowanego parzonego bez kości 2 marchewki gotowane z rosołu natka pietruszki 3 jajka ugotowane na twardo kilka sztuk zielonych oliwek z migdałami 500 ml rosołu lub bulionu drobiowo-wołowego 5 łyżeczek żelatyny pieprz kolorowy do smaku Schab peklowany parzony kroimy w ok. 2 cm plastry. Jajka ugotowane na twardo kroimy w ósemki. Śliwki suszone kroimy w paseczki. Ugotowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobić z warzywami, z których gotowało się bulion warzywny np. do pęczakotto ? Nie jestem wielką fanką sałatki jarzynowej, ale jeszcze bardziej nie lubię wyrzucać jedzenia. Dlatego podaję ją na liściach lubianej cykorii belgijskiej, na którą mamy teraz idealny sezon. W moim przepisie jest sporo selera, który bardzo mi smakuje pod każdą postacią. Nie ma natomiast ziemniaków, bo za nimi
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowałam wersję z mięsem, do odgrzewania na tygodniu po powrocie z pracy. Ponieważ dziś w kuchni dużo się dzieje, nie mogłam sobie pozwolić na stanie przy pęczaku i dolewanie bulionu. Gdy pęczak się gotował w wodzie, mogłam zająć się dodatkami. Składniki: pół szklanki pęczaku 2 suszone podgrzybki 2 szklanki wody 2 liście laurowe 200 g surowej szynki 2 łodygi selera
Weekendy w domu i ogrodzielekko osolonej wodzie lub bez soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku
Tradycyjna kuchnia inaczejmundurkach (ilość wg uznania) sól, pieprz, cukier do smaku Do garnka wlewamy 1 l wywaru z włoszczyzny, dodajemy liście laurowe, ząbki czosnku, ziele angielskie oraz opaloną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje, dodajemy kaszę i gotujemy ją aż zmięknie (pół godziny). Później wlewamy zakwas. I gotujemy przez 5 minut. Dodajemy majeranek, posiekany czosnek niedźwiedzi oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę
Bon Appetit Małgorzatyrozpuszczenia się sera (należy często mieszać zupę, aby ser się nie przypalił.). Następnie zupę zmiksować blenderem na gładki krem (jeśli uważacie, że zupa będzie za gęsta dodajcie więcej bulionu i ponownie zagotujcie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami/groszkiem ptysiowym/ciabatą (pogrzaną w piekarniku) oraz przed podaniem posypać delikatnie świeżo zmielonym chilli. Smacznego! *użyłam sera gołda
CookYourselfPrzesmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przesmażyć na złoto. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, tymianek, sól i pieprz. Smażyć do miękkości pomidorów. Zalać bulionem, dodać starty na tarce ser żółty i gotować ok 10-15 minut. Pod koniec gotowania, zmiksować blenderem. Podawać z ulubionym makaronem i prażonymi pestkami dyni. Smacznego! Do przygotowania zupy pomidorowej
CookYourselfWarzywa zalać wodą ok. /1,5l /, dodać kiełbasę i gotować ok. 20 minut. -Wyjąć kiełbasę / przed podaniem podsmażyć na patelni lub w piekarniku/. -Bulion przecedzić i połączyć z grzybami, wlać zakwas , dodać zmiażdżony czosnek i zagotować. -Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać chrzan, majeranek i podsmażony boczek. -Jeśli wymaga uregulować gęstość
Zakamarki mojej kuchnimielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła orzechowego sól, pieprz, kmin rzymski 3 jaja L masło i bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: soczewicę wypłukać na sitku, zalać 2 szklankami bulionu i gotować , aż wchłonie całą wodę i stanie się puree obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju obrać marchewkę i selera, następnie zetrzeć na dużych oczkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wkroić marchewki, ile selera, a ile ogórków. Każda gospodyni z pewnością ma opracowaną swoją proporcję składników. Zdaję sobie też sprawę, że najczęściej wykorzystuje się warzywa pozostałe z gotowania bulionu, co oczywiście daje niemałą satysfakcję. Jeżeli jednak masz taką możliwość, spróbuj ugotować warzywa na parze lub je upiec. Wszystkie smaki będą jeszcze bardziej wyczuwalne. No i oczywiście ten majonez… delikatny, pyszny
Roślinna - blog wegańskiDzisiaj publikuję przepis na zupę krem z brokułów. Zielony kolor i wyrazisty smak kremu z pewnością znajdą amatorów. A Wy lubicie zupy- krem? Krem z brokułów Składniki: 2 kostki bulionu, brokuł, cebula, płatki migdałów, woda, liść laurowy, sól, pieprz, olej. Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy rosołki, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i gotujemy. Brokuł dokładnie myjemy i dzielimy
paapilotkaałyżka mąki 2 łyżki tartej marchewki połowa niedużej cebuli olej rzepakowy majeranek Przyprawa typu Kucharek, sól, pieprz Kotlety przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, tzn. gotować kilka minut w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i czosnku. Odsączyć, pokroić w paseczki. Pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie wlać około 1,5 l wody. Dodać marchew, przyprawić, gotować
Praktyczna pluformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju.Dolać wodę , dodać esencję do sosu cebulowego.Wymieszać i gotować około 5 minut. Esencja stworzona na bazie bulionu oraz suszonych przypraw i ziół, swój niepowtarzalny smak zawdzięcza również ekstraktowi z czerwonego wina. Pozwoli przygotować gęsty, kremowy sos cebulowy, który będzie doskonale pasował do karkówki lub wołowiny. Przyprawa gosposi
Moje domowe kucharzenie