bulion - 9142 przepisów (strona:482/610)

Zupa z pieczonych pomidorów z kurczakiem 210

skrop oliwą, dodaj pół pęczka posiekanej bazylii, sól oraz pieprz. Piecz przez 45 minut w piekarniku. Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj bulion i zagotuj. Filer z kurczaka pokrój w drobną kostkę i obtocz słodką papryką. Wrzuć do gotującej się zupy i podgrzewaj jeszcze około 10 minut. Zupę podawaj z ryżem i świeżą

Kredowe Menu
"Pasta i basta!" oraz "Sushi, Paella i Guacamole" - recenzja książek 181

Podstawowe - klasyczny sos pomidorowy, sos serowy czy beszamelowy. I inne, np. sos z owoców morza czy fasolowy, różnego rodzaju pesto. Początkującym przydadzą się też na pewno instrukcje, jak przygotować buliony. Drugą część książki stanowią przepisy, podzielone tematycznie, według rodzajów makaronów z poprzednich rozdziałów. Np. tagliatelle możemy przygotować z prostym sosem borowikowym lub bardziej ambitnie - w sosie z dzika :) To prawdziwa

Kraina Tysiąca Smaków
Przepis na schab w galarecie 319

plastrów schabu peklowanego parzonego bez kości 2 marchewki gotowane z rosołu natka pietruszki 3 jajka ugotowane na twardo kilka sztuk zielonych oliwek z migdałami 500 ml rosołu lub bulionu drobiowo-wołowego 5 łyżeczek żelatyny pieprz kolorowy do smaku Schab peklowany parzony kroimy w ok. 2 cm plastry. Jajka ugotowane na twardo kroimy w ósemki. Śliwki suszone kroimy w paseczki. Ugotowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka jarzynowa na liściach cykorii 155

zrobić z warzywami, z których gotowało się bulion warzywny np. do pęczakotto ? Nie jestem wielką fanką sałatki jarzynowej, ale jeszcze bardziej nie lubię wyrzucać jedzenia. Dlatego podaję ją na liściach lubianej cykorii belgijskiej, na którą mamy teraz idealny sezon. W moim przepisie jest sporo selera, który bardzo mi smakuje pod każdą postacią. Nie ma natomiast ziemniaków, bo za nimi

Weekendy w domu i ogrodzie
Pęczakotto z mięsem mielonym i kurkami 103

przygotowałam wersję z mięsem, do odgrzewania na tygodniu po powrocie z pracy. Ponieważ dziś w kuchni dużo się dzieje, nie mogłam sobie pozwolić na stanie przy pęczaku i dolewanie bulionu. Gdy pęczak się gotował w wodzie, mogłam zająć się dodatkami. Składniki: pół szklanki pęczaku 2 suszone podgrzybki 2 szklanki wody 2 liście laurowe 200 g surowej szynki 2 łodygi selera

Weekendy w domu i ogrodzie
SAŁATKA JARZYNOWA 197

lekko osolonej wodzie lub bez soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku

Tradycyjna kuchnia inaczej
Wegański żurek z kaszą i czosnkiem niedźwiedzim 161

mundurkach (ilość wg uznania) sól, pieprz, cukier do smaku Do garnka wlewamy 1 l wywaru z włoszczyzny, dodajemy liście laurowe, ząbki czosnku, ziele angielskie oraz opaloną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje, dodajemy kaszę i gotujemy ją aż zmięknie (pół godziny). Później wlewamy zakwas. I gotujemy przez 5 minut. Dodajemy majeranek, posiekany czosnek niedźwiedzi oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę

Bon Appetit Małgorzaty
Krem serowy z pora i cukinii 120

rozpuszczenia się sera (należy często mieszać zupę, aby ser się nie przypalił.). Następnie zupę zmiksować blenderem na gładki krem (jeśli uważacie, że zupa będzie za gęsta dodajcie więcej bulionu i ponownie zagotujcie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami/groszkiem ptysiowym/ciabatą (pogrzaną w piekarniku) oraz przed podaniem posypać delikatnie świeżo zmielonym chilli. Smacznego! *użyłam sera gołda

CookYourself
Zupa pomidorowa z serem // recenzja blendera Russell Hobbs Illumina 100

Przesmażyć  na dobrze rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przesmażyć na złoto. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, tymianek, sól i pieprz. Smażyć do miękkości pomidorów. Zalać bulionem, dodać starty na tarce ser żółty i gotować ok 10-15 minut. Pod koniec gotowania, zmiksować blenderem. Podawać z ulubionym makaronem i prażonymi pestkami dyni. Smacznego! Do przygotowania zupy pomidorowej

CookYourself
Żurek wielkanocny z chrzanem 183

Warzywa zalać wodą ok. /1,5l /, dodać kiełbasę  i gotować ok. 20  minut. -Wyjąć  kiełbasę / przed podaniem  podsmażyć na patelni  lub w piekarniku/.  -Bulion przecedzić i połączyć z grzybami, wlać zakwas , dodać zmiażdżony czosnek i zagotować. -Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać  chrzan, majeranek  i podsmażony boczek. -Jeśli wymaga uregulować gęstość

Zakamarki mojej kuchni
Pasztet z czerwonej soczewicy 140

mielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła orzechowego sól, pieprz, kmin rzymski 3 jaja L masło i bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: soczewicę wypłukać na sitku, zalać 2 szklankami bulionu i gotować , aż wchłonie całą wodę i stanie się puree obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju obrać marchewkę i selera, następnie zetrzeć na dużych oczkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wegańska sałatka jarzynowa 144

wkroić marchewki, ile selera, a ile ogórków. Każda gospodyni z pewnością ma opracowaną swoją proporcję składników. Zdaję sobie też sprawę, że najczęściej wykorzystuje się warzywa pozostałe z gotowania bulionu, co oczywiście daje niemałą satysfakcję. Jeżeli jednak masz taką możliwość, spróbuj ugotować warzywa na parze lub je upiec. Wszystkie smaki będą jeszcze bardziej wyczuwalne. No i oczywiście ten majonez… delikatny, pyszny

Roślinna - blog wegański
Krem z brokułów 173

Dzisiaj publikuję przepis na zupę krem z brokułów. Zielony kolor i wyrazisty smak kremu z pewnością znajdą amatorów. A Wy lubicie zupy- krem? Krem z brokułów Składniki: 2 kostki bulionu, brokuł, cebula, płatki migdałów, woda, liść laurowy, sól, pieprz, olej. Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy rosołki, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i gotujemy.  Brokuł dokładnie myjemy i dzielimy

paapilotkaa
Flaczki sojowe z pieczarkami 180

łyżka mąki 2 łyżki tartej marchewki połowa niedużej cebuli olej rzepakowy majeranek Przyprawa typu Kucharek, sól, pieprz Kotlety przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, tzn. gotować kilka minut w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i czosnku. Odsączyć, pokroić w paseczki. Pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie wlać około 1,5 l wody. Dodać marchew, przyprawić, gotować

Praktyczna pl
Kotlety mięsne z sosem cebulowym 164

uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju.Dolać wodę , dodać esencję do sosu cebulowego.Wymieszać i gotować około 5 minut. Esencja stworzona na bazie bulionu oraz suszonych przypraw i ziół, swój niepowtarzalny smak zawdzięcza również ekstraktowi z czerwonego wina. Pozwoli przygotować gęsty, kremowy sos cebulowy, który będzie doskonale pasował do karkówki lub wołowiny. Przyprawa gosposi

Moje domowe kucharzenie