bulion - 9142 przepisów (strona:491/610)

Słodko-ostra chińszczyzna z kurczakiem&ananasem. 560

mnie świeży, może być z puszki) 1/2 czerwonej papryki 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 łyżka kukurydzy 1 łyżka oleju 2 szklanki bulionu (2 szklanki wody + 1/2 kostki bulionowej) sól, pieprz, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego , 2 łyżki curry, 1 łyżka papryki ostrej, 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie: pędy bambusa Przygotowanie

Kitchens Alphabet
Orientalny rosół z kaczki 238

słoika pędów bambusa łyżka oliwy z oliwek sól pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekany imbir, czosnek i papryczkę chili. Po chwili zalewamy całość bulionem. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa oraz grzyby mun i pędy bambusa. Gotujemy całość kilkanaście minut. Następnie dodajemy makaron sojowy. Gotujemy jeszcze 3 minuty, doprawiamy

Mango Papaja
KULECZKI ZIEMNIACZANE – CHRUPIĄCE! / SMAKI DZIECIŃSTWA 1123

zajadałam się w jednej z ulubionych knajpek w krakowskim Podgórzu. Zawsze po wywiadówkach w szkole u mojego brata jeździłam tam z mamą i bratem. Zajadaliśmy kuleczki, cheeseburgery i popijaliśmy bulionem – ajjj ależ to była uczta! Takie kuleczki w bardzo łatwy sposób można przyrządzić w domowym zaciszu. Ziemniaki , ulubione przyprawy i olej do smażenia w kilka chwil pomogą nam wyczarować

Ostra na Słodko
Bitki wieprzowe w sosie z prawdziwkami 286

stron solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem i ziołami, a następnie obtoczyć z obu stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do rondelka, zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem, dodać rozmrożone grubo posiekane grzyby oraz suszone i gotować do miękkości. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać posiekaną drobno cebulę, suszoną włoszczyznę, a na końcu dodać posiekaną natkę

Czerwień i błękit
Żółte curry z kurczakiem i cukinią 505

czosnku 4 cm świeżego imbiru 3 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) 200g krojonych pomidorów (pół puszki) lub 3 świeże, obrane ze skórki i pokrojone 1/2 - 1 szklanki wody lub bulionu warzywnego 750g cukinii, obranej, pokrojonej w większą kostkę (ok. 2-3cm) 200ml śmietany 18% kilka gałązek świeżej kolendry 1/2 pęczka natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania

W kuchni wieczorem
Kasza z pomidorowym sosem z piersi kurczaka (porcja - ok. 470 kcal) 207

dolać) 3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i trzymamy pod przykryciem na bardzo małym ogniu (tak 15 min wystarczy). 4. W małej szklaneczce mieszamy na gładko mąkę z powstałym wcześniej bulionem i łyżką mleka, tak przygotowaną rzadką "pastę" dodajemy do gotującego się kurczaka i mieszamy. 5. Ciągle mieszając czekamy aż sos zgęstnieje i gotowe. 6. W międzyczasie gotujemy na sypko kaszę

Malowane smakiem
SCHABOWE ROLADKI ZE SZPINAKIEM W MIŁYM TOWARZYSTWIE KOPYTEK 164

ziemniaków 26 dag mąki pszennej  2,5 dag mąki ziemniaczanej  1 jajko sól SOS: Sos według upodobań. W moim przypadku jest to sos pieczarkowy zrobiony na bazie bulionu, pieczarek i jogurtu naturalnego typu greckiego. A jak to zrobić: Kotlety rozbijamy na cienkie płaty. Na środek każdego z nich wykładamy farsz szpinakowy (na maśle podsmażamy cebulę i dodajemy szpinak.Jak

Kuchnia w opałach
BITKI WIEPRZOWE W SOSIE PIECZARKOWYM 148

każdej strony, opanierować w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Bitki przełozyć do garnka i zalać wodą z kostka rosołową tak, aby mięso było całkowicie przykryte bulionem, co pozwoli im się ładnie udusić. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pieczarki (kilka pieczarek przekroić na większe kawałki) doprawiając do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Tak przygotowane

Kuchnia w opałach
Papryki faszerowane - z mięsem i z brokułami 229

Długość pieczenia zależy po prostu od naszych upodobań i od piekarnika - dlatego warto  sprawdzać  potrawę w trakcie przyrządzania. Ułatwiłam sobie też pracę, dodając koncentrat od razu do bulionu warzywnego, a nie na końcu. Sos doprawiłam, ale go nie zagęszczałam - jeżeli lubicie gęste sosy, można go nieco zagęścić mąką po wyjęciu papryk z naczynia

Stare Gary
Zupa z soczewicy czerwonej 173

świeżego imbiru (startego); ząbek czosnku; większa szczypta pieprzy cayenne, kurkumy, czosnku niedźwiedziego; szczypta gałki muszkatołowej. Z całości wyjdą dwie dość spore porcje. Zaczynamy !          Do bulionu dodaję startą marchew, pokrojonego w plastry pora oraz paprykę. Całość gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie (dzięki temu, że pokroiłam drobno, zajmie to około 10 minut). Następnie zawartość garnka blenduję

Życie na widelcu
Gulasz wołowy w sosie własnym z paprykami, pieczarkami i kremową kaszą . 198

paski paprykę. Smażymy około 3-5 minut. Do pieczarek i papryki wrzucamy mięso. Dodajemy dwie szczypty rozmarynu i po większej szczypcie czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Mieszamy i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 1,5h pod przykryciem. Ugotowaną kaszę odcedzamy, dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę jogurtu lub śmietany, na delikatnym ogniu mieszamy intensywnie

BaRepas
FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 264

gustu, bo jest naprawdę zupełnie inna od tradycyjnych zup, ale myślę, że warto się przekonać i choć raz ją przygotować. To jak, skusicie się?:)  SKŁADNIKI: 750 ml bulionu wołowego (lub warzywnego, według uznania) 800 g cebuli 3 pełne łyżki masła 3 łyżki oliwy z oliwek 200 ml białego wina wytrawnego 150 g szynki parmeńskiej DODATKOWO: bagietka 50 g masła

Słodko-Słony Świat Ilony
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 193

własną głupotę. 19. Wegetarianie nie jedzą mięsa ani ryb, a Ty jesz. Tak, bo jestem semilaktoowowegetarianką (ha, spróbuj to wymówić szybko!), a więc nie jem tylko mięsa, żelatyny, mięsnych bulionów, smalcu czy sosów na bazie mięsnego tłuszczu. Spożywam pochodzące od mięsa pokarmy: jaja, miód, nabiał (laktoowowegetarianizm) plus rybę przekąszę czasami (semiwegetarianizm). Według zafiksowanych na punkcie swoich poglądów osób, nie mogę

W kuchni Karmel-itki
Zupa z dyni z imbirem i sokiem pomarańczowym 109

dygresja dla tych co lubią pomijać połowę składników, a później się dziwią, że coś nie smakuje tak jak powinno:-) Składniki: 1 i 1/2 kg dyni 1 l rosołu (lub bulionu) 2 cm obranego świeżego imbiru 1 łyżeczka imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szkl. soku pomarańczowego sól, pieprz Wykonanie: Dynię dzielimy na ok. 10-20 cm półksiężyce. Dynię pieczemy

IMPRESJA SMAKU
Ryż z warzywami i piersią z kurczaka 7424

kurkuma, zioła, bazylia, oregano, kostka rosołowa, sól, pieprz, przyprawa gyros do kurczaka. 1.Ugotować ryż z przyprawa kurkuma. Następnie możemy podsmażyć ten ryż na maśle i dodać szklankę bulionu drobiowego.  2. Usmażyć pierś z kurczaka w przyprawie gyros. 3. Na maśle zeszklić czosnek oraz cebulę. Dodać paprykę oraz pomidory (koniecznie bez skórki), następnie oliwki. Doprawić ziołami wedle własnego uznania

Kuchnia Pełna Pasji

Proponowane wyszukiwania