bulion - 9142 przepisów (strona:496/610)

Weekend u Mamy: Krem ze świeżych ogórków 224

cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Ogórki wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Ogórki i cebulę przekładamy do garnka, wlewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli i gotujemy 20 min. Całość miksujemy na gładką masę. Na koniec zabielamy kwaśną śmietana i posypujemy koperkiem i grzankami. Smacznego

My Culinary Art
Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą 203

Wrzucamy cebulę, oregano i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory  i smażymy jeszcze 3 minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut. 2. Do garnka wlewamy bulion lub wodę i dodajemy kostkę, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem. Wrzucamy listki melisy i bazylii. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem. Przekładamy do miseczek, dekorujemy

My Culinary Art
Schab w ziołach z brukselką 252

pieprzymy. Mąkę mieszamy z majerankiem      i bazylią.  Obtaczamy paski mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju w dużym rondlu, aż się zarumieni. Odlewamy tłuszcz z patelni. Dodajemy bulion, marchewkę z cebulą i brukselkę. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez chwilę pod przykryciem.  Możemy dodać surową brukselkę, wtedy dusimy do momentu, kiedy zmięknie. Podajemy z ziemniakami z wody

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa serowa 250

drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i na nim przesmażamy warzywa. W garnku roztapiamy serki topione, mogą być o różnych smakach. Aby się nie przypaliły należy dodać stopniowo dodać bulion warzywny. Do roztopionych serków dodajemy przesmażone warzywa. i miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy przyprawy (sól, pieprze, odrobinę papryki). Wszystko należy zagotować i na talerz. Oczywiście nie zapomnijmy o groszku ptysiowym

Salonik smaków
ZUPA SZPARAGOWA – KREM/PRZECIERANA – 4,75 zł 232

garnka wrzucamy także obierki od szparag, zalewamy wszystko wodą ponad poziom warzyw, dorzucamy nieco soli i 2 łyżeczki cukru, a następnie gotujemy ok. 20 min. Zamiast wody można dolać bulionu jeśli mamy na stanie, najlepiej z kury – kostki rosołowe zdecydowanie odradzamy, ale jak kto uważa. 5. PRZECIERANIE ZUPY (5 min): zupę szparagową przelewamy przez sito

Nerds Kitchen
Zielone curry z kurczakiem 277

patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie

Tajskie smaki
Zupa-krem z zielonych szparagów 211

główki i odkładamy na bok. Szparagi obieramy. 2. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, żeby się zeszkliła. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Wlewamy bulion i wrzucamy obrane szparagi. Dusimy około 15 minut. 3. W między czasie blanszujemy główki szparagów - około 5 minut, następnie przelewamy je zimną wodą. Odstawiamy na bok. 4. Miksujemy dokładnie zawartość

My Culinary Art
Zielone curry z kurczakiem 224

głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania

Tajskie smaki
Smaki Indii: Kurczak Tikka Masala (चिकन टिक्का मसाला) 367

smażymy ok. 1 minuty aż się zeszkli. Dodajemy przygotowaną pastę, mieszamy i smażymy przez kolejną minutę. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy a następnie wlewamy wodę lub bulion i doprowadzamy do wrzenia. Solimy do smaku i wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy 12 minut, co jakiś czas mieszając. 4. Po 12 minutach dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy jeszcze

Tajskie smaki
Restauracja Shivaz / Tydzień Restauracji Groupon 174

niezwykle miłe i przytulne. W środku przywitała nas przesympatyczna kelnerka, pozwoliła wybrać miejsce i zaoferowała menu. Naszą orientalną przygodę zaczęłyśmy od zup. Miałyśmy okazję skosztować południowoindyjską zupę pomidorową oraz bulion drobiowy z kawałkami kurczaka. Jako dodatek otrzymałyśmy indyjskie placki oraz sos miętowy z kminkiem. Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz

Kolizje Smaków
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 166

przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo , czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego , jak lasagne alla Bolognese , cannelloni, pasticcio al forno , czy różne pierożki - agnolotti, ravioli, tortellini – przygotowywane „na bogato”, z dużą ilością mięsa

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 222

zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza . W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo , choć można również spotkać potrawy homara, kraba

Chilli Czosnek i Oliwa
Bigosik ze świeżej kapustki 217

dodatkami prosto z warzywniaczka. Chrupiąca marcheweczka, głowa kapuchy i cebulka oraz dużo zieleninki. Warzywka młode więc gotowanie zajmuje tylko chwilę. składniki: 1, 5 główki kapusty 1 litr wody lub bulionu 2 duże młode cebule 4 młode marchewki 1 pęczek koperku 1 pęczek włoszczyzny ( natki pietruszki,liścia selera i pora) 400 g cienkiej kiełbasy 3 łyżki mąki pszennej sól,pieprz

Monia miesza i gotuje
Zupa orkiszowa 204

moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki.   Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas

prawdziwe jedzenie
Rosół z drobiowymi klopsikami podany z kaszą kuskus 224

warzywami. Dodatkiem specjalnym były drobiowe klopsiki, które podkradłam mamie przygotowująca inne danie. Wykorzystałam nadmiar kaszy kuskus, która świetnie połączyłam się ze wszystkimi smakami. Gorąco polecam! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (skrzydełko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 szklanki wody jarzynka z małą ilością soli sól pieprz Klopsiki drobiowe: 100 g mielonego mięsa drobiowego

Truskawkowa Fiesta