cienko na 3 mm plasterki ( najwygodniej przy pomocy tarczy w robocie lub mandoliny) i przyprawić dobrze solą i pieprzem. Nie myć już ziemniaków po pokrojeniu. Skrobia ziemniaczana zagęści bulion. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie naczynia. Odcedzić mięso i pozostałe składniki z marynaty. Płyn zachować. Rozłożyć mięso i warzywa na wierzchu ziemniaków, przykryć pozostałymi ziemniakami. Ostrożnie wlać pozostawioną marynatę
Stare Garygrubym dnie rozgrzać masło z oliwą,zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i dusić na małym ogniu ok 15 minut. Wlać wino, bulion, dołożyć bazylię i gotować jeszcze 20 minut. Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietanką. Podawać posypaną listkami bazylii. Smacznego! Uwagi Po podsmażeniu pomidorów a przed dodaniem bazylii można
Stare Garyposypane natką pietruszki. Smaczngo! W Piekarniku Kurczaka podzielić, doprawić i obsmażyć na brązowo w naczyniu z grubym dnem, jak w przepisie powyżej. Następnie dodać pozostałe składniki, plus 1 szklanka bulionu z kurczaka. Przykryć i piec w temperaturze 180 - 190 stopni C, aż kurczak jest miękkie, około 40 minut. Uwaga: Kurzyne robiłam w wolnowarze, więc metoda w piekarniku nie była przetestowana
Stare Garypodstawa pod piersi, dzięki czemu nie były one zanurzone w tłuszczu. Jabłka pieczone w gęsim tłuszczu z dodatkiem majeranku są rewelacyjne. Zamrożona po upieczeniu kość poczeka na przerobienie na bulion. składniki podwójna pierś z gęsi 4-5 łyżek majeranku, ok 1/2 kg jabłek winnych, 5 - 6 ząbków czosnku Sól, pieprz przygotowanie Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać
Stare GarySary Levis. składniki 500 g mielonej jagnięciny 1 duży bakłażan 3 - 4 ziemniaki 1 cebula, posiekana 2 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 400g puszka pokrojonych pomidorów 200 ml bulionu lub wina czerwonego 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka pasty pomidorowej sól, pieprz na wierzch 3 jajka 250 g jogurtu naturalnego 75 g sera feta przygotowanie wolnowar
Stare GaryBardzo lubię przecierane zupy. Ta jest naprawdę dobra i delikatna. Polecam! składniki 150 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 100 ml śmietany (opcjonalnie) 1 łyżka masła 1500 ml bulionu z kurczaka sól, pieprz szczypiorek do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory i dusić
Stare GaryPopularna w Chinach i na Tajwanie przekąska uliczna, łatwa do zrobienia w domu. Bulion w którym gotujemy jaja można zamrozić i użyć go ponownie - w razie potrzeby uzupełniając. Jajka są fantastyczne, z lekkim azjatyckim smakiem i zapachem. Są przy tym bardzo efektowne, bo pokryte pięknym rysunkiem brązowej siatki. Znakomita przekąska i trochę nietypowe jajka świąteczne - polecam! Przepis znalazłam
Stare Garyzbrązowieje. odstawić na bok. W tym samym naczyniu obsmażyć boczek i cebulę , ok 3 minut, mieszając. Dodać zachowaną marynatę, doprowadzić do wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, policzki wołowe razem z sokami, dokładnie wymieszać. Dodać marchew i odcedzone z marynaty zioła i przyprawy i owoce. Przykryć i wstawić do piekarnika na 3 i1/2 godziny
Stare Garyułożyć mięso, posypać je papryką, na wierzchu pozostałe pieczarki z cebulą. Jeżeli w misce w której leżało mięso został sok - dolać go do naczynia. Dolać 1/3 szklanki bulionu lub czerwonego wina, na wierzchu położyć łyżeczkę masła, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę. Co jakiś czas sprawdzać czy mięso jest już miękkie, moze
Stare Garyprzepisu Magdy Gessler , zmieniłam nieco proporcje składników. składniki 200 g kurek 300 g ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 1 l wywaru mięsnego, bulionu liść laurowy ziele angielskie sól pieprz przygotowanie Przygotować kurki. Dokładnie oczyścić ( najwygodniej tą metodą), rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut aż wyschną. W międzyczasie
Stare Garyprzyprawy z patelni + łyżka wody z gotowania, wymieszać i jeszcze raz zblendować. Wlać resztę wody z gotowania, jeżeli zupa wydaje nam się zbyt gęsta, dolać wody lub bulionu. Posolić, popieprzyć, doprowadzić do wrzeniai gotować na małym ogniu przez kolejne 30 minut. Przed podaniem zupę doprawiamy sokiem z cytryny . można też doprawić ją śmietaną ( już nie zagotowywać ). Podajemy
Stare Garycebule, drobno pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku, obrane i pozostawione w całości 1 łyżeczka papryki w płatkach 1 łyżka soli 1 kg pomidorów obranych 1 l bulionu z kurczaka - gorący 10 liście bazylii (oraz więcej do dekoracji) gałązka lubczyku świeżo starty parmezanu do podania przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki połączyć
Stare GaryNigdy wcześniej nie robiłam zupy rydzowej, okazała się naprawdę bardzo smaczna. Polecam! składniki ok 200 g rydzów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 180 g ziemniaków 1 l bulionu lub wywaru warzywnego oliwa z oliwek śmietana 30% sól, pieprz natka pietruszki przygotowanie Rydze oczyścić , odciąć ogonki. Kapelusze pokroić w paski, ogonki rozdrobnić w blenderze.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek
Stare Garyogniu. Pietruszkę posiekać. Czosnek posiekać Przestudzoną cebulę, czosnek i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Dodać roztopiony smalec. Jeżeli nadal farsz wydaje się nam za suchy, można wlać parę łyżek bulionu (najlepiej oczywiście gęsiego). Dobrze wymieszać, przyprawić solą, majerankiem i dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy
Stare Garyboczku w garnku. Zmniejszyć ogień na średni, dodać cebulę. Smażyć do miękkości około 5 minut. Posypać cebulę mąką i podsmażać , stale mieszając, około minuty.. Powoli wlać bulion, stale mieszając, tak aby nie powstały grudki. Dodać ziemniaki, wsypać boczek (zostawić trochę do posypania zupy) doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki są bardzo miękkie
Stare Gary