bulion - 9142 przepisów (strona:496/610)

Marchewka to zdrowie! 181

którzy cenią sobie zdrowie o pysznym smaku! Składniki:5, 6 średniej wielkości marchewek1 średnia cebula2,3 łyżki oliwy z oliwek lub zwykłego olejupół szklanki wodykostka rosołowa (lub własny bulion)2 łyżki gęstej śmietany ( najlepiej do zup i sosów), może być też 18%garść posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:Skrój marchewkę w słupki i wrzuć do miseczki. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę

Gotowanie to kochanie
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 189

czasu mieszaj i sprawdzaj, czy się za mocno nie rumieni i nie podsmaża. Pod koniec duszenia zwiększ na chwilę ogień, zdejmij przykrywkę i chwilę podsmaż cebulę.Wlej podgrzany bulion, zamieszaj, dodaj ocet balsamiczny i gotuj jeszcze 10 minut.Podawaj z pajdą chleba, posypaną dużą porcją sera. Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza

Gotowanie to kochanie
Wieprzowina wg przepisu Brasileiro 130

duży garnek, w którym zmieścimy nasz schab i rozgrzewamy oliwę w garnku.Gdy oliwa w garnku się nagrzeje, wkładamy schab i dodajemy:1 cebulę pokrojoną w plastry 2 kostki bulionu wołowego. Gotujemy schab,  delikatnie go obracając. Po paru minutach dodajemy również:1 łyżkę ekstraktu pomidorowego, skrojoną w kostkę paprykę czerwoną lub zieloną oraz garść świeżej mięty

Smaki Brazylii
Zupa z porów 148

słowem - por, to bardzo „pracowite” warzywo. Nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania, zapiekania, smażenia – jak kto lubi, a polubić też warto… zupę z porów.   Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry)- puszka mleka kokosowego 400ml- 3 dorodne pory- 2 marchewki- mały kawałek korzenia selera- ziemniaki (małe-sałatkowe)- sól morska- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- olej

mojewypiekiinietylko
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 223

kostkę – podsmażamy chwilę na oleju kokosowym. Drobno kroimy zieloną papryczkę (nasiona usuwamy) i dodajemy do cebuli razem ze startym imbirem. Następnie dodajemy krewetki z marynatą, podsmażamy. Wlewamy gorący bulion warzywny lub rybny. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią (lub wokiem), dodajemy ugotowany (zgodnie z przepisem na opakowaniu) makaron chow mein, odsączone z zalewy kiełki i 3 łyżki mleka kokosowego. Całość skrapiamy

mojewypiekiinietylko
Czerwony barszczyk na mięsnym wywarze 177

Pyszny czerwony barszczyk. Smak zawdzięcza dodaniu soku z kiszonych buraczków. Prosty do zrobienia. Oczywiście najlepszy z dobrym mięsnym wywarem, ale kiedy go nie mam , zastępuję bulionem z kostki.składniki3 - 4 buraczkiok 500 ml wody4 ząbki czosnkuparę ziarenek pieprzu500 ml wywaru mięsnegook 250 ml kwasu z buraków ( z tego przepisu)majeraneksólpieprzparę suszonych grzybów - opcjonalnieprzygotowanieBuraki obrać, pokroić w grube plastry

Stare Gary
Zupa serowa z kukurydzą i kminem rzymskim czyli Zupowe Wtorki odc.13 151

serowa!!! znaleziona w Kalejdoskopie Kulinarnym. 75 g masła 2 cebule, obrane i pokrojone w drobna kostkę 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 2 łyżeczki mielonego kuminu ( u mnie 1) 1 l bulionu warzywnego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina 185

zastąpienia indykiem. Danie smakowało nawet Synciowi choć on jadł bez pieczarek. Zapraszam :) Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina sos: 30 g masła 30 g mąki 450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 125 ml białego wina 4 łyżki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z zielonych szparagów na maśle czyli Zupowy Wtorek odc.19 153

życiu szparagi. Wiecie ich zapach mnie odstrasza ale smak już nie. Dlatego też z radością jadłam ten pyszny krem delektując się orzechowym posmakiem. 14 zielonych szparagów 500 ml bulionu warzywnego łyżka masła 1 szalotka, posiekana sól, pieprz łyżka mascarpone

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszczyk czerwony i nalesniki z miesem czyli Zupowy Wtorek odc.43 161

Uwielbiałam czerwony barszcz z naleśnikami z mięsnym nadzieniem, czasem robiła go mama, czasem babcia. Dzisiaj przepisu jednak tu nie znajdziecie bo wszystko było na oko i na szybko. Do bulionu wołowego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gazpacho z bialych szparagow czyli Zupowy Wtorek odc.46 136

lekkie. I niezbyt trudne w przygotowaniu. Polecam nie tylko na upalne dni! Gazpacho z białych szparagów 1 pęczek białych szparagów 2 małe szalotki 2 ziemniaki 1,2 litra bulionu warzywnego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pomidorowa z makaronem ryżowym i zakrętasem z pistacjowym pesto czyli Zupowy Wtorek odc.47 143

oczywiście nie uczulonych na pomidory :) Przyznam szczerze, że same zawijasy też są pyszne np. jako wędlina do chleba. Pomidorowa z makaronem ryżowym i zakrętasem z pistacjowym pesto 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 6 podłużnych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort kawowo-czekoladowy, przepis już prawie, prawie... 222

ubieranie się, że dwie dorosłe osoby nie dawały sobie z Synciem rady. W końcu jakoś poszło, zostałam chwilowo sama, dziś bez podopiecznego, który znowu zachorował. Postanowiłam wykorzystać poranek. Nastawiłam bulion a niebawem ruszam do miasteczka po prezent dla pewnej małej kobietki, książkę dla siebie i by zdobyć w urzędzie formularze. Oczywiście

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na Zupe krem z selera i pomidorow, z jablkiem czyli Zupowy Wtorek odc.56 134

taka własnie jest! Przepis z książki jednej z moich ostatnio ulubionych czyli "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Już za chwile na blogu. Zupa krem z selera i pomidorow, z jablkiem bulion: kawałek selera

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krupnik na gesinie, z peczakiem i jablkiem czyli Zupowy Wtorek odc.57 - spozniony! 217

każda "jedna" to dwa cycuszki razem z korpusem :) Cóż miałam robić? recyklingowe myślenie poszło w ruch, piersi zamarynowałam i w weekend będę piec a z korpusów ugotowałam pyszny bulion

Dzieje kuchennej Wiewióry