wszystko zaczęło się gotować wsypałam zieloną soczewicę. W trakcie gotowania zeszkliłam na patelni na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę i również dołożyłam do bulionu z gotującą się soczewicą. Całość gotowałam 40 minut, ale pod koniec gotowania włożyłam marchewki i fasolkę szparagową (mrożoną). Na końcu doprawiłam pieprzem, sól pominęłam, gdyż rosół był odpowiednio słony. Zupę wlałam
Blondynka Gotujekażdego wycinamy zgrubienie. Nakładamy farsz i zawijamy ciasno (zostawiamy kilka najmniejszych liści luzem). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy warstwy zawiniętych gołąbków. Wierzch przykrywamy liśćmi, podlewamy całość wodą (można też bulionem lub dowolnym sosem), nakładamy pokrywę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy od 60 do 90 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy widelcem miękkość liści oraz podlewamy wodą - jeśli
KasiekGotujerazie potrzeby dosalamy. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne oraz oregano. 5. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na jedną porcję wystarczy pół szklanki. Dobrym pomysłem jest też użycie bulionu warzywnego zamiast wody. 6. Kuskus układamy na środku talerza, a warzywa dookoła kaszy. SMACZNEGO :) Jeśli ten i inne przepisy spodobały Ci się zapraszam na moją stronę na FB. Znajdziesz tam porcję
Mój Smak na Życieposiekany -suszone borowiki, namoczone kilka godzin, podsmażone na maśle bez soli -orzechy włoskie i nerkowce (po małej garści), zgniecione w moździerzu -wino białe, półwytrawne, kieliszek -kuskus, zalany gorącym bulionem -szczypiorek posiekany W pierwszej kolejności trybujemy mięso. Trybujemy, czyli pozbawiamy je kości. Robimy to nacinając wzdłuż podudzie i trybownikiem (wąski nóż, używany przez rzeźników), wycinamy od wewnątrz jak najbliżej kości
BaRepasgrzybowym postaram się o drugi przepis na podobną zupę, ale ze świeżych. Wersja którą znajdziecie poniżej jest postna, ale do przygotowania takiej grzybowej możecie wykorzystać niedzielny rosół czy też bulion mięsny. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćmnie świeży, może być z puszki) 1/2 czerwonej papryki 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 łyżka kukurydzy 1 łyżka oleju 2 szklanki bulionu (2 szklanki wody + 1/2 kostki bulionowej) sól, pieprz, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego , 2 łyżki curry, 1 łyżka papryki ostrej, 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie: pędy bambusa Przygotowanie
Kitchens Alphabetsłoika pędów bambusa łyżka oliwy z oliwek sól pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekany imbir, czosnek i papryczkę chili. Po chwili zalewamy całość bulionem. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa oraz grzyby mun i pędy bambusa. Gotujemy całość kilkanaście minut. Następnie dodajemy makaron sojowy. Gotujemy jeszcze 3 minuty, doprawiamy
Mango Papajazajadałam się w jednej z ulubionych knajpek w krakowskim Podgórzu. Zawsze po wywiadówkach w szkole u mojego brata jeździłam tam z mamą i bratem. Zajadaliśmy kuleczki, cheeseburgery i popijaliśmy bulionem – ajjj ależ to była uczta! Takie kuleczki w bardzo łatwy sposób można przyrządzić w domowym zaciszu. Ziemniaki , ulubione przyprawy i olej do smażenia w kilka chwil pomogą nam wyczarować
Ostra na Słodkostron solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem i ziołami, a następnie obtoczyć z obu stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do rondelka, zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem, dodać rozmrożone grubo posiekane grzyby oraz suszone i gotować do miękkości. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać posiekaną drobno cebulę, suszoną włoszczyznę, a na końcu dodać posiekaną natkę
Czerwień i błękitczosnku 4 cm świeżego imbiru 3 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) 200g krojonych pomidorów (pół puszki) lub 3 świeże, obrane ze skórki i pokrojone 1/2 - 1 szklanki wody lub bulionu warzywnego 750g cukinii, obranej, pokrojonej w większą kostkę (ok. 2-3cm) 200ml śmietany 18% kilka gałązek świeżej kolendry 1/2 pęczka natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania
W kuchni wieczoremdolać) 3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i trzymamy pod przykryciem na bardzo małym ogniu (tak 15 min wystarczy). 4. W małej szklaneczce mieszamy na gładko mąkę z powstałym wcześniej bulionem i łyżką mleka, tak przygotowaną rzadką "pastę" dodajemy do gotującego się kurczaka i mieszamy. 5. Ciągle mieszając czekamy aż sos zgęstnieje i gotowe. 6. W międzyczasie gotujemy na sypko kaszę
Malowane smakiemziemniaków 26 dag mąki pszennej 2,5 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko sól SOS: Sos według upodobań. W moim przypadku jest to sos pieczarkowy zrobiony na bazie bulionu, pieczarek i jogurtu naturalnego typu greckiego. A jak to zrobić: Kotlety rozbijamy na cienkie płaty. Na środek każdego z nich wykładamy farsz szpinakowy (na maśle podsmażamy cebulę i dodajemy szpinak.Jak
Kuchnia w opałachkażdej strony, opanierować w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Bitki przełozyć do garnka i zalać wodą z kostka rosołową tak, aby mięso było całkowicie przykryte bulionem, co pozwoli im się ładnie udusić. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pieczarki (kilka pieczarek przekroić na większe kawałki) doprawiając do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Tak przygotowane
Kuchnia w opałachDługość pieczenia zależy po prostu od naszych upodobań i od piekarnika - dlatego warto sprawdzać potrawę w trakcie przyrządzania. Ułatwiłam sobie też pracę, dodając koncentrat od razu do bulionu warzywnego, a nie na końcu. Sos doprawiłam, ale go nie zagęszczałam - jeżeli lubicie gęste sosy, można go nieco zagęścić mąką po wyjęciu papryk z naczynia
Stare Garyświeżego imbiru (startego); ząbek czosnku; większa szczypta pieprzy cayenne, kurkumy, czosnku niedźwiedziego; szczypta gałki muszkatołowej. Z całości wyjdą dwie dość spore porcje. Zaczynamy ! Do bulionu dodaję startą marchew, pokrojonego w plastry pora oraz paprykę. Całość gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie (dzięki temu, że pokroiłam drobno, zajmie to około 10 minut). Następnie zawartość garnka blenduję
Życie na widelcu