bulion - 9142 przepisów (strona:502/610)

PIKANTNY KREM Z MARCHEWKI / WÜRZIGE KAROTTESUPPE. 203

MARCHEWKI. /własny; współpraca z Winiary ;/ dla 2 osób 3 średnie marchewki 1 papryczka pepperoni  1 cebula 1-2 ząbki czosnku ok. 0,6 - 0,7 litra bulionu warzywnego Winiary olej roślinny sól, pieprz przyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa,  cynamon, estragon, imbir  Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju w rondlu.  Kroję w bardzo drobną

W kuchni Karmel-itki
Wieprzowina z woka 265

wieprzowej 1/2 strąka papryk 4 pieczarki 1 jabłko 2 łyżki oliwy Marynata. 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wina białego wytrawnego 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej Sos. 125 ml bulionu drobiowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wina białego wytrawnego 2 łyżeczki cukru Wykonanie. Mięso pokroić w cienkie paseczki. W miseczce połączyć sos sojowy z winem i mąką i włożyć

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka z Tuńczykiem i Oliwkami 186

brokuły, marchewka ok. 100 g papryki konserwowej dowolny sos serowy Zapiekanka z Tuńczykiem i Oliwkami - Sposób przygotowania: Oliwki, paprykę siekamy. Kalafior, brokuły i marchewkę gotujemy we wrzątku wraz z bulionem warzywnym (ok. 7 minut). Odcedzamy.  Makaron ugotowany al dente wykładamy na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania (ok. 20 x 30 cm). Na niego kładziemy ugotowane warzywa, paprykę, oliwki

Słodka Strona
Makaron z Boczkiem 184

cebulę, paprykę i czosnek kroimy w drobną kostkę.  Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek- chwilę smażymy po czym wrzucamy boczek - smażymy do zrumienienia. Następnie dodajemy paprykę, pomidory, bulion i wszystko razem dusimy do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawiamy.  Ugotowany al dente makaron mieszamy razem z sosem, wykładamy na talerze i posypujemy tartym serem. Moje posty

Słodka Strona
Zupa krem z zielonego groszku z...groszkiem ptysiowym 186

wiecie nie korzystam z kostek rosołowych, 1 średnia cebula , 2 ząbki czosnku , 2 łyżki oliwy , sól , ostra papryka mielona - do smaku, śmietana - do smaku. Podstawą jest rosół, bulion lub inny dowolny wywar mięsno - warzywny.  Cebulę i czosnek posiekać i lekko zrumienić na oliwie. Przełożyć do zagotowanego wywaru. Dołożyć groszek i gotować na średnim ogniu przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa serowa po studencku 241

Powstałe skwarki rumienimy do złotego koloru. Odstawiamy z ognia i zbieramy wytopiony tłuszcz na patelnię - posłuży nam do przysmażenia grzanek. Serki kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dolewamy rosół, bulion lub wodę. Mieszamy i stawiamy na średni ogień. Gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, mieszając cały czas. Najlepiej robić to trzepaczką rózgową, wtedy szybciej rozbijemy grudki sera. Jeśli zupa wydaje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kieszonki schabowe ze świeżymi śliwkami i wędzonym boczkiem 200

mące kotlety.  Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Do obsmażonych kotletów dodać cebulę i czosnek - wszystko razem udusić do miękkości mięsa, podlewając bulionem lub wodą. Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je i doprawić sos. Ja nie dodawałam już mąki, lecz użyłam odrobiny słodkiej śmietanki, którą zagotowałam z wytworzonym podczas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bitki wołowe z kaszą 215

dość dobrze rozgrzanego smalcu. Mięso obsmażać partiami, a końcu przesmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę. Obsmażone mięso i cebulę ułożyć w garnku, podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości. Pod koniec dodać majeranek oraz całość posolić.  Wielbiciele gęstych i zawiesistych  sosów mogą lekko go zagęścić mąką i doprawić śmietaną. Ja dzisiaj jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 222

masę i zwijać jak krokiety. Układać w żaroodpornej formie natłuszczonej olejem i wyłożonej warstwą liści z końcówki kapusty. Liście zapobiegną przywieraniu gołąbków. (Można podlać je szklanką bulionu lub wody.) Ja używam glinianego tzw. rzymskiego garnka. Warto sobie taki sprawić, gdyż jest najlepszy do pieczenia na przykład gołąbków. Nie trzeba niczym podlewać mięsa, gdyż garnek przed użyciem moczy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa warzywna z pomidorami i papryką - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek 298

pokroić na mniejsze kawałki. Patelnię rozgrzać, przesmarować niewielką ilością oleju i przełożyć na nią warzywa.  Zgrillować je lekko, przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Ugotować do miękkości. Z papryki wykroić gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć na patelnię - przesmażyć z odrobiną oleju. Pomidory pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 186

mięsnej na środku, a następnie zakładać  lekko boki do środka i rolować. Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać  bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości. Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym. Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kwaśny kapuśniaczek 178

ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy

NA MOIM TALERZU
W malinowym chruśniaku, czyli grillowane rolady z łososia w nori na musie malinowym z letnią sałatką z ogórka 187

ogórka: 3-4 podłużne ogórki 1 biała cebula 2 marchewki kiełki z rzodkiewki/lucerny 6 łyżek octu ryżowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego lub 3 łyżki bulionu dashi 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka ziaren sezamu sól Ogórki wraz ze skórą pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paski, zaś miąższ odkroić. Cebulę drobno posiekać. Marchewki obrać i zetrzeć

Food Square
Zupa fasolowa 115

Zupa na każdą porę roku, ale jesienią i zimą smakuje najlepiej. Wystarczy: - 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu - 5-6 ziemniaków -  puszka fasoli - 2 ząbki czosnku - kawałek wędzonej kiełbasy - tymianek i majeranek - 2 łyżki ketchupu - marchewka Do rosołu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i czosnek. Wsypujemy fasolkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, ketchup i przyprawy. Zagotowujemy i gotowe

Maminek kulinarny
Flaczki 174

lekarstwo, ale flaczki nam ją przypomną. Nie trzeba jechać w góry, aby zrobić sobie troszkę przyjemności.       Składniki: -ok. 1 kg gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków -bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody ) -majeranek -przyprawa do zup -koncentrat pomidorowy -olej -mąka -korzeń imbiru -pieprz -sól    Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej. Dodajemy: -korzeń pietruszki

Maminek kulinarny