Żurek bacy czyli żurek bez żurku 332było mowy o użyciu zakwasu żytniego, lecz użyto zakwasu z ogórków kiszonych. W takcie gotowania w zupie brakowało mi trochę smaku, dlatego oryginalny przepis zmieniłam pod siebie, dodając bulion, chrzan i ziemniaki. Powstała pyszna, syta i aromatyczna zupa, która z pewnością zagości na naszym stole w Wielkanoc. A rodzina zażyczyła sobie by ta zupa była częściej niż tylko
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gotuje z Julia - zupa cebulowo-ziemniaczana 229Julią Child , poczuj się jak w filmie. A dla zainteresowanych do pobrania kod i banerek. A zaczynam od zupy, najprostszej jak ą można sobie wyobrazić bez wywarów, bez bulionów tylko warzywa i trochę przypraw. Pyszna na niestety chłodniejsze dni. Ten przepis to modyfikacja zupy porowo-ziemniaczanej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klops wg Julii Child 232właśnie dzisiaj zrobiłam realizując kolejny przepis Julii Child, która po raz kolejny mnie nie zawiodła. Robiłam już rożne klopsy czy pieczenie rzymskie, ale ten jest idealny, myślę ze dodatek bulionu wołowego sprawia ze jest on soczysty, ale się nie rozlatuje. Polecam na zimno i ciepło. Przepis podaje w dwóch wersjach swojej zmienionej i oryginalnej. U niej porcja na 12 osób
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gotuj z Julią - chowder z kukurydzą 179czyli zupy rybnej lub z owocami morza, wywodzącej się z kuchni anglosaskiej. W książce „Gotuj z Julia” znalazłam przepis na podstawowy chowder, w którym Julia używa wywaru rybnego albo bulionu drobiowego . Chowder drobiowy Julia proponuje zmieniać podając go np w wersji kukurydzianej, co tez wykorzystałam i wam przedstawiam. Zupa jest pyszna, syta i chętnie będę do niej wracać mimo
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa na kaczych kościach 194Wielu z nas po przyrządzeniu i wyluzowaniu kości np z kaczki je wyrzuca. Ja polecam zachować je i zaraz po zjedzeniu mięsa przygotować sobie bulion, który będzie podstaw ą do wielu pysznych i aromatycznych zup. Bo w domu nic nie ma prawa się zmarnować. Mi szczególnie taki wywar smakuje w zupie z kapust ą i makaronem chińskim, taki kapuściany rosół
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kaczka po pekińsku 317strony Jakuba Kuronia . Do tego domowy sos hoisin z tej strony . Zapraszam. A przy okazji, nie wyrzucajcie wyluzowanych kości z kaczki po jej upieczeniu, tylko ugotujcie na niej pyszny bulion, podstawa fajnych zup. Przepis tutaj . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa rybna bouillabaisse Julii Child 284Bouillabaisse jest prowansalska zupą rybną. Julia w swej książce podkreśla znaczenie jej prostoty - bulionu wzbogaconego owocami morza i typowymi dla tego regiony smakami: czosnkiem, szafranem, oliwą z oliwek i pomidorami. Zupa jest znakomita i często będę do niej wracać. Zupę przedstawiam z moimi zmianami. Nie miałam skorupek z krewetek, czy świeżych małży, których radzi użyć Julia, wiec dodałam do zupy
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z kuskusa 1172Danie wprost ekspresowe do przygotowania i proste, bo wykorzystać do niego możemy to co akurat jest w lodówce. Kaszy kuskus nie trzeba gotować, a jedynie wystarczy zalać wrzątkiem lub bulionem. Resztę wystarczy pokroić , wszystko wymieszać i gotowe. Taki kuskus to dobry pomysł na szybką przekąskę, czy posiłek w pudełku do pracy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Poledwiczki wieprzowe z kapeluszem serowym 227obgotowujemy grzyby. Sos- Do garnka dajemy pol kostki masla, dwie lyzki maki - laczymy. Dodajemy bulionu wolowego -250 ml. Laczymy. Zciagamy z gazu I dodajemy ok 250 ml smietany , pieprz, duzo papryki. Pokrojona natke pietruszki. Blendujemy. Stawiamy na gaz, dodajemy pokrojone grzyby. Gotujemy ok 10 min. I sos gotowy. Kroimy poledwice w wieksze kawalki I marynujemy w papryce, pietruszce, pieprzu, czosnku
Smaki Edyty
Potrawka z kurczaka 496pieczenia. Zapraszam na potrawke z kurczaka Udka kurczaka pokroilam na mniejsze czesci I wrzucilam na rozgrzany olej. Po 10 min smazenia dodalam marchewke. Zrobilam sos ze smietany I bulionu kurczakowego. Wlalam do garnak, zagotowalam I na koniec dodalam groszek. Podalam z makaronem I z mizeria z ogorkow Smacznego I pozdrawiam
Smaki Edyty
kurczak feng shui 233kurczaka 1 Papryka 2-3 marchewki op grzybów chińskich lub pieczarek 1 słoik bean sprouts- kiełek fasoli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml rosołu z kurczaka- bulion sałata pak choi sól, pieprz, papryka olej sezamowy Piersi z kurczaka, pokrojone w kostke, doprawic przyprawami I odstawic na 10-15 min. Pokroic papryke, marchewke, grzyby chinski, bean sprouts. Rozbic
Smaki Edyty
Gołąbki 219wrzucamy na patelnię z oliwą by zeszklić. Mięso mieszamy z ryżem, cebulką, dodajemy koperek, pieprz i sól. Mieszamy. Liście kapusty wykładamy farszem. Gołąbki gotujemy w wodzie z bulionem kurczakowym ok 10-15 min na wolnym ogniu. Gołąbki podałam z sosem pomidorowym . Smacznego
Smaki Edyty
Ekspresowe leczo - czyli obiad na wczoraj 349talarki cebule. Smazylam ok 5 min. Dodalam trzy kielbasy- moze byc slaska, debowa czy tez inna nasza ulubiona. Smazymy ok 5 min. Dodajemy puszke skrojonych pomidorow, plus pol szklanki bulionu kurczakowego, dodatkowo dodalam wloska passatta z bazylia. Gotujemy ok 2-3 min. Na koniec dodajemy papryke. W naszym domu bardzo lubimy by papryka byla krucha- wiec gotuje ja tylko
Smaki Edyty
Wolowina madras-beef madras 207lyzeczki pieprzu 2 puszki mleka kokosowego 60 gr masla lub ghee 2 cebule pokrojone w kostke 3-5 zabki czosnku- wycisniete przez praske ok 700 gr wolowiny 250 ml bulionu wolowego sok z cytryny sol poppadoms Wykonanie. Maslo rozpuszczamy w garnku, dodajemy cebule I czosnek. Smazymy ok 5-8 min. Do miseczki nalewamy mleko kokosowe- dodajemy kolendre, kurkume, imbir
Smaki Edyty
Bitki wołowe z grzybami-beef with mushrooms 241zrodził się pomysł na bitki wołowe. Zapraszam serdecznie. Składniki: ok 700 gr wołowiny, pokrojonej I ubitej 2 cebule pokrojone na ćwierć talarki dwie garści suszonych grzybów ok 500 ml bulionu wołowego olej, przyprawy Wykonanie: Mięso smażymy na oleju w garnku- do zarumienienia. W międzyczasie obgotowujemy grzyby. Do mięsa dodajemy grzyby I bullion. Dusimy na wolnym ogniu
Smaki Edyty