bulion - 9142 przepisów (strona:502/610)

Żurek bacy czyli żurek bez żurku 311

było mowy o użyciu zakwasu żytniego, lecz użyto zakwasu z ogórków kiszonych. W takcie gotowania w zupie brakowało mi trochę smaku, dlatego oryginalny przepis zmieniłam pod siebie, dodając bulion, chrzan i ziemniaki. Powstała pyszna, syta i aromatyczna zupa, która z pewnością zagości na naszym stole w Wielkanoc. A rodzina zażyczyła sobie by ta zupa była częściej niż tylko

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gotuje z Julia - zupa cebulowo-ziemniaczana 212

Julią Child , poczuj się jak w filmie. A dla zainteresowanych do pobrania kod i banerek. A zaczynam od zupy, najprostszej jak ą można sobie wyobrazić bez wywarów, bez bulionów tylko warzywa i trochę przypraw. Pyszna na niestety chłodniejsze dni. Ten przepis to modyfikacja zupy porowo-ziemniaczanej. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klops wg Julii Child 210

właśnie dzisiaj zrobiłam realizując kolejny przepis Julii Child, która po raz kolejny mnie nie zawiodła. Robiłam już rożne klopsy czy pieczenie rzymskie, ale ten jest idealny, myślę ze dodatek bulionu wołowego sprawia ze jest on soczysty, ale się nie rozlatuje. Polecam na zimno i ciepło. Przepis podaje w dwóch wersjach swojej zmienionej i oryginalnej. U niej porcja na 12 osób

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gotuj z Julią - chowder z kukurydzą 164

czyli zupy rybnej lub z owocami morza, wywodzącej się z kuchni anglosaskiej. W książce „Gotuj z Julia” znalazłam przepis na podstawowy chowder, w którym Julia używa wywaru rybnego albo bulionu drobiowego . Chowder drobiowy Julia proponuje zmieniać podając go np w wersji kukurydzianej, co tez wykorzystałam i wam przedstawiam. Zupa jest pyszna, syta i chętnie będę do niej wracać mimo

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa na kaczych kościach 177

Wielu z nas po przyrządzeniu i wyluzowaniu kości np z kaczki je wyrzuca. Ja polecam zachować je i zaraz po zjedzeniu mięsa przygotować sobie bulion, który będzie podstaw ą do wielu pysznych i aromatycznych zup. Bo w domu nic nie ma prawa się zmarnować. Mi szczególnie taki wywar smakuje w zupie z kapust ą i makaronem chińskim, taki kapuściany rosół

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kaczka po pekińsku 305

strony Jakuba Kuronia . Do tego domowy sos hoisin z tej strony . Zapraszam. A przy okazji, nie wyrzucajcie wyluzowanych kości z kaczki po jej upieczeniu, tylko ugotujcie na niej pyszny bulion, podstawa fajnych zup. Przepis tutaj . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa rybna bouillabaisse Julii Child 273

Bouillabaisse jest prowansalska zupą rybną. Julia w swej książce podkreśla znaczenie jej prostoty - bulionu wzbogaconego owocami morza i typowymi dla tego regiony smakami: czosnkiem, szafranem, oliwą z oliwek i pomidorami. Zupa jest znakomita i często będę do niej wracać. Zupę przedstawiam z moimi zmianami. Nie miałam skorupek z krewetek, czy świeżych małży, których radzi użyć Julia, wiec dodałam do zupy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z kuskusa 1155

Danie wprost ekspresowe do przygotowania i proste, bo wykorzystać do niego możemy to co akurat jest w lodówce. Kaszy kuskus nie trzeba gotować, a jedynie wystarczy zalać wrzątkiem lub bulionem. Resztę wystarczy pokroić , wszystko wymieszać i gotowe. Taki kuskus to dobry pomysł na szybką przekąskę, czy posiłek w pudełku do pracy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Poledwiczki wieprzowe z kapeluszem serowym 209

obgotowujemy grzyby. Sos- Do garnka dajemy pol kostki masla, dwie lyzki maki - laczymy. Dodajemy bulionu wolowego -250 ml. Laczymy. Zciagamy z gazu I dodajemy ok 250 ml smietany , pieprz, duzo papryki. Pokrojona natke pietruszki. Blendujemy. Stawiamy na gaz, dodajemy pokrojone grzyby. Gotujemy ok 10 min. I sos gotowy. Kroimy poledwice w wieksze kawalki I marynujemy w papryce, pietruszce, pieprzu, czosnku

Smaki Edyty
Potrawka z kurczaka 483

pieczenia. Zapraszam na potrawke z kurczaka Udka kurczaka pokroilam na mniejsze czesci I wrzucilam na rozgrzany olej. Po 10 min smazenia dodalam marchewke. Zrobilam sos ze smietany I bulionu kurczakowego. Wlalam do garnak, zagotowalam I na koniec dodalam groszek. Podalam z makaronem I z mizeria z ogorkow Smacznego I pozdrawiam

Smaki Edyty
kurczak feng shui 219

kurczaka 1 Papryka 2-3 marchewki op grzybów chińskich lub pieczarek 1 słoik bean sprouts- kiełek fasoli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml rosołu z kurczaka- bulion sałata pak choi sól, pieprz, papryka olej sezamowy Piersi z kurczaka, pokrojone w kostke, doprawic przyprawami I odstawic na 10-15 min. Pokroic papryke, marchewke, grzyby chinski, bean sprouts. Rozbic

Smaki Edyty
Gołąbki 199

wrzucamy na patelnię z oliwą by zeszklić. Mięso mieszamy z ryżem, cebulką, dodajemy koperek, pieprz i sól. Mieszamy. Liście kapusty wykładamy farszem. Gołąbki gotujemy w wodzie z bulionem kurczakowym ok 10-15 min na wolnym ogniu.   Gołąbki podałam z sosem pomidorowym . Smacznego

Smaki Edyty
Ekspresowe leczo - czyli obiad na wczoraj 330

talarki cebule. Smazylam ok 5 min. Dodalam trzy kielbasy- moze byc slaska, debowa czy tez inna nasza ulubiona. Smazymy ok 5 min. Dodajemy puszke skrojonych pomidorow, plus pol szklanki bulionu kurczakowego, dodatkowo dodalam wloska passatta z bazylia. Gotujemy ok 2-3 min. Na koniec dodajemy papryke. W naszym domu bardzo lubimy by papryka byla krucha- wiec gotuje ja tylko

Smaki Edyty
Wolowina madras-beef madras 192

lyzeczki pieprzu 2 puszki mleka kokosowego 60 gr masla lub ghee 2 cebule pokrojone w kostke 3-5 zabki czosnku- wycisniete przez praske ok 700 gr wolowiny 250 ml bulionu wolowego sok z cytryny sol poppadoms  Wykonanie. Maslo rozpuszczamy w garnku, dodajemy cebule I czosnek. Smazymy ok 5-8 min. Do miseczki nalewamy mleko kokosowe- dodajemy kolendre, kurkume, imbir

Smaki Edyty
Bitki wołowe z grzybami-beef with mushrooms 222

zrodził się pomysł na bitki wołowe. Zapraszam serdecznie. Składniki: ok 700 gr wołowiny, pokrojonej I ubitej 2 cebule pokrojone na ćwierć talarki dwie garści suszonych grzybów ok 500 ml bulionu wołowego olej, przyprawy Wykonanie: Mięso smażymy na oleju w garnku- do zarumienienia. W międzyczasie obgotowujemy grzyby.  Do mięsa dodajemy grzyby I bullion. Dusimy na wolnym ogniu

Smaki Edyty