bulion - 9142 przepisów (strona:518/610)

RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 174

wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby) , chipsami z czosnku i rybnym veloute (sos na bazie bulionu rybnego i szampana). Ryba idealna, nie rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka

W kuchni Karmel-itki
KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 185

MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ . /przepis własny; współpraca z Winiary;/ ok. 1 kg świeżej marchewki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 litr wody 2 kostki bulionu warzywnego Winiary 1 dojrzała pomarańcza 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (lub mniej, zależy od upodobania) sos sojowy do smaku pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku do podania: kilka kropel oleju lnianego kolorowy

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z pomidorów 181

każdej kuchni, więc nie trzeba tracić czasu na zakupy. Dość często przyrządzam tę zupę, ale muszę przyznać, że tym razem wyszła IDEALNA! Aż się sama zdziwiłam, bo zrobiłam "oszukany bulion" na kostce rosołowej. Poniżej podaję przepis. ZUPA KREM Z POMIDORÓW (składniki na 3 duże porcje) - 1 duża marchew - 2 listki laurowe - 4 ziarna ziela angielskiego - 1 kostka rosołowa (drobiowo-warzywna

Zgrabne Gotowanie
Krem serowy z klopsikami 180

jajko - 3 łyzki bułki tartej  - pieprz i sól W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną drobno 1 cebulę i pora . Gdy te składniki sie zeszklą , zalewamy 2 litrami bulionu. Następnie wrzucamy 3 serki topione. Gotujemy do momentu rozpuszczenia sie serków. Wszystko miksujemy blenderem albo mikserem. W międzyczasie mielimy piersi z kurczaka , dodajemy podsmażoną cebulkę i pokrojony koperek , jajko

Słodkości i nie tylko
Krem brokułowy 133

świeży - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por ( biała częśc) - 2 opakowania serka topionego kremowego - 1 łyżka masła - sól i pieprz - świeży szczypiorek - groszek ptysiowy - 2 ziemniaki - kostka bulionu drobiowego Wykonanie: Do naczynia wlewamy 2 litry wody , wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy ( dlatego , że ziemniak najdłużej sie gotuje z wszystkich składników ). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła

Słodkości i nie tylko
Chłodnik litewski 146

podstawie przepisu z książki "Kuchnia kresowa" Andrzeja Fiedoruka, ale zajrzałam też do "Kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej. W tej drugiej pozycji warzywa gotowały się w bulionie cielęcym a chłodnik potem doprawiany był tylko śmietaną, bez mleka. W żadnym z tych przepisów nie użyto do dania czosnku co pewnie zdziwi wiele osób. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Marynowana wołowina z warzywami 217

połączenia Składniki: 500 gr wołowiny 3 łyżki oleju sezamowego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego brokuły 3 marchewki ok 150 gr fasolki szparagowej 150 ml bulionu wołowego ryż lub makaron chinski- noodle Wykonanie: Kroimy wołowinę na cienkie paseczki. Dodajemy marynatę . Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dajemy na woka 1 łyżkę

Smaki Edyty
C - Zupa grzybowa na białym winie 172

pół godziny. Pora kroimy w krążki i dusimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w plastry kapelusze grzybów, zalewamy winem, zagęszczamy mąką i dusimy do odparowania wina. Dodajemy przetarty bulion, łyżeczkę posiekanego świeżego tymianku i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Zupa jarzynowa pod chmurką 194

Przygotowany wcześniej, przecedzony wywar doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy kostką warzywnego bulionu i łyżeczką vegety (ilość wg uznania) oraz wkładamy kolejno: brukselkę i fasolkę szparagową, po 5-7 minutach dodajemy cebulę, różyczki brokuła i paprykę. Przystępujemy również do tworzenia drobiowych chmurek - małą łyżeczką nabieramy porcję przygotowanej masy i przy pomocy drugiej zsuwamy ją bezpośrednio do gotującej się zupy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Tajska zupa 160

Testowałam dziś przepis na tajską zupę, tradycyjnie wprowadziłam własne modyfikacje (m.in. zrezygnowałam z bulionu w kostce na rzecz imbiru i curry;).  Główne składniki można by rzecz, że prawdziwie polskie (wieprzowinka, pieczarki) ale tajemnica orientalnego smaku ukryta w przyprawach. Zupa faktycznie przepyszna! Tajska zupa Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka) 500 g pieczarek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Drobiowe sakiewki z mozarellą i suszonymi pomidorami 182

minut. Można również uprzednio standardowo panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanej patelni a następnie przełożyć na kilka dodatkowych minut do nagrzanego piekarnika (w naczyniu podlanym bulionem lub wodą i pod przykryciem). Sakiewki można podgrzewać kolejnego dnia, stanowią więc sprawdzoną propozycję dania imprezowego, które moźna przygotować odpowiednio wcześniej a później podgrzać pod przykryciem w piekarniku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rozrywkowy kurczak - czyli pierś z kurczaka z mozzarellą i granatem 239

ketchupu pikantnego 1/3 szklanki wody/bulionu Mięso natrzeć przyprawami, posypać ziołami prowansalskimi, odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody lub bulionu, posmarować ketchupem, przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut. Mozzarellę pokroić w plastry, granat wypestkować. Na gorące mięso wyłożyć ser i pestki i zapiekać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kotlety sojowe z warzywami i kaszą / Cutlets with vegetables and soy grits 190

obiadową: Kotlety sojowe z warzywami i kaszą Tu chyba nawet nie ma potrzeby prezentowania szczegółowego przepisu :) Wystarczy tylko wrzucić gotowe kotlety sojowe na 5 minut do wrzątku (u mnie bulion, może być woda z dodatkiem przypraw), warzywa zaś (np. por, marchewkę, cebulę, paprykę, kapustę pekińską) pokrojone w mniejsze części  poddusić na patelni na oliwie z oliwek doprawiając ulubionymi przyprawami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa krem z cukinii z koperkiem 211

obranej i pokrojonej cukinii ponieważ podczas gotowania jej obiętość zdecydownaie się zmniejszy a po zblenderowaniu będzie jej jeszcze mniej. Cukinie wrzucić do garnka i zalać wodą (można też użyć bulionu ale i tak cukinię potem odcedzamy więc troszke szkoda), dodać do smaku Kucharka lub ewentualnie soli i pieprzu. Cukinię ugotować do miękkości. Gdy cukinia będzie już miękka wodę odcedzić

Monia miesza i gotuje
Pieczeń z fetą i suszonymi pomidorami 133

przyprawy:majeranek, oregano oraz pieprz, drobno pokrojone suszone pomidory oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę mięsną, wystudzić. Do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Przygotować prostokątną foremkę, natłuścić margaryną i posypać tartą bułką. Do foremki włożyć połowę mięsnej masy i ładnie wyrównać

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania