następne 2 min. Dodajemy mielone- obsmażamy by mięso nie było rózowe. W międzyczasie na patelni obsmażamy pieczarki. Dodajemy paste curry- mieszamy. Wrzucamy ryż. Odsmażamy ryż ok 2 min. Dolewamy bulionu kurczakowego, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 10 min. Po 10 min dodajemy kukurydzę I fasolkę. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wody. Przykrywamy I dusimy nastepne
Smaki Edytyznalazł w zamrażarce , a do tego przepyszny sos pomidorowy. Przepis na gołąbki znajdziecie tutaj . Zaczynamy: Składniki: 3 łyżki mąki 50 gr masła puszka posiekanych pomidorów 200 ml bulionu kurczakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml śmietany sól, pieprz, natka pietruszki Wykonanie: Masło rozpuszczamy, dodajemy mąki, mieszamy do połączenia. Dodajemy bullion I mieszamy. Odstawiamy z gazu, dolewamy śmietany
Smaki Edytywarto, karkówka rozpływała się w ustach. Zaczynamy Składniki: ok 1 kg karkówki 4-5 marchewek 2 cebule 200 gr pieczarki 2 pieczarki olej 200 ml śmietany 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Poszatkowaną cebulę wrzucamy na gorący olej. Podsmażamy ok 5 min. Pokrojone mięso dajemy do garnka. Smażymy aż będzie lekko brązowe. Dodajemy bullion, zagotowujemy . Dodajemy pokrojoną marchew
Smaki Edytymarchewki 1 pietruszki 1 seler 3-4 ziemniaki 1 mały kalafior 1 mała główka kapusty 100 gr pieczarek sól, pieprz, paprika , 2-3 liście laurowe Wykonanie: Na rosół z bulionu, lub z kurczaka lub też z innego mięsa( gotujemy z liściem laurowym )- wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki , seler I pietruszkę. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kalafior, kapustę I pieczarki
Smaki Edytyaksamitnie śmietakowo - pieczarkowy sos. Pasuje do mięs, makaronów, ryżu. Raz spróbujecie , I zostanie z Wami na zawsze :) Polecam I zapraszam Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 150 ml bulionu kurczakowego 150 gr małych pieczarek sól, pieprz 200 ml śmietany natka pietruszki lub kolendry Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy make. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy bullion, mieszamy na gazie
Smaki Edytyzapiekanki makaronowej . Zaczynamy Składniki: 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki 2 łyżki chilli 1/2 łyżeczki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kminku 1/4 łyżeczki oregano 250 ml kurczakowego bulionu Wykonanie: Na rozgrzaną oliwę dodajemy mąkę, mieszamy- do połączenia. Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Powoli wlewamy bullion, nie przestając mieszać. Zmniejszamy gaz I ok 10 min pozostawiamy na gazie od czasu
Smaki Edytyrewelacyjna w smaku I zachęcam do spróbowania :) Zaczynamy Składniki: 6 udek kurczaka 1 cebula 3 marchewki 3 łodyżki selera 1 pietruszka 4 ząbki czosnku sól, pieprz 250 ml bulionu kurczakowego 500 ml śmietany 50 gr masła 3 łyżki śmietany olej Wykonanie: Gotujemy udka. Ugotowane odkładamy do ostudzenia . Rosół z udek odkładmy na bok. Póżniej obieramy mięso , kroimy
Smaki Edytyradicchio ) Nastawić osoloną wodę na makaron. Wrzucić na wrzącą makaron i gotować mieszając aż będzie trochę bardziej miękki niż al'dente.* W tym czasie na patelnię wlać wywar warzywny ( bulion ) .Włożyć masło ( odłożyć 1 łyżeczkę ).Zagotować. Dorzucić pokruszony zamrożony szpinak i natkę pietruszki. Gotować chwilę by szpinak sie rozmroził. Dorzucić rozdrobnione serki i dusić mieszając aż się rozpuszczą
Buniabaje w kuchniwodę i syrop z brzoskwiń i dusić 45 minut na małym gazie. Wyłowić listek Kafiru, goździki, pieprz ziarnisty. Doprawić sosem sojowym papryką, oboma pieprzemi. Podawać z kuskusem zrobionym na bulionie drobiowym
Buniabaje w kuchnidania przy jednym gotowaniu( + oczywiście sałatka z warzyw ). Kupuję duże ( mega dużą ćwiartkę z kurczaka) i gotuję na niej bulion. A mięso podaję w sosie ( z reguły różne wariacje na temat potrawki). Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku
Buniabaje w kuchniminut. W czasie kiedy papryki się gotują zrobić sos. W garnuszku rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę - wymieszać. Dodać koncentrat i smażyć chwilę. Rozprowadzić śmietanką zmieszaną z bulionem. Zagotować na małym gazie. Papryki podawać ułożone na sosie same lub z ziemniakami . * Farsz jest sypki nie tak zwarty jak w gołąbkach - gdyby robiło się większą ilość to można dodać
Buniabaje w kuchniGalaretka z udka kurczaka doprawiona trochę inaczej. W zasadzie z tymi galaretkami to u nas w domu jest tak - jak jest dobry bulion , to znajdzie się coś by nim zalać po dodaniu do niego żelatyny. A doprawiam je ,,różniasto" - Wsadzam do środka : mięso, jajka, groszek, zioła. Potem jeszcze tylko coś kwaśnego do polania ( ja sok z cytryny, Mama ocet
Buniabaje w kuchnidania typu pilaw. Oryginału to nie przypomina indyk to nie jagnięcina czy baranina. Przypraw niektórych brak. Ale ważne , ze zasada przygotowania jest podobna- ryż obsmażany , a potem duszony na bulionie z dodatkami. Robię często w wersji wegetariańskiej jak i z mięsem. Podaje sam lub nadziewam nim warzywa i takie gotuję na parze lub zapiekam. Potrawa idealna na wykorzystanie ,,różności
Buniabaje w kuchnizmieliłam trochę za dużo wiórek kokosowych do racuchów i doszłam do wniosku że jak już mam mączkę kokosową to ją wykorzystam. A dodatkowo chciałam trochę rozluźnić zamrażarkę -uznałam , że bulion też przydało by się już wyjąć. Zabrakło mi trawy cytrynowej ale użyłam zamiennie Kafir i otartą skórkę z cytryny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMoże się wydawać , że to ekscentryczne zestawienie smaków , ale zapewniam , że jest warte wypróbowania. Polecam do piersi z kurczaka gotowanej na parze ( lub w bulionie). Można też skomponować zestaw jarski - takie puree i gotowane warzywa o mało intensywnym smaku. Podaję ilość składników na 2 małe porcje. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni