bardziej rumiane, na talerzu niebieskim - kotleciki pieczone - propozycja dla wszystkich na diecie i dbających o linię (niczym nie ustępują w smaku tym smażonym). Zobacz również przepisy na ------> MIĘSO MIELON E Kotleciki mielone z pęczakiem - przepis: Składniki: (około 10-12 kotlecików) 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 3/4 szklanki pęczaku średniej wielkości czerwona papryka średniej wielkości czerwona cebula(...)kaszę przełożyć do osolonego wrzątku (około 1,5 szklanki wody), gotować około 15 minut aż zmięknie, odcedzić. Paprykę oraz cebulę pokroić w niewielką kostkę, natkę pietruszki drobno poszatkować. Mięso mielone połączyć z pokrojoną papryką, cebulą, natką oraz przestudzonym pęczakiem. Doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, czarnuszką i przyprawą typu vegeta. Dodać jajko oraz bułkę tartą oraz 1 łyżkę zimnej wody
Moje Qulinariaburgerów! Aromatyczne burgery z kurczaka z pieczonymi frytkami warzywnymi przepis na 7 sporych kotletów i warzywa dla dwóch osób Do przygotowania burgerów będziemy potrzebować: ok. 700 g oczyszczonego mięsa z piersi kurczaka 4 małe ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri ok. 2 cm świeżego imbiru mały pęczek kolendry (lub ewentualnie natki pietruszki) 2 czubate łyżki ziaren sezamu 1 jajko(...)pozbawiamy pestek. Imbir, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wszystko podsmażamy 1-2 min. Zestawiamy z ognia. Kolendrę płuczemy i również drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce (lub blenderze/rozdrabniaczu) i przekładamy do sporej miski. Dodajemy imbir, czosnek, papryczkę i kolendrę, a także łyżkę zimnej wody, jajko i sezam oraz sól. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą
Ratunku obiadłyżeczki, żelatyna 3 łyżeczki, woda 250 ml, czosnek suszony płatki Royal Brand 1 opakowanie/60 gram łopatkę i świeży boczek pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmiksować pulsacyjnie - przełożyć mięso do miski dodać żelatynę, pieprz ziołowy, sól peklową, ziołową, majeranek, paprykę słodką, wodę i wszystko ręką wyrobić na kleistą masę na koniec wsypać płatki suszonego czosnku, rozkruszyć suszone ostre papryczki(...)wszystko wymieszać - do szynkowara włożyć woreczek i nałożyć ciasno mięso, w trakcie zawiązywania woreczka usunąć nadmiar powietrza nałożyć krążek, sprężynę i zamknąć, do lodówki na 48 godzin - szynkowar parzyć w 85-90 C przez 80 minut, po zakończeniu parzenia zostawić w wodzie na 30 minut, wyjąć pod kran z zimną wodą, opłukać i schować do lodówki na całą noc szynkowar
W Mojej Kuchni Lubięszczypta czosnku granulowanego, 100 ml oleju. PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do cebuli dodaję olej oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszam marynatę. Mięso myję i osuszam. Nacieram mięso marynatą. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. Szynkę układam w naczyniu żaroodpornym i polewam marynatą. Piekę około 2 godziny w temperaturze 180 stopni(...)jakiś czas polewając mięso powstałym w czasie pieczenia sosem
Tradycyjna kuchnia Kasidodatków. Burrito polecam serwować z guacamole i kwaśną śmietaną Składniki na duży garnek farszu (na ok 12 sztuk burrito): 12 placków tortilli kawałek żółtego sera (ok 100 g) 500g mięsa mielonego 1-2 cebule 2 duże ząbki czosnku Papryczka pepperoni 1 papryka czerwona, żółta lub zielona (może byc po trochu każdej) 2 puszki krojonych pomidorow Puszka czerwonej fasoli Puszka kukurydzy(...)szklimy na oleju. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę (mieszając), aby czosnek się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy
Zawsze głodna!Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego szczypiorek zamiast cebuli 4 bułki sezamowe 1 pomidor 1 czerwona cebula sałata lodowa lub zielona 4 plasterki sera żółtego jeśli(...)lubicie oliwa do smażenia Przygotowanie: mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami ręką do uzyskania gładkiej konsystencji. Dobrze też jest ponownie zmielić zakupione w sklepie mięso. Formujemy kuleczki, które spłaszczamy i umieszczamy na papierze do pieczenia. Podsmażamy na patelni potem układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy w piekarniku na dolnej półce bułeczki układamy na grillu i wkładamy do piekarnika
Luźna Kuchnialuźno. Gołąbki zapiekane w kapuście kiszonej Drukuj przepis Składniki 2 małe białe kapusty (może być włoska) 0,8kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej, kiszonej) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,8kg mięsa mielonego (dobrej jakości, mielonego z kawałka) 2 torebki kaszy gryczanej 2 jajka trochę bułki tartej sól pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku domowa vegeta listonic_name = "Gołąbki zapiekane w kapuście(...)kiszonej (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 małe białe kapusty (może być włoska) 0,8kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej, kiszonej) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,8kg mięsa mielonego (dobrej jakości, mielonego z kawałka) 2 torebki kaszy gryczanej 2 jajka trochę bułki tartej sól pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku domowa vegeta " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Nastawiamy kaszę
CoolinarniePLchcemy się rozgrzać, albo wtedy kiedy chcemy „posprzątać” lodówkę ;) Dziś mam dla Was przepis na taki jednogarnkowy gulasz – niesamowicie aromatyczny , bardzo sycący. Dodatkiem do warzyw zamiast mięsa są tutaj dobrej jakości parówki – śmiało możemy zastąpić nimi kurczaka czy też mięso wieprzowe / gulaszowe. Danie robi się błyskawicznie! Podane z pajdą chrupiącego, świeżego chleba jest świetnym pomysłem
Ostra na Słodkodomowej roboty jak pamiętamy z dzieciństwa, jednak dzisiaj zapraszam Was na conchiglione czyli duże muszle, które nafaszerowałam pysznym nadzieniem i zapiekłam pod kołderką z mozzarelli :) Conchiglione z mięsem pod serową kołderką SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150-200 g makaronu conchiglioni 1 cebula biała 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano papryka słodka do smaku jarzynka(...)masło 8 mini mozzarelli light sól PRZYGOTOWANIE: Conchiglione obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 7 - 9 minut, (do wody dodałam łyżkę oliwy), przepłukujemy zimną wodą by się nie posklejał. Mięso podpiekamy razem z posiekaną drobno cebulą, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, jarzynkę, paprykę oraz pomidory i sos chili - wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez około 7 - 8 minut. Następnie dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimorelami suszonymi. Mój mąż, który lubi bardziej tradycyjne jedzenie, zajadał się nimi, więc to najlepszy dowód na to że są pyszne. Kotlety mielone z morelami SKŁADNIKI: 300 g dowolnego mięsa mielonego 100 g moreli suszonych 1 cebula olej do smażenia 1 jajko bułka tarta sól pieprz Mięso mielone przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy(...)łyżce oleju, aż się przyrumieni. Do mięsa dodajemy zrumienioną cebulę, surowe jajko oraz dosypujemy bułki tartej, tyle aby masa zgęstniała i łatwo można było z niej formować kotleciki. Masę mięsna doprawiamy solą i pieprzem. Suszone morele przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Moczymy ok 5 minut i odcedzamy. Z masy mięsnej formujemy na ręce małe placuszki, na środek nakładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiduże i zniknęła jako pierwsza ze stołu. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno . Roladki mięsne z naleśników SKŁADNIKI (na 5 roladek): 10 gotowych naleśników 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 jajka ogórki konserwowe 200 g sera żółtego sól pieprz boczek w plastrach Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, następnie(...)przygotowujemy mięso. Przekładamy mięso do miseczki, dodajemy do niego pokrojone w drobną kosteczkę cebule, majonez i keczup. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Naleśnika smarujemy masą mięsną, przykrywamy drugim naleśnikiem i ponownie nakładamy masę mięsną. Kolejną warstwę stanowi ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach. Na serze układamy dwie ćwiartki jajka lub małe ogórki konserwowe
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś w poniedziałkowym cyklu przedstawiamy propozycję obiadową, a właściwie mięsa do obiadu. Zrobiłyśmy udka z kurczaka w wersji "fit" czyli bez tłustej skóry. Pieczone są w jogurcie naturalnym dzięki czemu są, delikatne i nie są suche. Polecamy nie tylko tym na diecie... Jogurtowe udka z kurczaka SKŁADNIKI: 2 udka z kurczaka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki jogurtu naturalnego(...)łyżeczka pieprzu zielonego w ziarnach sól Z udek ściągnąć skórę, umyć, osuszyć a następnie natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dodać zielony pieprz i dolać jogurt. Zamknąć rękaw i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed włożeniem do piekarnika rękaw nakłuć w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibyć nudno. Jakiś czas temu mąż codziennie prosił o kotlety mielone, a ja już na trzeci dzień nie mogłam na nie patrzeć i wtedy wymyśliłam wiele wariantów na wykorzystanie mięsa mielonego. Jednym z nich były takie oto kuleczki, które są łatwe do wykonania, smaczne i nieco odmienne od tradycyjnych kotletów mielonych smażonych na patelni. Kulki mięsne SKŁADNIKI(...)mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 2 jajka pieprz sól koperek 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej ciasto francuskie (pasek szerokości kilku cm) łyżka oliwy Przygotowanie: Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Koperek drobno posiekać Do mięsa dodać zeszkloną cebulkę, koperek, bułkę tartą, jedno jajko i przyprawy. Z masy mięsnej formować małe kulki. Ciasto francuskie pokroić
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKlopsiki, pulpeciki czy też tradycyjne kotlety mielone goszczą u nas bardzo często. Dzisiaj postanowiłam, że do mięsa wieprzowego dodam ugotowaną kaszę pęczak. Nie trzeba nikogo przekonywać, że kasza ta jest świetna, ma ona wielu zwolenników, a to połączenie pozwala uzyskać proste i smaczne danie obiadowe. Dla podkreślenia smaku zostały podgotowane w sosie pomidorowym co sprawiło, że stały się jeszcze lepsze(...)Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500 g mięsa wieprzowego ½ czerstwej bułki 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 1 jajko sól pieprz kasza manna 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 500 ml wody 1 kostka bulionowa 300 ml zbledowanych pomidorów 1 - ½ łyżki mąki PRZYGOTOWANIE: Mięso mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, wyciśniętą namoczoną
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzybki, smaczny i tani obiadek w postaci kotletów mielonych z niespodzianką w postaci jajka to Nasza propozycja na dziś. Kotlety mielone z jajem Składniki: 300 g mięsa mielonego 4 jajka 1 czerwona cebula 1 łyżka kaszy manny sól, pieprz suszona natka pietruszki olej PRZYGOTOWANIE: Mięso przekładamy do miski. Dodajemy(...)pokrojoną drobno cebulę, jedno jajko i kaszę manną. Z całości wyrabiamy masę. Masę mięsną doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostałe jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Jajko obkładamy mięsem mielonym i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju z każdej ze stron
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki