mięso - 63110 przepisów (strona:877/4208)

Udka zapiekane z pomidorem, cebulą i pieczarkami 357

kurczaka (bez skóry i kości) 1 duży pomidor 1 duża czerwona cebula 100 g pieczarek sól, pieprz przyprawa do kurczaka suszona bazylia mąka krupczatka do obtaczania olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Przyprawione udka obtoczyć w mące. Na patelnię wylać olej i gdy będzie gorący przesmażyć udka (na lekko złoty kolor). Podsmażone(...)mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa ułożyć pomiędzy udkami z kurczaka i całość posypać suszoną bazylia. Naczynie żaroodporne przełożyć do piekarnika i piec w 195ºC, aż warzywa i mięso wyraźnie się zarumienią (ja najpierw piekłam pod przykryciem około 30 minut

Ugotować
Udka faszerowane brokułami i serem. 206

odsączyć i drobno posiekać nożem. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do brokuła. Doprawić solą i pieprzem.  Na udko nakładamy farsz i zawijamy,spinamy mięso wykałaczką. W naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy masło i układamy udka złączeniem do dołu. Posypać mięso słodką papryką i piec w piekarniku w 200 stopniach C do momentu aż mięso będzie

O kuchni z uczuciem
Schab w musztardzie słodkiej z amarantusem z parowaru 191

czas na gotowanie, to ciężko się zebrać z opisaniem i na odwrót :) Także, dopiero od dziś zacznę wrzucać nowe przepisy :) Schabu dawno na blogu nie było, także fani tego mięsa na pewno się ucieszą, że jest w nowej odsłonie :) W kolejce już czeka kolejny przepis, ale pojawi się za jakiś czas :) Składniki :  2 plastry schabu sok z 1/2 cytryny(...)talerz. Polewamy sokiem z cytryny i dokładnie obtaczamy w nim każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, czosnkiem granulowanym, kminem rzymskim i smarujemy musztardą, delikatnie ją wcierając. Odstawiamy mięso na godzinę. Papryczkę peperoni myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Ziarna amarantusa przesypujemy na sitko z małymi oczkami, płuczemy zimną wodą, następnie

Parowar Faceta
Karkówka z jabłkiem 176

taką jak ta :) Składniki: - 1 kg karkówki - 4 ząbki czosnku - 1 duże jabłko - 1 średnia cebula - 4 ziela angielskie - 2 liście laurowe - sól - pieprz - oliwa - zioła prowansalskie Przygotowanie: Mięso nacieramy solą. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Jabłko obieramy i kroimy w cząstki. Mięso nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy w nie plasterki czosnku. Mięso przekładamy

Zainspirowana w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem 1723

dzielimy na różyczki. Myjemy. Wrzucamy na gotującą się osoloną wodę gotujemy do miękkości. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno. Dodajemy do mięsa, szklimy na złoty kolor.  Paprykę myjemy i kroimy dodajemy do mięsa z cebulą, dodajemy także brokuła. Przygotowujemy

Kuchnia Pełna Pasji
Poniedziałkowy "fit" - Kotlety mielone z kaszą pęczak 203

Takie kotlety najczęściej podaję na obiad tylko z surówką. Kaszę pęczak osobiście uwielbiam i w tej formie również mi smakuje. Kotlety z kaszy i mięsa z indyka są zdrowszą  alternatywą dla tradycyjnych mielonych czy obiadu typu ziemniaki i kotlet w panierce. Kotlety mielone z kaszą pęczak SKŁADNIKI: 100 g kaszy pęczak 300 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko(...)lekko osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Kaszę odcedzamy i przekładamy na sitko do odcieknięcia. Ważne aby woda odciekła z kaszy, bo lepiej się będą kleić kotlety. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy kaszę.Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Można również dodać swoje ulubione przyprawy do mielonego czy zioła. Mieszamy masę i formujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wieprzowina w sosie kawowym po turecku 175

Kuchnia turecka jest bardzo urozmaicona i bogata w smaki. Turcja od stuleci słynie z wyśmienitej kawy, wykorzystywanej zarówno jako napitek, jak i do podnoszenia walorów smakowych duszonego mięsa. Jako iż kawę uwielbiam w każdej postaci, postanowiłam zrobić ukłon w stronę tureckiej kuchni i przygotować ich tradycyjną przekąskę: kawałki wieprzowiny duszone w cebuli, czosnku i kawie (u mnie w formie obiadowej(...)masła (100g) - suszone zioła: majeranek, oregano, bazylia - 2 łyżki mąki pszennej - 6 łyżek mleka - odrobina maggi - sól i pieprz Przygotowanie: W wysokiej patelni rozgrzać masło i obrumienić na nim mięso. Cebule pokroić bardzo drobno, a czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa i podlać połową szklanki wody, następnie dusić przez parę minut, aż cebula zrobi się szklista. Następnie podlać kawą

W poszukiwaniu inspiracji
Drobiowe udka a'la Mechanik 189

teraz zapewne większości przychodzi do głowy "drobiowe udka - przecież to mięso w ogóle nie przypomina drobiowego udka", tak więc zachęcam do poznania mojego pomysłu na ... drobiowe udka :) Składniki : 2 drobiowe udka przyprawa do mięsa drobiowego - moja lub własna masło klarowane łyżeczka miodu sezam  Przygotowanie : Wszystko zaczynam od filetowania udka. Ściągam skórę, odcinam podudzie (pałkę) i możliwie dokładnie wycinam kość(...)Gotowy filet z udka kładę na desce i najlepiej wałkiem lekko ubijam (nie tłuczkiem bo nie chodzi o rozbicie tylko o rozpłaszczenie mięsa na jedną grubość). Posypuję z obu stron własną przyprawą do kurczaka i odstawiam na min pół godziny. Na patelni grillowej rozgrzewam łyżkę masła klarowanego i smażę po ok 5 minut z każdej strony. Po obróceniu na drugą

Mechanik w kuchni
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym 189

kurczaka w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Smaczne i proste danie obiadowe. Proponuję podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki. Przepis na około 15 średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy: 300 g przecieru(...)łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 1/3 szklanki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: natka pietruszki Bułkę namoczyć na chwilę w wodzie. W maszynce do mięsa zmielić oczyszczone mięso z piersi kurczaka, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody). Wymieszać z solą, pieprzem oraz jajkiem. Z powstałej masy formować pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej

Bullio
Chili con carne drobiowe 134

Klasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki(...)można dodać więcej) pół łyżki oliwy Dodatkowo: ryż/pieczywo, śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać

Bullio
Mięsna mielona potrawka 143

Szybka, prosta i smaczna. Takie mięsko idealnie sprawdzi się z makaronami, ryżem bądź kaszą. 700 g mięsa mielonego wieprzowego 1 żółta papryka 1 zielona papryka 2 cebule 100 g pieczarek 1 łyżeczka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki keczupu pikantnego Sól Pieprz Olej Zieloną oraz żółtą oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki natomiast w plasterki. W głębszym(...)garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone warzywa i lekko dusimy. Następnie dokładamy mielone mięso wieprzowe. Doprawiamy przyprawami: czosnkiem, ostrą czerwoną papryką, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy keczup. Dokładnie mieszamy i podsmażamy do miękkości warzyw i mięsa

VioletoweKucharzenie
Quesadillas 198

oraz sera. Reszta składników zależy od naszych upodobań i tego na co aktualnie mamy ochotę. Ja dzisiaj chciałabym wam zaproponować następującą wersję: Składniki: Quesadilla: opakowanie tortilli pszennych 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku puszka czerwonej fasolki pół żółtej papryki puszka pokrojonych pomidorów z puszki 250 g sera żółtego papryczki jalapeno łyżka oleju sól pieprz(...)oraz bazylii. Do smaku dodajemy soli. Wszystko mieszamy. Proponuję przygotować sos na samym początku, tak aby przez czas, gdy będziemy przygotowywać nasze dnia, zdążył się przegryźć w lodówce.   Mięso mielone podsmażamy na łyżce  oleju. Czerwoną cebulę oraz czosnek siekamy  oraz dodajemy do mięsa. Następnie kroimy żółtą paprykę  w kostkę i dodajemy na patelnię.  Czerwoną fasolkę

Taste Therapy
Placuszki indycze z ryżem i pieczarkami 191

Placki te, należą do tego rodzaju  dań, które łączą w sobie wszystko: mięso, ryż oraz warzywa. Wystarczy przygotować do nich jakąś prostą sałatkę i już można je serwować na stół - w końcu cała reszta dodatków jest już w środku :) Składniki: ( na 12 placuszków) 450 g pieczarek 500 g mięsa mielonego z indyka 1 torebka ryżu 1 cebula  pęczek(...)Następnie siekamy natkę pietruszki, dodajemy do pieczarek i jeszcze chwilę smażymy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ryż i odstawiamy go do ostygnięcia.  Łączymy mielone mięso z indyka, z pieczarkami i ryżem. Do masy na placki dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem mielonym i słodką papryką.  Następnie dodajemy 5 łyżek bułki

Taste Therapy
Gołąbki Teściowej 173

odkryłam stosunkowo niedawno, dzięki mojej teściowej. Spróbowałam z grzeczności i od tej pory uwielbiam smak tej potrawy! Dietetycznie, bo bez smażenia i dodatku tłuszczu. Składniki: kapusta włoska 1 szt. mięso mielone 1kg (u mnie był schab wieprzowy) ryż 2-3 torebki 200-300 g cebula 1 szt. czosnek, świeżo zmielony pieprz, sól himalajska domowy koncentrat pomidorowy świeża zielenina Kapustę obrać(...)dużym garnku, zdejmując po jednym liściu (jak już zmiękną), odkładać na talerz. Ryż podgotować 5 minut osobno, odcedzić na sicie. Cebulę drobno pokroić i poddusić na patelni bez tłuszczu. Mięso wymieszać z ryżem, cebulą i przyprawami (pamiętaj, że mięso mielone warto doprawić mocniej). Dno żaroodpornego naczynia (lub dużego garnka) wyłożyć najmniejszymi liśćmi kapusty. Na duże i całe liście nakładać nadzienie

IzaGotuje
Gołąbki z kaszą jaglaną 163

pojawiła się na targu dopiero niedawno a ja postanowiłam kupić ją zaraz po tym jak ją zobaczyłam, tak stęskniłam się za jej smakiem. Gołąbki z kaszą jaglaną i mielonym mięsem... mogę pisać o nich w samych superlatywach. :-) Smakują nam bardziej niż ich tradycyjna wersja z białym ryżem, są zdrowsze i dodatkowo oryginalne - goście na pewno będą zaskoczeni. 1 główka młodej(...)kapusty 100g kaszy jaglanej 250g mięsa mielonego drobiowego 3 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego  sól, pieprz 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Do kaszy i marchewki dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. 2. Z kapusty wydrążamy głąb. W wysokim garnku

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania