mięso - 63110 przepisów (strona:874/4208)

Soljanka 180

kotła z gotującą wodą wrzucali to, co udało im się akurat zdobyć. Soljanka jest więc potrawą niezwykle różnorodną. Można gotować ją na wywarze z ryb albo dowolnego mięsa. Najczęściej miesza się różnorodne rodzaje mięsa - świeże, wędzone, pieczone, smażone. Przez lata udało się wyodrębnić pewien podstawowy przepis, niemniej nie traktujcie mojej receptury jako czegoś wiążącego, możecie, a nawet powinniście, szukać własnych(...)smaków. Zasadą jest jednak, że soljanka powinna być raczej kwaśna i ostra, o bardzo intensywnym smaku. SOLJANKA Składniki: - 4 litry wody - 300 gram wołowiny (lub innego, dowolnego mięsa) - 250-300 gram salami - 3 papryki (różnokolorowe) - 300 gram pieczarek - 3 cebule - 4 ogórki kiszone - 4 ogórki korniszony - 400 gram kapusty kiszonej - 4 pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów - mały słoik

Życie zamknięte w smaku
Polędwiczka wieprzowa w cieście naleśnikowym 298

gromadzić w zamrażarce mięsnych zapasów, wolę świeże zakupy) i zaczęłam kombinować. Jednego dnia potrzebowałam upichcić coś szybko i smacznie, więc postawiłam na ciasto naleśnikowe. Był to strzał w dziesiątkę! Mięso jedynie leciutko osoliłam, porządnie doprawiłam za to ciasto. Dzięki temu polędwiczka nie straciła swojej delikatności, a jednocześnie nie była mdła. Ideał. POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa(...)mieszamy pozostałą część mleka, mąkę i jajko, całość doprawiamy. Obie miseczki przykrywamy folią i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie polędwiczki osuszamy i lekko rozbijamy, doprawiamy solą. Maczamy mięso w cieście, które powinno mieć konsystencję bardziej gęstą niż do naleśników i wrzucamy na rozgrzany olej lub klarowane masło. Temperatura smażenie nie powinna być za wysoka, bo ciasto się spali

Życie zamknięte w smaku
Paluszki Fatimy 151

mililitrów wody - płaska łyżeczka soli Przygotowanie ciasta: Zagniatamy podane składniki do konsystencji ciasta chlebowego. Przechowujemy pod wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło przed uformowaniem Paluszków. Składniki na farsz: - 450 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (tradycyjnie - baranina) - 2 cebule - 4 jajka - 2 pęczki zielonej pietruszki - 1/2 pęczka mięty - 1/2 pęczka kolendry - 1 łyżeczka mielonego kminku - 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki - 1 łyżeczka(...)mielonego cynamonu - sól - 100 gram masła - 150 mililitrów oliwy Przygotowanie farszu: Zioła i cebulę szatkujemy. Łączymy z mięsem. Doprawiamy kminkiem, papryką i solą. Odstawiamy na godzinę. Rozpuszczamy na patelni masło i zasmażamy na nim mięso. Po około 10 minutach wbijamy jajka, dodajemy cynamon i mieszamy przez następne 3 minuty.  Ciasto rozwałkowujemy możliwie cienko. Na każdy płat ciasta wykładamy

Życie zamknięte w smaku
" Risotto " z kaczką i bobem 149

window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); "RISOTTO" Z KACZKĄ I BOBEM Składniki: - 1 torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie kaczka) - pół świeżej czerwonej papryki - ugotowany wcześniej bób lub bób z puszki - pęczek szczypiorku - 1 cebula - 200 gram keczupu pikantnego - 250 gram sera - pieprz - sól Przygotowanie: Ryż gotujemy. Mięso kroimy(...)kawałki ulubionej wielkości. Cebulę drobno szatkujemy. W misce mieszamy razem: ryż, mięso, cebulę, wszystkie warzywa oraz keczup. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą (trzeba zwrócić uwagę na słoność i pieprzność pozostałych składników). Mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy ją startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 10-15 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną 168

Sezon na gęsinę rozpoczyna się we wrześniu i trwa do grudnia. W tym czasie dane jest nam spożywać mięso najświeższe i najsmaczniejsze. Każde zresztą mięso ma swój sezon "ubojowy". Produkty, które znajdujemy poza nim są albo mrożone/rozmrażane albo hodowane w sztucznych, nieodpowiednich warunkach. Sięgajmy więc po produkty według ich dostępności i sezonowości. Tylko w ten sposób zagwarantujemy sobie(...)pieprz i sól. Gotujemy kolejne 30 minut. Kaszę rozcieramy z jajkiem, rozsypujemy na blacie (stolnicy) i suszymy. Zlepione ziarenka rozcieramy w dłoniach. Rosół odparowujemy do 600 mililitrów i przecedzamy. Mięso z gotowania oddzielamy od kości i siekamy razem z podrobami. Grzyby kroimy na cienkie paseczki. Wszystko przekładamy do rosołu. Dodajemy masło, koperek, natkę, pieprz i sól. Zagotowujmy. Dodajemy kaszę. Mieszamy

Życie zamknięte w smaku
Czosnkowa szynka wieprzowa z szynkowaru 576

ulepszaczy. Właściwie istnieją jedynie trzy składniki. A mimo to smak jest znacznie bardziej wyrazisty, niż w przypadku sklepowych szynek. Magia! :) CZOSNKOWA SZYNKA WIEPRZOWA Z SZYNKOWARU Składniki: - około 750 gram mięsa wieprzowego (szynki lub łopatki) - 3-4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mięso siekamy drobno i doprawiamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy, razem z solą. Umieszczamy(...)specjalistycznym woreczku w szynkowarze. Wstawiamy go do garnka wypełnionego wodą tak, by sięgała do wysokości poziomu mięsa. Gotujemy przez 1,5-2 godziny w temperaturze około 80 stopni - woda nie powinna wrzeć. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, otwieramy (ewentualnie odlewamy zebrany płyn, jeżeli nie lubimy galaretki) i pozostawiamy do ostygnięcia. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem majonezowo-musztardowym 139

bardzo - dajecie mi odczuć obrazę spadkiem wyświetlalności. Mam nadzieję, że kiedyś wszystko wróci do normy :) TORTILLA Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SOSEM MAJONEZOWO-MUSZTARDOWYM Składniki na farsz mięsny: - 500 gram mięsa z kurczaka (u mnie wyluzowane i pozbawione skóry udka) - przyprawy: sól, pieprz czarny, kolendra mielona, papryka słodka, chili, rozmaryn, tymianek, oregano, majeranek, kmin rzymski (odrobinę) - olej Przygotowanie farszu mięsnego: Mięso(...)według własnego upodobania. Przygotowanie tortilli: Na środku zwilżonego i podgrzanego bez tłuszczu na patelni placka wykładamy sos - smarujemy cienką warstwą. Następnie umieszczamy sałatę i resztą warzyw, a dopiero potem mięso, które znowu polewamy sosem. Składamy jak na obrazku niżej (zapomniałam zrobić zdjęcia, więc pobawiłam się paintem): Jeden kawałek placka przeciągamy do środka. W podobny sposób postępujemy z dwoma prostopadłymi. Voila

Życie zamknięte w smaku
Stek z polędwicy wołowej w estragonie glazurowany miodem 119

Ostatnio więcej piję soczków, niż jem mięsa, ale nie zmienia to faktu, że czasami mam ochotę na solidny, niewegetariański posiłek. Zdarza się także - skłamałabym pisząc, że rzadko - iż moja mama obdaruje mnie jakimś dobrym gatunkiem mięsa. Weźmy taką polędwicę wołową - to się nazywa zacny prezent :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)trzeba tego robić przed smażeniem, ale przy wysokiej klasy mięsie nie jest to błąd). Trzymamy na patelni tyle, by uzyskać najbardziej pożądany przez nas stopień wysmażenia, pamiętając, że mięso dochodzi jeszcze nieco po zdjęciu z patelni - podczas odpoczywania, które nie powinno być krótsze, niż połowa czasu, którą stek się smażyły. Na chwilę przed końcem tego procesu (smażenia) dodajemy na patelnię

Życie zamknięte w smaku
Potrawka z mięsa mielonego z papryką konserwową i majonezem 138

auto'); ga('send', 'pageview'); Przepis nie należy do mnie. Pokazała mi go mama, a Ona dostała go od swojej koleżanki. Może brzmieć szalenie, ale jest naprawdę smaczny :) POTRAWKA Z MIĘSA MIELONEGO Z PAPRYKĄ KONSERWOWĄ I MAJONEZEM Składniki: - 500 gram mięsa mielonego - 1 cebula - słoiczek papryki konserwowej (ja daję domową, słoik ma jakieś 500 mililitrów) - 2-3 łyżki majonezu - zioła prowansalskie(...)pieprz - sól Przygotowanie: Podsmażamy na patelni posiekaną w krążki cebulę. Dodajemy mięso mielone w temperaturze pokojowej oraz pokrojone w kosteczkę papryki. Wodę z papryki łączymy z majonezem i wlewamy na patelnię. Mieszamy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Gotujemy chwilę. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
" Risotto " z resztek, wersja 3 139

window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); "RISOTTO" Z RESZTEK, WERSJA 3 Składniki: - 1 torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie gęś) - puszka bobu - 1 cebula - 1/2 czerwonej papryki - 1/2 żółtej papryki - 3-4 ogórki korniszony  - 200 gram keczupu pikantnego - 250 gram sera - gałązka rozmarynu - masło - pieprz - sól Przygotowanie: Ryż(...)gotujemy. Mięso kroimy na kawałki ulubionej wielkości. Cebulę, ogórki i papryki drobno szatkujemy. Bób osączamy i podsmażamy na maśle z gałązką rozmarynu dla aromatu. W misce mieszamy razem: ryż, mięso, cebulę, ogórki, papryki, bób (rozmaryn wyrzucamy) oraz keczup. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą (trzeba zwrócić uwagę na słoność i pieprzność pozostałych składników). Mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy

Życie zamknięte w smaku
Zupa cytrynowa z kurczakiem 208

a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA CYTRYNOWA Z KURCZAKIEM Składniki: - 500 gramów mięsa kurczaka (do rosołu - skrzydełka itp.) - 3-4 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - nać selera - 1 cebula - 3-4 cytryny - 150 gramów ryżu - 5 łyżek śmietanki 18% - 1 łyżka mąki - 2 łyżki(...)posiekanego koperku - pieprz - sól Przygotowanie: Cebulę przyrumieniamy. Warzywa obieramy i kroimy. Nać myjemy. Wszystko umieszczamy w garnku razem z mięsem i zalewamy wodą. Gotujemy bulion. Lekko solimy. Wyciągamy mięso i oddzielamy od kości, po czym ponownie wrzucamy do garnka. Ścieramy skórkę z 1,5 cytryny, ze wszystkich wyciskamy sok. Do zupy dodajemy ryż i gotujemy na mały ogniu przez około

Życie zamknięte w smaku
Gulasz z multicookera 199

Danie proste i smaczne...ja robiłam je w multicookerze, a właściwie to samo się robiło... 70 dkg mięsa wieprzowego  1- 2 marchewki  1 cebula  1-2 pomidory  2 łyżki oliwy  czosnek  sól, pieprz  majeranek  ziele angielskie, listek laur owy śmietana koper Mięso i cebulę pokroić w kostkę . Do misy mulicookera  urządzenia(...)wlać oliwę, dodać cebulę i mięso.U stawić program FRY na 7 minut.Smażyć  mieszając od  czasu do czasu. Dodać pomidory i marchewkę pokrojoną w kostkę oraz wszystkie pozostałe składniki i wymieszać. Wybrać program STEW i czas 1 godz. Zamknąć pokrywę , pod koniec dodać koperek i śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Filet z kurczaka w marynacie ziołowo - cytrynowej 190

Składniki: 3 małe filety z kurczaka 1 mały jogurt naturalny (u mnie gęsty) sok z 1/2 cytryny tymianek siekana natka selera sól pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, podzielić na porcje. 2. W misce wymieszać jogurt, tymianek, sok z cytryny, siekaną zieleninę, doprawić solą i pieprzem. 3. Mięso włożyć do marynaty i schłodzić w lodówce ( u mnie był w lodówce(...)pół dnia). 4. Z mięsa usunąć nadmiar marynaty, smażyć na patelni grillowej z obu stron. 5. Podawać wedle uznania, u nas ryż i sałatka szwedzka . Smacznego!!! Źródło: Kulinarne hity, nr 2/2015

Kuchnia domowa Ani
Sznycle z karkówki zapiekane w sosie 288

plasterek karkówki lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażyć kotlety na lekko rumiany kolor z dwóch stron. Podlać mięso 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Do małego garnka wlać śmietanę i dodać serek topiony. Podgrzewać stale mieszając aż ser się rozpuści. Doprawić gałką muszkatołową(...)słodką. Na patelni na łyżce masła zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć chwilę aż odparuje woda z pieczarek. Doprawić solą, pieprzem. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, następnie podsmażone pieczarki i na wierzch wlać sos. Wszystko zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż sos zrobi się lekko rumiany. sznycle

O kuchni z uczuciem
Sakiewki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno - warzywnym 390

groszek gotowanego na parze  szczypiorek  10 szt papieru ryżowego  Przyprawy :  papryka wędzona pieprz czosnkowy  curry chińskie ( kardamon, kmin rzymski, gorczyca, kurkuma, kolendra, pieprz cayenne ) Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Na małe kawałki kroimy pierś kurczaka. Polewamy je sosem sojowym i dokładnie obtaczamy w nim mięso. Przyprawiamy pieprzem czosnkowym, papryką wędzoną i curry chińskim. Odstawiamy(...)myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy na plastry, które przekrajemy jeszcze na pół. Szczypiorek myjemy i osuszamy.  Na 8 minut przed końcem parowania mięsa, na drugi poziom na folii układamy marchewkę i papryczki. Wygrałem kiedyś między innymi kilka puszek zielonego groszku gotowanego na parze i tak sobie leżał w szafce, postanowiłem go w końcu

Parowar Faceta