mięso - 63110 przepisów (strona:874/4208)

Dwojaki dworskie (z kopytkami) 161

Fajny obiad dzisiaj mieliśmy: mielone mięso. Ale nie jakieś tam zwykłe kotlety tylko wypasione dwojaki dworskie :) Czyli takie jakby dwa zrazy połączone ze sobą. Jeden nadziany pieczarkami, a drugi suszonymi śliwkami. Aaahhh, to było naprawdę cudne. Mi akurat bardziej smakowała ta część pieczarkowa, ale za to - dla równowagi - Madzia stwierdziła, że lepsza jest ta część ze śliwką. Tak więc(...)pamiętacie Dobra Kiełbasa to spoko ziomy i robimy z nimi smaczne interesy :) A jak nie wiecie czym Kiełbasa jest to przypominamy: to portal, na którym znajdziecie wszystko co dotyczy mięsa: i informacje i sklep. Zapraszamy więc do przejrzenia ich strony. I na przepis zapraszamy: Dwojaki dworskie: 550 g mielonej wieprzowiny 1 bułka namoczona w mleku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Marder&Marder Manufacture
Klopsiki indycze w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem 109

jakich warunków trzymane, że hodowcy opłaca się sprzedać kurczaka za 7,50 minus marża sklepu? A indyka podobno nie da się tak nafaszerować antybiotykami jak kurczaka. Jego mięso tak nie uczula (wskazówka dla mam). Indyki nie mogą żyć w ciasnych klatkach, dostają mniej hormonów. A jak jeszcze kupimy go nie w supermarkecie tylko ze sprawdzonego źródła to już w ogóle(...)dziczyzny. I to mięsko jest wiele dni świeże i nie śmierdzi następnego dnia jak to które kupiłam ostatnio w Wierzejkach. Do przygotowania tytułowych klopsików potrzebujemy: 0,5 kg mięsa indyczego (ja zmieliłam pierś) ulubiony makaron (spaghetti lub tagliatelle) pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula pół słoika naszego fantastycznego przecieru pomidorowo-paprykowego (z TEGO przepisu

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki z mięsem i kaszą pęczak 127

grubszy i grubszy... Tak jak na przykład z tymi właśnie gołąbkami. Nie dość że zrobiła ich z tysiąc na raz to jeszcze miała fantazję i oprócz tych właśnie z mięsem i kaszą pęczak zrobiła jednocześnie z czerwonym ryżem i kaszą bulgur. Też coś około tysiąca :) Nie no, smaczne były, rewelacyjne wręcz. Ale już przyjaciel mój najlepszy śmieje się, że wkrótce(...)złość, żebym faktycznie był grubszy od niego :) No i dobrze, on biega, a ja jem gołąbki. I co, kto ma lepiej? :) Zatem dzisiaj przepis na gołąbki z mięsem i kaszą pęczak, a za kilka dni wersja wegetariańska: z czerwonym ryżem i kaszą bulgur. 1 kapusta włoska 1 kg mielonego mięsa wołowo- wieprzowego 1,5 szklanki pęczaku 1 cebula 1 łyżka

Marder&Marder Manufacture
Cevapcici z indyka 184

Cevapcici najczęściej robi się z wołowiny i jagnięciny,  ja postanowiłam przygotować je z chudego mięsa z indyka w takiej formie bardzo lubią je dzieci, polecam z pikantnym sosem paprykowym. Składniki 500 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich słodka papryka ostra papryka sól do smaku pieprz biały do smaku oliwa(...)smażenia Sposób przygotowania Cebulę i czosnek obrać ze skórki,drobniutko posiekać-czosnek można przecisnąć przez praskę,wymieszać z mielonym mięsem z indyka,wbić jajko,doprawić do smaku solą,pierzem, szczyptą papryki ostrej oraz ziołami dalmatyńskimi,wymieszać masę dokładnie. Podzielić na około 8 części,w zwilżonych słoniach formować wałeczki,obtoczyć lekko w słodkiej papryce,kłaść na rozgrzaną oliwę na patelni

Wanilia i Kardamon
Karkówka duszona w kawie 212

Amatorzy kawy będą zachwyceni tak przygotowanym mięsem,doskonale smakuje z kluskami śląskimi,kaszą gryczaną czy ziemniakami,a przy tym robi się praktycznie samo,zachęcam do spróbowania! Składniki 1/2 kg karkówki wieprzowej 1 duża cebula 10 dag masła 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mleka 3,2% 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki mocnej parzonej kawy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki oregano(...)przyprawa do mięs Sposób przygotowania Karkówkę opłukać pod bieżącą wodą osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na plastry oprószyć uniwersalną przyprawą do mięs. W rondlu rozgrzać masło, zrumienić z każdej strony mięso,dodać pokrojoną cebulę dowolnie jak kto lubi oraz pokrojone na plasterki ząbki czosnku,wlać około 3/4 szklanki wody i zaparzoną mocną kawę,przykryć garnek i dusić wszytko razem około

Wanilia i Kardamon
Pierogi z mięsem i kapustą 209

aromatyczne,szczerze polecam!  Składniki Ciasto: 3 czubate szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko szczypta soli mąka do podsypania ciasta Farsz: 80 dag-1 kg gotowanego mięsa z kurczaka-u mnie mieszane z rosołu 1,5 kg kiszonej kapusty 3 cebule sól do smaku pieprz świeżo mielony do smaku jarzynka lux do smaku  Bella Bis przyprawa(...)zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na cienki placek. 2. Farsz: Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy,studzimy,odciskamy dobrze z nadmiaru wody. 3. Obrane zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z odciśniętą ugotowaną kapustą . Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju po czy dodajemy do farszu który doprawiamy

Wanilia i Kardamon
Udka pieczone z serem i salami 214

dzięki chrupiącej skórce i aromatycznego dodatku sera i salami.Polecam na aromatyczny dobry obiad! Składniki 6 udek z kurczaka 15 dag salami 10 dag twardego sera żółtego przyprawa gruboziarnista do mięsa zioła włoskie z młynka do smaku 2 liście laurowe 2 cebule 4 ząbki czosnku sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Udka myjemy, osuszamy,oddzielamy(...)kostkę,mieszamy z serem. Czosnek i cebulę obieramy kroimy w piórka.W mięsie ostrożnie nożem podnieść skórkę na udkach powciskać ser połączony z salami,docisnąć skórkę z powrotem do mięsa Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać wiórkami cebuli oraz czosnku,dodać liść laurowy,przykryć naczynie folią aluminiową i piec około 55 minut w temp 180*C.Na 10 minut przed końcem pieczenia

Wanilia i Kardamon
Roladki z brzoskwinią w winno porowym sosie 230

Delikatne mięso jakim jest filet z kurczaka z owocową soczystą wkładką,duszone w delikatnym sosie z dodatkiem białego wina,to dedykacja dla prawdziwych smakoszy,na wykwintny rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje.... Składniki Dla dwóch osób: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 duża brzoskwinia 1 por 2 łyżki serka mascarpone Kilka gałązek świeżej mięty 4 plastry boczku gotowanego(...)sól morska do smaku pieprz kolorowy z młynka do smaku 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia Sposób przygotowania Pierś z kurczaka umyć podzielić na dwie porcje, rozbić tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy. Oprószyć solą i pieprzem posmarować serkiem mascarpone z jednej strony,  ułożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie,oraz po kawałku pora-resztę pokroić w krążki.  Posypać rozerwanymi

Wanilia i Kardamon
Ognisty kociołek 390

musztardy sarepskiej 3 pomidory 1 łyżeczka czerwonego octu winnego ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki   SKWORCU 1 łyżeczka słodkiej papryki Jarzynka do smaku szczypta pieprzu cayenne  Sposób przygotowania 1. Mięso umyć pokroić w kostkę. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, cebulę, marchewkę i papryki drobno posiekać. Pomidory pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę. 2. Zeszklić cebulę z czosnkiem dodać mięso, oprószyć jarzynką(...)smaku, krótko przesmażyć na dużym ogniu mieszając, podlać bulionem dusić aż mięso będzie miękkie, w czasie duszenia dołożyć pokrojone papryki i marchewkę . 3. Doprawić do smaku czerwonym octem winnym, papryką wędzoną oraz słodką, dodać łyżeczkę musztardy oraz koncentrat pomidorowy, wszystko razem gotować 10 minut zestawić z ognia. Podawać gorące danie. SKWORCU

Wanilia i Kardamon
Ogniste kieszonki drobiowe 354

łyżki oliwy do posmarowania naczynia Sposób przygotowania Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym,naciąć wzdłuż tak aby utworzyć kieszeń, uważać aby nie rozerwać mięsa.  Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę,ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Nadziać w kieszonki,docisnąć dobrze(...)mięso albo spiąć wykałaczkami,na wierzchu posmarować ręką mięso oliwą z pomidorów oprószyć solą przyprawą gajowego, posypać płatkami chili,ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wsadzić na 2 godziny do lodówki, po czym piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 35 minut.  Podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką

Wanilia i Kardamon
Zrazy schabowe w serowym sosie 182

Danie można powiedzieć z jednego gara, chude mięso jakim jest schab i serowe nadzienie, duszone w sosie własnym to propozycja na codzienny jak i wykwintny obiad. Zapraszam ;-) Składniki: 5 sznycli ze schabu 100 g serka topionego śmietankowego 50 g sera cheddar 2 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych pęczek natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku mąka pszenna(...)obtoczenia 3 łyżki masła 1 szklanka bulionu rosołowego Sposób przygotowania: Mięso myjemy rozbijamy na cienkie płaty,solimy i doprawiamy pieprzem do smaku, serek topiony ucieramy z posiekaną natką pietruszki, roztartym ząbkiem czosnku, wsypujemy mielone orzechy laskowe, dodajemy starty ser cheddar, mieszamy na gładką pastę. Nadziewamy masą serową każdy płat mięsa,  zawijamy w roladki dość ciasno aby się nie rozwalały

Wanilia i Kardamon
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i mięsem - podwójnie pomidorowe 201

Gołąbki w nowej odsłonie - zamiast ryżu kasza gryczana, do tego mięso mielone z szynki, pieczarki, cebulka, papryka i... keczup :) Całość zawinięta w liście kapusty włoskiej i polana sosem pomidorowym z cebulką. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule(...)obgotować tak, aby dało się je zwijać (2 największe liście zostawić do wyłożenia garnka). 3. Cebule, pieczarki i paprykę pokroić drobno, zeszklić na maśle, posolić i poddusić. 4. Mięso wymieszać z jajkami, warzywami i kaszą. Dodać keczup i przyprawy. Dokładnie wymieszać. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać

Kto ugości moich gości?
Karkówka z piekarnika 132

się sprawdziła - jak się nie ma tego co się potrzebuje to się kombinuje z tego, co się ma:P Karkówkę kroimy na równej grubości kawałki. Posypujemy je przyprawą do mięsa i majerankiem z obu stron, lekko wcierając przyprawy. Radzę oszczędnie z majerankiem, aby nie zdominował smaku przypraw. Mięsko podsmażamy na oleju aż ładnie się zarumieni. W międzyczasie paprykę kroimy(...)paski a cebulę w piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Wyjmujemy mięso z patelni i wrzucamy do niej pieczarki. Doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy kilka minut. Podduszone pieczarki odkładamy na bok a na patelnię wrzucamy cebulę oraz paprykę. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz majeranku. Smażymy dopóki warzywa nie będą lekko miękkie. W naczyniu żaroodpornym wykładamy

My simple kitchen
Papryka faszerowana w sosie pomidorowym 254

Urlop niestety już się kończy i nie cieszy mnie perspektywa powrotu do szybkich dań obiadowych. A gdzieś za mną chodzi jeszcze szarlotka... Składniki: 2 papryki czerwone 15 dag mielonego mięsa 1/2 torebki ugotowanego ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 2 łyżki bułki tartej margaryna do wysmarowania formy 4 plasterki żółtego sera(...)koncentratu pomidorowego Papryki kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy po czym wrzucamy mięso. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Gdy wystygnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż, kukurydzę i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i papryką. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki i układamy

My simple kitchen
Pierogi z mięsem 153

zanim się obejrzę już trzeba wracać do codziennych obowiązków. Odchodzę trochę od jesiennych przepisów ( w końcu nie samą dynią czy jabłkami człowiek żyje), zapraszam Was dzisiaj na pierogi z mięsem. Powiem skromnie, że nie przepadam akurat za pierogami z mięsnym nadzieniem, ale te bardzo mi posmakowały. A w połączeniu z podsmażoną cebulką to już niebo na talerzu. Skorzystałam z tego(...)przepisu ( klik ) i się nie zawiodłam :)   Składniki: Ciasto: 375 g mąki 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 350 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 małe jajko 1,5 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 1 łyżeczka majeranku Cebulę obrać, pokroić

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania