mięso - 63110 przepisów (strona:870/4208)

Pulpety w sosie koperkowym. 2278

Mięso mielone można podawać na bardzo wiele sposobów. Miałam zrobić roladę z pieczarkami (przepis) , ale stwierdziłam , że na blogu nie mam jeszcze pulpetów w sosie koperkowym, a są takie dobre. Podaję je z ryżem, albo z ziemniakami. Łudziłam się, że będę miała na dwa dni, jednak jutro muszę gotować, bo nic nie zostało. Moje łakomczuchy wszystko zjedli. Miałam dzisiaj upiec(...)ciasto, ale nie dałam rady. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia 250 ml śmietany (dałam 18%) 500 ml  bulionu mięsnego 1 pęczek koperku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego Mięso włożyć do miski, dodać

O kuchni z uczuciem
szynkowar-mielonka drobiowa z kawałkami piersi... 150

Składniki: mięso mielone drobiowe 65 dag, pierś z kurczaka 50 dag, sól peklowa 1,5 łyżeczki, tymianek 1 łyżeczki, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, żelatyna 1,5 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, woda 3/4 szklanki piersi opłukać, pokroić w kostkę, dodać mięso mielone drobiowe, wymieszać z pozostałymi składnikami(...)uzyskania kleistej masy szynkowar tuba, włożyć woreczek do szynkowara i nakładać mięso, ubijać, aby nie było powietrza, zawiązać, zamknąć ze sprężyną szynkowar i schowac do lodówki na 24 godziny minimum szynkowar wstawic do garnka z podstawką lub ściereczką, po uzyskaniu temperatury wody 85 C parzyć 110 minut, szynkowar opłukać pod zimną woda i do lodówki na całą noc, szynkowar polać

W Mojej Kuchni Lubię
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 147

głowie pomyślałam: w sumie dlaczego nie brzoskwinia? Też by tutaj pasowała :) Zachęcam więc do zabawy w kuchni tym, na co akurat jest sezon. Do takiego klasycznego sosu z mięsem mielonym można dodać właśnie dynię, fasolę, dobrze komponowałaby się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam zmiksowaną kaszę jaglaną(...)powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.  Składniki: 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) 1 średnia cebula 1 lub 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki (pokrojonej w talarki) 200 g miąższu dyni (pokrojonego w kostkę) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli

bistro mama
Rolady śląskie wołowe 182

moja babcia przekazała mojej mamie, a ona mnie. I tego też przepisu się trzymam, bo po prostu mi smakują :-) Z podanych składników wychodzi 8 dużych rolad. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wołowego 1 cebula 100-120 g słoniny wędzonej 60 g margaryny 3-4 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz, musztarda WYKONANIE Mięso wołowe umyć, podzielić na części(...)wody i nałożyć pokrywkę. Jeżeli wody jest za mało, to od czasu do czasu jej dolać, a rolady obrócić na drugą stronę. Czas robienia rolad zależny jest od zakupionego mięsa i garnka, który posiadamy. Mniej więcej jest to godzina. Z gotowych rolad przed podaniem odwinąć nici. Rolady śląskie najlepiej podawać z kluskami śląskimi i z buraczkami lub niebieską kapustą

Passions hobbies life
Pierś z kurczaka z pomidorkami z parowaru 226

imbir oregano bazylia  pieprz czarny    Pierś z kurczaka myjemy, odsączamy i oczyszczamy. Następnie kroimy na większe kawałki. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso oraz przyprawiamy z obu stron imbirem, oregano, bazylią i pieprzem cytrynowym. Ziemniaka truflowego kroimy na plastry. Mięso przekładamy na folię aluminiową i układamy na 1 poziomie parowaru. Ziemniaki fioletowe(...)Pomidorki koktajlowe parzymy wrzątkiem i przekrajemy na pół. Białą rzodkiew obieramy i kroimy w plastry, a następnie w kawałki. Listki bazylii myjemy i osuszamy. Po wyłączeniu się urządzenia przekładamy mięso na talerz, ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki układamy razem z kawałkami ziemniaków truflowych i białej rzodkwi i przyprawiamy wszystko czarnym pieprzem. Nakładamy też na talerz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Czekam

Parowar Faceta
Piersi kurczaka z buraczkami 166

być zamknięte). Ugotowane buraki ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przygotowane buraczki przełożyć do garnka zalać 1 szklanką wody i umieścić na małym ogniu. W międzyczasie mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć piersi z kurczaka. Podsmażone mięso dodać do buraczków. Ewentualnie(...)dolać wody (mięso i buraki powinny być przykryte wodą). Całość gotować na średnim ogniu. Na sam koniec dodać śmietanę. Wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Sos powinien się zredukować

Ugotować
Udka pod jabłkową pierzynką 277

Udka z kurczaka zamarynowane, a następnie upieczone w drobno startych jabłkach. Marynatę z jabłek przygotowałam na bazie cydru, dzięki czemu mięso jest soczyste, lekko kwaskowate. SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 1 cebula 2 jabłka 1 szklanka cydru 1 łyżka miodu wielokwiatowego sól pieprz czarny szczypta cynamonu olej do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną(...)wystudzenia. Udka obedrzeć ze skóry i obtoczyć w jabłkach. Odstawić na co najmniej 3 godziny. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą jabłkową, wykładając ją na wierzch mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 1-1,5godz. Po upieczeniu odczekać 10min i podawać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad

https:KKuchniaMniam
Grecka Moussaka z bakłażanami 222

Grillowane bakłażany, aromatyczny sos pomidorowy z mięsem mielonym, a na wierzchu sos beszamelowy i przypieczony ser - chyba nie muszę mówić, że całość jest nieziemsko pyszna? :) Gwarantuję, że jeśli raz przygotujecie to danie, to na pewno na nim nie poprzestaniecie. Ja przepadłam. SKŁADNIKI (ok. 8 porcji) 2 bakłażany oliwa  oliwek sól  sos mięsno- pomidorowy 500g mielonego mięsa(...)stopni na 13-15 min. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, oregano, cynamon i gałkę muszkatołową ( po ok. 1/2 łyżeczki).  Na patelnię wrzucamy mięso mielone i smażymy do momentu aż odparuje puszczony przez nie sok. Całość zalewamy passatą pomidorową i dusimy ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.  W rondelku rozgrzewamy masło

DefinicjaSmaku
Szynka duszona w warzywach 136

Taki sposób przygotowania mięsa często pojawiał się (i nadal pojawia) w moim rodzinnym domu. Przesmażenie mięsa z dużą ilością majeranku a następnie powolne duszenie to sposób często spotykany i lubiany wśród domowych szefów kuchni. Mój tata najczęściej przygotowuje w ten sposób łopatkę lub karkówkę choć ja wolę chudsze mięso od szynki. Od siebie dodałam warzywa: seler naciowy i paprykę. Moim

Pyry na Gaz
,,Jaskółcze jajka otulone boczkiem’’ 329

się wiele zapachów smacznych potraw, a my dosłownie zjadamy je oczami. Jednym z takich dań są bez wątpienia jaskółcze jaja, znane i bardzo lubiane. Efektowna przystawka z jajek i mięsa, idealna na wielkanocne śniadanie! Składniki: • 1 kg cielęciny na sznycle lub schabu • 6 dużych jajek • 5 plasterków boczku • Olej • Bułka tarta • Sól, pieprz, Mięso kroimy na porcje(...)układamy na środku sznycli zawijamy i obwiązujemy nicią lub mocujemy wykałaczkami. Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu w głębokim oleju. Aby mieć pewność że mięso się w środku upiekło wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C na 20 min. Przed podaniem każde jaskółcze gniazdo przekrawamy na pół. Smacznego

Podróż w kulinaria
,,De volaille z serem i szynką” 294

Kotlet de volaille to pyszne danie z piersi kurczaka, które przyrządziłam w mojej kuchni dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie http://przyjemnegotowanie.pl. Mięso tak przyrządzone wychodzi soczyste, mięciutkie i aromatyczne, a skórka chrupiąca. Bardzo polecam wypróbowanie tego przysmaku, jeśli ktoś jeszcze nie robił. Roladki można serwować dowolnie z ziemniakami lub ryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso(...)masła • 2 łyżki posiekanej pietruszki • sól, pieprz, • mąka do obtoczenia • 4 jajka • bułka tarta • olej do smażenia + 1 łyżka masła Sposób wykonania: Pół kostki masła mieszamy z posiekaną pietruszką. Mięso rozcinamy na większe płaty, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Na tak przygotowane kotlety układamy plaster sera, następnie plaster szynki i smarujemy masłem z pietruszką. Zawijamy ciasno

Podróż w kulinaria
Kartacze czyli inaczej cepliny 252

większe, o innym kształcie.. i ogólnie inne :) Jedno i drugie pyszne, ale kartacze dużo bardziej. Co potrzebujemy : około 20 ziemniaków (raczej średnich lub większych, niż mniejszych) pół kilo mięsa mielonego wieprzowego czosnek 2-3 ząbki sól, pieprz majeranek boczek i cebulka podsmażona do okrasy (wg uznania) Jak robimy : 5 ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy i maksymalnie rozdrabniamy (praska(...)minut. powinien wytrącić się na dnie krochmal - dodajemy go startych ziemniaków. pozostałą wodę można wylać starte ziemniaki i gotowane łączymy, doprawiamy lekko solą i wyrabiamy na masę teraz farsz - mięso doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i majerankiem. wg uznania - jak ktoś lubi można użyć innych przypraw ale nie przekombinujmy z ciasta ziemniaczanego formujemy kule wielkości jabłka, rozpłaszczamy podłóżnie, nadziewamy mięsem

Snejkusiowe Przepisy
Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej 410

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej to danie obiadowe, które koniecznie musicie wypróbować :) Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej – Składniki: 500g mięsa mielonego (wołowina + łopatka wieprzowa) 2 cebule 1 czerstwa bułka 4 łyżki mleka 1 jajko mąka pszenna (do obtoczenia klopsików) 1 duża czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 mała zielona papryka 1 puszka pomidorów(...)mielone w salsie pomidorowo-paprykowej – Wykonanie: Bułkę porwać na kawałki, wrzucić do miseczki i zalać mlekiem, poczekać aż zmięknie. Cebulę drobno posiekać. Do bułki namoczonej w mleku dodać mięso mielone, jedną posiekaną cebulkę i surowe jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Utworzyć z mięsa małe klopsiki (mi wyszło ok. 15 sztuk). Każdy klopsik obtoczyć w mące

Kulinarne Przeboje
Drobiowe klopsiki w sosie pomidorowym 140

podgrzać z sosem pomidorowym. W tym przypadku użyłam po prostu zmiksowanych pomidorów z puszki, które delikatnie doprawiłam. Te klopsiki, przygotowane na parze, są świetną alternatywą dla tradycyjnych, smażonych dań. Mięso jest bardzo delikatne i doskonale komponuje się z sosem. Z kaszą gryczaną stanowiło pyszny i wartościowy posiłek. Składniki : pulpeciki (mi wyszło ok. 14 sztuk) 500g mięsa mielonego z indyka(...)masła 1 jajko sól i pieprz Bułkę zalać mlekiem, odstawić do namoczenia. Cebulkę i czosnek posiekać. Następnie zrumienić i lekko poddusić na łyżce masła. Do większej miski włożyć mielone mięso, namoczoną bułkę, jajko oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować niewielkie kulki. Ułożyć je w naczyniu do gotowania na parze ( z gotującą się wodą

Kuchnia Ellie
Pierś z indyka z puree z żółtej marchewki 162

kmin rzymski mielony  pieprz cytrynowy  pieprz czarny kardamon Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki. Polewamy ją oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Kawałki piersi przyprawiamy pieprzem białym i cytrynowym, kminkiem rzymskim mielonym oraz papryką wędzoną. Żółte marchewki myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym(...)miksujemy w blenderze. Puree z marchwi przekładamy na talerz. Pomidorki z cebulą układamy obok i dodajemy do nich listki bazylii i kiełki amarantusa. Po wyłączeniu parowaru nakładamy obok mięso :) Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta