blendera, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto naleśnikowe musi być bardzo gęste. Jeśli jest za rzadkie, dodajemy mąkę i mieszamy ponownie. Przelewamy ciasto do miski ze skrzydełkami. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w cieście naleśnikowym. Do przesianej mąki wkładam po kilka kawałków skrzydełek, potrząsam pojemnikiem z mąką tak, aby mąką porządnie pokryła mięso w cieście. Obtoczone mięso ułożyć
na moim stole...Gulasz z warzywami Cała moja rodzina uwielbia mięso w sosie, podane z ziemniaczkami i surówką. Bardzo mnie to cieszy, gdyż takie dania robi się błyskawicznie, nie są pracochłonne, można kombinować do woli, a zawsze wychodzi:) Dzisiaj u mnie na stole zagościł gulasz z łopatki wieprzowej, z marchewką i cukinią. Proste, bardzo aromatyczne danie, i co najważniejsze mam obiad(...)listki laurowe tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Łopatkę umyć, osuszyć i pociąć w drobne kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię i marchew obrać, zetrzeć na tarce warzywnej. Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do większego rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulkę, dodać marchew, cukinię, i na końcu czosnek, lekko usmażyć. Zawartość patelni przełożyć do rondla z mięsem
na moim stole...Powiem szczerze, że takich kotletów się u nas w domu nie jadało. Więcej, nigdy bym nie wpadła na taki dodatek do mięsa, ale na szczęście opaczność zesłała mi mojego męża i oczywiście teściową, która takie oto specjały przyrządzała od zawsze. Są przepyszne, więc polecam każdemu :-) Składniki na kotlety mielone z boczniakami 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki(...)jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy wieprzowinę i boczniaki, następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy dość
Rozpustne gotowanieulubione :-), a że ja staram się być dobrą żonką, to mu od czasu do czasu nalepię :-) Są mięciusie, soczyste, zniewalająco pachną i szybciutko znikają. Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem ciasto: około 500g mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka farsz: 500g ugotowanego mięsa np.z rosołu lub z innej zupy(ja użyłam wieprzowiny, ale może być również drób) 2 duże cebule(...)łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej typu vegeta sól pieprz olej Farsz. Cebule obieramy, drobniutko siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielimy, dodajemy połowę usmażonej cebulki (bez oleju), przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, zioła i przyprawy. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto. Na stolnicę wysypujemy
Rozpustne gotowaniedość, że pięknie się prezentuje, to i wybornie smakuje. Idealnie się sprawdzi również w podróży lub po prostu zwyczajnie na kanapce. Składniki na pieczeń rzymską 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam samodzielnie zmielonej wieprzowiny) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka przyprawy do mięs 1/2 łyżeczki majeranku(...)ząbki czosnku 1 mała bułka (namoczona w ciepłym mleku i odciśnięta) olej pieprz Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do dużej miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę, cebulkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dobrze wyrabiamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy łyżeczką oleju i wykładamy część masy
Rozpustne gotowanieUlubione kanapki mojego męża! Pyszne, aromatyczne mięso, odrobina masełka i pachnący, świeży chlebek. Grube, jeszcze ciepłe kromki porządnie obłożone kawałkami mięsa. Niby nic takiego, ale zachęcam do spróbowania. Pierwszy raz przygotowałam je na jakiś wyjazd, tyle tylko ,że zamiast chleba użyłam pszennych bułeczek. Tak nam posmakowały, że teraz gdy na obiad piekę ćwiarteczki z kurczaka, zawsze piekę więcej, by wystarczyło(...)Składniki na kanapki z pieczonym kurczakiem 3 kromki świeżego chleba 1 pieczone udko lub ćwiartka z kurczaka trochę masła Każdą kromkę cienko smarujemy masełkiem i obkładamy mięsem oddzielonym od kości. Gotowe
Rozpustne gotowanieLubię eksperymentować w kuchni i ta pieczeń jest właśnie owocem jednego z eksperymentów :-) Jak już kiedyś wspominałam mąż uwielbia mięso, więc często się ono u nas pojawia. Żeby uchronić się przed monotonią staram się urozmaicać codzienne posiłki aby nie popaść w rutynę. Pieczeń jest pyszna i wspaniale się prezentuje. Ciepłą podaję na obiad, natomiast kiedy już stężeje w lodówce kroje(...)wspaniale smakuje polana swojskim sosikiem pomidorowym, na zimno lubię ją z pieczywem, z pomidorkiem, a czasami z keczupem. Jest pyszna!!! Składniki na pieczeń włoską z brokułem 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki 1 wysuszona kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę 1 zmiażdżony ząbek czosnku 2 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej
Rozpustne gotowanienaszym ogrodzie. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu lub innych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze zastosowanie. Dodaję go do sałatki z pomidorów lub z papryki, do mięsa duszonego w warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję go suszonym, pamiętając, że suszonego dodaję(...)połowę porcji. Zachęcam wszystkich do spróbowania tych klopsów, bo są naprawdę niesamowite, soczyste i oszałamiająco pachnące. Pyszne!!! Składniki na klopsy z ziołami 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula 2 namoczone nieduże bułki (w winie lub mleku) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 4 łyżki świeżego, drobno pokrojonego lubczyku
Rozpustne gotowanieczęsto goszczą na polskich stołach, są głęboko zakorzenione w naszej kuchni, z racji tego, że nie są zbytnio pracochłonne, za to są pyszne. Chrupiąca panierka otula pyszne kęsy soczystego mięsa, doprawionego według upodobań gospodyni (gospodarza), i to wszystko. Zachęcam, by od czasu do czasu urozmaicić te sprawdzoną potrawę i nadziać ją np. brokułami i żółtym serem. Efekt jest niesamowity, soczyste(...)wnętrze wręcz rozpływa się w ustach, a smaki idealnie się komponują ze smakiem mięsa i pysznej panierki. Są super!!! Polecam! Składniki na kotlety schabowe z serem i brokułami na każdą osobę należy przygotować 1 plaster schabu bez kości 1 różyczka brokuła 1-2 plastry sera żółtego dodatkowo: sól pieprz oregano 1 roztrzepane jajko bułka tarta olej do smażenia
Rozpustne gotowanierosołu 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów 2 łyżki siekanego koperku (do sosu) Każdy kawałek mięsa cienko rozbijamy, uważając by nie zrobić dziury, solimy i pieprzymy z każdej strony. Następnie na każdym płacie mięsa równomiernie rozkładamy posiekany koperek. Mięso zwijamy, tworząc kształtne roladki, spinamy wykałaczkami lub związujemy bawełnianą
Rozpustne gotowanietego co w niej zalegało ;). Niemniej jednak składniki można dowolnie zmieniać, urozmaicać, tworząc tym samym nowe kompozycje dodatków. Zamiast jarmużu można użyć blanszowanych liści szpinaku, zamiast wędliny i mięsa pokrojone pomidory, można dodać pieczarki, ser żółty, cukinię, bakłażana, fenkuł, lub zupełnie inne dodatki. Bardzo polecam, bo to naprawdę pyszne danie! Składniki na jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu(...)kokilki: 3 liście jarmużu 1 kiełbaska np. śląska lub kawałek szynki kawałek gotowanego mięsa, u mnie kurczak z rosołu (niekoniecznie) 1 cebula olej sól pieprz 3 jajka szczypiorek do dekoracji Jarmuż gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, do miękkości (bez przykrywki). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oleju, solimy, dodajemy pokrojoną wędlinę i mięso, chwilę smażymy
Rozpustne gotowaniewody, po 30 sekundach odsączamy) 2-3 łyżeczki twarożku (u mnie z szynką) lub innego sera np. feta (wtedy skąpimy soli) sól pieprz papryka słodka oliwa Mięso oprószamy przyprawami z każdej strony. Na brzegu kotleta rozkładamy listki majeranku, na nim listki jarmużu (botwinki lub szpinaku), na nim docięte do odpowiedniej długości łodyżki botwinki, twarożek i zwijamy kotleta(...)kształtną roladkę, spinając brzegi wykałaczkami. Tak przygotowane mięso smażymy z każdej strony na rumiany, złocisty kolor, następnie dolewamy pół szklanki wody, rosołu lub innego mięsnego wywaru i dusimy około 15 minut. Na bazie płynów z patelni możemy przygotować sos. SOS: kilka plasterków gotowanej szynki 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz
Rozpustne gotowaniepieprzem i tymiankiem. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Osmażamy polędwiczki z obu stron prze minutę a następnie wykładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa przesmażamy pokrojone w piórka cebule aż się nie zeszklą. Dodajemy polędwiczki i podlewamy bulionem tak, aby zakrył mięso. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeżeli płyn się zredukuje zbyt(...)szybko możemy mięso podlać jeszcze niewielka ilością wody lub bulionu. Serwujemy na pierzynce z cebulki z dodatkiem kopytek i surówki
Pyry na GazSkładniki: ciasto - ziemniaki 1 kg - ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 jajko - sól farsz - 1/2 kg mięsa (mielonego) - 1 cebula - sól,pieprz (do smaku) Wykonanie: Ziemniaki ugotować,przestudzić i przecisnąć przez prasę. Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery równe części , 1/4 część wyjmujemy i wsypujemy mąkę tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy(...)części i z każdej formujemy wałek i tniemy go na 2-3 cm krążki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Mięso zmielić połączyć z cebulą dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Z krążka formujemy placuszki i nakładamy farsz z mięsa, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Kluski wrzucamy na osoloną , wrzącą wodę i gotujemy
magiczna kuchnia KasiJuż od dłuższego czasu "chodziły" za mną faszerowane mięsem mielonym kalarepki. Tym razem wzbogaciłam je o pikantny sos pomidorowy, i z dodatkiem młodych ziemniaków stanowiły pyszny i pożywny obiad. Składniki: 5 średnich kalarepek 200g mielonego mięsa 1 jajko 2 łyżki startego żółtego sera 50g ugotowanego ryżu (u mnie ryż curry) 1 łyżka śmietany tymianek sól pieprz ostra papryka 1 cebula(...)sosu - do smaku) posiekany koperek Wykonanie: Kalarepy obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 20 minut. Po wystudzeniu ścinamy czubek i drążymy środek (łyżeczką lub małym nożykiem). Mięso mielone mieszamy z ryżem, drobno startym serem, jajkiem i przyprawami: tymiankiem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Masą mięsną faszerujemy kalarepy. Pomidory blendujemy wraz z posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy (do smaku), jeśli pomidory
Walijskie Pichcenie