przygotować dobry tatar potrzebujemy dobrej jakościowo i ze sprawdzonego źródła świeżej polędwicy wołowej. Sama fanką jedzenia surowego mięsa nie jestem, jednak aby zadowolić męską część domowników tatar sporadycznie pojawia się na naszym stole. Składniki: 200 g świeżej polędwicy wołowej 1 łyżeczka oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sól 1/2 łyżeczki sosu sojowego lub sosu worcestershire (opcjonalnie) dodatkowo: świeże żółtko jaja(...)ogórki kiszone Przygotowanie: Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić i drobno pokroić (posiekać). Dodać oliwę, sos i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać (dłonią, a nie łyżką), uformować z mięsa lekko spłaszczoną kulę. Cebulę i ogórki drobniutko pokroić, ułożyć przy kuli z mięsa. Żółtko proponuję podać na małym talerzyku (nie każdy lubi tatar z surowym żółtkiem). Jajko przed wyjęciem żółtka
Kuchcik gotujeziemniaki Wstaw obrane i pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie na gaz. Piersi namocz w osolonej wodzie przez około 20 minut. Po tym czasie,osusz je, pokrój mięso na plastry 1cm, przypraw swoimi ulubionymi przyprawami, ja użyłam czubrycy czerwonej. Na 2-3 łyżkach oleju podsmaż pokrojoną por w talarki z liściem laurowym, po 5 minutach dodaj startą na tarce(...)posól i popieprz delikatnie. Do jogurtu dodaj 1/3 szklanki gotującą wodę z ziemniaków, aby go zahartować. Podczas gdy warzywa się duszą, rozgrzej drugą patelnię, przesmaruj olejem i połóż pokrojone mięso. Smaż przez 3-4 minuty, a następnie obróć i smaż kolejne 2 minuty. Dolej jogurt do warzyw, sok z cytryny i imbir. Gdy mięso jest już gotowe, dołóż do sosu
Pasje JolkiRillettes to rodzaj smarowidła z kawałeczków mięciutkiego mięsa bardzo powoli duszonego w tłuszczu. Pochodzi z kuchni francuskiej i przypomina nieco pasztet . Podaje się do pieczywa, w temperaturze pokojowej, tak żeby wygodnie było rozsmarować je na kromce chleba czy grzance. Do jego przygotowania wykorzystuje się tłuste części tuszy a po stopieniu w powstałym smalcu dusi się kawałeczki mięsa. Ważne jest dobre(...)ziołami i winem, które odparowuje zostawiając cały swój smak. A robiliście i jedliście już smalec z gęsi ? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować! Rillettes robi się z różnych rodzajów mięsa - przede wszystkim z wieprzowiny, ale może być także z kaczki, kury, gęsi czy królika. Można je też przygotowywać z tłustych tryb. Najbardziej lubię rillettes podane na pajdzie świeżo upieczonego chleba
Smaczna PyzaSkładniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 2 cebule 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś(...)zdejmować wierzchnie liście. Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym dodać do mięsa.Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać
O kuchni z uczuciemSkładniki: warzywa mrożone 50 dag, groszek konserwowy 1 puszka, por 1 średni, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżka, woda 1 szklanka, makaron 20 dag/suchy, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka mięso mielone z łopatki dobrze wymieszać
W Mojej Kuchni Lubiępiekarnika, zamknęłam kuchnię. Wracam po 40 min i aż musiałam sb grzanki z mięchem zrobić ;) Przepis znaleziony na allrecipes Składniki: (na keksówkę 30x10 cm) 1 kg mięsa mielonego (najlepiej mało tłustego bo puszcza duużo soków) 1 duża cebula 1 bułka 1 duże jajko 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego(...)oprócz jajek na twardo wymieszać) dokładnie. Gdy za słabo się klei można dodać 2 łyżki wody lub śmietany. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej część mięsa aby przykryć spód i ugnieść. Na tym ułożyć jajka na twardo - wzdłuż przez środek. Na górę wyłożyć resztę mięsa i znów dobrze ugnieść. Piec przez około 50 minut
W kuchni bez szafekróżnych zapiekanek, ale tym razem postanowiłam je nafaszerować i upiec. Udały się świetnie i na pewno jeszcze nie raz tak je zaserwuje. Składniki: 2 bakłażany 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów sól pieprz bazylia oregano oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno(...)średniej wielkości kostkę. Bakłażany wydrążyć, miąższ pokroić na kostkę wielkości zbliżonej do papryki. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, smażyć chwile uważając żeby czosnek się nie przypalił. Dodać mięso, smażyć aż całość mięsa zmieni kolor. Dodać paprykę, smażyć 10 minut, następnie dodać pomidory i przyprawy, całość smażyć przez 20 minut. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, smażyć 15 minut. Wydrążone bakłażany
Mama GotujeKlasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki(...)można dodać więcej) pół łyżki oliwy Dodatkowo: ryż/pieczywo, śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać
Bullionadzieję, że lubicie pierogi faszerowane mięsem? Moja mała uwielbia i ostatnio nie dawała mi spokoju, więc musiałam je zrobić. Są pyszne i nie za suche. Idealne! Polecam :) Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3 łyżki oliwy sól gorąca woda Farsz: 1 kg łopatki marchew pietruszka kawałek selera korzeniowego liść laurowy ziele angielskie 3 cebule jajko sól pieprz wywar jarzynowo(...)mięsny Wykonanie: Mięso oczyszczam i gotuję razem z warzywami i przyprawami, aż będzie miękkie. Wyjmuję, studzę, przepuszczam przez maszynkę do mięsa razem z ugotowanymi warzywami. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję jajko i mieszam na jednolita masę. W razie konieczności dolewam odrobinę wywaru z gotowania. Masę mięsna odstawiam. Składniki na cisto zagniatam, rozwałkowuję cienki placek, wykrawam szklanką krążki
Bea(u)ty kitchenProste danie..a jakie smaczne.. schab lub polędwica cebula susz warzywny koncentrat pomidorowy przyprawa meksykańska sól, pieprz listek, ziele bulion śmietana Mięso pokroić w plastry , można lekko rozbić tłuczkiem.Mięso podsmażyć na patelni, dodać cebulę, warzywa oraz przyprawy.Zalać wszystko bulionem, dodać koncentrat .Dusić aż mięso będzie miękkie.W razie potrzeby dolać wody.Pod koniec dodać śmietanę
Moje domowe kucharzenieSchab przez wielu ludzi uważany za niezbyt zdrowe mięso! Jest przeciwnie! Mimo, że jest ono mięsem wieprzowym charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, kcal a sporo białka! Więc jako alternatywę dla filetów z kurczaka proponuję: Składniki: -> 1 kotlet schabowy ( około 200g) -> 5-6 Śliwek [ użyłem takich z nalewki co mi zostało] -> 5-6 plasterków szynki(...)minuty. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Oczywiście kotlety smażymy bez panierki :) ** dla niektórych "moc" śliwek może być zbyt mocna i tłamsić smak mięsa polecam użycie świeżych bądź wcześniejsze podduszenie śliwek [ otrzymamy dobrą bazę na sos] a śliwki stracą kilkanaście
Jedz zdrowo żyj zdrowo!oraz śmietankę, a resztę dopełniamy wodą do pokrycia warzyw. Po ugotowaniu miksujemy na gładkie pure. Dla smaku proponuje dodać odrobinę masła śmietankowego i jeśli będzie potrzeba sól i pieprz. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, z obydwu stron przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy smalec, wrzucamy kilka ząbków czosnku i po minucie na rozgrzany tłuszcz wkładamy mięso. Smażymy z każdej strony(...)minut. Sos przecedzamy przez sitko, doprawiamy masłem oraz jeśli zachodzi potrzeba zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozcieńczoną w niewielkiej ilości wody. Gdy wszystkie składowe dania, czyli pure z selera, sos, mięso i marchew, są gotowe przystępujemy do smażenia chipsów z pietruszki. Jej korzeń obieramy i skrobiemy na cienkie paski przy użyciu obieraczki do warzyw, które smażymy na niewielkiej ilości oleju
Taste Of My Dayprzepisem z programu ABC Gotowania w Kuchni+. Dziś zrobiłam go pierwszy raz i wyszedł pyszny. A jutro pewnie będziemy jeść kanapki z klopsem na zimno:) Składniki: 500g mielonego mięsa wołowego (ja miałam część od łopatki) 300g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam karkówki) pęczek natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 czerstwa namoczona kajzerka 2 łyżki bułki tartej 1 jajko(...)łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonego pieprzu sól do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Wymieszać oba rodzaje mięsa, dodać zeszkloną cebulę i czosnek, posiekaną natkę, odciśniętą i rozdrobnioną kajzerkę, bułkę tartą oraz sól, przyprawy i jajko. Wszystko dokładnie wyrobić, aby masa się połączyła. Niewielką keksówkę (moja
Kulinarne Inspiracjełyżki przegotowanej letniej wody szczypta soli szczypta pieprzu Składniki zupa: 1 duża marchewka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie gałązka lubczyku 2,5 litra wody mięso drobiowe (ja robię wywar z 2 nóg kurzych ) 3 pęczki świeżego koperku 3 łyżki śmietany maggi do smaku Wykonanie: Mięso oczyścić i zalać zimną wodą, gotować do miękkości mięsa, przecedzić
Krakowskie smaki Anilatach przypomniałam sobie o tym przepisie i postanowiłam zaryzykować... bojąc się tej kiełbasy kupiłam możliwie najlepszą, swojską, wędzoną na ciepło. I .... schab podałam na święta. Efekt przerósł moje oczekiwania, mięso wyszło wyśmienite, rodzinka zachwycona. Polecam :) Składniki - 1.70 kg schabu - kiełbasa cienka dobrej jakości u mnie swojska podwędzana ( długością zbliżona do długości schabu ) - czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona(...)jest zmrożona, jest sztywna i lepiej się nią nabija schab ) Umyty i osuszony schab przekłuwam ostrym i długim nożem w środku na wylot. W powstałe nacięcie wkładam zmrożoną kiełbasę. Mięso nacieram bardzo dokładnie ze wszystkich stron wszystkimi przyprawami i wkładam do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Naczynie żaroodporne smaruję olejem, przekładam do niego nadziany
Kuchnia z widokiem na ogród