mięso - 63110 przepisów (strona:875/4208)

Pierś z kurczaka na ziemniakach z mixem sałat 223

kurkuma, pieprz czarny, imbir, chili mielone, liść laurowy) Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, następnie kroimy na kawałki. Polewamy je oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy każdy kawałek mięsa. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką słodką i curry angloindyjskim.   Odstawiamy mięso na bok. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Tymianek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno kroimy, po czym(...)posypujemy nim każdy plaster ziemniaka. Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Ziemniaki również na kawałkach folii na drugim poziomie. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut. Pomidorki cherry parzymy wrzątkiem i kroimy na połówki. Bazylię czerwoną i rukiew wodną myjemy i osuszamy. Po wyłączeniu urządzenia, plastry ziemniaków przełożyłem do formy i ugniotłem

Parowar Faceta
Pieczona łopatka w marynacie cytrynowej 143

Pyszne, miękkie i soczyste mięso z lekką nutą cytryny. Polecam na obiad. Składniki: 4 plastry łopatki 2 cebule Marynata: 2-3 gałązki świeżego rozmarynu suszony majeranek 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy sól, pieprz łyżka oliwy lub oleju łyżka miodu pół cytryny Przygotowanie Cytrynę wkładamy na chwilę do wrzątku, następnie wyciskamy z niej sok, a skórkę ścieramy na drobnej tarce(...)Czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i wylewamy na plastry łopatki. Mięso obtaczamy dokładnie w marynacie. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Cebule kroimy w plastry. Mięso z marynatą i cebulę wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temp 180 C przez około godzinę (zależy od grubości plastrów

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet drobiowy z jajkiem 212

Pasztet drobiowy z jajkiem Składniki: - 1 kg mięsa drobiowego z kością lub bez - marchew, pietruszka, kawałek selera - 1 cebula - 1 łyżka oliwy - 2 listki laurowe - 6 ziarenek pieprzu - 2 ziarna ziela angielskiego - sól - 1 łyżeczka pieprzu mielonego - 2 łyżeczki ziół (oregano, majeranek, bazylia, tymianek, rozmaryn) - ząbek czosnku - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku - 3 surowe jajka - 3 duże jajka ugotowane(...)blachy - olej rzepakowy do smażenia Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie:  Cebulę kroję w drobną kostkę. Podsmażam ją na oleju. Podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę na rozgrzanym oleju. Mięso, włoszczyznę i podsmażoną cebulę zalewam wodą. Wrzucam: liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziół, sól. Duszę około 1,5 godziny. Mięso oddzielam od kości i mielę wraz

Kuchnia co dnia
Spaghetti z kurczakiem w pomidorach z rozmarynem 198

Spaghetti z kurczakiem w pomidorach z rozmarynem Składniki: - makaron spaghetti - mięso mielone z łopatki wieprzowej - pomidory bez skórki (świeże) - mała cebula - mały koncentrat pomidorowy - 2 łyżki śmietanki 30% - sól, pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki rozmarynu - bazylia, pieprz ziołowy - papryka ostra mielona dodatki: - olej rzepakowy do smażenia   - sos czosnkowy domowy Przygotowanie: Podsmażam mięso na oleju. Kroję cebulę w kostkę(...)również podsmażam. Łączę z mięsem. Do tego dodaję pokrojone pomidory. Smażę wszystko na małym ogniu pod przykryciem, można w razie potrzeby podlać wodą. Jak wszystko zmięknie, dodaję koncentrat pomidorowy i przyprawiam do smaku. Na koniec wlewam śmietankę, aby sos był słodszy. Podaję z sosem czosnkowym

Kuchnia co dnia
Gulasz z warzywami i chilli jalapeno 234

Gulasz z warzywami i chilli jalapeno Składniki: - mięso z łopatki wieprzowej - kawałek szynki mocno wędzonej lub boczku - 2 średnie marchewki - 1 nieduża cukinia - 1 mała cebula - łyżeczka mielonej słodkiej papryki - łyżeczka zielonego chilli jalapeno - suszone śliwki - 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego - 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, bazylia, rozmaryn - kasza jęczmienna perłowa   do smażenia - olej rzepakowy Przygotowanie(...)Kroję mięso w kostkę i podsmażam na oleju wraz z łyżeczką czerwonej papryki. Dalej siekam drobno cebulę i szynkę/boczek, i razem podsmażam. Marchew pokrojoną w cienkie talarki, paprykę i cukinię lekko podsmażam na patelni. Następnie przekładam wszystkie podsmażone składniki do garnka, dolewam wody i duszę pod przykryciem. Dodaję resztę przypraw oprócz chilli. W tym czasie gotuję kaszę. Jest

Kuchnia co dnia
Kurczak Tikka Masala 171

Kurczak Tikka Masala Składniki:  mięso:  - podwójny filet z kurczaka marynata: - 1 mały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala sos: - pomidory bez skórki w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonej słodkiej(...)ryż biały Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i dodaję do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut.  Po tym czasie podsmażam mięso na rumiano. Na czystej patelni rozpuszczam masło, na którym podsmażam przez około minuty posiekany czosnek wraz z wszystkimi przyprawami bez soli. Dalej dodaję pomidory w puszce, ocet, cukier, sól

Kuchnia co dnia
Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku" 136

Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku" Składniki: - mięso wieprzowe (u mnie łopatka) - czerwona papryka - cebula - pomidory bez skórki w puszce - przyprawa Kurczak po węgiersku Royal Brand (skład: suszona cebula, suszone pomidory, suszona papryka, czerwona papryczka chili) - mielona słodka papryka - sól, pieprz dodatki: - makaron "łazanka" - olej rzepakowy do smażenia   Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej(...)papryki. Osobno podsmażam drobno posiekaną cebulkę. Gdy się zarumieni, dodaję pokrojoną paprykę i odrobinę wody. Duszę pod przykryciem. Dalej dodaję mięso i przyprawę Royal Brand. Przykrywam i duszę. W między czasie gotuję makaron. Następnie do sosu dodaję pomidory z puszki. Doprawiam całość do smaku. Gotowym sosem polewam makaron

Kuchnia co dnia
Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami 129

Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami Składniki: mięso: - 5 sztuk podudzia z kurczaka (około 550g) marynata: - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy) - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka ketchupu łagodnego (u mnie Reypol) - odrobina mielonego czarnego pieprzu - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli Pieprz&Cytrusy Royal Brand (skład(...)sól, pieprz czarny, pieprz czerwony, esencja pomarańczowa, esencja cytrynowa) ziemniaki: - ziemniaki - sól - tymianek   dodatki: - świeża sałata lodowa Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Mięso myję dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym. Wkładam do miski, do której dodaję wszystkie składniki marynaty. Mieszam dokładnie ręką i przekładam do naczynia żaroodpornego, u mnie owalne. Ziemniaki obieram, myję i kroję na ćwiartki. Posypuję solą oraz tymiankiem. Przekładam

Kuchnia co dnia
Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim 191

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw dlatego często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Tym razem nafaszerowałam ją mięsem wieprzowym, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz kaszą kuskus. Wyszło pyyyysznie! :)     SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 2 średnie cukinie średnia cebula 2 ząbki czosnku 600g łopatki wieprzowej pół słoika suszonych pomidorów czarne oliwki sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie(...)pół i wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm. Na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryką i ziołami prowansalskimi. Przesmażamy chwilę razem i dodajemy pokrojony miąższ z cukinii. Redukujemy płyn. Mięso z cukinią łączymy z kasza kuskus, posiekanymi

Pyry na Gaz
Pieczeń wołowa po burgundzku 102

najlepiej jedną dobę wcześniej. Włoszczyznę i cebulę posiekać na małe kawałki. Do rondelka wlać czerwone wino, bulion, goździki, rodzynki, liść laurowy i jagody jałowca. Marynatę gotować 15 minut. Ostudzić. Mięso pokroić na plastry. Dodać ostudzoną marynatę. Odstawić do lodówki na dobę. W garnku rozgrzać masło. Mięso wyjąć z marynaty i chwilę podsmażyć. Marynatę wlać do garnka i dusić około(...)Mięso wyjąć, jeżeli chcemy można powstały sos warzywny zagęścić śmietaną. Pieczeń podawać z sosem warzywnym i ziemniakami

Moja Galeria Smaku
Gulasz po węgiersku 123

Wieprzowy gulasz z papryką podawany z kaszą gryczaną Składniki na 2 porcje: 500 g mięsa wieprzowego na gulasz 1 cebula 2 czerwone papryki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 2-3 szklanki gorącej wody natka pietruszki 2 łyżki oleju sól, pieprz 100 g kaszy gryczanej Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone mięso. Obsmażyć. Zalać(...)dwiema szklankami wody i dusić pod przykryciem 20 minut. W tym czasie pokroić paprykę i pietruszkę w kostkę. Czosnek posiekać. Po upływie 20 minut dodać do mięsa. Dodać również słodką paprykę, sól i pieprz. Dusić kolejne 30 minut. W razie potrzeby dolać jeszcze wody. Dolałam jeszcze 1 szklankę. W razie potrzeby doprawić. Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Cannelloni z mięsem i pieczarkami w sosie beszamelowym 143

Czyż to nie wygląda jak kwiatek? :) Przepis zatem w sam raz na wiosnę :) Makaron w kształcie rurek nadziewany mielonym mięsem i pieczarkami. Zapiekany w sosie beszamelowym. Całość posypana żółtym serem. Podawane w kokilkach. Dietetyczne to nie jest, ale smaczne na pewno!  Cannelloni zazwyczaj się nie gotuje. Ja jednak gotowałam go przez 3 minuty, żeby zmiękł i dał się przekroić(...)sosu beszamelowego, żeby rurki były całkowicie zamoczone. Moje były na wierzchu chrupkie, bo nie zostały pokryte w pełni sosem. Składniki na 2 porcje: 12 rurek makaronu cannelloni 500 g mięsa z łopatki wieprzowej (zmielonego) 1 mała cebula 120 g pieczarek 70 g startego żółtego sera 1 jajko 30 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju oregano natka pietruszki słodka papryka

Moja Galeria Smaku
Zapiekanka z ryżem, soczewicą i dynią 122

Sycące i pożywne jesienne danie z dynią, ryżem, soczewicą, mielonym mięsem i pomidorami. Składniki na 4 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowego) 1 szklanka dyni, pokrojonej w kostkę 100 g ryżu (użyłam Basmati) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka kurkumy(...)łyżeczki cynamonu, ostrej i słodkiej papryki szczypta papryki chilli 3 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz natka pietruszki 1. W żaroodpornym garnku* rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso, obsmażyć. Dodać wszystkie przyprawy wraz z solą i pieprzem. 2. Dodać ryż i soczewicę, smażyć 2 minuty. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać dynię i pomidory. Wymieszać i zagotować. 3. Przełożyć

Moja Galeria Smaku
Gołąbki zapiekane 160

Gołąbki zapiekane lub gołąbki duszone na które znajdziecie przepis tutaj  mogę jeść non stop. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 1 cebula 2 łyżki oleju 2 puszki pomidorów 1 szklanka wody 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła klarowanego bazylia sól pieprz     Wykonanie: Z kapusty(...)zdejmować wierzchnie liście. Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową

O kuchni z uczuciem
Pieczona pierś z indyka z tymiankiem 143

cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Pierś umyć i oczyścić. W miseczce wymieszać miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso doprawić solą i pieprzem oraz dokładnie natrzeć wcześniej zrobioną marynatą, Poukładać na piersi tymianek i włożyć mięso do rękawa do pieczenia. Mięso włożyć do piekarnika  nagrzanego do ok 180*C i piec

The Sweet Damsel