mięso - 63110 przepisów (strona:868/4208)

szynkowar-karkówka pyszna do pieczywa... 184

łyżeczka, kucharek 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, żelatyna 2 łyżki, woda 200 ml mało tłustą karkówkę bez kości dobrze umyć, usunąć chrząstki, pokroić w drobną kostkę do miski do mięsa wsypać wszystkie składniki, dobrze wszystko wyrobić aż mięso będzie kleiste mięso przełożyć do woreczka ciasno ubijając, włożyć do szynkowara "kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL" i zamknąć, szynkowar schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczeń z karkówki w grzybowym sosie 205

szczypta suszonej chili 1 łyżeczka sosu sojowego-grzybowego 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki kukurydzianej Karkówkę umyć. W litrze wody rozpuścić sól, dodać wino ziele ,pieprz, i listek laurowy. Mięso namoczyć na 2-3 doby (moje mokło trochę za krótko, co widać na obrzeżach już po upieczeniu) Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć. Zioła wymieszać z grzybami i otoczyć karkówkę(...)folię aluminiową, umieścić w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st na półtorej godziny, po tym czasie rozerwać folę i przez jeszcze pół godziny piec by mięso się zrumieniło. Grzybki uprzednio namoczyć i ugotować. Sos w który wypiekł się z pieczeni przelać do garnuszka, dodać grzyby, trochę wywaru i uzupełnić wodą tak do poj ok 800 ml. Dodać

Gotowanie jest łatwe
Bitki wieprzowe i sos pieczarkowy 113

rozklepać młotkiem jak schabowe . Panierować w mące (do mąki można dodać odrobinę soli) Usmażyć z obu stron i przełożyć do rondelka, patelnię przepłukać ciepłą wodą i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę , czosnek posiekać, dodać do mięsa i podlać ok 3/4 szkl wody. Dodać przyprawy i dusić w lekko odkrytym garnku. Aż prawie cały płyn wyparuje. Pieczarki umyć(...)pokroić na plasterki, cebulę posiekać, przysmażyć na tłuszczu, doprawić do smaku solą pieprzem, majerankiem i chili, dodać trochę sosu od mięsa, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką kukurydzianą i zagotować. Do potrawy podałam ziemniaczki krojone w sprężynkę i surówkę z cykorii z bakaliami

Gotowanie jest łatwe
Sajgonki z kuskusem i mięsem 171

mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 100 g kapusty pekińskiej pół szkl kuskus sól pieprz 1 łyżeczka cukru sos sojowy ciemny przyprawa chińska szczypta cynamonu 2 jajka papier ryżowy Kaszkę zalać wrzątkiem ok 1 cm nad poziom kaszy, przykryć talerzykiem i odstawić. Mięso przysmażyć z drobno posikaną cebulą i startą na tarce marchewką. Doprawić do smaku przyprawą chińską, pieprzem, cynamonem(...)smażyć ok 15 min mieszając, na koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę kapustę pekińską, przemieszać kilka razy i zakończyć smażenie. Mięso przełożyć do miski i dodać kaszkę i przestudzić. Doprawić sosem sojowym, dodać jajka i wymieszać. Papier ryżowy moczyć w wodzie i na każdy nakładać łyżkę nadzienia, zawijać tradycyjne sajgonki. Smażyć na złoty kolor przed podaniem. Podawać z surówką

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka makaronowa na szybko 378

ugotowanego makaronu penne 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szkl soku pomidorowego szczypta oregano szczypta bazylii majeranek sól pieprz pół łyżeczki słodkiej papryki tłuszcz do smażenia 300 ml śmietany 18% 2 jajka 100 g mozzarelli z bloku szczypta chili suszonej w płatkach szczypta pomidorów suszonych sól pieprz 1 pomidor oregano Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć(...)posiekaną cebulkę i czosnek, dodać mięso, przysmażyć mieszając i rozdrabniając mięso. Dodać przyprawy i sok pomidorowy, pogotować ok 5 min. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia do zapiekania. Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami, zetrzeć mozzarellę na tarce, pozostawić mały kawałeczek . Wymieszaną śmietaną polać makaron z sosem mięsnym, wyrównać, ułożyć cienkie plasterki pomidora, zetrzeć na zapiekankę resztę sera

Gotowanie jest łatwe
Szaszłyki z cykorią z piekarnika 143

szynki lub łopatki pół szkl białego wina 3 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do grilla 1 cebula 5 pieczarek 2 cykorie Mięso pokroić w kostkę niezbyt małą. Wino wymieszać z oliwą i przyprawami, mięso włożyć do marynaty i odstawić na ok dobę. Cebulę pokroić na kawałki, pieczarki przeciąć na pół lub na 4 części. Cykorię przeciąć(...)części, wyciąć głąbek i przekroić na pół w poprzek. Na patyczki nadziewać na przemian mięso, cebulę, pieczarki i cykorię, ułożyć na blaszce, podlać resztą marynaty i piec ok 45 min w temp 200 st lub piec na grillu od czasu do czasu smarując. w piekarniku wystarczy szaszłyki polać 1 raz. Podałam z surówką i pieczonymi ziemniaczkami

Gotowanie jest łatwe
Boczek zawijany z czosnkiem 112

peklowanie na 3 kg mięsa 2 l wody 4 łyżki soli 2 łyżki soli peklowej listki laurowe pieprz ziele angielskie czosnek pieprz szczypta chili w płatkach Do peklowania mięso przygotować 3 dni wcześniej . Sól rozpuścić w wodzie , dodać przyprawy i zanurzyć mięso. Boczek wyjąć solanki, zrolować i obwiązać bawełnianą nitką lub sznureczkiem, czosnek pokroić na plasterki, okleić cały boczek czosnkiem

Gotowanie jest łatwe
Schab w sosie żurawinowym 130

łyżka smalcu Schab lekko rozklepać, oprószyć solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Na patelni rozgrzać smalec, schab przyrumienić z obu stron, rosół rozmieszać z konfiturą z żurawiny, dodać do mięsa, redukować sos na średnim ogniu od czasu do czasu polewając mięso sosem, mięso można obrócić. Kiedy sos będzie gęstniał nie pozostawiać go juz bez kontroli. Podawać z sałatą i frytkami

Gotowanie jest łatwe
Gulasz i papryka faszerowana kaszą zapiekane w garnku 157

mięsa wieprzowego (szynka) 1 cebula 3 marchewki 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka octu jabłkowego sos sojowy oliwa sól pieprz oregano majeranek pieprz ziołowy staropolski 200 ml śmietany 2 łyżki mąki 3 białe papryczki 1,5 szkl ugotowanej kaszy gryczanej 100 g sera feta 50 g mozzarelli z bloku Mięso pkroić w kostkę, posypać przyprawami, skropić octem balsamicznym i jabłkowym(...)pół godziny. Przygotować garnek taki w którym można smażyć, gotować i zapiekać. Na dno garnka podlać odrobinę tłuszczu, podsmażyć cebulę , dodać marchewkę pokrojonąna niezbyt drobne kawałki. Dodać mięso i smażyć , kiedy juz odparuje i nabierze koloru, podlać wodą, ok 1 szkl. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. Kaszę wymieszać z serem feta, doprawić do smaku pieprzem i solą

Gotowanie jest łatwe
Roladki cukiniowe z mięsem mielonym na kaszy gryczanej 88

cukinia 400 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy pół czerstwej bułeczki kawałek sera żółtego ok 50 g 1 pomidor 3 łyżki oliwy bazylia oregano szczypta mięty 1 szkl kaszy gryczanej 1 łyżeczka ogórka kiszonego suszonego 1 łyżka oleju sól Do garnka wlać 500 ml wody, dodać suszone ogórki, sól, i łyżkę oleju, zagotować, wsypać kaszę(...)cały płyn. Przykryć i zestawić z ognia. Cukinię pokroić w podłużne plastry (ja użyłam do tego szatkownicy) Posolić i odstawić by trochę zmiękła. Przed  użyciem przepłukać na durszlaku. Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem, czerstwą bułeczkę pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Nabierać porcje mięsa i zawijać je w plastry cukinii , ustawić w garnku jeden koło drugiego , podlać oliwą

Gotowanie jest łatwe
Kociołek pełen obfitości 112

żeberek z dużą ilością mięsa (trójkąt) 2 jabłka pół papryki 1 cebula 100g pieczarek 400 g ziemniaków 2 liście pora sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta czosnku niedźwiedziego 2 ząbki czosnku świeże zioła (oregano, bazylia, tymianek) natka pietruszki kilka fasolek chińskich Mięso umyć, osuszyć . obsmażyć ze wszystkich stron. podlać 1 szkl wody, dodać posiekane liście pora, pokrojonę w paski paprykę(...)pieczarki i przyprawy oprócz ziemniaków.. (z jabłek jedynie wydrążyć gniazda nasienne i przekroićna pół)  Całość dusić aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać ziemniaki i dusić jeszcze

Gotowanie jest łatwe
Gulasz z grzybami i kaszą 145

mięsa (łopatka) garść grzybów suszonych 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl rosołu 1 łyżka smalcu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta bazylii szczypta oregano 1 łyżka czerwonej soczewicy 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl wody sól pieprz Mięso pokroić w kostkę, paprykę i cebulę w drobniejszą kosteczkę. Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować(...)odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałeczki. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę i drobno posiekany czosnek, podsmażyć chwilę po czym dodać mięso, smażyć aż do odparowania płynów, dodać przyprawy, paprykę i grzyby, podlać rosołem i dusić ok 30 min pod przykryciem. Pod koniec dodać soczewicę do zagęszczenia gulaszu. Pogotować jeszcze ok 10 min. W razie potrzeby podlać wodą. Kaszę

Gotowanie jest łatwe
Pierś z kurczaka duszona w pikantnym sosie śliwkowym, pieczona dynia hokkaido i ziemniaki z wody 114

złożeniu wewnętrzną stroną tworzyły całość owalną. Obwiązać sznureczkiem . W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu wrzucić posiekaną cebulę i wypestkowane pokrojone w kostkę śliwki, podsmażyć, włożyć mięso i podlać rosołem, doprawić solą, cukrem, szczyptą białego pieprzu i ćwierć łyżeczki curry indyjskiego. Dusić pod przykryciem ok 30 min, po czym odkryć garnek i zredukować sos. Wyjąć mięso, zmiksować przy pomocy blendera(...)przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małe cząstki, ustawić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, Piec w temp 190 st ok 20 min. Mięso pokroić w plastry, rozłożyć na talerze, dodać ziemniaki i kawałki dyni, polać sosem

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami 142

marchewkę obrać, pokroić w plastry i ugotować, ok 10 min. Odcedzić . Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć mięso z dodatkiem przypraw. Wyłożyć przysmażone mięso do naczynia z ziemniakami. W garnku zagotować wodę, brokuł podzielić na mniejsze kawałki i obgotować, ok 5-7 min. Ugotowany brokuł ułożyć na mięsie(...)Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać przyprawy do smaku , zetrzeć 3/4 sera do śmietany.. Wymieszać, zalać warzywa z mięsem w naczyniu. Resztę sera zetrzeć i posypać zapiekankę po wierzchu. Zapiekać ok 35-40 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Mun - mung z ryżowym makaronem 121

kilka grzybów mun pół szkl fasoli mung 300 g mięsa z udźca indyka pół cebuli 3 ząbki czosnku pół brokuła sól pieprz pół łyżeczki imbiru przprawa turecka lub zioła chińskie chili w płatkach olej do smażenia 1 łyżka sosu sojowego 2 g makaronu ryżowego Grzyby mun namoczyć i następnie ugotować, przez ok 20 mi. odcedzić Fasolę mung namoczyć(...)godzinę po czym ugotować do miękkości, pozostawić pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, chili i odstawić na 2-3 godziny. Na woku rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, po chwili mięso i przysmażać je przez ok 5 min, dodać przyprawy i drobno pokrojony brokuł i pokrojone na paseczki grzyby

Gotowanie jest łatwe