zapewne nie wiedziałabym, ze w taki sposób również można je skleić. Przede mną jeszcze kilka innych lekcji lepienia pierogów! Dziś lekcja numer jeden - szyszki ;-) Składniki na farsz; 30 dag mięsa z rosołu (drobiowe, wieprzowe... jakie macie) 1 marchewka (warzywa również ugotowane) 1 pietruszka pół małego selera 1 jajko sól, pieprz 1 cebula 1 łyżka suszonej bazylii olej Ciasto(...)mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju ok. 3/4 szkl. ciepłej wody Mięso przepuszczamy razem z ugotowanymi warzywami przez maszynkę. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. (jeśli mamy np., pierś z kurczaka i farsz jest zbyt suchy wtedy
Radość kipiąca uśmiechem.smak. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje 20 minut, więc jest to danie na przygotowanie którego każdy znajdzie czas. Składniki: 60g makaronu razowego spaghetti (zwykły też może być) 100g mięsa wołowego mielonego 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki lub kartoniku z pomidorami krojonymi sól i pieprz bazylia olej lub masło klarowane do smażenia 1/2 garści tartego parmezanu (opcjonalnie) Przygotowanie: Makaron ugotuj(...)według instrukcji na opakowaniu. Paprykę pokrój w cienkie paski i przekrój je na pół. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i podsmaż paprykę. Do podsmażonej papryki dodaj mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. Podczas smażenia cały czas rozdrabniaj mięso. Gdy wszystko jest już usmażone dodaj pomidory krojone, po czym dopraw bazylią i mieszaj wciąż podgrzewając, aż sos osiągnie pożądaną
Moja Micharównie smaczne. I zdrowe! Smakowało wszystkim, i nawet mój łasuch powiedział, że mogę je jeszcze zrobić ;) Składniki: 1 dynia makaronowa Passata z pomidorów/pomidory całe w puszce 250g mięsa mielonego 1 mała cebula Czosnek 1 łyżka oleju kokosowego Sól, pieprz, papryka mielona, oregano, bazylia Ser żółty Przygotowanie: W piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 40-50 minut pieczemy dynię(...)wyjęciu z piekarnika widelcem wyjmujemy jej miąższ po długości – wychodzą długie ‚nitki’ dyni, jak spaghetti. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy krótko na patelni. Dodajemy czosnek i mięso mielone, przyprawiamy do smaku i smażymy, aż mięso będzie dobre. Wtedy dodajemy passatę/ zmiksowane pomidory z puszki i czekamy, aż zagrzeje się nasz sosik ;) Próbujemy – i w razie potrzeby doprawiamy
Jak gotować i nie zwariowaćjutro ;) Klopsiki są dość proste do przygotowania, ale uwaga – na pewno jest to brudna robota. Za to nawet przyjemna, jeśli ktoś lubi babrać się w mięsku ;) Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1 średnia lub duża cebula 1 jajko 500ml przecieru pomidorowego bez cukru 1 mozarella 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 ząbki czosnku Sól, pieprz, bazylia(...)oregano, papryka słodka i ostra Przygotowanie: Pokroić mozarellę w średniej wielkości kostkę – będzie nam potrzebna gdy już zrobimy porządek z mięsem. Mięso wrzucamy do miski, wbijamy do niego jajo. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do mięska, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Teraz trochę pobrudzimy rączki – wszystko trzeba wygnieść dłonią ;) Masa jest dość klejąca – to dlatego
Jak gotować i nie zwariowaćOprócz kotletów schabowych najczęściej ze schabu przyrządzam roladę faszerowaną pieczarkami. To bardzo prosty przepis, wręcz banalnie prosty, mięso zaś naprawdę pyszne :) Składniki: 1,5 kg schabu bez kości, 300g pieczarek, cebula, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, łyżka octu jabłkowego, szczypta mielonego(...)czosnku, 2 łyżki bułki tartej, łyżka oleju rzepakowego (użyłam Rapso ). Wykonanie Schab umyć, osuszyć i rozciąć wzdłuż dłuższego boku, lecz nie do końca - tak, by można było rozłożyć mięso jak książkę. Oprószyć z obu stron obficie solą i pieprzem, owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Pieczarki o cebulę obrać, drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju
Z miłości do słodkościSuszone mięso w formie wędliny to już u nas nie nowinka. Od czasu do czasu wieszam schab w pończosze . Kilka dni marynowania w kolejnych dodatkach a potem kilka czy kilkanaście dni wiszenia na sznurku i można cieszyć się bogatym smakiem takiego mięsa. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, czasochłonne jest oczekiwanie. Ale zapewniam Was, że warto. Jeśli macie w kuchni(...)miejsce żeby powiesić taką wędlinę w jakimś przewiewnym, suchym a jednocześnie ciepłym miejscu to nie zastanawiajcie się długo tylko zaopatrzcie się w kawałek dobrej jakości świeżego mięsa i róbcie! Możecie tak przyrządzić wymieniony wcześniej schab albo wieprzową karkówkę . Nadają się też wieprzowe polędwiczki i właśnie taka wołowina jaką pokazuję dzisiaj. Ja przyznaję - za surowymi wędlinami nie przepadam i małe znaczenie
Smaczna Pyzapieczarek sól do smaku pieprz do smaku 500 ml śmietanki kremówki 30% łyżka mąki 8 łyżek ketchupu łagodnego Wykonanie: Przygotować worek do smażenia mięsa. Karkówkę pokroić na , każdy z nim z obu stron natrzeć solą i pieprzem. Pieczarki obrać ze skóry, wymyć i pokroić w grubsze plastry. Śmietankę kremówkę dokładnie połączyć z ketchupem. Wszystko razem wrzucić(...)przygotowanego wcześniej worka, wymieszać do połączenia się składników. Zawiązany worek umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, dusić mięso przez około 1.5 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeżeli tak to płyn w którym się dusiło przelać do garnka, zagęścić mąką i zagotować do czasu, aż uzyskamy sos. Smacznego
Krakowskie smaki AniSkładniki: 400g mięsa mielonego, ziarna słonecznika, 4 łyżki sezamu, 3 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka musztardy sarepskiej, mąka pszenna, 2 łyżki mleka, olej. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek i wymieszać. Uformować mniejsze kulki. 2 jajka roztrzepać widelcem. 4 łyżki sezamu wymieszać(...)mięsnych obtoczyć w mące, jajku i w bułce z sezamem. Kilka zostawić obtoczonych w samej mące. I kilka obtoczyć w mące, jajku i słoneczniku - po obtoczeniu słonecznik docisnąć do mięsa. Smażyć w rozgrzanym oleju. Smacznego
W kuchni u Monikiroku na Boże Narodzenie przygotowuje jakieś pieczone mięso, np. schab. Tym razem w wydaniu podwójnym. Dzisiaj jednak chciałabym zaprezentować Wam przepis na pyszny i pachnący schab w pomarańczach. Wraz z owocową dekoracją będzie królował na każdym stole! Mięsa z owocami mają wielu fanów, jednak tyle samo jest tradycjonalistów uznających, że mięsa mogą komponować się tylko z wytrawnymi dodatkami
Pasja Smakuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Kurczak posiada doskonale zharmonizowany smak, miękkie, soczyste mięso i cudowny aromat pomarańczy. Jest naprawdę przepyszny! Zrobiłam go na dwudniowy obiad - a zniknął już w pierwszym dniu! 1,3 kg kurczaka (dowolnych części) Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu sok z 1/2 pomarańczy (około(...)dużej misce) i doprawić do smaku (solą i pieprzem). Kurczaka włożyć do miski i dokładnie obtoczyć w marynacie. Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą (w której przebywało) i obłożyć plasterkami pomarańczy. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 1,5 godziny w 180 stopniach. W międzyczasie 2-3 razy mięso
Di gotujemieszamy mleko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki z marynowania i dwa nowe), rozmarynem i gałką muszkatołową. Dodajemy pół łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Do mleka wkładamy mięso. Gotujemy 1,5-2 godziny, często mieszając, bo schab lubi przywierać. Co jakiś czas zmieniamy stronę schabu. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy. Pozostałe mleko blendujemy i zagęszczamy mąką. Dodajemy musztardę(...)doprawiamy do smaku. Tak powstanie fajny sos do mięsa. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkażółtka 60g drożdży 400ml ciepłego mleka ( u mnie 2%) 200g roztopionej margaryny (u mnie Palma) 1 łyżka cukru 1 łyżka soli Farsz: ok 1,5 kg (po obraniu) ugotowanego mięsa z kurczaka, ja użyłam mięsa, które obierałam z rosołu :) 400g pieczarek 2 cebule 100g margaryny 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 małe jajka kminek (ziarenka) Sposób przygotowania(...)gładkie ciasto i pozostawiamy w misce do wyrośnięcia (na ok 1 godzinę w cieple). 2. W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować farsz, ale ja zrobiłam go dzień wcześniej. Mięso drobiowe gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy. Cebulę siekamy i podsmażamy z pokrojonymi w talarki pieczarkami na 2 łyżkach oleju. Również przepuszczamy przez maszynkę. Całość podsmażamy na margarynie, doprawiamy solą
Kuchnia w czekoladzie/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Kurczak powstał bez jakichkolwiek planów - pod wpływem chwili, presji czasu i własnej pomysłowości. Efekt? Rewelacyjny! Doskonale sharmonizowany smak, miękkie, soczyste mięso i delikatnie chrupiąca skórka. Kurczaka możecie doprawić wg własnego smaku, np. posypać ostrą papryką lub odrobiną soli. 1-1,5 kg dowolnych części kurczaka przyprawa do kurczaka z czosnkiem(...)jabłek Dodatkowo: 2 łyżki mleka 1-2 łyżki bułki tartej olej Umyte i osuszone części z kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym - uprzednio wysmarowanym olejem. Mięso skropić sokiem z cytryny, obłożyć czosnkiem (ząbki rozdzielić, ale nie obierać), jabłkami i rozdzielonymi cząstkami mandarynek. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 h w 180 stopniach
Di gotujeRolada z mięsa mielonego i jajek nosi nazwę pieczeń rzymska to danie obiadowe, ale i również kanapkowe. Ciekawy przepis na świąteczny stół. Składniki: pół kilograma mięsa wieprzowego (np. karczek, łopatka ) lub mieszanego wołowego lub drobiowo – wieprzowego 1 jajko mała kajzerka sól pieprz łyżka lodowatej wody 2 ząbki czosnku 4 ugotowane jajka na twardo Trochę oleju bądź margaryny Przygotowanie: Zmielone(...)mięso przełożyć do miski. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, aż będzie całkowicie miękka. Czosnek obrać i wycisnąć w wyciskarce. Dodać przyprawy,odciśniętą dobrze bułkę, jajko i wodę. Masę dobrze wymieszać ręką lub łyżką. Po wyrobieniu mięska z przyprawami i dodatkami, robimy z masy placek, tak aby była możliwość ułożenia na nim jajek wcześniej ugotowanych na twardo. Zwijamy roladę. Można
Smaczne PotrawyDawno nie było u nas zapiekanki z mięsem, więc tym razem padło na takie danie. Polędwiczka, bo to najdelikatniejsze mięso wieprzowe. Poza tym akurat znalazłam ją dzień wcześniej w czeluściach zamrażarki ;) Marchewka z premedytacją nie jest wcześniej obgotowana - chodzi o to, aby lekko chrupała w potrawie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 duży por 2 papryki czerwone 1 duża marchewka(...)przygotowania: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę (jeśli jest potrzeba oczyszczamy z błon). Dusimy na suchej patelni aż będzie miękka. Gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięso rozrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, wykładamy 3/4 posiekanego pora, następnie 3/4 pokrojonych w kostkę papryk. Układamy połówki pomidorków koktajlowych i rozsypujemy pozostały por i paprykę. Jajko rozkłócamy, dodajemy śmietanę
Kolorowy Przepisownik