mięso - 63110 przepisów (strona:859/4208)

Mięsne wałeczki z camembertem z zielonym pieprzem 135

Kiedy szukam pomysłu na wykorzystanie mięsa mielonego, a ma być to szybki pomysł na obiad na myśl nasuwają mi się klasyczne mielone. Alternatywą dla nich są wszelkie kotleciki z dodatkami. Dziś przygotowałam mięsne wałeczki z camembertem i zielonym pieprzem. Kotleciki te po upieczeniu można ułożyć w naczyniu do zapiekania, pokryć zblendowanyymi pomidorami bądź krojonymi z puszki, posypać żółtym serem wraz(...)pieprz do smaku 10 dag sera camembert z zielonym pieprzem  bułka tarta  olej do smażenia np. kokosowy  PRZYGOTOWANIE : Czerstwą bułkę moczymy w wodzie. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odciśniętą czerstwą bułkę i 2 łyżki bułki tartej - wyrabiamy na jednolitą masę. Ser camembert z pieprzem kroimy na niewielkie kawałki. Z mięsa formujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rillettes kaczo - wieprzowe 131

Rillettes do smarowania pieczywa, to rozgotowane i rozgniecione mięso zatopione w tłuszczu. Mięso do rillettes nie powinno być zmielone tylko rozgniecione, aby zachowały się włókna. Dzięki długiemu gotowaniu mięso można z łatwością rozgnieść widelcem. Do rillettes oprócz wieprzowiny dokładam kaczy tłuszcz, który wytapia się w dużych ilościach podczas pieczenia kaczki . Rillettes nie tylko dobrze smakuje, ale też - dzięki dużej ilości

Przepisy Kulinarne
Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem 98

Pyszna potrawka, którą przygotowałam na niedzielny obiad (już dawno temu..). Świeży rozmaryn pasuje do delikatnego mięsa z królika i idealnie aromatyzuje całość. Z całej tuszki wychodzi duża porcja, dzięki czemu obiad miałam z głowy na 2 dni. Polecam :) Składniki: 1 tuszka królika 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1/4 selera 1 pietruszka 2 marchewki 1 szkl. włoszczyzny mrożonej(...)łyżeczka estragonu 1 duża gałązka  świeżego rozmarynu 2 łyżki siekanego koperku 2-3 łyżki śmietany 30% sól i pieprz do smaku mąka ziemniaczana do zagęszczenia Sposób przygotowania: Mięso z królika po opłukaniu dzielimy na mniejsze kawałki (by zmieściły się do garnka) i gotujemy do miękkości z selerem, pietruszką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu wyjmujemy, studzimy, oddzielamy

Kolorowy Przepisownik
Schab pieczony 144

kolendrę, jałowiec i rozmaryn zalewamy w szklance gorącą wodą. Przykrywamy i pozostawiamy do wystudzenia. Składniki solanki dodajemy do wody i dokładnie mieszamy. W solance umieszczamy opłukane w zimnej wodzie mięso i pozostawiamy w zimnym miejscu na ok. 3 dni. Raz na dobę mięso odwracamy. Wyjmujemy mięso z solanki, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Posypujemy słodka papryką, skrapiamy olejem, obwiązujemy

Maminek kulinarny
Gulasz cielęcy z papryką na blinach 148

Gulasz bardzo smakowity dziś przedstawiam. Warzywa, czosnek i papryka z mięsem cielęcym sprawdzają się znakomicie. Cielęcina jest mięsem delikatnym i dość mdłym dlatego dodatek warzyw i przypraw doskonale podbija smak mięsa. Przepis na danie znalazłam w ulotce Biedronki. Do podania z gulaszem proponuje bliny a o nich wkrótce. Gulasz cielęcy z papryką na blinach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczeń rzymska nadziewana sałatką jajeczną 239

robię ją na obiad ,ale tym razem zrobiłam ją całkiem inaczej-nadziałam ją sałatką z jajek.wyszła naprawdę smaczna i całkiem inna-fajny pomysł na Wielkanoc Składniki: 1 kg mięsa mielonego (ja używam łopatki) 2 ząbki czosnku sól ,pieprz,majeranek,  czerstwa bułka, cebula, 4 jajka na tardo+jedno surowe garść posiekanej pietruszki łyżka majonezu, 100g  masła bułka tarta(...)Przygotowanie: bułkę namaczamy w wodzie lub mleku,odciskamy.Cebulę kroimy w kostkę szklimy na maśle. Mięso mieszamy z bułką,surowym jajkiem,cebulą,przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem, Z foli spożywczej odcinamy prostokąt,posypujemy bułką tartą,wykładamy na to mięsną masę,formujemy prostokąt ok.20x30 cm. Przygotowujemy farsz: ugotowane jajka kroimy w kostkę,mieszamy z natką i majonezem,,doprawiamy solą

Swojskie jedzonko
Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan 253

Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z mięsem z rosołu, polecam przygotowanie tych sakiewek. Są proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. Dzięki serowi pleśniowemu sakiewki nabierają wyrazistego smaku, a orzechy pekan nadają przyjemnej chrupkości. Orzechy pekan możecie zastąpić orzechami włoskimi, które są bardzo podobne w smaku. Polecam Składniki (na 15 sakiewek): około 180 g mięsa z rosołu 100 g sera(...)szklanki orzechów pekan 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 jajko sól pieprz Przygotowanie: Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. Mięso i ser posiekać, wrzucić do miseczki. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na 15 części (3 rzędy po 5 kwadratów). Na każdy nałożyć farsz

Oryginalny smak
Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim 604

czosnku 450 g szpinaku mrożonego sól pieprz czarny 200 g sera żółtego Piersi kurczaka naciąć w połowie, aby utworzyły się kieszonki. Składniki marynaty połączyć i oprószyć z każdej strony mięso. Odstawić. W tym czasie można przygotować nadzienie. Czosnek roznieść i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, po chwili dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać rozmrożony szpinak(...)przyprawić. Dusić, aż większość płynu odparuje. Przestudzony szpinak rozsmarować w kieszonkach mięsa i położyć plastry żółtego sera. Spiąć dokładnie wykałaczkami. Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć piersi z dwóch stron, ale krótko. Część ciasta francuskiego naciąć radełkiem i owinąć piersi z kurczaka, tak aby nacięcia były na wierzchu. Przełożyć na papier do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać

https:KKuchniaMniam
(Nie)zwykłe kotlety schabowe moczone w mleku 167

porcje: 2 plastry schabu bez kości (po ok 100 g) szklanka mleka 1 małą cebulę sól pieprz mielony 1 jajko bułka tarta olej lub masło do smażenia Przygotowanie: Mięso przygotuj dzień wcześniej wieczorem. Opłucz i osusz kotlety. Możesz zrobić też schabowe z kością, podobno są lepsze. Ja jednak nie dostałam w sklepie, a i przy gustach mojego męża nie miałoby(...)sensu. Każdy plaster rozbij w miarę cienko i równo, ale bez przesady. Natrzyj mięso solą i mielonym pieprzem z każdej strony. Przełóż do miski. Cebulkę obierz i pokrój w plastry lub pół plastry. Ułóż na schabowych. Zalej mlekiem tak, by oba plastry były przykryte. Poprzewracaj kilka razy, aby lepiej pokryły się mlekiem. Owiń miskę w folię spożywczą i wstaw

Anioszek w kuchni
Sos śmietanowo-serowy z kurczakiem i pieczarkami 252

wody łyżka siekanego koperku, najlepiej świeżego 2-3 łyżki śmietany 18% ok 50 g serka topionego dobrej jakości przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, papryka ostra mielona. Przygotowanie: Mięso opłucz i pokrój w kostkę. Przypraw szczodrze przyprawami. Przemieszaj i odstaw na kilka minut.  Cebulę, czosnek i pieczarki obierz i umyj. Pieczarki pokrój w kostkę nie za dużą, cebulę(...)drobniej posiekaj. Czosnek rozgnieć  nożem i pokrój drobniutko. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej i wrzuć mięso. Smaż na dużym ogniu do zrumienienia, nie mieszaj często. Najlepiej poodwracać kawałki pojedynczo. Gdy tylko się zrumienią, przełóż je na talerz, nie zbierając przy tym całego tłuszczu. Na patelnię wlej jeszcze odrobinę oleju i rozgrzej go. Wrzuć cebulę. Gdy zacznie

Anioszek w kuchni
Wieprzowina z papryką 121

żółta papryka 1 zielona papryka 15 g suszonych grzybów mun 5 łyżek sosu ostrygowego sól Grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 20 minut.  Mięso myjemy, osuszamy, ostrym nożem usuwamy tłuszcz, kroimy na cienkie paseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy mięso i gotujemy przez 5 minut (usuwamy powstającą na powierzchni wody szumowinę). Wyjmujemy łyżką cedzakową(...)myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Grzyby odcedzamy i grubo siekamy. Na rozgrzanej dużej żeliwnej patelni podgrzewamy olej, wykładamy mięso, solimy (nie przesadzamy bo sos ostrygowy też jest słony). Podsmażamy przez pięć minut często mieszając. Dodajemy warzywa z grzybami i smażymy przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy sos ostrygowy

peggiwkuchni
Pomidorowe pierożki z kaszą jaglaną i wieprzowiną 181

Pierogi z mięsem , dano ich nie robiłam. Rzadko udaje mi się ocalić ugotowane w wywarze mięso, zwykle zostaje po prostu zjedzone z dodatkiem chrzanu, tak po prostu. Tym razem przygotowałam wywar na chudych, wieprzowych żeberkach, który miał być bazą do jakiejś pysznej zupy . Część gotowanego mięsa została jak zwykle wyjedzona na gorąco, ale niewielką część udało mi się ocalić

Smaczna Pyza
Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej 283

Plastry karkówki duszone w kapuście kiszonej z dodatkiem domowego przecieru pomidorowego i pieczarek. Dzięki odpowiednio długiej obróbce, mięso jest mięciutkie i bardzo smaczne :) Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i można przygotować wcześniej, a potem tylko odgrzać. Polecam na rodzinne obiady :) 4 plastry karkówki 4 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki przyprawy do karkówki 1 duża cebula 200 g pieczarek(...)około 1,5 godziny. Pod koniec duszenia, można zdjąć pokrywkę, aby trochę płynu odparowało. Podawać z gotowanymi ziemniakami. Smacznego :) Rady: Wybieramy ładną karkówkę, z jak najmniejszą ilością tłustych kawałków. Mięso przed smażeniem warto wcześniej wyjąć z lodówki, aby się trochę ogrzało. Przecier pomidorowy – domowy, nie koncentrat – można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki i skrojonymi.   Kategoria

https:KKuchniaMniam
Roladki drobiowe z suszoną żurawiną i selerem naciowym 285

Przygotowanie mięsa na Święta czy niedzielny obiad wcale nie musi być trudne i skomplikowane:) I nie musi też to być pieczeń, ja proponuję małe drobiowe roladki. Nadziewane np. suszoną żurawiną, selerem naciowym i natką pietruszki. Połączenie nietypowe, ale zapewniam, że naprawdę przepyszne! ja swoje roladki upiekłam, jednak można je ugotować na parze, bądź po uprzedniej panierce w jajku i bułce(...)łyżki masła,  2 łyżki suszonej żurawiny ( użyłam Helio ),  2 łyżki posiekanej natki pietruszki,  2 łyżki bułki tartej,  sól, pieprz,  słodka papryka.  Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Seler umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle do miękkości, około 10 minut

Z miłości do słodkości
Szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-sojowym 236

Pyszne, mięciutkie i soczyste szaszłyki w miodowo-sojowym sosie z sezamem. Fantastyczne, słodko-pikantne mięso proponuję podać w towarzystwie żółtego ryżu basmati (gotowanego z łyżeczką kurkumy) i grillowanymi warzywami (u nas cukinia, pomidorki cherry i czerwona papryka). Z podanych składników wychodzi 8 małych szaszłyków - dla 4 osób po 2 szaszłyki. Koniecznie wypróbujecie :)   SKŁADNIKI 650 g mięsa z udek kurczaka(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki białego sezamu 1/4 łyżeczki chili PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy sos sojowy, miód, sezam i chili. Mięso z udek kroimy w paski i macerujemy w sosie przez pół godziny w lodówce. Nabijamy na 8 namoczonych wcześniej w wodzie patyczków. Grillujemy w piekarniku lub na grillu przez około 12 minut (przekręcając w połowie

Moje Kuchenne Rewelacje