Dzięki temu składniki przejdą nawzajem swoimi smakami. Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce. Do bułki tartej wlewamy tyle wody, aby powstała konsystencja gęstej papki. Mięso dość mocno solimy i pieprzymy (pulpety nie mogą być mdłe), dodajemy cebulę, czosnek, bułkę tartę oraz jajko i całość wyrabiamy około 4 minuty. Z mięsa formujemy nieduże pulpety(...)smakuje najlepiej z dużą ilością sosu. Makaron lub ziemniaki nie mają tej potrzeby. Wówczas nie rozrzedzamy tak sosu bulionem. Całość dusimy 30 minut. Po około 15 minutach, gdy smaki mięsa i warzyw się połączą, próbujemy sos i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy. Podajemy z kaszą lub innymi dodatkami. Smacznego
Smak mojego domuplastry schabu, 1 szklanka bulionu, 300 gram pieczarek, 2 cebule, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 2 łyżki oleju do smażenia, sól, pieprz, pieprz ziołowy. Krok 1 Mięso delikatnie rozbijamy,a następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Krok 2 Obtaczamy każdy plaster mięsa w mące. Krok 3 Cebulę kroimy w pół talarki, pieczarki dzielimy na ćwiartki, czosnek siekamy(...)Krok 4 Garnek smarujemy 1 łyżeczką oleju i podsmażamy w nim cebulę. Całość zalewamy bulionem. Krok 5 Na rozgrzanym oleju na patelni obsmażamy mięso z każdej strony i przekładamy do garnka. Krok 6 Podsmażamy pieczarki, dodajemy je do garnka. Krok 7 Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Smacznego function load
Coś bym zjadłanaprawdę smaczne. Kiedyś zrobimy identyczne i wrzucimy na bloga przepis. A tymczasem prezentujemy Wam nasze własne pulpety w sosie grzybowym. Potrzebujemy: około 1,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 3 czerstwe kajzerki (namoczone wcześniej w wodzie i odciśnięte) 2 cebule (posiekane w kostkę) 2 jajka 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 50 g suszonych grzybów (należy je wcześniej(...)sól, pieprz kilka łyżek siekanego koperku kilka łyżek bułki tartej mąka do obtoczenia pulpetów 200 g śmietany 18% ok 1,5 litra bulionu lub wody Wykonanie: Do miski wkładamy mięso i dodajemy do niego: namoczone kajzerki, posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, 2 jajka, koperek. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy. Na koniec dodajemy kilka łyżek bułki tartej, aby mięso nie było
Marder&Marder ManufactureMiękkie i soczyste mięso z lekko słodkawą i pikantną nutą oraz wyraźnym piwnym aromatem. Nieco odmieniona wersja tradycyjnej golonki w piwie. Składniki: 4 golonki peklowane w siatce (około1,5 kg) 100ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 200 ml jasnego piwa 200ml bulionu kawałek imbiru wielkości kciuka 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli Sposób przygotowania: Sos sojowy, piwo(...)oraz grubo posiekanym chilli. Powstała zalewą zalać golonki i pozostawić w lodówce na przynajmniej 24h a najlepiej dwa dni. W tym czasie kilkukrotnie obracać golonki aby równomiernie się zamarynowały. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5h. Odkryć mięso i piec jeszcze przez 30 minut lub do uzyskania ulubionego
Pyry na GazUdka zapiekane pod musztardową pierzynką to pomysł na szybki, weekendowy obiad. Mięso przygotowane w poniższy sposób będzie soczyste i bardzo smaczne. Jeżeli lubicie dania przygotowywane w piekarniku to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 białko z dużego jajka 2 łyżeczki musztardy, np. dijon 2 łyżki(...)otrębów żytnich ewentualnie 2 łyżki masła, np. klarowanego sól, pieprz Wyluzowane udka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części i przyprawić solą oraz pieprzem. Mięso wstawić do lodówki na kilka godzin. Białko ubić na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania dodać musztardę oraz otręby. Całość delikatnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki mięsa drobiowego. Wierzch posmarować pianą musztardową. Na sam koniec
Ugotowaćselera kroimy w drobna kostkę, a pozostałe warzywa drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pancettę i krótko smażymy. Dodajemy posiekane warzywa, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Całość podlewamy winem. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy pomidory, oregano, tymianek, rozmaryn, cukier i bulion. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przynajmniej(...)regionie zdecydowanie przeważa wersja całkowicie wytrawna. Można zastąpić włoskim winem Lena di Mezzo lub Feudo Arancio - składniki powinny być jak najlepszej jakości. Zadbajmy o dobry kawałek świeżego mięsa i zmielmy go samodzielnie w domu. Wino również nie może być z pierwszej lepszej sklepowej półki. Złe połączenie zaburzy smak dania. Dobry makaron, ugotowany koniecznie al dente. No i parmezan - tego wspaniałego
Wędrówki po kuchniGołąbki 2016-04-08 13:15:32 Ilość porcji: 14 Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki to danie, które niewątpliwie wszyscy chętnie zajadają. Jednak nie każdy chętnie je robi, gdyż są pracochłonne(...)przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 2 hr Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 2 hr Składniki 700 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 duża główka kapusty 2 jajka czarny pieprz sól Sos pomidorowy 3 litry bulionu mięsnego 200 g koncentratu pomidorowego 30% 5 listków laurowych 5 ziaren
Wędrówki po kuchniupiec jakieś ciasto. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 1 szklanka wody 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki musztardy 2 łyżki mąki sól pieprz Mięso pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i oprószyć je solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i zrumienić na nim mięso z dwóch stron. Wlać 1 szklankę(...)wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Dodać sos sojowy, musztardę. Mąkę rozmieszać dokładnie z 1/2 szklanki wody i wlać do sosu. Zagotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. łopatka w sosie musztardowym
O kuchni z uczuciemZrobię im schab w warzywach – jedno z dań, które bardzo mi smakowało w sanatorium. Od razu po powrocie odtworzyłam je po swojemu w mojej kuchni i bardzo je polubiliśmy. Mięso do obiadu przygotowane w taki sposób jest delikatne i soczyste. To świetna odmiana dla tradycyjnego kotleta. Polecam. Składniki: • plastry schabu bez kości (dowolna ilość), • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula(...)Sposób przygotowania: 1. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć plastry schabu i lekko podsmażyć z obu stron. Odstawić z ognia. 2. Marchewkę i korzeń pietruszki zetrzeć na tarce, dodać do mięsa. 3. Do garnka dodać także cebulę pokrojoną w kostkę. 4. Wszystko zalać niewielką ilością wody. Powinno jej być tyle, aby lekko przykryła składniki. Zagotować. 5. Dodać ziele i listek oraz
W mojej kuchnimielonych, inna wersja tradycyjnej potrawy, wzbogacona o grzyby. Ja użyłam pieczarek, ale świetnie sprawdzą się także grzyby leśne, jeśli macie je pod ręką. Grzyby nadają kotletom zupełnie innego smaku. Mięso w takim połączeniu smakuje naprawdę pysznie. Polecam. Składniki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko(...)Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać. 2. Grzyby pokroić na kawałki. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć grzyby na złoty kolor. Ostudzić. 4. Bułkę namoczyć, odcisnąć. 5. Do mięsa dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę, bułkę, 1 łyżkę zimnej wody, jajko i przyprawy oraz grzyby. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę. 6. Z masy, zwilżonymi zimną wodą rękami, formować kotlety. Każdego
W mojej kuchniKurczak, który robi się sam. Nie ma przy nim pracy wiele pracy. Smarujemy przyprawami, pakujemy do piekarnika w rękawie do pieczenia i gotowe. Mięso jest soczyste, mięciutkie, a skórka chrupiąca. Takie własnie mięso najbardziej lubię. Do tego podałam frytki i surówkę z pora z marchewką Polecam na niedzielny obiadek :) Składniki 1 kurczak 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli(...)rękawie trzy dziurki np wykałaczką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny. Po tym czasie ostrożnie rozciąć rękaw i piec jeszcze około 15 minut aż mięso będzie ładnie rumiane. kurczak z chrupiącą skórką
O kuchni z uczuciemKiedy szukam pomysłu na wykorzystanie mięsa mielonego, a ma być to szybki pomysł na obiad na myśl nasuwają mi się klasyczne mielone. Alternatywą dla nich są wszelkie kotleciki z dodatkami. Dziś przygotowałam mięsne wałeczki z camembertem i zielonym pieprzem. Kotleciki te po upieczeniu można ułożyć w naczyniu do zapiekania, pokryć zblendowanyymi pomidorami bądź krojonymi z puszki, posypać żółtym serem wraz(...)pieprz do smaku 10 dag sera camembert z zielonym pieprzem bułka tarta olej do smażenia np. kokosowy PRZYGOTOWANIE : Czerstwą bułkę moczymy w wodzie. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odciśniętą czerstwą bułkę i 2 łyżki bułki tartej - wyrabiamy na jednolitą masę. Ser camembert z pieprzem kroimy na niewielkie kawałki. Z mięsa formujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRillettes do smarowania pieczywa, to rozgotowane i rozgniecione mięso zatopione w tłuszczu. Mięso do rillettes nie powinno być zmielone tylko rozgniecione, aby zachowały się włókna. Dzięki długiemu gotowaniu mięso można z łatwością rozgnieść widelcem. Do rillettes oprócz wieprzowiny dokładam kaczy tłuszcz, który wytapia się w dużych ilościach podczas pieczenia kaczki . Rillettes nie tylko dobrze smakuje, ale też - dzięki dużej ilości
Przepisy KulinarnePyszna potrawka, którą przygotowałam na niedzielny obiad (już dawno temu..). Świeży rozmaryn pasuje do delikatnego mięsa z królika i idealnie aromatyzuje całość. Z całej tuszki wychodzi duża porcja, dzięki czemu obiad miałam z głowy na 2 dni. Polecam :) Składniki: 1 tuszka królika 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1/4 selera 1 pietruszka 2 marchewki 1 szkl. włoszczyzny mrożonej(...)łyżeczka estragonu 1 duża gałązka świeżego rozmarynu 2 łyżki siekanego koperku 2-3 łyżki śmietany 30% sól i pieprz do smaku mąka ziemniaczana do zagęszczenia Sposób przygotowania: Mięso z królika po opłukaniu dzielimy na mniejsze kawałki (by zmieściły się do garnka) i gotujemy do miękkości z selerem, pietruszką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu wyjmujemy, studzimy, oddzielamy
Kolorowy Przepisownikkolendrę, jałowiec i rozmaryn zalewamy w szklance gorącą wodą. Przykrywamy i pozostawiamy do wystudzenia. Składniki solanki dodajemy do wody i dokładnie mieszamy. W solance umieszczamy opłukane w zimnej wodzie mięso i pozostawiamy w zimnym miejscu na ok. 3 dni. Raz na dobę mięso odwracamy. Wyjmujemy mięso z solanki, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Posypujemy słodka papryką, skrapiamy olejem, obwiązujemy
Maminek kulinarny