mięso - 63110 przepisów (strona:852/4208)

Buraki nadziewane mięsem mielonym. 191

jedno z czasopism kulinarnych. Pomysł wydał mi się ciekawy, a że w domu miałam zapas buraków, od razu przystąpiłam do jego realizacji. I nie żałuję :) Powstało fajne, smaczne danie. Mięso przyprawione świeżym rozmarynem dobrze komponuje się ze smakiem jakże niedocenianego buraka. Warzywo należy najpierw ugotować na półtwardo, a następnie pobawić się w rzeźbienie buraczanego wnętrza ;) Koniecznie zaopatrzcie się(...)celu w rękawiczki, żeby nie straszyć później otoczenia kolorem dłoni ;) Składniki: 2 buraki 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula jajko sól  gałązka rozmarynu świeżo zmielony pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki roztopionego masła oliwa Wykonanie: Buraki ugotować ze skórą w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Mięso wymieszać

zadanie-gotowanie
Zapiekanka ” Boryny „ 207

można ją przygotować dzień wcześniej , gdyż odgrzana jest jeszcze smaczniejsza . Ta jest wyjątkowo prosta i do tego jedna z najsmaczniejszych jakie znam Składniki : 6 średnich ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 1 średniej wielkości cebula 1 opakowanie jogurtu greckiego kawałek sera do utarcia ( około 30 g ) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki mielonego kminku(...)łyżeczka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku sól , chilli do smaku Mięso mielone , podsmażamy na patelni z dodatkiem chilli i wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz solą do smaku . Jak już się lekko zrumieni , odstawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , kroimy w cieniutkie ,przeźroczyste plasterki i mieszamy w misce z ziołami,słodką papryką , kminkiem i solą . W średnim naczyniu żaroodpornym , wysmarowanym olejem , układamy warstwami

Ogrodnik w podróży
Paprykowe miseczki nadziane mięsem 153

Papryka.  Królowa jesieni, może być pysznym dodatkiem do mięs, zup czy ryb, a także samodzielnym daniem, podana na gorąco z mięsem i ryżem stanowi pełnowartościowy posiłek obiadowy, jest dowodem na to, że w godzinę możemy zrobić coś smacznego i niezwykle apetycznego. Składniki: 6 -7 sztuk żółtych papryk ½ kg mięsa mielonego z szynki 100 g ryżu z suszonymi pomidorami(...)Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno nożem, szklimy na oliwie w głębokiej patelni kilka minut, wsypujemy suchy ryż, mieszamy, smażymy 3 minuty aż ryż stanie się szklisty, dodajemy mielone mięso, pokrojoną papryczkę chili, doprawiamy do smaku solą i ziołami prowansalskimi, zalewamy bulionem , w trakcie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy do momentu aż ryż będzie na wpół miękki

Wanilia i Kardamon
Kotlety mielone z sezamem 172

podane prosto z patelni. Ja takie najbardziej lubię. Na zimno idealne do kanapek. Pycha! Można podawać z ziemniakami lub frytkami. Do tego polecam mizerię z ogórków Składniki: 500 g mięsa wieprzowego 1 całe jajko 1 cebula 2 małe ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 łyzeczka majeranku 3 łyżki sezamu sól, pieprz bułka tarta +1 łyzka sezamu(...)olej do smażenia Wykonanie: Mięso skręcić przez maszynkę dodać cebulkę drobniutko posiekaną.  Bułkę namoczyć w mleku, a gdy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa.  Czosnek wycisnąć przez praskę. Dodać całe jajko,sezam, sól, pieprz i majeranek. Wszystko wyrobić na gładką masę.  Uformować kotleciki (mocząc ręce w zimnej wodzie łatwiej formować) i obtoczyć w bułce tartej wymieszanej

O kuchni z uczuciem
Kurczak w sosie marchewkowym 181

Rewelacyjne w smaku mięso, kremowy lekko pikantny sos. To moja propozycja na obiad. Koniecznie musicie  spróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki(...)czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego sól pieprz Na patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony

O kuchni z uczuciem
Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką 105

potrawa pochodzi z książki Strączki Marii Banach..Pomysłowe i proste danie.U mnie w  sumie jak zawsze na oko, nie ważę ani fasolki, ani mięsa, przyprawy też daję na oko i wg siebie ...ale przepis podaję wg autorki . 300 g zielonej fasolki szparagowej [ u mnie zielona i żółta] 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 400 g pomidorów z puszki(...)majeranku 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka papryki ostrej  1 łyżka słodkiej papryki sól, pieprz kilka łyżek mąki olej do smażenia Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować al dente.Odcedzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, mlekiem , startym serem i solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego , obtoczyć w mące i usmażyć z każdej strony.Dodać posiekaną cebulę

Moje domowe kucharzenie
Golonka peklowana pieczona z piwem 134

drugi dzień - z ulubionym pieczywem. Polecam! 1,5-2 kg golonki (bez kości) 1 szklanka piwa 4-5 ząbków czosnku majeranek sól     Golonkę umyć i osuszyć. Następnie mięso dokładnie natrzeć solą, przykryć i odłożyć do lodówki - co najmniej na 2 dni (po 1 dniu czynność z solą powtórzyć). Po tym czasie w mięso wetrzeć majeranek i drobno posiekany(...)piwem. Piec 1 godzinę pod przykryciem i kolejne 1/2 godziny bez - w 180 stopniach. (Czas pieczenia może się wydłużyć o około 30 minut ze względu na jakość i wielkość mięsa

Di gotuje
Gołąbki pieczone 203

Simchat Tora.” Gołąbki w sosie pomidorowym, to również jedno z tradycyjnych polskich dań. Dla odmiany, w mojej kuchni, gołąbki pieczone. Składniki: - 2 główki kapusty włoskiej - 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego - 600 g ugotowanego na sypko ryżu - ok. 600 g boczku wędzonego - 3 średnie cebule - sól morska - pieprz czarny grubo mielony - 1 łyżeczka mielonego kminku - majeranek - czosnek granulowany - natka pietruszki(...)szklanki bulionu (mięsny lub warzywny, do wyboru) Farsz do gołąbków można przygotować dzień wcześniej – wieczorem. Boczek i cebule pokrojone w kostkę przesmażamy na patelni – odstawiamy. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany na sypko ryż oraz boczek z cebulą – mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy mielony kminek, majeranek, czosnek granulowany oraz posiekaną natkę pietruszki – wyrabiamy masę. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki

mojewypiekiinietylko
Domowy wiejski garnek, czyli niezawodny jednogarnkowiec 166

sposób, by unikać takich dań, ale móc zajadać się szybkimi i prostymi obiadami. Tak właśnie powstał ten przepis - szybki, aromatyczny i sycący! Czego chcieć więcej? ;) Wiejski garnek: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 500 g pieczarek 700 g ziemniaków 2 duże cebule 1 duży ząbek czosnku 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki ketchupu(...)półplasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Do bulionu wsypujemy paprykę słodką, chilli i wszystkie zioła. W szerszym rondelku podgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego i partiami wrzucamy mięso mielone. Solimy i pieprzymy i podsmażamy je stopniowo, by stało się chrupiące. Następnie odkładamy je do miseczki na bok. W tym samym rondlu ponownie podgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy

Cooking Monster
Pierogi z mięsem i kapustą 136

właśnie te mięsne z kapustą są dla niej numerem jedne. Dzisiaj pyszne domowe pierogi, które smakują prosto z wody czy tez jako zarumienione na patelni.   Pierogi z mięsem i kapustą Składniki : ciasto: 1/2 kg mąki 1 żółtko szczypta soli około 200 ml ciepłej wody  farsz: 1 kg łopatki  300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula(...)łyżka masła 1 jajko 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Farsz: Mięso myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kapustę płuczemy i obgotowujemy do miękkości. Całość mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na złoto na maśle, dodajemy do mięsa.  Całość mieszamy, wbijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekana papryka z kaszą gryczaną i mięsem 135

jadłam przez ostatnie miesiące. Lekko odchudziłam przepis, bo moja ciocia dawała bardzo dużo oleju, a u mnie jest jedynie troszkę masła ghee :) Składniki: 5 dużych papryk 350-500g mięsa mielonego 2 woreczki kaszy gryczanej (białej i prażonej) 1/2 cebuli 2 łyżeczka masła ghee 4 łyżki startego sera (u mnie cheedar i gouda, produkty seropodobne nie wchodzą w grę!) Sól(...)Papryka słodka Curry Oregano Bazylia  Przygotowanie: Gotujemy kaszę zgodnie z tym co pisze na opakowaniu.  Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na 1 łyżeczce masła ghee. Dodajemy mięso i doprawiamy w/w przyprawami według uznania i własnego smaku (ja sypnęłam bardzo dużo bazylii i oregano).  Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i wyjąć pesteczki.  Ugotowaną kaszę mieszamy

Czarnawisienka
Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą 223

sałatka zainspirowana przepisem Minta Eats . ;) Wraz z Dominikiem uwielbiamy bataty i po purée, frytkach oraz zupie z ich wykorzystaniem musieliśmy wypróbować czegoś nowego, stąd przepis na faszerowane słodkie ziemniaczki. Mięso mielone, warzywa, ulubiony ser i wyżerka gotowa! Do tego bardzo orzeźwiająca, letnia sałatka z arbuzem, fetą oraz miętą - miodzio! :)  Bataty: 4 większe bataty 1 łyżka oliwy z oliwek sól(...)zostawiając po ok. 0,5 cm od krawędzi skórki. Farsz: 2 cebule - biała + czerwona 2 ząbki czosnku  2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 250 g pieczarek 400 g mięsa wołowego (może być także wołowo-wieprzowe) 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki mielonego kuminu wydrążony miąższ z batatów  50 g mozzarelli (opcjonalnie

Cooking Monster
Cannelloni z mięsem mielonym 151

większością dań z makaronem. Wersja mięsna z sosem beszamel, no po prostu delicje! Porcja na 4 osoby. Uwaga, zdjęcie zawiera lokowanie produktu ;) 12 rurek cannelloni 400 gram mielonego mięsa wieprzowego 300 gram przecieru pomidorowego 2/3 papryki zołtej 1 cebula czerwona 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku oregano, bazylia, majeranek, sól sos beszamel : 3 szklanki mleka 4 1/2 łyżki masła(...)muszkatołowa sól Chilli i czosnek posiekać drobno. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć chwilę czosnek z chilli. Cebulę pokroić bardzo drobno, dodać na patelnię. Gdy cebula się zeszkli wyłożyć mięso. Podsmażać je aż całkiem zmieni kolor. Przykryć i zostawić na chwilę. Dodać 2/3 przecieru pomidorowego, zmniejszyć ciepło na prawie minimum i poddusić. W tym czasie pokroić paprykę w bardzo drobna

Czerwony Gupik
Kotlety zapiekane w cukinii 1010

zniknęła. Pakieciki mięsne owinięte cukinią, a wszystko zapieczone w pomidorach. Troszkę pracy przy tym jest, ale warto. Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki to zapraszam tutaj Kotlety 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 jajko sól pieprz papryka słodka majeranek Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystko wymieszać(...)pakieciki, które układamy w naczyniu do zapiekania. Pomidory z puszki wraz z sokiem miksujemy na gładko, dolewamy 1/4 szklanki wody. Doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i oregano. Zalewamy nasze mięso w naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około  40 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy całość serem i pieczemy aż ser się rozpuści kotlety zapiekane w cukinii

O kuchni z uczuciem
Eintopf warzywny z kurczakiem 144

niej posiekaną cebulkę i roztarte ząbki czosnku. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, oregano i pieprzem oraz sosem sojowym. Przesmażamy aż mięso kurczaka się zetnie.    Mięso podlewamy szklanką wody oraz dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (lub pelatti). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu prze 20 minut. W razie(...)czasie marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki. Kalarepę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym oraz słodko-kwaśnym. Całość dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i słodko-kwaśnym oraz używanymi

Pyry na Gaz