www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Moja rola ograniczyła się do przygotowania mięsa, dlatego nie opiszę dokładnego procesu wędzenia. Postępuję w ten sam sposób również przy wędzeniu innych mięs (boczku, drób czy nawet słonina). szynka wieprzowa majeranek czosnek Solanka: woda sól majeranek czosnek Szynkę umyć, osuszyć i podzielić na równe kawałki. Przygotować solankę. W misce z wodą rozpuścić sól. (Smak solanki(...)wówczas jest za słona. Do sprawdzenia smaku można także użyć surowego jajka w skorupce.) Do idealnie słonej wody dodać posiekane ząbki czosnku i roztarty majeranek (wg smaku). Włożyć mięso (powinno być całe pokryte zalewą) i przykryć talerzykiem, aby nie wypływało. Całość odstawić w chłodne miejsce na około 5 dni (w miedzy czasie boczek przewrócić na drugą stronę). Po tym czasie
Di gotujejakiś czas :) Dzisiejszy przepis właśnie taki jest, to przepis którego nauczyła mnie mama i uważam nieskromnie,że jest najlepszy. Sekret dobrych gołąbków leży w idealnie dobranych proporcjach mięsa i ryżu, a i samo pieczenie w piekarniku z dodatkiem wędzonki, nadaje im niepowtarzalnego, bardzo aromatycznego smaku. W zasadzie nie potrzeba do nich już nic, ale u mnie jak to na tradycyjne(...)gołąbki przystało, podaję je w towarzystwie sosu pomidorowego, a jeśli zostaną na drugi dzień odgrzane podaję z sosem pieczarkowym. Polecam :) Składniki - 2 główki młodej kapusty - 1,20 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 0,30 dkg ryżu - 2 jajka - 1 większa cebula - 2 -3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona Dodatkowo - domowy bulion
Kuchnia z widokiem na ogródDzisiaj mam dla Was kochani schab w troszkę innej odsłonie. Pieczony po cygańsku. Można podawać z ryżem lub ziemniakami. Najlepiej smakuje na gorąco. Warzywa powoduję, że mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego dania, to bardzo polecam i zapraszam po przepis. 0,5 kg schabu wieprzowego bez kości 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek(...)szklanka bulionu mięsnego 2 łyżki oleju Schab pokroić w 1 cm kotlety i lekko rozbić. Oprószyć solą i każdy kotlet natrzeć z dwóch stron wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić mięso na około 30 minut w chłodne miejsce. Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por drobno pokroić. Wszystko wymieszać. Mięso wyjąć każdy kotlet posmarować grubo
O kuchni z uczuciemskładników wychodzi ok. 12-14 pierożków, porcja dla jednej osoby waha się pomiędzy 2 a 4, w zależności od apetytu naszych współbiesiadników :) Składniki: - dwa opakowania ciasta francuskiego - 500 g mięsa mielonego - 500 g pieczarek - 2 duże (lub 4 małe) cebule - 3 pomidory - kilka plasterków żółtego sera - ok. 2 łyżek oleju roślinnego (u mnie kokosowy) - łyżeczka koncentratu pomidorowego - 1 jajko - słodka(...)Opcjonalnie: - chilli - przyprawa z suszonych pomidorów Pieczarki i cebulę obieramy, po czym kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym ląduje nasza cebula, a po jej zeszkleniu mięso. Przyprawiamy łyżką słodkiej papryki, ostrą według uznania, łyżeczką czosnku, bazylii i oregano, oraz solą i pieprzem do smaku. W zasadzie to wszystkim na oko, ale z grubsza tyle wychodzi ;) Opcjonalnie
Kulinarne zapędy Kokosabędzie bardzo smaczna, polecam. Składniki: 6 pałeczek z kurczaka 150 g koncentratu pomidorowego 6 łyżek wody olej słodka oraz ostra czerwona papryka oregano, bazylia czosnek granulowany sól, pieprz Wykonanie Mięso myjemy, osuszamy. Koncentrat mieszamy z wodą dodajemy sól, pieprz, czosnek, słodką i ostrą paprykę oraz oregano i bazylię. Całe mięso dokładnie nacieramy naszą marynatą i odstawiamy na 2 godziny(...)lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, na gorący tłuszcz kładziemy naszego kurczaka. Pozostałą marynatę wylewamy na mięso i całość smażymy na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut , co jakiś czas obracając. Smacznego
magiczna kuchnia KasiPolędwiczka to mięso bardzo delikatne i szybkie w obróbce. Nie wymaga zbyt długiego smazenia czy duszenia. Dzisiaj przygotowałam ją w sosie musztardowym. Na blogu możecie również znaleźć polędwiczkę miodowo-musztardową . Do mięska polecam sałatkę z pomidorów, ryż lub ziemniaki i obiad gotowy. Szybko i smacznie, polecam Składniki 2 polędwiczki wieprzowe 200 ml śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki masła(...)pokroić w plastry około 1,5 grubości. Każdy plaster rozgnieść ręką. Oprószyć solą, pieprzem i zrumienić na rozgrzanym maśle z dwóch stron. Po zarumienieniu wlać 1/2 szklanki wody, przykryć mięso i dusić około 10 minut. Śmietanę wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i wlać na patelnie z mięsem. Smażyć chwilkę. polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym
O kuchni z uczuciemBardzo sycące z cannelloni nadziane mięsem mielonym w sosie pomidorowym, zapiekane pod mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na nadzienie: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 szklanki przecieru pomidorowego z kartoniku 4 listki świeżej bazylii(...)rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy 5-7 minut, aż cebulka zmięknie. Dodajemy czosnek, słodką i ostrą paprykę, dokładnie mieszamy, smażymy 1 minutę. Dodajemy mięso i przesmażamy około 7-10 minut. Dodajemy przecier, bazylię, rozmaryn, cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. 2. Wszystkie składniki na sos mieszamy w szklance. Odstawiamy
My Culinary Artmój dzisiejszy przepis. Danie bajecznie proste, każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. A jednak wygląda i smakuje po królewsku! :) Składniki dwa średnie bakłażany jedna torebka ryżu (100g) 0.5 kg mięsa sól, pieprz, chili, bazylia do smaku Sposób przygotowania Ryż ugotować zgodnie z zaleceniami producenta. Bałkażany należy przekroić wzdłuż i wydrążyć srodek uważając by nie uszkodzić skórki. Wydłubany miąsz posiekać(...)drobną kostkę i dodać do mięsa. Ryż mieszamy z mięsem i doprawiamy wedle uznania i upodobań. Farsz pakujemy do wydrążonych „łódeczek” Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 30-35 minut
Mr. Tastełyżeczka mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki wody sól pieprz 1 liść laurowy słodka papryka ostra papryka 2 łyżki masła klarowanego Masło roztopić w rondlu i przyrumienić na nim mięso pokrojone w kostkę i oprószone solą i pieprzem .Dodać cebulę pokrojoną w piórka i chwilę smażyć. Marchewkę, pietruszkę, seler, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Wszystko zalać wodą, dodać(...)pokrojony, paprykę, seler naciowy, liść laurowy i dusić na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec wkładamy brokuła podzielonego na różyczki i dusimy jeszcze do jego miękkości. W razie potrzeby mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilości wody, wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, i paprykami. gulasz z warzywami
O kuchni z uczuciemudek z kurczaka (bez skóry i kości) 2 średniej wielkości marchewki 1 duża czerwona cebula 1 cukinia sól, pieprz przyprawa do kurczaka mąka krupczatka do obtaczania olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Przyprawione udka obtoczyć w mące. Na patelnię wylać olej i gdy będzie gorący przesmażyć udka (na lekko złoty kolor). Podsmażone(...)mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w ćwiartki. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki. Warzywa ułożyć pomiędzy udkami z kurczaka i całość posypać solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne przełożyć do piekarnika i piec w 195ºC, aż warzywa i mięso wyraźnie się zarumienią
Ugotowaćdigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Takiego kurczaka przygotowuję się niezwykle szybko, a efekt jest bardzo smakowity. Rumiana skórka i kuszący aromat - sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Mięso jest miękkie soczyste i idealnie połączone smakowo. 1 kg ćwiartek z kurczaka (mogą być dowolne części) 3-4 ząbki czosnku 2 gałązki świeżej bazylii przyprawa do kurczaka, sól Dodatkowo(...)mieszanki.) Listki bazylii oddzielić od gałązek, a ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki. Bazylię i czosnek delikatnie powtykać pod skórkę kurczaka. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim mięso. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do miękkości) około 90 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenie zależny jest od wielkości porcji kurczaka.) Podczas pieczenia - kurczaka podlewać (z 2 razy
Di gotujeSchab myję, oczyszczam z błonek i częściowo skórek, boczną polędwiczkę zostawiam, bo lubimy, ale można wyciąć. Przygotowuję zalewę : w dwóch litrach wody rozpuszczam sól peklową, cukier i resztę przypraw. Mięso umieszczam w dużym, najlepiej szklanym naczyniu z pokrywką, zalewam zalewą, tak aby było całe przykryte. Odstawiam w chłodne miejsce ( najlepiej do lodówki ) na 4-5 dni. Po tym czasie mięso(...)piekę ok. półtorej godziny z termoobiegiem. Kiedy schab jest miękki w dotyku i sprężysty, a tłuszcz powstały z jego wytopienia jest przejrzysty, jest gotowy. Po upieczeniu zostawiam mięso w zamkniętym piekarniku do czasu aż całkiem wystygnie. Następnie owijam folią aluminiową i przekładam do lodówki. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródPyszne danie obiadowe dla mięsożerców do których my się zaliczamy. Mogę nie jeść mięsa długo ale jak mnie najdzie ochota wtedy solidny kawał mięsa muszę pożreć i znowu na jakiś czas spokój. Tak było tym razem i steki z pysznego mięsa wołowego zakupiłam i do gotowania, polecam. Stek wołowy bavette w czerwonym sosie curry z bazylią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejna odsłona moich ulubionych pulpetów. Tym razem mięso wzbogaciłam brązowym ryżem (zamiast namoczonej kajzerki), a sos aromatycznymi warzywami. Wyszło lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka) 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 1 jajko 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele(...)angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, podsmażoną i wystudzoną cebulę i jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki
Walijskie Pichcenieprowansalskich 1 łyzka masła klarowanego sól pieprz słodka papryka Schab pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i podsmażyć na rozgrzanym maśle około 3-4 minut. Przełożyć mięso wraz z tłuszczem do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki, układając pomiędzy mięsem. Cebulę, paprykę , pomidor i czosnek pokroić i dodać do mięsa. Wszystko oprószyć solą. Śmietanę wymieszać
O kuchni z uczuciem