Schab myję, oczyszczam z błonek i częściowo skórek, boczną polędwiczkę zostawiam, bo lubimy, ale można wyciąć. Przygotowuję zalewę : w dwóch litrach wody rozpuszczam sól peklową, cukier i resztę przypraw. Mięso umieszczam w dużym, najlepiej szklanym naczyniu z pokrywką, zalewam zalewą, tak aby było całe przykryte. Odstawiam w chłodne miejsce ( najlepiej do lodówki ) na 4-5 dni. Po tym czasie mięso(...)piekę ok. półtorej godziny z termoobiegiem. Kiedy schab jest miękki w dotyku i sprężysty, a tłuszcz powstały z jego wytopienia jest przejrzysty, jest gotowy. Po upieczeniu zostawiam mięso w zamkniętym piekarniku do czasu aż całkiem wystygnie. Następnie owijam folią aluminiową i przekładam do lodówki. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródPyszne danie obiadowe dla mięsożerców do których my się zaliczamy. Mogę nie jeść mięsa długo ale jak mnie najdzie ochota wtedy solidny kawał mięsa muszę pożreć i znowu na jakiś czas spokój. Tak było tym razem i steki z pysznego mięsa wołowego zakupiłam i do gotowania, polecam. Stek wołowy bavette w czerwonym sosie curry z bazylią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejna odsłona moich ulubionych pulpetów. Tym razem mięso wzbogaciłam brązowym ryżem (zamiast namoczonej kajzerki), a sos aromatycznymi warzywami. Wyszło lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka) 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 1 jajko 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele(...)angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, podsmażoną i wystudzoną cebulę i jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki
Walijskie Pichcenieprowansalskich 1 łyzka masła klarowanego sól pieprz słodka papryka Schab pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i podsmażyć na rozgrzanym maśle około 3-4 minut. Przełożyć mięso wraz z tłuszczem do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki, układając pomiędzy mięsem. Cebulę, paprykę , pomidor i czosnek pokroić i dodać do mięsa. Wszystko oprószyć solą. Śmietanę wymieszać
O kuchni z uczuciemPora powoli otwierać sezon grillowy, szaszłyki, karkówka, kiełbaski... UWIELBIAM!!! Składniki: 500 g mięsa wieprzowego opakowanie pikantnej przyprawy do grilla 500 g pieczarek 2 papryki 1 biała cebula 1 czerwona cebula kilka pomodorków koktajlowych oliwa/olej 1 piwo sól pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawie do grilla i oleju. Pieczarki obrać, większe przekroić na pół, paprykę pokroić na mniejsze(...)kawałki, cebulę w plasterki. Wszystkie składniki nadziać na patyczek, posypać solą, pieprzem i polać oliwą. Podczas pieczenia podlać mięso kilkakrotnie piwem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniSkładniki: 500g filetu z kurczaka, 2 łyżki masła, 60g płatków owsianych (użyłam marki Halina ), sól, pieprz, 6 plastrów szynki najlepiej wędzonej. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na duże plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Płatki podsmażyć na maśle, lekko przestudzić. Rozłożyć na plastrach mięsa, ułożyć po plasterku szynki(...)każdym kawałku mięsa. Ciasno zrolować i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba natłuszczać). Piec około 25 minut w temp. 180-200st. Można również obtoczyć tak jak na kotlety i usmażyć roladki
Z miłości do słodkościjest u Was, ale mój mąż to typowy mięsożerca. Najlepiej żeby każdy obiad je zawierał, bo w przeciwnym razie po godzinie znów jest głodny ;-) A ja... no cóż, mięso jadam, ale bez przesady ;-) dlatego co jakiś czas lubię wymyślić coś innego, coś odmienić w tym klasycznym domowym menu. No i właśnie tak wymyśliłam sobie schab, o którym Wam dziś piszę(...)tymianku 1 łyżeczka soli ziołowej 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego Schab kroimy w plastry i rozbijamy jak na schabowe. Pozostałe składniki mieszamy razem i zalewamy mieszanką mięso, dokładnie mieszamy, by każdy plaster oblał się sosem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przekładamy całość do naczynia żaroodpornego, przykrywamy je i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Czary - gary w kuchnipokrojoną w pióra cebulę oraz czosnek.Po chwili dodaj starty świeży imbir. Podsmaż minutkę i wsyp kurkumę oraz curry. Dodaj żeberka, obsmaż po kilka minut z każdej strony. Następnie pokrój mięso na kilka części. Zalej dwoma butelkami pomidorów z butelki Łowicz oraz jedną butelką wody filtrowanej. Zamieszaj, dosmacz solą. Po chwili dodaj daktyle pokrojone w paseczki oraz listki bazylii. Przykryj(...)duś do momentu, kiedy zupa zgęstnieje, a mięso będzie zupełnie ugotowane. W całej kuchni poczujecie zapach wakacji i wspaniałego dania. Międzyczasie ugotujcie swój lubiony makaron. Dodacie go do zupy. Gdy zupa będzie gotowa, oczyśćcie mięso z kości, pokrójcie na kawałki i dodajcie do garnka z kremem. Nakładajcie na talerze, dodajcie makaronu, posypcie kawałkami parmezanu, listkami bazylii. Nie zapomnijcie w każdej
Z Kuchni Do Kuchnipieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 100 - 150 g sera żółtego (np. gouda) 1 jajko 2 - 3 łyżki mleka mąka, bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do smażenia Mięso myjemy, osuszamy i dzielimy na cztery części, a następnie rozbijamy na płasko. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę(...)przez chwilę smażymy, a następnie dodajemy pieczarki, sól, pieprz i całość dusimy aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Mięso posypujemy solą i pieprzem (jeśli pieczarki doprawiliście bardziej pikantnie, to teraz mięso doprawcie mniej, żeby całość nie była zbyt ostra). Na każdy kawałek nakładamy pieczarki z cebulą, a na nie ser żółty i zwijamy roladki (możecie je spiąć wykałaczkami, wtedy
Czary - gary w kuchninacieramy cukrem, a następnie wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą lub aluminiową i odstawiamy do lodówki na 36 godzin. Po tym czasie odlewamy płyn, mięso dokładnie płuczemy i znów osuszamy ręcznikiem papierowym. Obie sole mieszamy razem i nacieramy nimi mięso, ponownie odstawiamy zakryte folią do lodówki na kolejne 36 godzin. Znów odlewamy płyn, płuczemy, osuszamy(...)wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Gdy woda będzie zimna ponownie ja zagotowujemy (tym razem z szynką w środku) i znów gotujemy 5 minut od momentu wrzenia. Studzimy, wyjmujemy mięso i wstawiamy na noc do lodówki. Rano jemy kanapki z pyszną wędlinką
Czary - gary w kuchniwarzywa, doprawiamy solą i pieprzem, a na dno wlewamy trochę wody, żeby się nie przypaliły. Przykrywamy i dusimy przez chwilę, aż warzywa zmniejszą swoją objętość. Następnie układamy na nich mięso "zapięciem" do góry i posypujemy natką (jeśli na patelni zrobiło się za sucho dolewamy trochę wody), ponownie przykrywamy i dusimy aż mięso zacznie mięknąć. Przekładamy je na drugą stronę, warzywa(...)wypłynęło trochę sera, nie przejmujcie się, po prostu rozmieszajcie go w warzywnym sosie. Jeśli czujecie taką potrzebę, możecie gotowe danie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso pasuje do kaszy, ryżu lub ziemniaków
Czary - gary w kuchnibardzo smaczne polędwiczki z kurczaka. Takie polędwiczki przygotowuję bardzo często, zawsze znikają w zastraszającym tempie, dopiero dziś udało mi się zrobić zdjęcie, więc mogę się z Wami podzielić przepisem. Mięso dzięki uprzedniemu wymoczeniu w mieszaninie jajek, przypraw i mąki ziemniaczanej jest niesamowicie soczyste i nie potrzeba go smażyć w głębokim oleju. Polecam :) Składniki - 3 większe polędwiczki z kurczaka - 2 surowe(...)pół. Do większej miseczki wbijam jajka, do jajek dodaję dwie łyżki mąki ziemniaczanej i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszam, ma powstać bardzo luźne, płynne ciasto. Do mieszaniny przekładam mięso i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę ( im dłużej tym lepiej ). Po tym czasie wyjmuje mięso z ciasta i panieruję w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażę na rozgrzanym oleju kilka minut
Kuchnia z widokiem na ogródwygląda, smakuje i pachnie :) Danie jest bardzo sycące i niezwykle aromatyczne, dzięki pieczonej papryce. Proste w przygotowaniu zjednuje sobie wielu miłośników. Zapraszam! Papryka faszerowana Składniki: 2 średnie papryki 250g mięsa mielonego pól woreczka ugotowanego ryżu sól, pieprz papryka słodka i ostra gałka muszkatołowa mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek garść startego sera żółtego Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną(...)kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, doprawić. Przesmażyć na rumiano. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać do mięsa. Wszystko ładnie wymieszać. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego ucinając przy samym ogonku. Nakładać farsz do papryki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez 30 minut. 5 minut przed końcem posypujemy serem i ponownie zapiekamy. Smacznego
Tagebuch po polskuSzaszłyki drobiowe to zawsze dobry pomysł na grilla. Mięso przechodzi aromatem warzyw i dymu i szybko się przygotowuje. A warzywa są miękkie i aromatyczne. Składniki: podwójna pierś z kurczaka oliwa pomidorowa spod suszonych pomidorów sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 2 małe cukinie 1 ½ strąka czerwonej papryki 2-3 szalotki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem(...)kroimy w dużą kostkę. Mięso marynujemy w oliwie pomidorowej, soli, czarnym pieprzu, ziołach prowansalskich i granulowanych czosnku przez kilka godzin w szczelnie owiniętym folią spożywczą naczyniu. Warzywa myjemy, Cukinię kroimy w grube plastry, paprykę w duże kawałki, cebulę szalotkę w plasterki. Warzywa nabijamy na przemian z mięsem na drewniane patyczki. Szaszłyki posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i czarnym pieprzem i grillujemy
Pyry na Gazprzepis na przygotowane takiego dania ze świeżego kawałka schabu. Polecam też nasz przepis na schab w sosie śmietanowym bez mąki. Przepis na schab w białym sosie z ziołami. Sztuka mięsa: Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 2-3 szklanki wrzącej wody mały pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 -3 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego Sól(...)schabu wyjmujemy z wywaru, układamy na talerzach np. po 2 plastry i polewamy sosem ziołowym, podajemy z kuskus i sałatką, resztę sosu możemy podać w sosjerce. Taka wieprzowa sztuka mięsa smakuje też doskonale w sosie chrzanowym z puree ziemniaczanym i buraczkami. The post Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię