mięso - 63110 przepisów (strona:856/4208)

Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 175

laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia kilka łyżek mąki pszennej 2 kieliszki wódki (opcjonalnie) Mięso kroimy w poprzek włókien na 1 cm kotlety. Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy kotlet smarujemy musztardą, na to dajemy łyżkę posiekanej cebuli. Kładziemy kawałek ogórka(...)każdej strony. Podlewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. Możemy wkruszyć także pokruszoną kromkę chleba razowego. Solimy i dusimy do miękkości. Jeżeli po godzinie mięso będzie twarde to podlewamy je wódką (wódka zmiękcza mięso). Podajemy z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Krokiety z kaczką i pieczarkami 301

woda 1-2 jajka 1 łyżka oleju sól Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wody dolać tyle, by ciasto było lejące. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.   Farsz : mięso z całej kaczki ugotowanej w rosole 1 gotowana pietruszka 1 gotowana marchewka 1 jajko 2 cebule 500 g pieczarek 2 łyzki masła 2 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Mięso oddzielić(...)kości, zmielić w maszynce z warzywami. Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w drobna kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem i poddusić cebulkę z pieczarkami. Do mięsa wbić jajko, dodać pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej Każdy naleśnik smarujemy farszem i zawijamy w krokieta. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy

Malinowo w kuchni
Makaron Chow Mein z kurczakiem i warzywami 257

Pyszne i banalnie proste danie. Wystarczy wcześniej wszystko przygotować. Pokroić warzywa i mięso, a makaron ugotować. Potem to już z górki Usmażyć w woku lub dużej patelni, wymieszać z makaronem, doprawić i… Gotowe! Jak większość dań typu stir-fry nie wymaga zbyt dużego wysiłku, a efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 g makaronu(...)przekroić wzdłuż, następnie pokroić w poprzek zaczynając od strony liści i kończąc w połowie kapusty (na paski około 2 cm szerokości). W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i szalotkę. Smażyć 1 minutę, dodać czosnek, imbir i smażyć, aż mięso będzie gotowe, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną paprykę i marchewkę, sos rybny, cukier trzcinowy i smażyć około

Oryginalny smak
Pieczeń 161

Pieczeń z mielonego mięsa, z kolorowym wzorkiem, do podania na gorąco i na zimno.     Składniki: -1 kg łopatki wieprzowej - filet z piersi kurczaka -marchew -cebula -ząbek czosnku -2 czerstwe bułki -2 jajka -bułka tarta -sól, pieprz naturalny i ziołowy -majeranek -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -2 łyżki zimnej wody Filet kroimy na plastry a plastry na paski. Paski przyprawiamy(...)solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Marchew obieramy, gotujemy przez 10 minut w bulionie warzywnym, studzimy i kroimy w słupki. Czerstwe bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy. Mięso i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Łopatkę, cebulę, czosnek i bułki mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, wstępnie przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy

Maminek kulinarny
Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym. 209

Pulpeciki uwielbiam a drobiowe jeszcze bardziej ;-) Zatem zapraszam po przepis, może ktoś lubi je także oprócz mnie?! Składniki; 50 dag mięsa mielonego z indyka 1 mała czerstwa bułka 1 jajo 1 mała cebula sól, pieprz, koperek 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej Sos; 3 pomidory 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka, odrobina cukru(...)suszona bazylia ok. szklanka wody 2 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę cebule, straty czosnek, jajko. Bułkę moczymy w wodzie lub mleku aby zmiękła, następnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy koperek. Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki które następnie panierujemy w bułce tartej

Radość kipiąca uśmiechem.
KÖFTE, czyli kotleciki wołowe 175

Köfte, czyli kotleciki wołowe to bardzo popularna potrawa mięsna. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 250 g mielonego mięsa wołowego 1 jajko 1 średnia cebula 6 gałązek natki pietruszki pół szklanki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki kminku sól czarny pieprz 5 łyżek oliwy Przygotowanie Mięso włożyć do głębokiej miski. Zetrzeć obraną cebulę, posiekać pietruszkę(...)Dodać do mięsa razem z resztą składników. Mieszać ręką przez minutę i formować owalne kotleciki ugniatając lekko na płasko. Na patelnię wlać oliwę i smażyć z obu stron. Na przyjęcie koktajlowe można kotleciki nabić na patyczki tworząc szaszłyki. Artykuł KÖFTE, czyli kotleciki wołowe pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
ETLİ SARMA, czyli liście winogron zawijane z mięsem 145

Liście winogron zawijane z mięsem nie tylko wyglądają pięknie, ale też smakują rewelacyjnie! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 250g mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ryżu sól czarny pieprz Składniki (pozostałe) 300 g liści winogron w słonej zalewie 1 szklanka wrzącej wody(...)bedą miękkie, wyłączyć ogień i odstawić na bok. Na patelni rozgrzać oliwę. Odczekać, aż wystygnie, potem polać roladki. Podawać na ciepło. Artykuł ETLİ SARMA, czyli liście winogron zawijane z mięsem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
LAHMACUN, czyli placki z mięsem i warzywami 178

Placki z mięsem i warzywami, popularna potrawa fast-food, znajdziecie ją w każdym tureckim mieście. Proporcje na 8 sztuk. Smacznego! Składniki (ciasto) ½ szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 g drożdży 1½ szklanki mąki Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa (jeśli jest chude, dodać 2 łyżki oleju) 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)farsz. Przykryć i na wolnym ogniu smażyć. Albo upiec w piecu, co okazało się dla mnie lepsze. Podawać z cytryną i natką. Artykuł LAHMACUN, czyli placki z mięsem i warzywami pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
PATLICAN MUSAKKA, czyli musaka z bakłażanem 181

Smaczna zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Podawać z jogurtem i ryżem. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 3 bakłażany 200g mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory ½ czerwonej papryki ½ zielonej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody olej do smażenia natka sól pieprz ½ szklanki wody Przygotowanie Bakłażany obrać w pasemkach(...)podsmażyć bakłażany z obu stron. Obrać i umyć cebulę, czosnek i papryki. Pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek. Zeszklić. Dodać mielone mięso. Udusić. Posolić i popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy i zamieszać. Wlać wodę, przykryć i gotować około 10 min. Bakłażany włożyć do żaroodpornego naczynia. Wlać farsz. Umyć pomidory, pokroić w plasterki. Rozłożyć

Tureckie Przepisy
Pyzy z mięsem 129

uwielbiam takie proste rozwiązania :D Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana sól 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka) ulubione przyprawy (u mnie: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, goźdźiki, rozmaryn, kolędra, jałowiec) 1 jajko sól pieprz Przygotowanie: Mięso ugotować do miękkości z przyprawami, następnie wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia. Farsz doprawić solą, pieprzem i wbić 1 jajko. Dokładnie(...)misce, dociskając do dna. Podzielić masę na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjąć i wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wyrobić. Z masy ziemniaczanej formować kulki z mięsem w środku. Pyzy gotować we wrzącej, osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Słodko-pikantna pieczeń z szynki 206

piórka, a miód oraz wodę łączymy z przyprawami i dokładnie mieszamy. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy i wykładamy je cebulą. Szynkę wyjmujemy z marynaty i lekko odciskamy z płynu. Całe mięso pokrywamy miodem z przyprawami (zostawiamy ok. 2 łyżek), a następnie układamy na cebuli. Z wierzchu polewamy resztą sosu i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika ustawionego na program(...)termoobiegiem (jeśli nie mamy termoobiegu, zwiększamy temperaturę do 220 stopni C) i pieczemy 15 min. - w tym czasie mięso powinno ładnie się zrumienić. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C, podlewamy ok. 100 ml wody, przykrywamy i pieczemy już bez termoobiegu przez 3 godziny. W połowie pieczenia odwracamy. Dodatki: Pod koniec pieczenia myjemy i obieramy warzywa. Ziemniaki gotujemy w osolonej

Ratunku obiad
Jak tworzyć własne przyprawy i suche marynaty 152

cukier, sól i pieprz lub papryka czerwona. Z zaledwie tych trzech składników można zrobić najprostszą przyprawę. Cukier pomaga tworzyć zewnętrzną warstwę na mięsie. Sól będzie wyciągać wilgoć z mięsa ale jednocześnie będzie zwiększać naturalne smaki samego mięsa. I wreszcie pieprz/czerwona przyprawa nada odpowiedniej ostrości. W odniesieniu do soli polecamy używanie soli koszernej lub morskiej. Uzyskamy dzięki niej bardziej pożądany efekt(...)białego cukru bo ma tendencję do spalania w wysokich temperaturach np. podczas grillowania. Możemy zatem wykorzystywać cukier brązowy, melasę, miód, syrop klonowy itp. Każde z nich doskonale uzupełni smak mięsa. Czerwona przyprawa lub pieprz nada oczywiście ostrości. Ale możemy tutaj też redukować tą ostrość stosując np. słodką lub wędzoną paprykę dla uzyskania trochę łagodniejszych smaków. Aby dodać większej ostrości wystarczy

naRuszcie
Wiejska potrawka z kiełbasą 187

łyżki ramy do smażenia lub olej 2 ziela angielskie Jarzynka lub sól do smaku Biały pieprz do smaku 2 łyżeczki mąki do zawiesiny Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Mięso myję kroję w kostkę , warzywa obieram, myję, paprykę i cebulę  siekam w kostkę , marchewkę i pietruszkę w krążki, kiełbasę w plasterki. W szerokim garnku rozgrzewam ramę lub olej, wrzucam(...)mięso, podsmażam pod przykryciem, od czasu do czasu mieszam, dodaję warzywa, bez kiełbasy, wlewam około 300 ml wody, doprawiam jarzynką lub solą do smaku i duszę pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie, na 10 minut przed końcem gotowania dodaję kiełbasę i musztardę, doprawiam białym pieprzem do smaku, z mąki i małej ilości wody robię zawiesinę, zagęszczam sos, chwilę

Wanilia i Kardamon
Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa z wołowiną i zacierkami 164

imą w moim domu królują eintopfy. Gotowane w jednym garze, pełne warzyw i mięsa — przez co bardzo treściwe i zastępujące cały obiad. Takie zupy wykazują również silne właściwości rozgrzewające, na żołądku robi się ciepło i przyjemnie, a zima staje się jakby lżejsza. Do jednych z moich ulubionych zup tego rodzaju należy gulyásleves , czyli węgierska zupa gulaszowa. Pełna papryki, szlachetnej wołowiny(...)wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż kilka minut. Na tłuszcz dodaj paprykę w proszku: słodką i wędzoną (możesz pokusić się również o ostrą). Wymieszaj i odczekaj, aż zacznie bulgotać. Następnie wrzuć mięso. Wołowinę smaż do momentu, kiedy zacznie puszczać sok. Pomidory sparz, zdejmij skórkę i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka. W moździerzu utrzyj kminek na proszek. Dodaj do mięsa, zamieszaj

Food Square
Garnek warzyw z pulpetami 182

Dzisiaj polecam Wam garnek warzyw z pulpecikami. Danie możecie podać solo lub z pieczywem. Czasami warto ułatwiać sobie pracę i mieć więcej czasu na inne czynności. Pulpety 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 1 kajzerka 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju Cebulę i czosnek drobno posiekać. Bułkę namoczyć w wodzie(...)odcisnąć. Wszystko dodać do mięsa, wbić jajko i wyrobić na gładką masę mięsną. Z mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie obsmażyć na patelni. 2 cebule 1 duży por 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka 2 l bulionu mięsnego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki lubczyku natka pietruszki sól pieprz

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania