Składniki: mięso mielone 60 dag, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, cebula podsmażona 1 większa, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, mozzarella małe kulki 10 sztuk, smalec - ile potrzeba bułkę namoczyć w mleku, cebulkę zeszklić na 1 łyżeczce smalcu, świeże mielone mięso(...)łopatki włożyć do miski, dodać bułkę odciśniętą z mleka, cebulkę, kucharka, pieprz, paprykę, jajka, tartą bułkę i dobrze ręką połączyć składniki do mielonego mięsa dodać gęstą śmietanę i wszystko dokładnie połączyć porcjować na dłoni placek mielonego, włożyć kulkę mozzarelli, nakryć drugim plackiem i uformować kotlet mielony z 3 cm grubości na gorącym smalcu smażyć rumiane kotlety mielone, po usmażeniu nakryć
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy kusku 500 ml przecieru pomidorowego 100 g szpinaku 10 dag tartego sera żółtego Przyprawy:sól i pieprz, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki, papryka czerwona PRZYGOTOWANIA: Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso mielone z indyka. Dodaję sól i pieprz i smażę na rumiano. Międzyczasie robię kaszę kuskus tak jak na opakowaniu(...)mięsa dodaję szpinak, mieszam. Dodaję przyprawy i czosnek. Następnie dodaję kaszę kuskus. Wszystko dokładnie mieszam i nadal smażę ok 2 min co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję przecier pomidorowy, mieszam i znów duszę jeszcze ok 2 min. Wkładam do miseczek i posypuję tartym serem
Gotowanie Patkizależności od tego co akurat wrzucam do garnka. Ja robię bigos tylko z kapusty kiszonej, choć można dać kiszoną i świeżą. Zawsze dodaję pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki lub szynki. Do tego dobra kiełbasa, czasami boczek wędzony i garść grzybków suszonych. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw. Niektórzy lubią do bigosu wlać trochę czerwonego wina lub wrzucić wędzone(...)śliwki. Wszystko jest dozwolone i za każdym razem będziemy mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól, pieprz garść suszonych grzybów 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela
Smakołyki AsiSchab w sosie brokułowym to moja propozycja na obiad. Mięso miękkie, soczyste w smacznym sosie brokułowym. Można podać z ziemniakami, ryżem, frytkami, kluseczkami. Na blogu znajdziecie również inne propozycje dań z udziałem schabu. Wszystko to w zakładce Mięsa. Polecam również schab po góralsku Składniki 500 g schabu bez kości 1 średni brokuł 400 g śmietany (dałam 18%) 1 ząbek czosnku(...)sicie i posiekać drobno nożem. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, słodką papryką, żółtkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać posiekanego brokuła i wymieszać. W naczyniu do zapiekania ułożyć usmażone mięso, polać sosem z brokułem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20-25 minut, a następnie posypać startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu
O kuchni z uczuciemlekko pomidorowego, a zarazem delikatnie słodkiego. Wbrew pozorom, puree z dyni idealnie pasuje do sosu pomidorowego. Składniki na porcję dla 4-6 osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody około 3 szklanki wody do gotowania gołąbków 200 g upieczonej dyni hokkaido kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 sucha kajzerka(...)ognia i garnek przykryć pokrywkę. Pod wpływem ciepła ryż zmięknie. Suchą bułkę zalać wrzącą wodą. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę, miękką bułkę i ugotowany ryż. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Zaparzanie kapusty W międzyczasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć
UgotowaćSKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego z indyka 5 łyżek ryżu 20 dag mieszanki warzyw chińskich 500 ml przecieru pomidorowego Ok 200 ml wody 10 dag sera żółtego tartego Przyprawy:sól i pieprz, suszona natka pietruszki 100 g szpinaku PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone podsmażam na rumiano na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie do mięsa przekładam
Gotowanie Patkikajzerka jajko cebula 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku łyżka majeranku 2 łyżki masła 0,5 kg pieczarek olej do smażenia sos pomidorowy przepis ----> TU Mięso przygotowujemy jak na tradycyjne kotlety, robimy je tylko bardziej pikantne. Pieczarki kroimy i smażymy na maśle. Starte ziemniaki przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar płynu, po 10 min przekładamy(...)wypróbować smak ciasta, czy jest dostatecznie doprawione. Później już wszystkie placki smażymy tylko z jednej strony i układamy na blasze wyłożonej papierem. Na każdy placek nakładamy porcję mięsa, równo rozprowadzamy po powierzchni. Na środku robimy wgłębienie i tam wciskamy pieczarki czyli serce placka, które lekko przykrywamy mięsem. Tak przygotowane podłoże przykrywamy podsmażonymi ( też z jednej strony) plackami, lekko
Dieta moja pasjapieprz i sól do smaku paczka suszonych śliwek bułka tarta tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Bułkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do rozmoknięcia. Cebulę ścieramy na tarce wprost do mięsa. Należę do lobby ścierających cebulę, taka w kostkę u mnie nie przejdzie. Znajdę każdy kawałeczek i wygrzebię z kotleta, taki mam uraz do niej. Dodajemy odrobinę(...)doprawiamy. Na koniec jajko i 2 - 3 łyżki bułki tartej. Odstawiamy na chwilę aby sobie odpoczęło. Śliwki wykładamy na sitko i przepłukujemy gorącą wodą. Na dłoni rozpłaszczamy porcję mięsa, na środku układamy 2 - 3 śliwki i wszystko razem dokładnie zawijamy. Świetnie się sprawdza przerzucanie kotleta z ręki do ręki, wtedy są bardziej wyrobione i zbite. Obtaczamy w bułce
Dieta moja pasjaLekki i jednocześnie sycący. Super smakuje ze świeżą bułeczką, ale też np. też na ciepło z chrzanem czy sosem pieczarkowym. Wszystko zależy od naszej inwencji :-) Pomijając mięso mielone otrzymamy wegetariańską wersję, która jest równie pyszna. Składniki: 3 szklanki startej na oczkach i odciśniętej mocno cukinii (z reguły jest to 5-6 sztuk) 1 ugotowana marchewka starta(...)oczkach 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka) 20 dkg startego na oczkach sera żółtego 2 starte ząbki czosnku 3 całe jajka 1-2 średnie cebule drobno posiekane (bądź starte na oczkach) 1/3 szkl. oleju sól (do smaku) pieprz trochę majeranku trochę tymianku natka pietruszki lub koperek Wykonanie: W misce mieszamy: cukinię, mięso mielone, ser żółty, cebulę, żółtka
Walijskie Pichceniebyły zdrowe a zarazem pyszne. Cała rodzinka uwielbia kurczaka więc tym razem przygotowałam go w wersji miodowo-paprykowej. Już podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosi się wspaniały zapach aromatycznego mięsa, który zwabia wszystkich domowników do kuchni. Soczyste mięso podałam z pyszną, kolorową sałatką przygotowaną z niezwykłą dbałością o każdy szczegół. Dodatkowym atutem jest to, że bardzo ładnie prezentuje się(...)oliwek Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą i pieprzem. W miseczce przygotować marynatę. Wymieszać keczup, sos sojowy, paprykę słodką i ostrą, miód i czosnek granulowany. Marynata natrzeć mięso i odstawić do lodówki na ok 2 godziny. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki kurczaka, polać całą marynata i posypać liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przykryć i wstawić do piekarnika
Smakołyki Asiświeże kłącze imbiru sól u mnie różowa himalajska ziemniaki rozmaryn suszony lub świeży oliwa z oliwek bazylia mix sałat opcjonalnie pestki z dyni olej z ostropestu 1 łyżeczka Umyj mięso. Natrzyj startym imbirem, czosnkiem i curry premium. Wymieszaj z oliwą z oliwek, lekko posól. Na rozgrzanej patelni podsmaż i podduś z selerem i czerwonym pieprzem. Ziemniaki obierz, posól, dodaj rozmarynu(...)oliwy z oliwek. Wsyp na wierzch mięsa. Zamknij pokrywę i ...możesz sobie i możesz sobie iść właściwie. Ja zawsze wychodzę. Po jakimś czasie wracam i trochę ruszam patelnią, sprawdzam czy ziemniak jest już gotowy.Daję go w razie czego na spód. Wyłóż sałatę na talerz. Wyciągnij mięso, ziemniaki. Upraż pestki z dyni. Posyp całość, dodaj 1 łyżeczkę oleju z ostropestu
Z Kuchni Do Kuchnibrokułowa z małymi pulpecikami z indyka oraz czerwoną fasolką i drobnym makaronem. Zupa ta może pełnić rolę zarówno pierwszego jak i drugiego dania. Mamy w niej wszystko- zupę krem, mięso i makaron. Danie jednogarnkowe godne polecenia! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 duży brokuł ok. 1,5 l bulionu 100 g serka topionego puszka fasoli czerwonej garść drobnego(...)makaronu 250 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki lnu mielonego 3 łyżki otrębów żytnich lub orkiszowych pęczek koperku 3/4 szklanki mąki liść laurowy, ziele angielskie papryka słodka mielona zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie
Kuchnia MagdaLenyjest i skąd taka nazwa, a więc - Gjuwecz to gliniane naczynie i szybki sposób na przygotowanie zdrowego jedzenia. Można w nim upiec różnego rodzaju potrawy z mięsem , kaszami, ryżem, warzywami. Gjuwecz jest bardzo popularny na Bałkanach. Dostępny w rozmiarach : 0,7 l, 3 l, 4 l i 6 l. Danie w takim naczyniu przygotowuję pierwszy raz więc zrobiłam(...)pieprz, do smaku 2 cebule 1 l domowego przecieru pomidorowego 2 łyżki suszonej bazylii 3 łyżki masła 1/2 papryczki chili 1 łyżka przyprawy węgierskiej 1 łyżka czerwonej papryki Wykonanie : Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy przyprawy i odstawiamy na kilka minut do przegryzienia smaków.Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Z papryczki usuwamy nasionka
Sama słodycz i szczypta chiliDanie idealne. Na imprezy (na przykład na sylwestra) czy też na Nowy Rok. My przygotowujemy 31 grudnia przeważnie wielki gar takiego chilli (możecie dodać również inne mięso) i wszyscy są bardzo szczęśliwi. Najfajniej smakuje po północy ; ) Proste, sycące i nie trzeba długo stać w kuchni. Do przygotowania 6 porcji potrzebujemy: – 750g mięsa (kurczak/indyk) – 2 ząbki czosnku(...)Chilli con Carne – 300 ml wody – 2 puszki pomidorów (najlepiej pokrojone w drobne kawałki) – 400g kukurydzy – sól, pieprz – ostra papryka, chilli – odrobina cukru Mięso pokroić na kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Wycisnąć czosnek i dodać cebulę. Dodać wodę, pomidory i dwa Fixy. Całość wymieszać. Pokrojoną paprykę dodać do reszty i gotować
Szybko Tanio Smacznieprzygotowania 2 potrzebujemy: – 4 średniej wielkości ziemniaki – 1 polędwicę wieprzową (można ją zastąpić innym mięsem) – różyczki brokułów – sól, pieprz – ser do posypania Ziemniaki ugotować na pół twardo. Mięso pociąć w grube plastry i podsmażyć na patelni W naczyniu żaroodpornym układać plastry mięsa i ziemniaków na przemian. U mnie była to tylko jedna warstwa. Na wierzch
Szybko Tanio Smacznie