mięso - 63110 przepisów (strona:842/4208)

Swiąteczny schab z wolnowaru 341

Kupiłam sobie wolnowor, dlatego przed świętami wypróbowuję jakie mięsa z niego można zrobić i jak smakują. Dzisiaj postanowiłam zrobić schab, mąż go przyprawił w stylu delikatnie indyjskim, ale nie zaszkodziło to mięsu, wręcz odwrotnie było pyszne. Z wolnowaru po 6 h gotowania było kruche, delikatne i soczyste, jak nigdy. Takie mięso jest idealne na świąteczny stół. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mielone kule z pieczarką 358

Błyskawiczne mielone w niespodzianką w środku. Takie mielone nie dość, że smakują wyśmienicie dzięki przesmażonym w całości pieczarkom, to jeszcze ładnie wyglądają w przekroju. 250 g mięsa mielonego ( z łopatki wieprzowej) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania 1 cebula Sól Pieprz 7 pieczarek Olej do smażenia Pieczarki oczyszczamy i w całości przesmażamy na rozgrzanej patelni (muszą się zrumienić(...)zmięknąć). Najlepiej wybrać te niewielkie. Cebulę kroimy w kosteczkę. Do miski przekładamy mielone mięso, cebulkę, wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość wyrabiamy na gładką masę. Przygotowanym mięsem oblepiamy pieczarkę, tak aby powstała kula. Każdą obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju

VioletoweKucharzenie
Policzki wieprzowe z cebulką i oliwkami 175

Policzki wieprzowe to bardzo delikatne mięso, które po odpowiedniej obróbce rozpływa się w ustach. Proponuję zdobyć taki kawałek mięsa i przygotować na świąteczny obiad. Goście będą zachwyceni i smakiem i aromatem dania, oliwki dodatkowo nadają mięsu śródziemnomorskiego klimatu. Polecam gorąco. Policzki wieprzowe z cebulką i oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bitki z szynki z dzika 181

Podaję dzisiaj idealne mięso na świąteczny stół. Mięso jest kruche i delikatne w smaku, soczyste, polecam. Do mięsa delikatne pieczone ziemniaki w ćwiartkach i pyszny obiad na stole, aha jeszcze jakaś surówka obowiązkowo. Goście i domownicy będą zachwyceni. Ja dodatkowo podałam śliwki w occie, rewelacyjnie pasują. Bitki z szynki z dzika. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa gulaszowa 270

zupa będzie doskonałą propozycją na obiad. Jest sycąca i świetnie rozgrzewa. Możecie ugotować ją dzień wcześniej i po powrocie z pracy będzie czekał na Was pyszny obiad.  700g mięsa z szynki lub łopatki duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 5 pieczarek 5 dużych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie marchewki korzeń pietruszki 2/3 szkl zielonego groszku(...)mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz łyżka czosnku granulowanego łyżka słodkiej papryki kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 łyżki oleju Mięso myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką, dokładnie mieszamy w przyprawach. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i mocno rumienimy z każdej strony. Oprószamy mąką, chwilę smażymy. Dodajemy

Smakołyki Asi
Kurczak w panierce kokosowej 174

sosu sojowego, soku z cytryny, miodu i imbiru, a następnie panierowana w wiórkach kokosowych. Cudowne połączenie smaków Proponuję podawać z ryżem i surówką z białej kapusty. 350 g mięsa z piersi kurczaka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 1/3 łyżeczki suszonego imbiru szczypta płatków chilli szczypta pieprzu szczypta soli 50 g wiórków kokosowych(...)łyżki bułki tartej 1 jajko + szczypta soli + szczypta pieprzu olej do smażenia Mięso z kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze części i rozbić tłuczkiem do mięsa. W misce wymieszać sok z cytryny, sos sojowy, miód, suszony imbir, chilli, pieprz i sól. W tak przygotowaną zalewę włożyć kawałki kurczaka i zostawić pod przykryciem na ok. 30 minut w lodówce. Bułkę tartą wymieszać

Bullio
Kurczak z fasolą Jaś i papryką 266

Smaczne i sycące danie, które rozgrzeje i zaspokoi nawet największy głód. Mięso duszone w sosie pomidorowym jest tak miękkie, że odchodzi od kostek. W towarzystwie fasoli, dyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku, dzięki któremu bardzo przypomina mi fasolkę po bretońsku :) 4 udka z kurczaka 300 g suszonej fasoli(...)kolei smażyć pokrojone papryki i dynię. Wielkość i sposób krojenia zależy od naszych upodobań. Wszystko przekładać do brytfanki, zalać przecierem pomidorowy i uzupełnić bulionem lub wodą, tak aby mięso było zanurzone co najmniej do połowy. Przyprawić, przykryć pokrywką i dusić około godziny. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną fasolę i ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe

https:KKuchniaMniam
Ziołowy kurczak z młodymi warzywami 124

skrzydłami do pojemnika. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, estragon, szczypior, rozmaryn, ocet winny całość mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuję mięso z marynaty i przekładam do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Ziemniaki dokładnie szoruję i skrobię, młode marchewki także obieram i kroję wzdłuż na pół. Przekładam do miski, polewam olejem, posypuję estragonem(...)dokładnie obtaczam w marynacie i układam w naczyniu z kurczakiem, dodaję gałązki rozmarynu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni i piekę około godzinę od czasu do czasu polewam mięso sokami które wytworzy. Mięso musi odchodzić od kości wtedy jest dopieczone. Ziemniaki zapiekam małe

wesoła kuchnia
Piersi z kurczaka z warzywami i kaszą jaglaną. 149

obieramy,i myjemy cukinię również.Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki a cukinię w pół plasterki.W głębszej patelni rozpuszczamy masło przekładamy cebulę i marchewkę lekko podsmażamy, następnie dodajemy mięso, oprószamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem, po około 15 minutach dodajemy cukinię i dusimy wszystko aż mięso będzie miękkie. Do mięsa z warzywami dodajemy kaszę i delikatnie mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili
Kaczy smalec czyli nadwyżki tłuszczu z udkiem 144

tłuszczu z udkiem 1 upieczona noga kaczki tłuszcz z 5 nóżek kaczych 1 czerwona papryka szczypta chilli sól i pieprz do smaku Obierz paprykę i pokrój ją drobno. Obierz mięso z kości i posiekaj mięso drobno. Zalej tłuszczem kaczym, dodaj paprykę, szczyptę chilli  i duś na bardzo małym ogniu do chwili, aż mięso i papryka  będą  bardzo

Gotuj Sam!
Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach 182

przygotowac danie z mięsa bez soli trzeba użyć dużo aromatycznych przypraw. Paluch z kurczaka proponuję przygotować w piekarniku, dzieki temu są zdrowsze od smazonych na patelni. Są pyszną i zdrową przekąską. Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach 2 piersi z kurczaka 4  ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 duże jajo 1 łyżka oliwy z oliwy(...)ziaren (słonecznik, dynia, len) 1 szklanka jogurtu 1/2 ogórka zielonego 1/2 fenkułu (kopru włoskiego) pieprz grubo zmielony Piersi kroimy wzdłuż w wąskie paluchy. Czosnek przeciskamy przez praskę, połową nacieramy mięso (resztę zostawiamy jako dodatek do sosu). Odstawiamy na 15 minut. Mieszamy  jajo z dodatkiem 1 łyżki oliwy, dodajemy po pół łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego. Ziarna rozsypujemy na talerzyk

Gotuj Sam!
Szafranowe risotto z kurczakiem i dynią 190

natka pietruszki do dekoracji . Obieramy cebulę i czosnek, siekamy je drobno, wkładamy do miseczki. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz biały i ziołowy oraz 2 łyżki oliwy. Mieszamy. Umyte i osuszone mięso kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do miseczki z marynatą i odstawiamy. Szafran moczymy w mleku. Ryż wsypujemy do rondla o grubym dnie , zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu(...)ryż będzie półtwardy dodajemy mięso wraz z marynatą oraz mleko z szafranem – mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu. Aby ryż się nie przypalił – mieszamy. Gdy mięso straci surowość (będzie białe) dodajemy startą w łezkę dynie – nadal dusimy wszystko razem podlewając małą ilością wody , jeśli to konieczne. Gdy ryż będzie miękki przykrywamy  go i odstawiamy w ciepłe miejsce

Gotuj Sam!
Pasztet z mięsa rosołowego 156

Dziś propozycja, którą możecie wykorzystać na zbliżające się święta, ale nie tylko.  Bardzo często zostaje mi mięso po gotowaniu rosołu. Obieram je wtedy dokładnie, by nie zaplątała się żadna kosteczka i mrożę. Gdy już ilość je odpowiednia przepuszczam przez maszynkę, dodaję pozostałe składniki i piekę pyszny pasztet. Składniki na 1 małą keksówkę: 700g mięsa rosołowego 70g suszonych grzybów(...)jajko sól, pieprz do smaku Dodatkowo: tłuszcz (np. margaryna) i bułka tarta do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Grzyby namaczamy całą noc w wodzie. Odcedzamy i mielimy wraz z mięsem rosołowym, cebulą i czosnkiem. Dodajemy suszoną żurawinę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wbijamy jajko i raz jeszcze wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (powinno wyjść

Kuchnia w czekoladzie
kotlety ziemniaczano-miesne 179

Składniki 200 g mięsa mielonego mięsa z rosołu 400 g ugotowanych ziemniaków 1 duże jajko 2-3 ząbki czosnku mała cebula 1 płaska łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu   zioła prowansalskie do smak u olej do smażenia  Wykonanie Cebulę obierać i pokroić w kostkę . Do miski przełożyć zmielone ziemniaki,mięso zmielone,lub drobno posiekane,dodać posiekaną cebulę, sól

w mojej kuchni
PYSZNA LASAGNA Z PRZEPISU BABCI FRANCZESKI 218

wszystkich talerzy. Danie jest tak smaczne, że postanowiłam wykraść przepis i się nim z Wami podzielić! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) makaron na lasagne – 6 płatów sos bechamele – 250 ml mięso mielone – 30 dkg cebula – 1 duża sztuka pomidory w puszcze – 1 puszka 400 gram ser parmezan – 10 – 15 dkg ser żółty – 20 dkg szynka – 20 dkg oliwa z oliwy przyprawa(...)mięsa mielonego sól, pieprz cukier masło 2 łyżeczki PRZYGOTOWANIE : Obrać cebulę i drobno posiekać. Zeszklić na oliwie z oliwy. Dodać mięso z przyprawą do mielonego. Gdy się przesmaży, dodać pomidory z puszki, cukier, sól i pieprz. Kiedy woda nieco odparuje, zacząć wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem. Sos należy dusić dość długo – jego smak jest kluczek do pysznego

kuchniabellissima.wordpress.com

Proponowane wyszukiwania