mięso - 63110 przepisów (strona:835/4208)

Kurczak pieczony na ryżu 613

Obiad, który robi się sam. Takie danie jednogarnkowe z piekarnika. Pyszne mięso upieczone na ryżu. Nie trzeba wcześniej gotować ryżu, ale surowy wsypujemy do naczynia. Ja wykorzystałam ryż do risotto. Pyszności! Jeśli nie macie pomysłu na danie z kurczaka lub pomysłu na obiad to spójrzcie na przepis poniżej. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Składniki 6 ćwiartek(...)szklanek wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 80 g masła sól pieprz Suchy ryż wymieszać z drobno pokrojoną cebulą i papryką. Wsypać do naczynia do zapiekania. Na ryżu ułożyć mięso oprószone przyprawą do kurczaka. Wszystkie składniki zalewy umieścić w rondlu i zagotować. Wlać połowę zalewy na ryż i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W momencie, kiedy ryż wchłonie

O kuchni z uczuciem
Kasza bulgur z mięsem i sosem pomidorowym 150

pomimo ( jak dla mnie)  nijakiego smaku plusuje niską  kalorycznoacią. Sam smak dodadzą  jej dodatki,  a jako "wypełniacz"  obiadowy aprawdza się  świetnie :) Skladniki: 400g mięsa  mielonego z indyka Puszka pomidorów,  lub 4 świeże Puszka czerwonej fasoli,  zamiast niej może  byc 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 średnia  marchewka(...)ostre potrawy) Sól Kasza bulgur.  Można  ją  zastąpić  kaszą  jaglaną, kuskusem- na pewno nie makaronem!  Chyba,  że  podajemy obiad  mężowi :) Mięso  wrzucamy do garnka,  cebulę  siekamy bardzo drobno - lub wrzucamy do blendera razem z pomidorami i czosnkiem. Dorzucamy do mięsa i  zaczynamy dusić. Marchewkę  scieramy

Mamuśka wraca do formy
Karkówka pieczona w rękawie foliowym. 207

ciepło. Bardzo prosta w wykonaniu. Karkówkę umyć i osuszyć. Miód wymieszać razem z musztardą w małej miseczce. Do mieszanki miodu i musztardy wsypać majeranek, paprykę słodką i chilli. Mięso doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie natrzeć marynatą z miodu. Włożyć do lodówki i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjąć mięso z lodówki. na patelni rozgrzać odrobinę oleju(...)obsmażyć karkówkę ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć karkówkę z patelni i włożyć ją do rękawa foliowego. Uważajcie żeby się nie przypaliło bo będzie gorzkie. Musicie obsmażyć mięso szybko. Zamknąć z jednej strony. Na patelnię wrzucić szalotkę i grzybki suszone. Chwilkę podsmażyć cały czas mieszając. Wlać wodę, zagotować. Dokładnie wymieszać, żeby wszystko z dna patelni połączyło się z wodą

Kuchnia Pokoleń
Podudzie z indyka marynowane w mango chutney ,pieczone w śliwkach z młodymi ziemniakami 149

południowych Indiach podawany wraz z sambalem jako dodatek do dosy. Używam go zawsze do marynowania ptactwa, jako dodatek do zapiekanych ziemniaków. Nadaje ciekawego smaku potrawom, soczystości i charakteru. Mięso , w tym wypadku podudzie z indyka bez kości, nacieram sosem , wkładam do szklanej miseczki, zamykam i wkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień jest gotowe do zapiekania- w piekarniku(...)łyżek gotowego mango chutney garść śliwek pieprz i sól do smaku ulubione zioła- u mnie bazylia, koperek młode ziemniaki sałatka babuni warzywna  u mnie Orzech oliwa z oliwek Mięso opłucz, zamarynuj w mango chutney i odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzej patelnię z grubym dnem. Ziemniaki umyj, pokrój na cząstki, dosmacz solą i pieprzem, dodaj trochę

Z Kuchni Do Kuchni
Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką 107

ciekawości połączyłam składniki z czarnuszką. Jak się okazuje smacznie komponuje się nie tylko z chlebem czy serami. Polecam nawet tym, którzy podobnie jak ja, nie jedzą zbyt często mięsa. Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką / 2 porcje Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej 1/2 małej cukinii 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czarnuszki 3 łyżki oleju rzepakowego sól(...)smaku Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy. Osuszamy. Oczyszczamy  i kroimy na podobnej grubości plastry. Mięso lekko rozbijamy dłonią. Cukinię kroimy na półplasterki razem z cebulą i czosnkiem. Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy polędwiczki wieprzowe z cukinią i cebulą. Gdy mięso i cukinia zrumieni się z jednej strony, obracamy na drugą. Nie smażymy długo, polędwiczka ma pozostać soczysta. Doprawiamy do smaku. Podajemy

Moja smaczna kuchnia
Stripsy ze schabu 241

przekąskę, stripsy smakują świetnie także na zimno. Polecam też przepis na kurczaaka à la KFC . Na blogu jest też przepis na pieczone kąski ze schabu . Stripsy to usmażone paski mięsa. Domowe, chrupiące stripsy ze schabu lub z kurczaka smakują znacznie lepiej niż te kupione w popularnej sieciówce KFC. Są wilgotne w środku, a z zewnątrz chrupiące i złociste za sprawą(...)łyżeczkami przypraw np. gotowej przyprawy do kurczaka bez sztucznych dodatków, można samemu skomponować zestaw przypraw np. wymieszać kurkumę, curry, ostrą paprykę i sól. Jak przygotować stripsy ze schabu? Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty, kroimy na długie paski. Na jednym talerzu roztrzepujemy widelcem 2 jajka. Na drugim mieszamy 6 łyżek mąki kukurydzianej z 2 łyżeczkami przyprawy. Panierujemy paski schabu, czyli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 145

Dziś zapraszam na pyszne klasyczne danie z papryki. Taka faszerowana papryka  będzie idealnym pomysłem na letni obiad. Moje papryczki są  wypełnione  mięsem mielonym i ryżem, bo takie lubię najbardziej.  Składniki: 6-7 białych papryczek 300 g mięsa mielonego 2/3 szklanki ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej do smażenia majeranek sól, pieprz(...)Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na oleju razem z czosnkiem. Do miski przełożyć ryż, mięso mielone oraz cebulę, wymieszać. Na koniec dodać jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Papryki umyć, odciąć górę, wyciąć gniazda nasienne. Każdą papryczkę napełnić farszem i przykryć odciętą górną częścią papryki

magiczna kuchnia Kasi
RYŻ Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 132

CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 250-300 g polędwiczki wieprzowej, mała papryka zielona, mała marchewka, 1/2 mniejszej cebuli, 5 małych pieczarek, mąka ziemniaczana (do obtoczenia mięsa), sól, świeżo mielony pieprz, garść posiekanego szczypiorku, 2 torebki ryżu; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody. Przygotowanie: Ryż gotuję(...)osolonej wodzie. Składniki sosu łączę. Mięso oczyszczam z włókien, przekrawam na pół, następnie kroję w plasterki. Oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące ziemniaczanej. Pieczarki kroję w ćwiartki, cebulę siekam. Paprykę dzielę na ósemki, marchewkę na trzy kawałki, następnie kroję w cienkie paseczki. Na łyżce oleju podsmażam warzywa około 2-3 minuty (średni ogień). Wrzucam mięso, smażę kolejne 4 minuty

JejKuchnia
pyszne gołąbki w sosie pomidorowym 205

mamę według jej przepisu to prawdziwe mistrzostwo świata. Łapcie przepis, lećcie na zakupy i do roboty. Składniki: 1 główka kapusty (najlepiej młodej), 1 szklanka ryżu, około 0,7 kg mięsa mielonego, 2 jajka, 2 średniej (lub 1 duża) wielkości cebulki, 2 ząbki czosnku, około 500 ml przecieru pomidorowego, 1 litr bulionu lub wody, pieprz i sól, ulubione przyprawy do smaku(...)cebulkę (ok. 4-5 minut). Ząbki czosnku drobno siekamy, przepuszczamy przez praskę lub gnieciemy w moździerzu. Lekko solimy, aby wydobyć jego smak i a romat. Do dużej miski wrzucamy mięso mielone, ryż oraz jajko, cebulkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Bierzemy dość duży garnek i dno wykładamy najmniejszymi liśćmi kapusty (tak, aby żaden gołąbek nam się nie przypalił). Największe liście

Gar Zdrowia
Faszerowane kalarepki 173

paprykę oraz cukinię a teraz nadziałam kalarepki. Jest z nimi trochę roboty ale warto bo są przepyszne. składniki: 6 niedużych kalarepek 1 duża cebula, ja dałam czerwoną 200 g mięsa mielonego sól,pieprz oregano 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki przecieru pomidorowego ser żółty do posypania Kalarepki obrać. Moje były nieduże po obraniu miały ok 120-150 g. Obrane kalarepki wrzucić(...)wrzątek i obgotować ok 15 minut. Następnie kalarepki wystudzić i wydrążyć do połowy. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone kawałki kalarepki pokroić drobniej. Przełożyć do małego garnuszka, zalać wodą i przecierem pomidorowym i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować blenderem na gładką

Monia miesza i gotuje
Delikatna pierś z kurczaka z ryżem w sosie kokosowym w towarzystwie frytek z marchwi pieczonych w pietruszce i parmezanie 156

ryż jaśminowy i gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Oczyść pierś z kurczaka z błonek i pokrój w podłużne paski. Wsyp wiórki kokosowe do blendera i trochę je rozdrobnij. Zanurz mięso w odrobinie mleka kokosowego, a potem w wiórkach kokosowych. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego – wrzuć mięso z kurczaka i smaż z każdej strony po około 4 minuty. Składniki(...)KURCZAK I RYŻ 300 g mięsa z piersi kurczaka 150 g ryżu jaśminowego 100 ml mleka kokosowego 50 g rozdrobnionych wiórków kokosowych sól Wykonanie SOS Sparz wrzątkiem cytrynę, zetrzyj z niej pół łyżeczki skórki i wyciśnij z niej sok. W rondelku pogrzej mleko kokosowe, dodaj skórkę z cytryny, sok, białe wino i przyprawy. Gotuj dosłownie przez kilka minut co jakiś

Eat me! Fit me!
Kotlety ziemniaczane z farszem 197

sól tłuszcz do smażenia jajko, bułka tarta- do panierowania Przygotowanie : Ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać mąkę i zagnieść dość ścisłe ciasto, ciut twardsze od tego na kopytka, zrobić kulę Mięso pokroić dość drobno, podobnie obraną cebulę, przesmażyć razem na tłuszczu do momentu, aż mięso i cebula stracą surowiznę, doprawić do smaku solą i pieprzem- wystudzić Z ciasta ziemniaczanego odrywać tyle(...)Kotlety obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano Podawać z sezonowymi warzywami. Te kotlety przygotowała Monika, dziękuję za pomysł i wykonanie :) Mięso można zastąpić np. pieczarkami. I ja zrobiłam kotlety z takim właśnie farszem. Użyłam ok. 1/2 kg pieczarek które przesmażyłam z cebulą, zmiksowałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i majerankiem

Proste Potrawy
MAKARON SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM Z DODATKIEM MASCARPONE 145

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 30-40 dag mięsa mielonego, kawałek pora, 1/2 średniej marchewki, 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 200 g pomidorów krojonych z puszki, łyżka mascarpone (opcjonalnie, ale warto dodać), sól do smaku, mniejsza papryczka chili - czerwona, łyżka oleju(...)Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Pora kroję w krążki, marchewkę w cienkie paseczki, paprykę wydrążam z ziaren (lub nie - zależy od Waszych upodobań) i drobno siekam. Na patelni podsmażam mięso z papryczką oraz dodatkiem przypraw - soli, oregano i bazylii. Po okołu 7 minutach dodaję warzywa, smażę dalej przez kolejne 5 minut często mieszając. Do mięsa wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję

JejKuchnia
Gołąbki z mięsem i kaszą orkiszową 391

dzień wcześniej przygotować farsz.  Gołąbki można podawać jako samodzielne danie lub z gotowanymi młodymi ziemniaczkami. Warto posypać  świeżym koperkiem. Farsz: 200g kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos 600 g mięsa mielonego np. z łopatki lub szynki 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz ząbek czosnku łyżeczka papryki w proszku 1/2 łyżeczki majeranku duża główka młodej kapusty 1 litr rosołu(...)domowego sosu pomidorowego  Farsz: na oleju przesmażyć posiekaną cebulkę, dodać mięso, posiekany czosnek, przyprawić do smaku i usmażyć. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć i dodać do mięsa. Wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, ostrym nożem wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę i parzyć, stopniowo usuwając zmiękczone

Smakołyki Asi
Pulpety duszone w młodej kapuście 170

młode marchewki pęczek włoszczyzny ( liście selera i pora, natka pietruszki ) mały pęczek koperku 2-3 listki laurowe ok 1,2 l wody lub bulionu 550 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki sól,pieprz 1 łyżka bułki tartej 150 g parzonego wędzonego boczku bez skóry 1 cebula Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Osobno posiekać włoszczyznę i koperek. Cebulę i boczek(...)pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić. Kapustę pokroić nożem lub poszatkować na szatkownicy, ja pokroiłam nożem aby były takie większe kawałki. Wodę zagotować i wrzucić pokrojoną kapustę. Chwile gotować aby kapusta zmniejszyła swoją objętość, kilka razy przemieszać. Gdy kapusta już zmięknie i zmniejszy objętość dodać pokrojoną

Monia miesza i gotuje