Pyszny obiadek, z tej porcji wyszło 25 małych klopsików. Przygotowanie klopsów – mięso mielone wrzucić do miski. Cebulkę i czosnek drobno posiekać dodać do mięsa. Jajko wbić do mięsa, dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki. Odłożyć na bok. Sos – do garnka wlać wodę, dodać kostkę warzywną, obrane i pokrojone marchewki i korzeń pietruszki
Kuchnia Pokoleńpieprz czarny mielony, słodką paprykę w proszku, ostrą paprykę w proszku, cukier trzcinowy, gorczycę, kminek, majeranek, ewentualnie trochę wody. Żeberka oczyść z nadmiaru tłuszczu i ewentualnych pozostałości krwi. Następnie mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz i podziel na porcje. Cebulę i czosnek obierz z łupinek. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj i lekko rozetrzyj(...)rodzaje papryki, sól, pieprz, cukier, zmieloną gorczycę i kminek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Do dużej miski przełóż żeberka. Natrzyj je dokładnie czosnkiem oraz przygotowaną mieszanką przypraw. Następnie mięso obłóż piórkami cebuli i odstaw na mniej więcej 2 godziny do lodówki. Zamarynowane mięso wraz całą marynatą przełóż do rękawa do pieczenia. Możesz dodać także troszkę wody. Rękaw dokładnie zamknij
blog.moje-pasje.infołyżką cedzakową i odstaw, aby przestygły. Karkówkę oczyść z ewentualnych pozostałości krwi i błon, a następnie ją umyj i osusz. Ostrym nożem pokruj ją w dość dużą kostkę. Mięso przełóż do miski i oprósz solą i pieprzem czarnym i ziołowym. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w plasterki. cebulę Obierz z łupinek i pokrój w dość(...)sporą kostkę. Pora przekrój wzdłuż, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz przełóż mięso. Karkówkę smaż, mieszając od czasu do czasu, aż ładnie się przyrumieni ze wszystkich stron. Podmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego pozostałe składniki: grzyby, cebulę, pora, pietruszkę i marchewkę. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika
blog.moje-pasje.infoziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 40 dag pieczarek, około 800 ml bulionu, 2 małe cebule, 100 g topionego serka kremowego, 3 łyżki śmietany, 2 łyżeczki mąki łyżka masła. Przygotowanie: Mięso kroję w większe kawałki, cebulę siekam. Podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem ostrej papryki, soli, szczypty lubczyku oraz majerankiem. Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na łyżce masła z dodatkiem(...)soli. Mięso wraz z pieczarkami przekładam do garnka, dodaję listki laurowe i ziele angielskie, zalewam bulionem. Gotuję na wolnym ogniu około 40-50 minut (aż mięso będzie miękkie). Śmietanę łączę z serkiem topionym, mąką i odrobiną sosu (dokładnie, aby nie było grudek), wlewam do garnka. Gotuję jeszcze przez chwilę, aby sos zgęstniał. W razie potrzeby doprawiam
JejKuchniamarchewki, 10 pieczarek, 2 papryczki chili peperoncini (opcjonalnie - zależy, jak ostre jedzenie lubicie), łyżeczka cukru, łyżka masła, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody (do zagęszczenia sosu). Przygotowanie: Mięso nacieram solą i pieprzem. Przygotowuję marynatę z posiekanego czosnku, sosu chili, oleju i ziół prowansalskich, zalewam mięso. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny. Pora kroję w krążki, marchewkę(...)kostkę, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażam na maśle z dodatkiem soli do momentu, aż będą rumiane. Mięso wraz z marynatą przekładam na głęboką patelnię, obsmażam z każdej strony. Następnie dodaję wodę, pomidory, warzywa oraz cukier i papryczkę chili. Całość gotuję na małym ogniu około 80-90 minut. Na koniec sos zagęszczam mąką, doprawiam do smaku
JejKuchniapostawicie na stole tę niesamowicie pyszną i banalnie prostą w przygotowaniu zupę meksykańską! Sycąca, gorąca i absolutnie genialna w smaku zaspokoi najbardziej wymagającego zimowego smakosza. Pełna warzyw i mielonego mięsa w wyraziście przyprawionym bulionie, a do tego podkręcona smakiem żółtego sera i natką kolendry- idealna! :) Zupa meksykańska solidny gar rodzinny Potrzebujesz: 2 cebule 4 ząbki czosnku olej 500g mięsa mielonego(...)czosnek w plasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju. 3. Do zeszklonych warzyw dodaj obie mielone papryki i przemieszaj, smażąc jeszcze przez ok. 30sec. 4. Do garnka dołóż mielone mięso i smaż, często mieszając, aby je porozdzielać/ rozdrobnić. 5. Całość zalej pomidorami z puszki, fasolami (wraz z ich zalewą) i dodaj odcedzoną kukurydzę. 6. Przemieszaj całość i zalej bulionem- gotuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanaroztopił i nadał całemu kształtu świetny wyraz. Kanapkę podałam z klasyczną sałatką, które polecam niekoniecznie zawsze w takim zestawieniu ;) Domowy cheeseburger Składniki : 3 bułki słodki do hamburgerów 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego 3 plastry ulubionego żółtego sera ogórki konserwowe sałata lodowa pomidorki koktajlowe, kąski papryki czerwonej masło ketchup sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Mięso przekładamy(...)miski, doprawiamy solą i pieprzem mieszamy. Mięso dzielimy na 6 części. Formujemy placuszki wielkości dłoni (6 sztuk). Na trzech placuszkach mięsnych układamy żółty ser. Przykrywamy pozostałymi mięsnymi placuszkami i dokładnie zlepiamy boki. Gotowe kotlety smażymy przez kilka minut z dwóch stron. Bułki przekrawamy, delikatnie smarujemy masłem i podpiekamy. Na gorące bułki nakładamy gorące kotlet, na wierzch kilka plastrów ogórków konserwowych
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipotraw w płynie 1 łyżeczka, masło 2 łyżki świeży kawałek schabu opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, długim, cienkim nożem zrobić "tunel" dla wkładania śliwek: wbić nóż w środek mięsa i kręcąc nim jak spiralą do połowy mięsa, następnie tak samo z drugiej strony zrobić nadziać mocno śliwkami bez pestek, pozostałe przyprawy wymieszać i dobrze natrzec schab włożyć do rękawa mięso
W Mojej Kuchni Lubięduża kaczka wiejska ponad 2 kg 1 kg mięsa mielonego mieszanego 1 jajko szczypta cynamonu 1/3 szkl kaszy gryczanej sól pieprz szczypta chili pieprz ziołowy 1 łyżeczka oregano 3-4 wątróbki drobiowe 1 jabłko 2 łyżki sosu sojowego Kaczkę oczyszczamy i luzujemy z kości i nacieramy wewnątrz solą. Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem, wątróbkę miksujemy i dodajemy do masy(...)nagrzaniu piekarnika odliczamy 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 st i ustawiamy minutnik na 3 godziny . Po trzech godzinach sprawdzamy czy miękkość mięsa jest juz wystarczająca, jeśli nie wstawiamy jeszcze na pół godziny. Ostatnie 20 min pieczemy kaczkę bez pokrywy i zdejmujemy na bok jabłka by kaczka ładnie się przyrumieniła. Można uruchomić termoobieg. Przed podaniem zdejmujemy
Gotowanie jest łatwewarzywnego sól pieprz W rondlu roztopić masło klarowane i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Włożyć pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć je z każdej strony na rumiano. Całość zalać wywarem mięsnym, tak aby mięso było zakryte, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, sos sojowy i dusić pod przykryciem(...)wolnym ogniu. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby uzupełnić wywar. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, paprykę pokrojoną w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką i wędzoną. Gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane. bogracz z ziemniakami
O kuchni z uczuciemwystawał :) Czyli nie taki diabeł straszny jak go malują! Zrazy są proste, pracy jest niewiele, tylko doglądać trzeba, gdy się duszą. A nawet, gdy zapomni się posolić i popieprzyć mięso, to dobra musztarda i wędzony boczek załatwią sprawę - przetestowane :) Inspirowałam się przepisem na zrazy wołowe zawijane z ogórkiem i słoniną, pochodzącym ze starej, a starej książki kucharskiej "Kuchnia polska(...)też robiłam) 50 g boczku wędzonego w kawałku 2 ogórki kiszone 1-2 cebule musztarda sarepska lub dijon (ostra) sól, pieprz mąka, bułka tarta śmietana - 100 ml Przygotowanie: 1. Mięso opłukać, rozbić na cienki płat. Boczek pokroić w paski - na każdy płat po dwa-trzy paseczki. Ogórek też pokroić w paski, też aby było po 2-3 paseczki na zraza
dobra gospodyni dom wesołym czyniPieczeń jest rewelacyjna - bardzo aromatyczna dzięki suszonym borowikom i podgrzybkom i lekko słodkawa dzięki żurawinie. Polecam na święta lub domowe uroczystości. 600 g mięsa mielonego wieprzowego 1 biała cebula 5 pieczarek 10 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 jajka 4 łyżki suszonej żurawiny Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Grzyby zalewamy gorąca wodą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odciskamy(...)wody i siekamy na mniejsze kawałki. Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną w kosteczkę cebulką oraz pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Dodajemy jajka, suszoną żurawinę oraz grzyby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną ostrą papryką. Całość dokładnie mieszamy przez kilka minut aby masa była dość ścisła. Mięso przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x12 cm. Pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzenieobiad? Moją propozycją jest odświętny kurczak 😃 Skąd taka nazwa? Farsz składa się z trzech składników, które tak mi się jakoś ze świętami kojarzą i to świętami Bożego Narodzenia właśnie- mięso, grzyby i kapusta. Do tego kurczak jest wcześniej pięknie wytrybowany, więc jak ukroimy porcję, to żadne kosteczki nie będą nam chrupać między ząbkami 😜 No chyba, że te ze skrzydełka(...)nóżki, ale nie miałam sumienia ich wyciągać, bo kurczak straciłby swój "pierwotny" kształt, a na nim mi zależało. Składniki: 1 kurczak kukurydziany (ok 1,80kg) 600g mięsa rosołowego z kurczaka 150g kiszonej kapusty 70g grzybów leśnych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko ok 15g miękkiego masła Przyprawy: sól morska pieprz kolorowy przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: Kurczaka dokładnie
Kuchnia w czekoladzieprodukty, z których zawsze łatwo coś skomponować. U mnie w takiej "kuchennej apteczce" są zawsze pomidory w puszce i zielone pesto. Dziś wybrałam pomidory, bo w lodówce było też mięso mielone i miałam wielką ochotę na spaghetti. Pomysł z przejściem na wegetarianizm na razie porzuciłam - nie czuję się przygotowana. Za 4 dni mam termin porodu, a do tego spadło(...)żelazo - w takich sytuacjach lepiej nie eksperymentować, zwłaszcza jeśli nie mamy pojęcia jak prawidłowo komponować posiłki. Moje ekspresowe spaghetti składa się właściwie z 3 składników i przypraw. Składniki: Mięso mielone Pomidory w puszce, lub passata Makaron Przyprawy: czosnek, bazylia, oregano Przygotowanie: Najpierw podsmażamy mięso. Gdy będzie już gotowe dodajemy pomidory i przyprawy. W czasie gdy nasz sos się "przegryza
Mama z Motylemczerwona cebula – 2 łyżki jogurtu naturalnego – 1 łyżka majonezu – 1-2 ząbki czosnku – curry, zioła prowansalskie, przyprawa gyros (ilość zależy od Waszych upodobań) Mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w małe kawałeczki i obtaczamy w przyprawie gyros, odstawiamy do lodówki na 20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso smażymy krótko, na dość dużym ogniu(...)Ugotowany ryż mieszamy z przyprawą curry. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu, następnie usmażone mięso i wszystkie warzywa. Jogurt łączymy z majonezem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowany sos wykładamy na warzywa, następnie przykrywamy resztą ryżu i posypujemy serem. Zapiekamy 20-25 minut w 170 stopniach. Podajemy na ciepło
Be Fit Be Strong