mięso - 63110 przepisów (strona:844/4208)

Makaron po meksykańsku 162

warzyw, które mają znaleźć się w potrawie, bo najczęściej najwięcej jest w mrożonce tych najtańszych (w moim przypadku marchewki). Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 2 pory oliwa 400 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 450 g mrożonej mieszanki warzywnej meksykańskiej (marchew, fasolka szparagowa, kukurydza, groszek zielony, papryka, fasola czerwona, cebula) 3 ząbki czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów(...)sól, pieprz, chilli 400 g makaronu pełnoziarnistego WYKONANIE Pory umyć, pokroić w krążki (tylko białą część). Do głębokiej patelni wlać nieco oliwy, dodać pory i krótko smażyć. Następnie dodać mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Do mięsa dodać mieszankę meksykańską, wlać pomidory z puszki, sok pomidorowy, wodę, dodać zioła prowansalskie

Passions hobbies life
Polędwiczki ziołowe z jabłkiem 156

Polędwiczka to bardzo delikatne i smaczne mięso i nie należy smażyć jej zbyt długo. Dzisiaj przygotowałam polędwiczkę wieprzową z ziołami prowansalskimi i jabłkiem. Do tego podałam ziemniaki puree i  mizerię z ogórków. Prawda, że obiadek pierwsza klasa? Może i Wy skusicie się na takie danie. Więcej przepisów na dania mięsna znajdziecie w zakładce Mięsa. Jest tam już ponad(...)minut do lodówki. Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć polędwiczkę z dwóch stron na rumiany kolor. Kiedy będzie już gotowa, w dłoniach rozetrzeć zioła prowansalskie i posypać mięso. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać plasterki jabłek oprószyć solą i pieprzem (szczyptą) i chwilę smażyć wraz z cebulą

O kuchni z uczuciem
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 188

Pulpeciki - delikatne i dietetyczne. Dla małego i dużego. Uwielbiam taką formę kotlecików. Robi się je szybko a smakują znakomicie. Polecam :) SKŁADNIKI: Pulpety 500 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka 5 łyżek bułki tartej przyprawy:pieprz, sól lub kucharek, czosnek granulowany Mąka ziemniaczana do obtaczania Olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku Sos 500 ml przecieru pomidorowego(...)łyżki. 1 pęczek szczypiorku PRZYGOTOWANIE:  Cebulę i czosnek obieram a następnie drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na rumiano, dodaję sól i pieprz. W miseczce łącze mięso, jajka, bułkę tartą, kucharek, pieprz, czosnek granulowany. Mieszam dokładnie. Z mięsa robię małe kulki a następnie obtaczam w mące ziemniaczanej. Na tej samej patelni smażę ze wszystkich stron na rumiano

Gotowanie Patki
Zupa meksykańska 130

śniegu nie będzie nikomu straszne, pobudzi krążenie i doda energii nawet największym zmarzluchom, co przetestowałam na sobie ;) Składniki na ok. 5-6 porcji: (Inspiracja: Zanimzjesz,pl ) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 średnie cebule 2 marchewki 2 czerwone papryki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 700 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku chilli świeżo mielony pieprz sól suszone zioła prowansalskie(...)łyżeczki cukru   Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu, doprawić chilli i pieprzem, tak aby było dość pikantne. Usmażone wrzucić do dużego garnka, przykryć pokrywką, odstawić (bez gazu). Cebulę posiekać w piórka, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, przełożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokroić

Simply Food
Jak wykorzystać mięso rosołowe? 186

lubię mięsa z rosołu, ale staram się nigdy nie marnować jedzenia Zawsze kombinuję więc jak można je jeszcze wykorzystać. Przedstawiam Wam jeden z pomysłów. Danie jest bardzo proste. Z poniższego przepisu wychodzą dwie porcje obiadowe. 4 udka z kurczaka ugotowane w rosole 1 średnia cebula 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki oleju 1 łyżeczka mielonego kminu(...)rzymskiego 2 ząbki czosnku szczypta suszonego chilli Dodatkowo: olej do smażenia 2 duże ziemniaki szczypta soli szczypta suszonego chilli Mięso z udek oddzielić nożem i pociąć na mniejsze części. Sos sojowy wymieszać z olejem (4 łyżeczkami), miodem i kminem rzymskim. Przygotowanym sosem zalać kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać. Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Na patelni

Bullio
Domowa wędlina z ćwiartek z kurczaka z praski/szynkowara 137

również... - na prawdę proste w przygotowaniu. Wystarczą chęci, małe wskazówki i możemy się rozkoszować pysznym smakiem mięska. Poniższy przepis jest bardzo łatwy, a wędlinka drobiowa reeewelacyjna w smaku. Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, zwartą konsystencję. Dodatkowo doskonale się kroi, nie rozpada i posiada smakowitą galaretkę. Jeśli nie macie szynkowara, to mogę polecić Wam sklep: tradismak . Możecie tam nabyć(...)pełni spełnił moje oczekiwania. Z przypraw dołączanych do zestawu również jestem zadowolona.   Tu możecie zerknąć na inne moje przykładowe smakołyki - klik . ( Szynkowar o pojemności 900g ) 800g mięsa z ćwiartek z kurczaka (już obranego, bez kości; około 3 duże ćwiartki) Dodatkowo:   10g soli  15-20g przyprawy "Rozkoszna" (*)  10g żelatyny   Mięso z kurczaka (uprzednio odebrane

Di gotuje
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 165

jeszcze sama nie wiem czego... jak to plany... Ale jeśli już teraz szukacie pomysłu na smaczny i dość szybki obiad, proponuję pulpety z indyka w pomidorowym sosie. Delikatne mięso, esencjonalny sos - to danie świetnie pasuje do ryżu, ziemniaków, a nawet makaronu. Jest pysznie! ... Idę po kolejną herbatę z kawałkiem jabłkowej rolady:) Składniki (na 6 porcji): 700g udźca indyka bez kości(...)skóry (albo gotowego mięsa mielonego z indyka) 1 duża cebula 3 łyżki kaszy manny 2 jajka sól pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki nasion kolendry (utrzeć w moździerzu) szczypta tymianku szczypta majeranku odrobina wody mąka do obtoczenia olej do smażenia sos: 500ml przecieru pomidorowego 1 cebula 1 marchew 2 ząbki czosnku

Obiad gotowy
Placek po węgiersku 148

łyżka koncentratu pomidorowego) 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka mąki sól pieprz czarny 3 łyżki oleju natka pietruszki Mięso i paprykę pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka, marchew w talarki, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej , mięso obsmażyć z obu stron, dodać cebulę, czosnek, marchew. Smażyć chwilę, dodać(...)paprykę, pomidor, rozmaryn, zalać ok 500ml gorącej wody, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając (w razie konieczności podlać wodą). Gdy mięso będzie bardzo miękkie, doprawić do smaku solą i przyprawami. Mąkę uprażyć na suchej patelni, zagęścić gulasz. Gulasz wyłożyć na świeżo usmażone i jeszcze gorące placki, udekorować natką. Świetnie smakują z kleksem

Obiad gotowy
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce 925

niezwykłą popularnością. Polędwiczki z kurczaka często też przygotowuje w zdrowszej wersji – w piekarniku lub na patelni grillowej. Warto spróbować obu wariantów. Rodzina lub goście na pewno będą zadowoleni. Mięso jest po prostu pyszne. Polecam Składniki: (na 6 sztuk) 6 polędwiczek z kurczaka (u mnie mniejsze i większe) 8 łyżek mąki kukurydzianej 8 łyżek mąki pszennej 1 czubata łyżeczka przyprawy(...)jajko M mleko (u mnie 2%) 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki odrobina oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki suszonego chili* olej do smażenia *jeśli nie lubicie pikantnych mięs możecie pominąć chili Przygotowanie: Polędwiczki wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, suszone chili i oliwa z oliwek). Ruszamy workiem, aby marynata pokryła mięso. Tak przygotowane mięso wkładamy

Słodkie okruszki
Pyszna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 739

makaronu świderki lub rurki, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 200 g żółtego sera, sól, pieprz, papryka ostra mielona (1 łyżeczka), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), olej do smażenia. Sos: 250 ml śmietanki 18%, 3 łyżki majonezu, 3-4 ząbki czosnku,  sól, pieprz,  1 łyżeczka(...)makaronu z dodatkiem aromatycznych warzyw i uwieńczone pysznym sosem śmietanowo-majonezowym z dodatkiem czosnku. Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone, a na koniec dodać ketchup – całość przesmażyć i odstawić. Pieczarki pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć. Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć. Przygotować naczynie

Świat Domowej Kuchni
Zupa gołąbkowa 508

Dałam 100 g i jak dla mnie mogłoby go być odrobinkę więcej – wówczas zupa będzie mega gęsta i treściwa, i będzie to świetna propozycja na jednodaniowy/syty obiad. 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula olej do smażenia 1/2 główki włoskiej kapusty 1-2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1 ząbek czosnku ok. 3 litry rosołu lub bulionu(...)pora w półplasterki. Wszystkie warzywa przesmażamy na 2 łyżkach oleju, do zeszklenia (będą błyszczące i minimalnie zmniejszą swoją objętość). Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wkładamy mięso mielone i smażymy, aż mięso pozbija się w grudki i straci różowy kolor. Całość zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną kapustę, wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, słodką

Smaki Na Talerzu
Pulpeciki z serem w sosie pomidorowym 111

wielu prośbach Krzycha zrobiłam:) Są to małe sznycelki z lejącym gorącym serem i pomidorowym sosem. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 150 g ser żółtego ½ pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Sos: 400 g passaty pomidorowa szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: bułka(...)tarta olej Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Masę na pulpety i ser podzielić na 10 części. Następnie uformować z mięsa małe kuleczki, do każdej dając kawałek sera. Pulpeciki obtoczyć w bułce tartej i piec na oleju. Sos: Passate przelać

KuchniaWeDwoje.pl
Pasztet z królika 205

ziele angielskie liść laurowy 1-2 ząbki czosnku mielona słodka czerwona papryka smalec natka pietruszki gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: 1. Królika poporcjować, boczek lub podgardle pokroić w grubą kostkę. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odszumować. Następnie dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w cząstki cebule. Gotować przez 50 minut. 2. Po tym czasie dorzucić wątróbkę(...)dotować jeszcze 10 minut. 3. Mięso wyjąć z rosołu i ostudzić. Królika oddzielić od kości, razem z boczkiem, wątróbką i obranym ząbkiem czosnku przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i również zmielić w maszynce. 4. Do masy dodajemy jajka, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę, gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrobić rękoma. 5. Dwie aluminiowe keksówki posmarować smalcem

Kuchnia domowa Ani
KURCZAK W SOSIE POMIDOROWO KOKOSOWYM 135

pieprz do smaku 1 łyżeczka wegety 2 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Dodatkowo-2 woreczki kaszy owsianej PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę. Mięso przyprawiam pieprzem, wegetą oraz przyprawą do kebaba. Następnie obtaczam lekko w mące. Na patelnię rozgrzewam olej. Mięso smażę na rumiano z obu stron. Międzyczasie cebulę obieram i kroję w kostkę(...)dodaję do mięsa. Smażę aż cebulka będzie rumiana. Następnie wlewam mleko kokosowe i przecier pomidorowy. Zmniejszam ogień i duszę ok 15 min aż sos zrobi się gęsty. Podaję z kaszą owsianą

Gotowanie Patki
Mielone w nachosach 147

Kolejna szybka propozycja na kotlety mielone. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu co jest ich atutem. Wybór mięsa jest dowolny bo cały urok tkwi w panierce, a raczej w dodatku jaki w niej się znajduje. Nasza propozycja to klasyczne kotleciki mielone wieprzowe z dużą ilością czosnku panierowane w zmielonych serowych natchosach... Mielone w natchosach  Składniki : 500 g mięsa mielonego (mielona(...)ząbki czosnku sól, pieprz do smaku do  panierowania: nachos bułka tarta do smażenia: olej rzepakowy  Przygotowanie : Czerstwą kajzerką moczymy w wodzie bądź mleku - odciskamy Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy odciśniętą bułkę oraz bułkę tartą - mieszamy. Nachos'y mielimy, łączymy pól na pół z bułką tartą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki