wszystko, co każdy lubi😀 Składniki na 2 porcje: -130 g ryżu brązowego -1 papryka żółta -100 g pieczarek -3 łyżki groszku konserwowego -2 łyżki kukurydzy -200 g mięsa -1 jajo -80 g jogurtu naturalnego -40 g startego sera żółtego -1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. 2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy curry i podsmażamy. 3. Smarujemy(...)naczynie żaroodporne tłuszczem i nakładamy ryż. Następnie mięso, paprykę i pieczarkę pokrojoną w kostkę, groszek, kukurydzę i przyprawiamy solą, pieprzem. Delikatnie przemieszać, aby przyprawy się rozeszły. 4. Jajo roztrzepujemy, dodajemy jogurt i starty ser żółty. Zalewamy zapiekankę i polecam posypać bazylią. Zapiekamy 20 min 180 stopni. Wartości odżywcze: 1038 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: mielone z indyka 50 dag, bułka pszenna 1 sztuka, przyprawa do mielonego mięsa 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, tarta bułka 3/4 szklanki, kapusta biała 1szklanka pokrojonej i sparzonej kapusty, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba do smażenia do świeżego mielonego indyka wbić jajka, tartą bułkę, bułkę odciśniętą z wody, przyprawę do mielonego mięsa, drobno pokrojoną cebulę kapustę drobno(...)pokroić i zalać wrzątkiem, odcedzić na sitku i wyrobić z mięsem formować okrągłe kotlety z 2 cm grubości na mocno gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety, pod koniec nakryć pokrywką i na małym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu odparować nadmiar płynu - soczyste, drobiowe kotlety, na ciepło i na zimno smakują wyśmienicie, w smaku przypominające
W Mojej Kuchni Lubiępieprz mąka smalec do smażenia Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę, przyprawę gulaszową i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, p rzekładamy je do garnka i zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe, co najmniej przez godzinę . W międzyczasie na patelni(...)smażeniu mięsa podsmażamy cebulę i pieczarki. Do garnka dorzucamy podsmażona cebulę i pieczarki marchewkę, paprykę i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków, około 10-15 minut. Przyprawiamy wędzoną papryką, pastą, pieprzem i solą, dodajemy śmietanę
Kulinarne przygody Gatityżeby mieć co jeść w tygodniu w pracy (i nie codziennie to samo :)). Dzisiaj maszyna losująca wybrała zupę pomidorową, bardzo prostą do wykonania. Lekko ostra, treściwa dzięki warzywom i mięsie, bez makaronu ani ryżu, co sprawia, że jest niskokaloryczna. Przygotowana od podstaw samodzielnie będzie miała naprawdę dużo lepszy smak niż robiona „na kostce”. Lately I’ve started(...)scratch it’ll taste a lot better than made using broth cube. SKŁADNIKI: 1-1,5 l rosołu (najlepiej domowej roboty, przepis tutaj ) 500 g passaty warzywa i mięso z rosołu kilka kropli Tabasco (opcjonalnie) sól, pieprz, cukier INGREDIENTS: 1-1,5 l chicken broth (homemde’s the best, recipe here ) 500 g passata vegetables and meat from
Martyna CooksJeśli poszukujecie zdrowego i szybkiego w przygotowaniu dania na obiad, bądź kolację to trafiliście na odpowiedni przepis👌 Składniki na 2 porcje: -130 g kaszy gryczanej -200 g mięsa -60 g pieczarek -1 cebula -3 duże pomidory+bazylia -1 łyżka oleju -40 g sera żółtego Przygotowanie: 1. Gotujemy kaszę. 2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Zdejmujemy z patelni(...)Pieczarki i cebulę w kostkę, dusimy pod przykryciem. 4. Pomidory z dodatkiem bazylii blendujemy na sos. 5. Do warzyw dodajemy mięso, zalewamy sosem i dusimy 5 min. Podajemy na kaszę, posypujemy serem. google_ad_client = "ca-pub-9330148888060747"; google_ad_slot = "6542007950"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; Wartości odżywcze: 928 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuDanie idealne na dietę redukcyjną. Dodatkowo nie wymaga za dużo roboty i specjalnych umiejętności. 😊 Składniki na 2 porcje: -120 g ryżu (u mnie brązowy) -160 g mięsa -180 g jogurtu naturalnego -50 g sera żółtego startego -100 g brokuła -50 g fasolki szparagowej zielonej -100 g marchewki (u mnie młoda ) -1 łyżka oliwy/masła Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy najlepiej parę(...)godzin wcześniej aby dobrze napęczniał. 2. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na patelni. 3. Jeśli macie mrożone warzywa (tak jak ja) to gotujemy je do miękkości. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wkładamy ryż, warzywa, mięso, zalewamy jogurtem, doprawiamy. Polecam delikatnie widelcem "powbijać się" w zapiekankę aby lekko ją przemieszać i jogurt słynął do wewnątrz. Na koniec
Zdrowie i pysznie na talerzuPulpeciki- ulubiona potrawa mojej córeczki, z resztą... kto nie lubi pulpecików???!!! 😜 Lekkostrawne- bo przygotowane z chudego mięsa indyczego- oraz z dodatkiem kaszy manny, która fantastycznie spulchnia masę, dzięki czemu pulpeciki są mięciutkie, a przy tym i bardziej wartościowe. Wiadomo też, że pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie sosu, a w tym wypadku jest to pyszny i genialny sos cytrynowo-koperkowy przygotowany(...)łyżki * olej- 2 łyżki * skórka z cytryny- 1 łyżka * sól- 1 płaska łyżeczka * pieprz- 1/3 łyżeczki Jasny Sos Uniwersalny wymieszać ze skórką, sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w malakserze lub zmielić w maszynce do mielenia, następnie połączyć z kaszą manną, solą, pieprzem oraz sprasowanym ząbkiem czosnku. Z masy uformować kuleczki
Kraina Miodem Płynącaworeczek do pieczenia Wykonanie: 1. Składniki zalewy ( oprócz soli peklującej ) zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy sól peklującą i dokładnie mieszamy. Następnie zalewę dokładnie studzimy, powinna być zimna. 2. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, wkładamy do szklanej miski, zalewamy zalewą, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 3 doby, co 12 godzin mięso obracamy. 3. Po tym czasie(...)mięso wyjmujemy z zalewy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy solą, papryką i majerankiem. Wkładamy do woreczka do pieczenia, woreczek zamykamy i z wierzchu nacinamy w kilku miejscach. Układamy w formie do pieczenia. 4. Następnie pieczemy półtorej godziny w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia woreczek rozcinamy i pieczemy kilka minut, aż szynka się ładnie zrumieni. 5. Gotową szynkę studzimy, kroimy
Izabelawkuchnidodajemy koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, dzięki temu nasza zupa będzie miała ładny kolor i nie będzie mdła. 2. Pulpeciki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa razem z bułką. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, następnie formujemy małe pulpeciki i obtaczamy
Izabelawkuchnitylko jako danie główne do obiadu na ciepło, ale także jako wędlina na zimno. Dla lepszych walorów wizualnych wkładamy do pieczeni jajka. Składniki na pieczeń rzymską 1 kg mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 3 ząbki czosnku 8 łyżek bułki tartej 4-5 jajek gotowanych 2 jajka surowe majeranek, papryka ostra, pieprz ziołowy pieprz i sól Przepis – pieczeń rzymska(...)Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mielonego mięsa. Następnie wbijamy dwa jajka surowe i dodajemy wyciśnięty czosnek, bułkę tartą, a także majeranek, paprykę i pieprz ziołowy. Całość dokładnie mieszamy dodając pieprz i sól do smaku. Ponadto dodajemy szklankę wody, by nam mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba (wyłożonej papierem do pieczenie). Układamy pierwszą
Kuchennyviral.plJest to dobry pomysł na szybki obiad. Jak dla mnie najlepsze z ziemniakami, jednak znam osoby, które podają do takiego sosu także ryż czy kasze. Składniki: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 1 czerstwa bułka * sól, pieprz i przyprawa do mielonego do smaku * odrobina mąki do obtoczenia Sos: * woda (ilość zależna od wielkości garnka) * 3-4 ziarenka(...)ziela angielskiego * 2 liście laurowe * spora ilość posiekanego kopru * 2 łyżki mąki * 1 szklanka gęstej śmietany 30% * sól do smaku Wykonanie: Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem, przyprawą, całym jajkiem i namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułką. Wyrobić dobrze na gładką masę. Z mięsa formować małe klopsiki. Każdego pulpeta obtoczyć w mące. W garnku zagotować wodę z zielem
Zrób to smacznieTroszkę inaczej, jednak super smacznie! Przyjemność z jedzenia gwarantowana :) Bez dodatku cukinii i marchewki do mięsa będzie równie pyszne:) SKŁADNIKI 400g mięsa mielonego z kurczaka 0,5 małej cukinii (starta) 1 marchewka (starta) 1 bułka kajzerka (namoczona w mleku i odciśnięta) 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka czosnku granulowanego Przyprawa do mielonego Pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki(...)łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka natki pietruszki Sól, pieprz, szczypta cukru Dodatkowo łyżeczka oliwy do posmarowania naczynia żaroodpornego, bułka tarta do obtoczenia pulpetów Składniki do mięsa dokładnie mieszamy, odstawiamy na pół h. Cebulę szklimy na maśle w rondlu, dodajemy pomidory i przyprawy, gotujemy 10 min i całość blendujemy Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, formujemy pulpety i obtaczamy
Mamuśka wraca do formyDanie idealne na dietę redukcyjną. Dodatkowo nie wymaga za dużo roboty i specjalnych umiejętności. 😊 Składniki na 2 porcje: -120 g ryżu (u mnie brązowy) -160 g mięsa -180 g jogurtu naturalnego -50 g sera żółtego startego -100 g brokuła -50 g fasolki szparagowej zielonej -100 g marchewki (u mnie młoda ) -1 łyżka oliwy/masła Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy najlepiej parę(...)godzin wcześniej aby dobrze napęczniał. 2. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na patelni. 3. Jeśli macie mrożone warzywa (tak jak ja) to gotujemy je do miękkości. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wkładamy ryż, warzywa, mięso, zalewamy jogurtem, doprawiamy. Polecam delikatnie widelcem "powbijać się" w zapiekankę aby lekko ją przemieszać i jogurt słynął do wewnątrz. Na koniec
Zdrowie i pysznie na talerzuPyszne bo domowe:) Tak uważam i zdania nie zmienie:) Zapraszam :) SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: Burgery 500 g mięsa mielonego z wołowiny 1 cebula drobno posiekana 2 łyżki drobno posiekanej natki Sól i pieprz do smaku 1 jajko Dodatkowo 4 bułki do burgerów mogą być kajzerki 1 /2 ogórka zielonego 1 pomidor 1/2 cebuli 2 garście rukoli 10 dag sera(...)wołowe formuję kotlety o grubości ok 0.5-1 cm. Grilluję z obu stron na rumiano. Bułki do burgerów przekrajam wzdłuż. Na bułkę z obu stron kładę ser. Kładę mięso. Wkładam do piekarnika na ok 4 minuty by ser się rozpuścił. Następnie myję pomidora, kroję w plastry. Ogórka świeżego obieram kroję w plastry. Cebulę obieram kroję w kostkę
Gotowanie PatkiPyszne, lekkie pulpety zrobione z fajnego, chudego mięsa ... do tego aromatyczny, śmietanowy sos ... i do tego kurki! ❤💗💚 Dla mnie nie ma nic lepszego 😋 Taki obiad to przysłowiowe "niebo w gębie"! Składniki: 250 g mięsa drobiowego (u mnie filet z kurczaka) 250 g łopatki 1 cebula garść oczyszczonych kurek 1 jajko 1 marchewka 2 łyżki kaszy manny ziele(...)angielskie liść laurowy majeranek sól pieprz 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu śmietana 18% masło klarowane koperek Wykonanie: Mięso mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem oraz kaszą manną. Dokładnie wyrabiamy masę, po czym wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek wraz z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. W czasie kiedy pulpety gotują się na rozpuszczonym maśle
Walijskie Pichcenie