mięso - 63110 przepisów (strona:823/4208)

GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 246

dość pracochłonne. U mnie dużo szybsza i łatwiejsza wersja bo w formie zapiekanki ale jeszcze innej, niż ta którą już się kiedyś z Wami dzieliłam Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie karczek i łopatka) 500 g kapusty 70 g cebuli 100 g tłuszczu np smalcu, masła klarowanego 3 jajka sól himalajska pieprz czarny mielony papryka słodka Kapustę posiekać drobno(...)wrzucić do miski lub garnka. Poszatkowaną kapustę zalać wrzątkiem na 20 minut aż zmięknie a następnie odcedzić. Cebulę obrać i posiekać drobno. Mięso mielone wymieszać dokładnie z kapustą, cebulą, jajkiem, solą i przyprawami. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować tłuszczem. Mięso wyłożyć do naczynia lub formy i piec w temperaturze 180 ºC przez 45 minut. Zapiekanka znakomicie smakuje także z sosem

Ola la LCHF
Zupa z kurczakiem, ryżem, kukurydzą i mlekiem kokosowym 220

Pożywna, rozgrzewająca i pełna smaku zupa z orientalnym akcentem, o lekko pikantnym smaku chili przełamanym słodyczą mleka kokosowego, z delikatnym mięsem z piersi z kurczaka, ryżem i kukurydzą. Obowiązkowym dodatkiem jest również kurkuma, która nie tylko barwi zupę na piękny złoty kolor, ale w połączeniu z papryczką chili tworzy zdrowotną bombę: przeciwzapalną, przeciwwirusową, przeciwbakteryjną i antynowotworową- zatem warto wprowadzić(...)kolendra- do posypania Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, drobno posiekaną papryczką chili i kurkumą, a następnie wymieszać z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso, aż się lekko zarumieni. W międzyczasie w garnu zagotować lekko osoloną wodę, a kiedy zacznie wrzeć wsypać ryż. 2 minuty przed końcem gotowania się ryżu (sugerować się czasem podanym

Kraina Miodem Płynąca
Schab zapiekany z pesto i suszonymi pomidorami 147

Moja propozycja na przepyszne danie jednogarnkowe. Soczysty i kruchy schab skąpany w bazyliowym pesto z suszonymi pomidorami to mój zdecydowany faworyt. Sprawdźcie co zrobić, aby mięso przygotować w sposób błyskawiczny i najlepszy na świecie. Potrzebujemy: 9 plastrów schabu około 10 ziemniaków  2 marchewki 1 cebula 120 ml bazyliowego pesto 8 połówek suszonych pomidorów (w zalewie lub zupełnie suchych) sól(...)pieprz twardy wędzony ser koperek Chciałabym przedstawić Wam mojego nowego pomocnika, jakim jest siekacz do mięsa . Dzięki jego trzem rzędom ostrych noży mięsko wychodzi dokładnie rozbite, a przez to soczyste i kruche. To przy schabie bardzo ważne, żeby nie uzyskać przysłowiowej "podeszwy". :) Przyznam się Wam, że tego typu siekacz już posiadałam, ale musiałam zużywać więcej siły i energii, aby ubić

MamaOskarka
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 163

łyżki otrębów (ja użyłam żytnich) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu pół pęczka koperku 1 jajko 300 ml wody 400 ml passaty pomidorowej szczypta cukru sól pieprz Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego otręby, startą cebulę, rozdrobniony czosnek, rozmaryn, poszatkowany koperek i jajko, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wszystko dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na 20 minut(...)czasie z mięsa formujemy pulpeciki (jeżeli mięso klei się do dłoni, zwilżcie ręce zimną wodą), mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy je do wody i gotujemy pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu można je wymieszać. Wody będzie pewnie za mało, ale nie przejmujcie się tym. Następnie dolewamy do nich passatę, dodajemy cukier, sól i pieprz, wszystko gotujemy około

Kardamonovy
FORSZMAK 365

WYKONANIE: ŁATWE  PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 Składniki: 50 dag szynki wieprzowej (może być również schab lub pozostałe pieczone mięso z obiadu), 1 kiełbasa śląska, 12 plastrów wędlin (opcjonalnie), średniej wielkości papryka czerwona, 2 średnie cebule, 2 duże ogórki kiszone, 40-50 dag pieczarek, 2 szklanki bulionu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)pokrojoną w kostkę oraz oprószoną solą i pieprzem na złoty kolor. Przekładam na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażam kiełbasę i wędlinę pokrojoną w kostkę, przekładam na talerz z mięsem. Dodaję kolejną łyżkę oleju i podsmażam cebulę pokrojoną w piórka wraz z pieczarkami w plasterkach. Następnie dodaję paprykę pokrojoną w większą kostkę, chwilę smażę. Do garnka przekładam wcześniej usmażone mięso

JejKuchnia
Bakłażany faszerowane sosem bolognese i pieczarkami 137

farsz jest niezwykle aromatyczny. Wydrążone bakłażany podpiekłam wcześniej w piekarniku, dzięki czemu zmiękły i nabrały pięknego zapachu. Co potrzebujemy? 3 bakłażany (przekrojone wzdłuż i wydrążone z miąższu) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 marchewka 10 pieczarek 3 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie pomidory 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru masło klarowane(...)smażenia tarty żółty ser do posypania faszerowanych bakłażanów sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra – wedle uznania vegeta natur – do przyprawienia mięsa Jak przyrządzić? Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone w cienkie plasterki pieczarki z czosnkiem i cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, koncentrat, passatę i świeże pomidory pokrojone w kostkę. Duś

Zasmakuj Kuchni
Domowa pieczeń rzymska 415

grube plastry i podana z ciemnym sosem będzie idealna jako danie obiadowe, natomiast po wystygnięciu, doskonale sprawdzi się jako obkład do chleba w postaci cieniutkich plasterków. Podczas pieczenia z mięsa wytapia się tłuszcz (ponieważ w składzie jest boczek), który po zastygnięciu staje się smalcem w czystej postaci i można nim smarować kanapki pod pieczeń :)) Składniki: 1,5 kg mielonego mięsa(...)jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kolendra, gałka muszkatołowa tłuszcz do smażenia cebulki   *** Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odstawiamy aby napęczniała. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, napęczniałą bułkę tartą i przyprawy do smaku *** *** Masę mięsną dobrze wyrabiamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub keksówki *** *** Foremkę wkładamy

Blog z Apetytem
UDZIEC Z INDYKA FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM 221

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 1 kg udźca z indyka 500 g mięsa mielonego z indyka 5 łyżek prażonej cebulki 3 łyżki drobno posiekanej natki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka wegety 2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE:  Udziec myjemy a następnie wycinamy wszystkie(...)kości i chrząstki, można również usunąć skórę. Dokładnie mięso nacieramy przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posypuję cebulką. Na środek kładę doprawione solą, pieprzem oraz papryką i natką pietruszki mięso mielone z indyka. Dokładnie zawijam i wkładam całość w siatkę do pieczenia wędlin. Piekę w naczyniu żaroodpornym ok 1.5 godziny w 180 stopniach. Po upływie ok 1.20 zdejmuję przykrywką

Gotowanie Patki
Żółte kaszotto z mięsem, fasolką i papryką 154

wiadomo, nie będzie to standardowy, tylko w zdrowszym wydaniu.😊 Składniki na 2 porcje: -150 g kaszy jaglanej -150 g fasolki szparagowej ciętej -150 g papryki czerwonej -250 g mięsa -2 łyżki tłuszczu -po pół łyżeczki curry i kurkumy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy. Jak to zrobić odsyłam tutaj . 2. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy wedle uznania(...)szczyptą soli do miękkości. 4. Paprykę kroimy w kostkę. 5. Na koniec kaszę wrzucamy na patelnię z tłuszczem,  przyprawiamy curry oraz kurkumą i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy mięso, fasolkę, paprykę, mieszamy i przykrywamy na parę minut do przejścia smakiem wszystkich składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 2 porcji: 1007 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 177

jakieś trzy piętra "kotlecików". Bardzo smaczne i sycące danie - na drugi dzień oczywiście jeszcze smaczniejsze . Ogromnie polecam :-) Danie jest z natury swej bezglutenowe. * * * Składniki na gołąbki: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego 1/2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki tartego sera typu grana padano sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski tłuszcz do smażenia (u mnie(...)litr passaty pomidorowej 1 cebula sól, pieprz, majeranek, szczypta cukru 150 ml śmietanki 30% tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa) kawałek żółtego sera Wykonanie: 1. Zaczynamy od zmielenia mięsa. 2. Obrane i umyte cebule kroimy w kosteczkę i smażymy z dodatkiem sporej ilości majeranku. Podsmażoną cebulkę odkładamy na bok. 3. W międzyczasie gotujemy ryż w proporcji: 1 szklanka ryżu

Kawa z mlekiem
Pulpety z kaszą i marchewką 189

Komu jeszcze nie znudziły się mielone, zapraszam do zapoznania się z nową wersją.😀 Pulpety 4 składnikowe plus dobry dip i zdrowy, szybki obiad gotowy. Zamiast osobno podawać kaszę, mięso i warzywa można wszystko zrobić razem w formie mielonego, co jest wygodniejsze gdy np. zabieramy danie na wynos. Dla mnie bardzo wygodna forma, na dodatek mogę to zjeść na zimno właśnie(...)dipem np. koperkowym i człowiek od razu nabiera pełno siły po przerwie w pracy💪 Składniki na 1-2 porcje: -140 g kaszy gryczanej -200 g mięsa mielonego -2 duże marchewki  -1 jajo -2 łyżki tłuszczu do smażenia dip: -5 łyżek jogurtu naturalnego -koperek, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy.  2. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach

Zdrowie i pysznie na talerzu
Roladki schabowe z suszonymi śliwkami i boczkiem 383

łyżeczki konfitury żurawinowej (lub z czarnej porzeczki) sól, pieprz, słodka papryka mąka Schab rozklepać na cienkie plastry. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Na kawałek mięsa położyć plaster boczku a na nim ułożyć 3 suszone śliwki. Zawinąć w roladkę (dobrze ściskając) i spiąć na końcu wykałaczką. Każdą roladkę owinąć 1 plastrem boczku. Mięso obsmażyć z obu stron(...)plastry czosnek i jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie wlać wodę - około 300 - 350ml, przykryć i gotować całość na małym ogniu przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso (wyciągamy od razu wykałaczki) a sos przecieramy przez sito. Wlewamy go z powrotem do garnka, dodajemy konfiturę i zaciągamy niewielką ilością mąki aby zgęstniał. Przyprawiamy go do smaku (mój był

My simple kitchen
PENNE RIGATE ZAPIEKANE Z SOSEM BOLOŃSKIM 224

modyfikować, bądź urozmaicić o ulubione składniki czy zioła. Można ją przygotować wcześniej, a przez zaplanowanym obiadem lub kolacją - tylko podgrzać 😉 Składniki: kilkanaście sztuk makaronu penne rigate około 250 g mięsa mielonego (u mnie karkówka) 2-3 ząbki czosnku 1 cebula pieprz ziołowy oregano sól puszka pomidorów w sosie własnym 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru kilka kulek mozzarelli olej(...)Wykonanie: Makaron gotujemy al'dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby nam się nie posklejał. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mielone mięso. Podsmażamy całość mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i do smaku odrobinę pikantnego ketchupu.  Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Makaron nadziewamy mięsem mielonym i układamy

Walijskie Pichcenie
Pizza w pietruszkowym naleśniku 155

robi 💓👍 Składniki na 2 porcje: naleśniki: -140 g mąki gryczanej -pół pęczka pietruszki -woda  -1 łyżka oleju sos: - 4 łyżki koncentratu pomidorowego, bazylia, tymianek, woda farsz: -200 g mięsa -60 g sera żółtego -1 łyżka tłuszczu  Przygotowanie: 1. Smażymy naleśniki według mojego przepisu.  naleśniki gryczane z pietruszką 2. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy wedle uznania i smażymy(...)tłuszczu. 3. Wszystkie składniki na sos mieszamy i smarujemy nim naleśniki. Dodajemy usmażone mięso, starty ser i zawijamy. Dzieci dodatkowo polały ketchupem i przyozdobiły plasterkiem sera i wykałaczkami aby im się nie rozwalały (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze całości: 981 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Świąteczne lasagne z suszonymi śliwkami i szynką włoską 162

lasagne, taki sos nie istnieje. Idealny sos do lasagne ma się gotować nie mniej niż 2 i pół godziny na małym ogniu, począwszy od pierwszego pyrknięcia pomidorów z mięsem. Składniki paczka lasagne, u mnie takie, którego nie trzeba obgotowywać ( ilość użytych płatów zależy od wielkości formy do zapiekania) 2 butelki sosu pomidorowego typu Passata Rustica ( bardzo ważne są pomidory, szukajcie(...)włoskich ) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego czerwona cebula garść suszonych śliwek 1 średnia marchewka kawałek selera naciowgo (należy go obrać z łyka) pół szklanki wytrawnego czerwonego lub różowego wina (pół szklanki jest to powiedzenie wględne , gdyż we Włoszech wino z butelki nie jest mierzone szklankami tylko "na chlusty") oliwa z oliwek i masło do smażenia sól i pieprz

Z Kuchni Do Kuchni