mięso - 63110 przepisów (strona:815/4208)

Rolada schabowa z boczkiem 221

Składniki: 1 kg schabu w kawałku kilka plasterków boczku wędzonego przyprawa do wieprzowiny czosnek suszony zioła prowansalskie sól, pieprz Schab umyć, osuszyć, rozciąć tak aby powstał duży cienki plaster mięsa. Całość z obu stron, posypać przyprawami, solą i pieprzem. Na całości ułożyć plastry boczku.  Mięso zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Tak przygotowany kawałek mięsa z wierzchu dokładnie

kulinarnyswiatdomi
Ciasto cheeseburger z tortownicy XXL 165

wyglądem. Prosty przepis na domowy Fast-Food. Składniki: Ciasto Mąki pszennej 500 g Drożdże instant 6 g Jajko Woda ciepła 300 ml Olej 3 łyżki Sól szczypta Farsz Mięso mielone wołowe 400 g Cebula większa Ketchup 1/2 szklanki Musztarda 3 łyżki Ogórki konserwowe 6 sztuk Ser żółty 250 g sól Pieprz Papryka słodka 1/2 łyżeczki Papryka ostra 1/2 łyżeczki Majeranek(...)ciasta Garść sezamu Przygotowanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.  W tym czasie podsmażam do miękkości pokrojoną w kostkę cebulę a następnie dodaje mięso mielone i podsmażam ok 7 minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Ser ścieram na tarce, ogórki kroję w plasterki. Dno tortownicy (24 cm) wykładam papierem do pieczenia

Kulinarne przygody
Szarpana wieprzowina (Pulled Pork) 133

Szarpana wieprzowina, czyli z ang. PULLED PORK to łopatka wieprzowa (ewentualnie karkówka) długo pieczona w niskiej temperaturze. Mięso po upieczeniu staje się miękkie i soczyste, przy pomocy dwóch widelców rozrywa się je na kawałki i podaje np. w formie kanapek z ulubionymi sosami i dodatkami.  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej duża cebula 2 łyki musztardy (yellow mustard ewentualnie dijon(...)przyprawy. Cebule i czosnek obrać i pokroić w grube plastry, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i wysmarować musztardą, a następnie natrzeć mieszanką przypraw. Przełożyć mięso do naczynia, wlać około 1/2 szklanki wody, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 4 godziny, po tym czasie przełożyć mięso do innego naczynia i rozdzielić ("poszarpać") widelcem na małe

wyzwania kuchenne
Tacos 171

ogórek konserwowy/ogórek konserwowy z chilli 1/2 pęczku pietruszki/kolendry sok z 1/2 cytryny/limonki 3 łyżki oliwy z oliwek sól  pieprz Nadzienie mięsne: 1 łyżka oleju 500 g wołowego mięsa mielonego 200 - 300g pomidorów z puszki przyprawa do Taco (można też samodzielnie ja przygotować: wymieszać po 1/4 łyżeczki: słodka papryka, ostra papryka, kminek, czosnek suszony lub granulowany, cebula suszona(...)pokroić w taką samą kostkę, jak pomidory. Pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem i polać sosem (sok z cytryny+oliwa+sól+pieprz). Nadzienie mięsne: Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, podsmażyć. Wsypać przyprawy, podsmażyć minutę, wlać pomidory z puszki i doprawić szczyptą cukru. Smażyć, do momentu, gdy woda z pomidorów odparuje i otrzymamy gęsty sos. Placki kukurydziane podgrzać na patelni

Malinowo w kuchni
Naleśniki zapiekane z mięsem i warzywami 283

Naleśniki zapiekane z mięsem i warzywami Dziś polecam Wam przepis na bardzo smaczny, szybki i prosty w wykonaniu obiad. Naleśniczki zapiekane z kurczakiem i warzywami. Możemy użyć dowolnej ulubionej mrożonki warzywnej. Do dania polecam podać pyszny domowy sos czosnkowy.     Składniki: ok 8 naleśników PRZEPIS TUTAJ 1 pojedynczy filet z kurczaka olej do smażenia przyprawa do kurczaka 1 opakowanie(...)pomidorowego 2 łyżki posiekanej pietruszki       *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso, aż będzie rumiane z każdej strony *** *** Następnie dokładamy mrożone warzywa i całość smażymy jeszcze przez kilka minut, ciągle mieszając, aż warzywa się rozmrożą *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu *** *** Farsz

Blog z Apetytem
Pulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad 685

sosie pomidorowym możecie podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tego zestaw ulubionych surówek (polecam klasyczną surówkę z białej kapusty ) i mamy wspaniały obiad Składniki: 500 g mielonego mięsa – u mnie z łopatki wieprzowej 1 mała cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej(...)smaku Dodatkowo: olej rzepakowy do podsmażenia składników ( Woj-len ) Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodajemy 1 starty ząbek czosnku. Do miski przekładamy mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, suszone oregano, pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę, wbijamy 1 jajko i dodajemy bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości

Słodkie okruszki
” Swojski garnek” z szynką wieprzową 122

smaku 1 szklanka białego półsłodkiego wina 1/2 szklanki kremówki 1 łyżka masła 1 łyżka smalcu mały pęczek, świeżego majeranku ewentualnie mąka z wodą do zagęszczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso z szynki płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w zgrabną kostkę . Przekładamy do miski , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , solimy i zalewamy winem . Odstawiamy na noc . Cebule i pieczarki kroimy i podsmażamy(...)się zrumienią przekładamy do glinianego garnka ( może być rzymski lub brytfanka ) dodajemy pokrojoną marchewkę , pasternak . Na patelni, na smalcu obsmażamy kawałki szynki odłowione z wina . Wina nie wylewamy . Podsmażone mięso przekładamy do garnka . Dodajemy gałkę muszkatołową , kozieradkę , sól do smaku , mieszamy . Zalewamy winem w którym wcześniej moczyła się szynka . Nakrywamy szczelnie pokrywą i zapiekamy w 160 C . Do momentu

Ogrodnik w podróży
SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA (MARYNATA Z MIODEM) Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 137

mamy ogromne pole do popisu, jeśli chodzi o dobór dodatków. Dziś przygotowałam na obiad szybkie z piersi kurczaka, którą wcześniej marynowałam w ostro-słodkiej marynacie. Na patyczki nabiłam pomiędzy mięso pomidorki koktajlowe, wyszło szybko i smacznie. Składniki na 3 szaszłyki: * połówka piersi z kurczaka * 12 pomidorków koktajlowych * 3 patyczki do szaszłyka Marynata: * 1/3 szklanki oleju * 2 łyżeczki miodu * 1 łyżka(...)większą kostkę. Włożyć do miski z marynatą, wymieszać. Ostawić do lodówki na około godzinę.  Patyczki do szaszłyka moczyć w wodzie około 10 minut przed nabijaniem na nie mięsa. Na namoczone patyczki nabijać na przemian mięso i pomidorka koktajlowego. Piekarnik nagrzać do 180'C. piec szaszłyki około 10 minut. Po tym czasie obrócić e na drugą stronę i piec jeszcze

Zrób to smacznie
Zupa bolońska 133

Zupa bolońska Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa. Jest szybka w przygotowaniu i przepyszna w smaku. Polecam!     Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 500 ml przecieru pomidorowego 1 litr wody lub bulionu przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, bazylia, majeranek olej do smażenia 1 łyżka mąki 100ml śmietanki 18% żółty(...)posypania 150g makaronu (u mnie świderki)   *** W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso mielone z pokrojoną cebulą i przeciśniętym czosnkiem *** *** Gdy mięso straci surowy kolor przyprawiamy je delikatnie solą, pieprzem i papryką. Do garnka dokładamy startą na tarce o dużych oczkach marchew i wszystko razem podsmażamy przez chwilę *** *** Całość zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu

Blog z Apetytem
Pieczony indyk teriyaki 113

łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Sposób przygotowania: Pierś z indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, miód, olej, ocet i rozmaryn dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i macerujemy w marynacie przez kilka godzin a najlepiej przez noc. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 50-60 minut. Co 15 minut polewamy mięso marynatą(...)wyciagnięciu z piekarnika mięso pozostawiamy żeby odpoczęło przez około 5-10 minut, a następnie kroimy. Czas przygotowania: 10' + 60’ pieczenie Trudność: łatwe Ilość porcji: 5 Kaloryczność: 340 kcal / porcja

Pyry na Gaz
Kotlety mielone jak u mamy. Sprawdzony domowy przepis 245

Najlepszy jest oczywiście w domu, jak u mamy. Łapcie przepis na kotlety, że palce lizać. Kotlety mielone to potrawa prosta, najważniejsze będą więc dobrej jakości składniki – przede wszystkim mięso. Tylko nieliczni mielą je w domu, bo to dość czasochłonne. Dobrym wyjściem jest udanie się do zaufanego sklepu mięsnego i poproszenie o zmielenie wybranego kawałka wieprzowiny na miejscu. Na kotlety(...)najlepsza będzie łopatka. Dobry mielony nie obejdzie się bez bułki. Niegdyś, gdy o mięso było trudno, dodawało się ją również ze względów oszczędnościowych. Można zrobić kotlety bez bułki, ale to nie to samo. Jej dodatek sprawia, że mielone nabierają odpowiedniej konsystencji. Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. A zatem, do dzieła! Składniki: kilogram zmielonej łopatki wieprzowej, szklanka bułki

Kulinarna Polska
Jesień pachnąca koperkiem, czyli gulasz wieprzowy cebulkowo-koperkowy 136

ziarenka czarnego pieprzu 2 łyżki mąki (20 g) 1,5 łyżki śmietany 18% (20 g) 1/2 litra wrzątku (500 g) 3,5 łyżki zimnej wody (50 ml) Wykonanie: Mięso kroimy w średniej grubości kostkę, dodajemy 1 łyżeczkę oleju, pół łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Cebulkę kroimy(...)drobniutką kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy mięso i smażymy na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 2 minuty, następnie dodajemy cebulkę, smażymy 1 minutę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz słodką paprykę, smażymy kolejną minutę. Podsmażone mięso zalewamy wrzątkiem, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu, doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy gulasz

KulinarneImpresje.pl
Klopsiki po bolońsku w bakłażanie 106

sosu bolońskiego Łowicz 5 łyżek makaronu drobnego w kształcie ryżu olej rzepakowy 20 oliwek czarnych pieprz czerwony Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebule i czosnek obrany mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaje jajko, parmezan, natkę, bułkę tartą, sól, pieprz, papryczkę. Mięso wyrabiam. Biorę małe porcje mięsa, na środku układam oliwę i formuje klopsiki. Obtaczam w bułce tartej. Klopsiki układam

wesoła kuchnia
Meksykańskie pulpeciki z indyka 119

pomysł na pyszny i sycący obiad. Idealne do odgrzania na drugi dzień, smaki wówczas się przegryzą. Chyba nawet jeszcze lepsze! Polecam Składniki: Pulpeciki (około 29 szt.): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej oliwa z oliwek szczypta rozmarynu sól pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów(...)łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 lub 2 szczypty chili sól Przygotowanie: Pulpeciki: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić i uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek

Oryginalny smak
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 125

typu porter 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka musztardy francuskiej 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 2-3 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju, a następnie przenosimy do garnka. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek(...)drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu wołowiny. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, majeranek i zalewamy bulionem oraz piwem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 45-50 min. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso

Kuchnia MagdaLeny