Schab w sosie chrzanowym smakuje bardzo dobrze w towarzystwie buraczków z octem balsamicznym i miodem oraz kaszą gryczaną. Możecie oczywiście podac go także z ziemniakami lub innym rodzajem kasz. Mięso z sosem chrzanowym smakuje wybitnie. Mam nadzieję, że lubicie takie smaki. Przepis na schab w sosie chrzanowym Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 300 g schabu(...)lekko rozbijamy tłuczkiem i solimy i pieprzymy z obu stron. Schab smażymy na oleju do zrumienienia. Przekładamy do garnka, dodajemy cebulę i zalewamy wodą, tak aby zakryła w całości mięso. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż schab będzie miękki. 2 Mięso zalewamy śmietanką, dodajemy chrzan i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli
Kuchnia Bazyliiokazję, czy to do makarony, czy do lasagne, albo do pieczonych ziemniaków... Składniki: (na 2 porcje - każda wystarczy na 400-500g opakowanie makaronu) 1 łyżka oleju 500g mielonego mięsa wołowego 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce, albo drobniutko posiekane - u mnie: czubata łyżeczka 'leniwego' czosnku ze słoiczka 3 łyżki pasty pomidorowej 1 cukinia, pokrojona w kosteczkę 1 marchewka, pokrojona(...)łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka cukru sól morska i pieprz, do smaku do podania: ugotowany makaron (ja lubię muszelki) i starty drobniutko Parmezan W sporym garnku rozgrzej olej, dodaj mięso i smaż, aż zbrazowieje - okolice 10 minut. Dorzuć purée i czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty, dobrze mieszajac. Dodaj cukinię i marchewkę i smaż kolejne 2-3 minuty
Lejdi of the housełyżka oleju 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Masa mięsna: Obrane orzeszki rumienimy na suchej i gorącej patelni, studzimy. wsypujemy je do woreczka i za pomocą wałka kruszymy. Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy(...)zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy orzeszki, sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. 2. Do pieczenia: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej połowę masy mięsnej, układamy na długość jajka i przykładamy pozostałą masą mięsną. Masę lekko uklepujemy. 3. Pieczenie: Pieczeń pieczemy
IzabelawkuchniOpis pieczona noga kaczki z jabłkami: Pieczona noga kaczki z jabłkami to klasyka polskiej kuchni. Jest to danie wykwintne ale też proste i szybkie w przygotowaniu. Mięso jest soczyste z chrupiącą skórką. Musimy pamiętać jednak o tym, że aby mięsko było kruche i rozpływało się w ustach, wymagają trochę czasu w piekarniku. Danie idealnie nadaje się na wystawne obiady. Składniki(...)rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez 80 minut. Pod koniec pieczenia przygotowujemy dodatki. Jabłka obieramy i kroimy w grubsze paski. Następnie zdejmujemy przykrycie/folię i zlewamy tłuszcz z udek. Do mięsa dodajemy pokrojone jabłka. Kaczkę smarujemy roztopionym masłem z miodem. Tak przygotowane mięso pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut bez przykrycia. Gotowe udka z kaczki wykładamy z dodatkiem upieczonych jabłek. Możemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnejakieś trzy piętra "kotlecików". Bardzo smaczne i sycące danie - na drugi dzień oczywiście jeszcze smaczniejsze . Ogromnie polecam :-) Danie jest z natury swej bezglutenowe. * * * Składniki na gołąbki: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego 1/2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki tartego sera typu grana padano sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski tłuszcz do smażenia (u mnie(...)litr passaty pomidorowej 1 cebula sól, pieprz, majeranek, szczypta cukru 150 ml śmietanki 30% tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa) kawałek żółtego sera Wykonanie: 1. Zaczynamy od zmielenia mięsa. 2. Obrane i umyte cebule kroimy w kosteczkę i smażymy z dodatkiem sporej ilości majeranku. Podsmażoną cebulkę odkładamy na bok. 3. W międzyczasie gotujemy ryż w proporcji: 1 szklanka ryżu
Kawa z mlekiemOrientalne grillowane szaszłyki satay z marynowanego mięsa lub ryby to danie kuchni malajsko-indonezyjskiej. Najczęściej serwowane są z ostrym sosem z masła orzechowego i mleczka kokosowego. Moje satay'e przygotowałam z kurczaka i usmażyłam na patelni grillowej. Myślę, że równie wybornie smakują z innym rodzajem mięsa np. polędwiczką wieprzową. Składniki: 2 piersi z kurczaka na marynatę: szalotka ząbek czosnku(...)marynaty wymieszać lub zmiksować w blenderze. Piersi z kurczaka pokroić w podłużne grube paski i obtoczyć w marynacie. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Zamarynowane mięso nadziać na długie patyczki do szaszłyków (namoczyć je wcześniej przez kilka minut w zimnej wodzie, aby się nie przypaliły). Usmażyć je na patelni grillowej po około 3 minuty z każdej
wyzwania kuchennedrożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sli 1 szkl. ciepłej wody 3,5 szkl. mąki pszennej nadzienie 400 g mielonego mięsa mieszanego 1 papryka czerwona 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 szt ogórka konserwowego sól, pieprz do smaku hyzop oregano 4 jajka Cebulę i czosnek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka(...)konserwowego. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy przyprawami i ziołami. Smażymy ok 20 min aż sos nam odparuje. Mieszamy drożdże z cukrem, solą oraz 3 łyżkami mąki. Dodajemy 1/2 szkl. ciepłej wody mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. aż do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę resztę wody oraz łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte
Gotowanie jest łatwepieczarek kilka łyżek ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej do smażenia Dodatkowo: 1 łyżka oleju 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Masa mięsna: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy(...)zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. 2. Pieczenie: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej masę mięsną lekko ją ubijając. Następnie pieczemy ją około 1 godzinę
Izabelawkuchniproszku 0,5 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz natka pietruszki Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić mięso. Podsmażać, aż wyparuje płyn a mięso zacznie się delikatnie rumienić. Wtedy dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Całość zalać wodą, dodać pomidory(...)obrać marchewkę i ziemniaki. Marchewkę pokroić w półplasterki, a ziemniaki w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w dużą kostkę.Wrzucić warzywa do garnka, dodać przyprawy i gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie, czyli ok. 30-40 minut. Zupę podawać na ciepło posypaną posiekaną natką pietruszki
Simply Foodhitem na Waszym stole. Mimo prostoty przygotowania przyznam, że zupie meksykańskiej trzeba poświęcić nieco czasu, a i tak najlepsza jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się połączą, a mięso dobrze przejdzie aromatem przypraw, których jest w niej niemało. Mięso wołowe jak i pomidory muszą się pogotować, a im dłużej gotowane tym smaczniejsze. Zupa meksykańska świetnie sprawdzi się w połączeniu(...)meksykańską: W garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli. Gdy cebula się zeszkli dodać mieloną wołowinę, mięso rozdrobnić i smażyć aż zbrązowieje. Wlać krojone pomidory i przecier pomidorowy (passatę), dokładnie wymieszać, dodać przyprawy: słodką i wędzoną paprykę, cynamon, kmin rzymski, oregano i bazylię, sól i pieprz
Codzienne Gotowaniedelikatne. Danie dość łatwo i szybko się przygotowuje. Klopsiki najlepiej smakują podane z ryżem i posypane natką pietruszki. Składniki: (na około 15 sztuk średniej wielkości klopsików) 1 kg mięsa mielonego z karkówki 400 g pieczarek 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 bułeczka pszenna (może być czerstwa) 100 ml mleka 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka(...)pomidorowym? Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, następnie dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki. Smażyć do lekkiego przyrumienienia, wystudzić. Bułeczkę pokroić i namoczyć w mleku. Do mięsa dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę z pieczarkami, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy i sól. Mięso wyrabiać dłonią do czasu, aż masa będzie zwarta
Kuchcik gotujeGalantyna drobiowa jest pyszną odmianą dla wędliny. Dodatkowo możemy podawać ją na zimno w formie przystawki jak i na ciepło polaną sosem. Dzięki gotowaniu na parze mięso jest wilgotne i łatwo się kroi. Rolady nie zawierają jajek ani zbóż zawierających gluten. Przepis polecam również dla dzieci jako urozmaicenie na talerzu ! SKŁADNIKI: 2 nogi z kurczaka 2 piersi z kurczaka(...)puszki kukurydzy Sól, pieprz, zioła Woda PRZYGOTOWANIE : 1.Nogi z kurczaka myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. 2.Piersi oczyszczamy i kroimy w kostkę. 3. Paprykę drobno siekamy. 4. Mięso miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy kukurydzę i paprykę. Mieszamy. 5. Z mięsa formujemy 2 rolady i zawijamy folią spożywczą. 6. Gotujemy na parze
Marcepanowa kuchniamango- 1/2 szt. * woda- 1 szklanka * mąka kukurydziana- 1 łyżeczka * przyprawa curry- 1 łyżeczka * sól, pieprz, ostra papryka- do smaku * sezam, natka pietruszki- do posypania * olej ryżowy- do smażenia Mięso pokroić w większą kostkę, doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką oraz curry i odstawić na 30 min. do zamarynowania. W międzyczasie paprykę oraz mango pokroić w cienkie słupki, a cebulę(...)piórka. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę wraz z mięsem. Kiedy mięso się już zetnie dodać paprykę i smażyć 3-4 minuty. Po tym czasie dodać mango oraz wlać wodę wymieszaną z mąką kukurydzianą. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Na koniec posypać zieleniną oraz sezamem i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącagęstnieje tak szybko jak mąka pszenna. Ma też zupełnie inną konsystencję. Placki, o których mowa sprawdzą się jako danie obiadowe. Nie są na słodko i mają w sobie mięso. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 3 dkg makaronu ryżowego 20 dkg purée z dyni 300 ml mleka kokosowego(...)jajko 8 łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 4o dkg mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Placuszki dyniowe Przygotowanie. Purée z dyni przygotowałam z upieczonej w piekarniku a następnie zblendowanej dyni. Makaron ryżowy ugotować po czym wystudzić. Ja gotowałam makaron przez dwie
mecooksniesamowitą propozycją, chwaloną przez każdego, jedzoną nawet przez moją córkę, co jest wielką dla mnie pochwałą, bo to niejadek do potęgi n-tej. Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1/ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaszy manny mąka TOTA 1 jajko 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia(...)ciepłej wody 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 10 g oliwy z oliwek Paprykę kroimy w małą kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa dodajemy do mięsa. Do miski z mięsem dodajemy również pozostałe składniki i wyrabiamy masę na kotleciki. Z masy formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej oraz obsmażamy je z każdej ze stron na rumiano
MamaOskarka