Warzyw coraz mniej w warzywniaku więc trzeba korzystać ile się da. Polecam cukinię faszerowaną mięsem i warzywami. Do farszu wykorzystałam cebulę, marchew, paprykę, pomidory. składniki: 2 cukinie po ok 700 g 450 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 1 duża cebula 2 średnie marchewki 1 średnia papryka 500 g pomidorów sól,pieprz oregano garść posiekanej natki pietruszki olej do smażenia(...)pokroić na kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż zmieni kolor. Następnie dodać startą marchewkę i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusić aż marchewka zmięknie a pomidory się całkowicie rozpadną. Gdy już odparuje 2/3 płynu dodać pokrojoną
Monia miesza i gotujeprzecier pomidorowy i doprawić. Dołożyć liścia laurowego wyjętego z kapusty i ziele angielskie. Obsmażone roladki przełożyć do brytfanki, zalać sosem i dusić pod przykryciem ok 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby można sos podlać wodą i doprawić danie do smaku. Mięso można podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego :) #lowicz Kategoria: A-Z SŁODKO , A-Z WYTRAWNIE(...)Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: grzyby leśne , kapusta , sos , wieprzowina
https:KKuchniaMniamsól – tymianek – 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wierzchnią część od strony skóry nacinamy w kratkę, tak aby nie przeciąć mięsa. 2. W moździerzu ucieramy kolendrę, goździki, sól i nacieramy przyprawami piersi od strony mięsa. Przykrywamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 3. W tym czasie do rondelka wlewamy 2 szklanki(...)skórą do dołu, smażymy na średnim ogniu około 5-7 min. 7. Zdejmujemy piersi z patelni, zlewamy tłuszcz do miseczki i ponownie kładziemy piersi na suchej patelni tym razem mięsem do dołu. Smażymy ok 2 – 3 minuty, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy przygotowanym sosem śliwkowym i przykrywamy. 8. Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do temperatury
Podwójnaporcjaszklanki wody, sól, pieprz, 4 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, cukier, zioła prowansalskie, odrobina pieprzu cayenne, łyżka oleju, łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie). Przygotowanie: Mięso, paprykę i pieczarki kroję w większą kostkę, cebulę siekam. Na patelni typu wok lub w większym garnku z nieprzywierającym dnem podsmażam mięso z dodatkiem soli i pieprzu - około 10 minut(...)ostrą i słodką papryką. Smażę około 10-15 minut. Kiedy warzywa lekko zmiękną wlewam wodę, przecier oraz dodaję pomidory z puszki. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (około 50-60 minut), co jakiś czas mieszam. W międzyczasie danie doprawiam do smaku solą, cukrem, ziołami prowansalskimi i pieprzem cayenne. W razie potrzeby zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną
JejKuchniaZupa z kapusty, mięsa mielonego i ryżu, czyli podstawowych składników z których robi się klasyczne gołąbki. Gęsta, rozgrzewająca i sycąca, a co za tym idzie może stanowić samodzielne danie. Idealna na jesienne obiady, a w szczególności jeżeli mamy ochotę na szybkie gołąbki :) 1/2 główki kapusty białej 1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 marchewka 1 kawałek selera korzeniowego(...)sól pieprz czarny mielony śmietana do zup Na dno dużego garnka wlać niewielką ilość oleju rzepakowego i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż się zeszkli, po czym dołożyć mięso. Stale mieszając lekko obsmażyć. Wrzucić do garnka poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i selera. Dodać ziele angielskie, liścia laurowego, pieprz czarny i całość zalać wodą. Gotować, aż warzywa zmiękną i wsypać
https:KKuchniaMniamfarszu jest podstawowa, można go dowolnie modyfikować, dodając grzyby lub ulubione warzywa. Zamiast czerwonej papryki użyć możecie także żółtej lub zielonej. Składniki: - 4-5 dużych papryk - 0,5 kg mięsa mielonego - woreczek ryżu - 1 duża cebula - koncentrat pomidorowy - starty żółty ser do posypania - tymianek, bazylia, oregano - czosnek granulowany - słodka papryka - sól, pieprz - olej do smażenia Zaczynamy od ryżu - standardowo należy(...)czasie przygotowujemy farsz - na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, by szybciej zmiękła do smażenia można dodać szczyptę soli, a następnie wrzucamy nasze mięsko. Ja użyłam mięsa z łopatki wieprzowej zmieszanego z wołowym, ale w zasadzie każde się nadaje :) Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, niewielką ilością czerwonej słodkiej papryki oraz ziołami i czekamy, aż całość się usmaży
Kulinarne zapędy Kokosaprzypadkach czas smażenia będzie taki sam. Kotleciki, choć bez jajka i bułki tartej, bardzo dobrze trzymają się podczas smażenia. Nie trzymamy ich na ogniu zbyt długo, tylko do wysmażenia mięsa, w przeciwnym razie zrobią się twarde i suche. Następnego dnia można je podgrzać na parze lub pod przykryciem w piekarniku. SKŁADNIKI / 2 porcje KOFTY 400 g mięsa drobiowego (kurczak(...)indyk) lub gotowego drobiowego mięsa mielonego 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy przyprawy: 1 łyżeczka ziaren kolendry( rozgniecionych w moździerzu), sól , świeżo zmielony czarny pieprz, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/5 łyżeczki chili w proszku RYŻ 1/2 szklanki suchego ryżu 1 szklanka gorącego bulionu lub wody 30 g masła
cool and mintygrzyby i marchew z pietruszką włożyć do garnka z zimną wodą. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotować (pod przykryciem) na małym ogniu - do miękkości. Po tym czasie mięso ostudzić i oddzielić od kości. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie tłuszczu. Dodać oczyszczoną wątróbkę i wszystko razem smażyć przez kilka minut. Mięso z warzywami i grzybami oraz(...)wątróbkę z cebulą i ugotowanego ziemniaka zmielić (trzykrotnie) maszynką do mięsa. Następnie do masy wbić jajka, dodać śmietanę oraz przyprawę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić solą do smaku. Formy wysmarować olejem (oprócz aluminiowych) i napełnić farszem - do 2/3 ich wysokości. Wierzch pasztetów przykryć folią aluminiową. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny w 180 stopniach - ostatnie
Di gotujePyszne danie na obiad, polecam. Pierś z indyka pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki umyć i odsączyć. Mięso z indyka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Obsypać posiekanym świeżym tymiankiem. Na patelnię wlać olej i wrzucić cebulkę, boczek wędzony pokrojony w kostkę. Smażyć aż tłuszcz z boczku się stopi. Dodać kawałki(...)mięsa i smażyć 3 minuty.Pod koniec smażenia wrzucić czyste pieczarki i chwilkę smażyć. Podczas smażenia mięso przewrócić. Ziemniaki umyć, dokładnie wyszorować, marchewki oskrobać, od fasolki odciąć końcówki. Do dużego garnka wlać wodę i gotować ziemniaki przez 10 minut w osolonej wodzie. Dodać marchewki, fasolkę i gotować aż warzywa będą miękkie. Odcedzić. Do żaroodpornego naczynia wlać wywar, następnie wszystko z patelni
Kuchnia Pokoleńcukinią w roli głównej. Lekkie, zdrowe i bardzo smaczne. Doskonałe z ryżem lub kaszą. Składniki: 2 cebule 2-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 3 średnie marchewki 500g mięsa mielonego 1 ugotowana kolba kukurydzy lub ½ puszki 2 duże cukinie Duża czerwona papryka 300g zielonej fasolki puszka pomidorów przecier pomidorowy sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk Sposób przygotowania: Cebule i czosnek(...)obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na maśle klarowanym. Dodajemy mięso mielone. Doprawiamy mięso solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Smażymy do całkowitego ścięcia białka. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i paprykę i kontynuujemy smażenie przez 3-5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, szklankę wody, kukurydzę, fasolkę i pokrojone w kostkę cukinię. Dusimy przez
Pyry na Gazłyżeczka papryki wędzonej – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki chili – sól, pieprz – ok. 120g płatków kukurydzianych – oliwa z oliwek (najlepiej w spray’u) Mięso kroimy w kawałki 3-4cm (najlepiej delikatnie roztłuc je tłuczkiem). W sporej misce, składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy (jogurt, mąkę, jajko, olej i przyprawy). Umieszczamy w niej(...)kawałki mięsa i dokładnie obtaczamy. Jeżeli masa jest zbyt sucha – dodajemy trochę mleka. W miseczce obok umieszczamy płatki kukurydziane i rozgniatamy je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa wyjmujemy z ciasta i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskujemy je oliwą (lub natłuszczamy za pomocą pędzelka) i pieczemy w 200 stopniach przez
Be Fit Be Strongpieczarek, średnia papryka czerwona, 40 dag łopatki wieprzowej, średnia marchewka, mała cebula, łyżka oleju, sól, papryka ostra, papryka słodka, majeranek, odrobina wody, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso, marchewkę i paprykę kroję w drobną kostkę, pieczarki w ćwiartki (chyba, że są wielkie - to nieco drobniej), cebulę siekam. Na oleju podsmażam łopatkę z cebulą i dodatkiem przypraw - soli, papryk i majeranku(...)Kiedy mięso się zarumieni dodaję paprykę i marchewkę, po chwili wrzucam pieczarki. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek. Następnie wlewam sos (dodaję odrobinę wody do słoika, mieszam i również wlewam na patelnię). Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż mięso będzie miękkie). W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję natką pietruszki
JejKuchniawszelkiego rodzaju kuchenkach (także indukcyjnych). Zapiekanka z makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 60 min Składniki -400 g makaronu -400 g mięsa z kurczaka, mielonego -150 g jarmużu -2 marchewki -1 duża cebula -sól, pieprz, zioła prowansalskie Sos beszamelowy: -2 łyżki masła -2 łyżki mąki pszennej -2 szklanki mleka -100 g sera startego(...)patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy marchewkę startą na tarce na dużych oczkach. Gdy warzywa zmiękną dodajemy zmielone mięso z kurczaka. Smażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy przygotowany wcześniej jarmuż. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. --> Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy razem z duszonymi warzywami i mięsem. Zapiekankę
Marta Gotujesamymi zupkami niemowlak żyje. Dziecko, które skończyło 8 miesięcy może z powodzeniem zacząć jeść obiadki skomponowane z warzyw i mięsa. Na początku dobrze rozdrobnione, później z wyraźnymi grudkami. 8 miesiąc życia to także moment, gdy możemy naszemu maluchowi podać chudy schab, by zróżnicować jego dietę. Składniki na 3 porcje: 50 g chudego schabu 125 g brokuła 1 średni ziemniak(...)garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy podzielonego na różyczki brokuła (bez łodyg) i gotujemy warzywa do miękkości. Dodajemy ugotowane mięso i zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy łyżeczkę oleju lub oliwy, by witaminy zawarte w warzywach łatwiej się wchłonęły. Dla najmniejszych maluchów blendujemy obiadek na gładko, dla starszego pozostawiamy wyraźne grudki
Dieta bez mlekapracy. Siekamy na prędkości 12 przez 15 sekund. Wyjmujemy koszyczek i ostrze, zakładamy mieszadło i dolewamy oleju. Włączamy na 5 minut, prędkość 2 i temp. 85⁰C. Następnie dodajemy mięso pokrojone w niewielką kostkę i wymieszane z mąką, talarki marchewki oraz bulion. Włączamy tryb slow cook na 40 minut. Po zakończonej pracy dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kawałki papryki, plastry(...)ciepło np. z chlebkami naan lub bagietką. Sposób przygotowania tradycyjny: W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do zrumienienia. Dodajemy mięso pokrojone w mniejszą kostkę i obtoczone w mące, pokrojoną w talarki marchewkę oraz bulion. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kawałki
Kuchnia w czekoladzie