mięso - 63110 przepisów (strona:825/4208)

Placuszki dyniowe 171

gęstnieje tak szybko jak mąka pszenna. Ma też zupełnie inną konsystencję. Placki, o których mowa sprawdzą się jako danie obiadowe. Nie są na słodko i mają w sobie mięso. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 3 dkg makaronu ryżowego 20 dkg purée z dyni 300 ml mleka kokosowego(...)jajko 8 łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 4o dkg mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Placuszki dyniowe Przygotowanie. Purée z dyni przygotowałam z upieczonej w piekarniku a następnie zblendowanej dyni. Makaron ryżowy ugotować po czym wystudzić. Ja gotowałam makaron przez dwie

mecooks
Najlepsze gołąbki w sosie pomidorowo-chrzanowym i kapustą na słodko-kwaśno 130

Poza tym łagodzi bóle reumatyczne. Warto też wspomnieć, że chrzan rozrzedza krew i w skuteczny sposób obniża zły cholesterol. Składniki: 1 duża główka kapusty pekińskiej 350 g – 400 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki 200 g – 250 g pieczarek 80 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 jajko(...)gotuję na małym ogniu ok. 5 minut. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju wraz z pieczarkami (ok.5 minut). Kasza i pieczarki muszę trochę ostygnąć zanim dodamy je do mięsa. Z główki kapusty zdjąć ok. 10 – 15 liści. W dużym garnku zgotować ok. 5 cm wody. Wkładać po 3 – 4 liście i parzyć 5 minut. Wyjąć na durszlak i przelać

Przepisy Babci
Klopsiki gotowane w sosie pomidorowy 171

Dzisiaj ma dla Was propozycję obiadową : pyszne klopsiki gotowane w sosie pomidorowym. Do przygotowania kuleczek mięsnych użyłam przypraw od  Galeo. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 1 kg dobrego mięsa mielonego np : z szynki 1 cebula 4 łyżki kaszy manny 4  łyżki śmietanki 12 % sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka oregano Galeo   1 łyżeczka pierzu ziołowego Galeo(...)łyżek przecieru pomidorowego około 1,5 l bulionu mięsnego lub wody sól, pieprz i szczypta chili do smaku 1 łyżka mąki do zagęszczenia Wykonanie : Do miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy startą na tarce jarzynowej cebulę, czosnek oraz przyprawy. Następnie dodajemy śmietankę i kaszę manną.Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Z mięsa formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W wysokim rondlu zagotowujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada z indyka z brokułem i fetą 261

parmeńskiej -2 łyżki oleju Przygotowanie --> Pierś z indyka myjemy, osuszamy. Robimy nacięcie (nie do końca) i delikatnie rozkładamy jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem (najlepiej pod folią spożywczą, aby nie podziurawić mięsa). Mięso posypujemy przyprawami. Odkładamy. --> Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy we wrzątku do miękkości, odcedzamy. Po przestudzeniu rozdrabniamy widelcem razem z serem feta. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz. Mieszamy(...)brzegu wzdłuż dłuższego boku mięsa układamy farsz na całej jego długości. Roladę zwijamy ściśle, układając łączeniem na dole. Następnie owijamy ją w plasterki szynki (tak aby złączenia filetu nie kończył się razem z złączeniem szynki). --> Roladę układamy na blaszce do pieczenia, wierzch polewamy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 30 minut. --> Smacznego Post Rolada

Marta Gotuje
Placki gryczane z gulaszem czyli placki po węgiersku inaczej 134

minimum składników a smakuję równie dobrze, jak oryginał.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2 porcje: placki: -160 g mąki gryczanej -1 jajo -woda (na oko) farsz: -250 g mięsa  -100 g pieczarek -1 cebula  -5 dużych pomidorów/puszka pomidorów z puszki -1 łyżka skrobi kukurydzianej/może być również mąka gryczana +3 łyżki tłuszczu do smażenia +sól, pieprz(...)Mąkę, jajo łączymy ze sobą i dolewamy stopniowo wody, aby powstała średnio gęsta konsystencja odpowiednia do smażenia placków. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu (mi wyszło 8 szt.)  2. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Najpierw podsmażamy pieczarki, potem cebulę i na koniec dorzucamy mięso. 3. Pomidory kroimy w kostkę i mielimy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Piersi kurze w przyprawie gyros i kefirze 519

piersi kurze nigdy nie będą suche. Wersja dietetyczna na obiad. Oczywiście podałam piersi kurze z roladkami ziemniaczanymi. Piersi kurze doprawić solą i pierzem. Kefir wymieszać z przyprawą gyros. Włożyć mięso do miski i zalać kefirem. Wstawić do lodówki na godzinę, może być dłużej. Wyjąć mięso z kefiru i obsypać oregano. Do piekarnika wstawić blaszkę wlać do niej wody, tyle żeby(...)było przykryte. Mięso położyć na raszkach i wstawić do blaszki. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec mięsko 15-20 minut. Podawać z warzywami gotowanymi na parze Można usmażyć mięsko na patelni grillowej. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
SZYNKA W SOSIE PIECZARKOWYM ZE ŚMIETANĄ 151

bulionu, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 liście laurowe,  3 ziarna ziela angielskiego, łyżka śmietany, łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu. Składniki marynaty do mięsa: 2 łyżki oleju (u mnie smakowy - z dodatkiem czosnku i bazylii), łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ziół prowansalskich. Przygotowanie: Składniki marynaty dokładnie łączę. Mięso kroję w małą kostkę, mieszam(...)przyprawami, odstawiam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Mięso podsmażam do zarumienienia, następnie dodaję pieczarki pokrojone w połówki, smażę jeszcze około 7 minut. Całość zalewam gorącym bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Gotuję na małym ogniu około 30-35 minut. Śmietanę mieszam z mąką, odrobiną zimnej wody i kilkoma łyżkami sosu, wlewam do garnka

JejKuchnia
Udka pieczone na warzywach 143

Udka pieczone na warzywach to kolejny patent na obiad, który praktycznie robi się sam. Wystarczy zamarynować mięso, pokroić warzywa, potem to wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego i buch do piekarnika! A po około godzinie obiad mamy gotowy, tak lubię :D  Składniki: Mięso: 8 podudzi kurczaka 1 łyżka miodu 2 łyżki musztardy kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego(...)żaroodpornego, polać oliwą, posypać ziołami i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć zamarynowane udka. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni C na ok. godzinę. Pod koniec pieczenia, gdy mięso zbyt mocno zacznie się przyrumieniać przykryć je folią aluminiową. Podawać na ciepło

Simply Food
Pieczony kurczak z kratką z boczku i domowy sos pieczeniowy 130

jest chrupiąca, a dodatkowa chrupiąca warstwa boczku sprawia, że ma się go ochotę schrupać na raz. To jednak nie koniec, bonusem jest domowy sos pieczeniowy, który wyśmienicie podkreśli smak mięsa, a przy okazji pieczenia robi się niemal sam. Spróbujecie raz i już nigdy nie zjecie innego sosu! Do pieczenia używam metalowej brytfanki, którą następnie mogę ustawić na gazie i przygotować(...)pietruszki oraz 2 łyżeczki tymianku i gałkę. Całość mieszamy. Tym masełkiem napełnimy kurczaka i wysmarujemy go pod skórą. Kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym i staramy się delikatnie oddzielić skórę od mięsa, tak by jej nie przerwać. Wkładamy pod nią masło i lekko rozsmarowujemy równomiernie. 1 łyżkę masła zostawiamy do napełnienia środka kurczaka.   Do środka kurczaka wsypujemy sól, pieprz oraz pozostałe

Cooking Monster
Potrawka z kurczaka 107

Klasyka. Potrawkę z kurczaka jadłam ostatnio jakieś 15 lat temu. Jej zapach bardzo kojarzy mi się z moją babcią (zresztą najlepszą na świecie). Jeżeli nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu... już wiecie. A, no i jeżeli macie ochotę dodać marchewkę z groszkiem, nie krępujcie się. Składniki: 4 ugotowane podudzia z kurczaka  150 g mrożonej marchewki 2 szklanki(...)łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka śmietany 12% szczypta cukru pół pęczka koperku sól pieprz (przepis na 4 porcje) Podudzia obieramy z mięsa. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Do zasmażki (mąki i masła) dodajemy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką, żeby nie zrobiły nam się grudki), zagotowujemy. Dodajemy marchewkę

Kardamonovy
Pyzy 174

1200g ziemniaków 1 szkl mąki 1 jajko 1 łyżka maki ziemniaczanej 500 g mięsa mielonego pół cebuli sól pieprz czarny pieprz ziołowy szczypta oregano Ziemniaki obieramy i rozdzielamy na połowę. Jedną część gotujemy a drugą ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie przekładamy w ściereczkę i wyciskamy cały płyn do naczynia.  Po odstaniu odlewamy wodę zostawiając skrobię. Ziemniaki ugotowane(...)studzimy. Do ziemniaków dodajemy masę ziemniaczaną surową, jajko, mąkę i skrobię odstałą po starych ziemniakach. Można dodać jeszcze łyżkę maki ziemniaczanej jeśli ziemniaki nie są mączyste. Zagniatamy ciasto. Mięso mieszamy z drobno usiekaną cebulką i przyprawami. Nabieramy ciasto łyżką, rozklepujemy i nadziewamy łyżeczką mięsa. zaklejamy i formujemy równe kuliste pyzy otaczając w mące. Gotujemy w osolonym wrzątku

Gotowanie jest łatwe
Kurczak w kremowym sosie szpinakowym z marchewką 196

makaron penne- około 120 g * świeży szpinak- 100 g * marchewka- 1 duża * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 duże ząbki * śmietana 30%- 200 ml * sól, pieprz- do przyprawienia mięsa * sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do przyprawienia sosu * olej rzepakowy- do smażenia Ugotować makaron al dente (odlać 1/2 szklanki wody po ugotowaniu). Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Do mięsa(...)dodać cebulę pokrojoną w piórka, czosnek w plasterki i marchewkę pokrojoną w okrągłe krążki. Całość wymieszać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Kiedy mięso będzie już ścięte dodać szpinak i smażyć do momentu, aż szpinak 'zwiędnie'. Kolejno wlać śmietankę oraz wodę po ugotowaniu makaronu, doprawić solą, pieprzem oraz gałką i gotować 2-3 minuty, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Na koniec dodać

Kraina Miodem Płynąca
Chilli z soczewicą... 158

Generalny pomysł na użycie soczewicy w połączeniu z mięsem mielonym i czewon ą   fasolką znalazłam na stronie  Woman's Day . Niestety ichniejsze proporcje składników, oraz opis wykonania miały się nijak do niczego (wystarczy zajrzeć na stronę), dlatego skorzystałam tylko z podanej opcji dorzucenia do popularnego dania mojej ukochanej soczewicy. Soczewicę można spokojnie ugotować samemu - czasami puszkowana jest trudno(...)gotowanie będzie trwało wieki całe.    Składniki: (na spory garnek, na pewno 5-6 porcji) 2-3 łyżki oleju 2 niewielkie cebule, obrane i pokrojone w kosteczkę 500g mięsa wołowego mielonego 1 łyżeczka mielonego chilli, może też być mniej, albo i więcej, zależnie od upodobań sól i pieprz 2 x 400g puszki siekanych pomidorów kostka rosołowa, wołowa, kurczakowa, albo

Lejdi of the house
Kaczka w sosie pieczarkowym 128

krupczatki płaska natka pietruszki pieczone buraki Nogi od kaczki oczyszczam, myję i osuszam. Przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, sól, pieprz, ocet winny, olej, zioła prowansalskie. Obtaczam mięso w marynacie i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzewam brytfannę, wlewam trochę oleju , przekładam nogi kaczki ale bez cebuli. Smażę na wolnym ogniu, od czasu do czasu(...)podlewam wodą około godzinę aż mięso będzie miękkie. Sos: Mięso wykładam na talerz. W miseczce rozrabiam mąkę krupczatkę w 1/3 szklance wody i wlewam do gotującego się sosu. Mieszam i zagotowuję. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem. Pieczarki dodaję do sosu.Doprawiam według uznania. Kaczkę podaję z burakiem pieczonym

wesoła kuchnia
Gulasz z indyka z marchewką i fasolką 203

indyka na bazie fasolki szparagowej i marchewki. Podany z kaszą bulgur to naprawdę zdrowe i smaczne danie. Czas przygotowania i ilość porcji 45 minut, 4 porcje. Produkty 400 g mięsa na gulasz z indyka, 1 cebula, 1 marchewka, 200 g fasolki szparagowej, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, olej kokosowy, kasza bulgur, kminek, pieprz ziołowy, sól. Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Przygotowanie Mięso umyj i pokrój na małe kawałki. Następnie usmaż na oleju kokosowym. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w kosteczkę. Cebulę również drobno posiekaj. Pokrojone warzywa oraz fasolkę dodaj do mięsa i smaż przez kilka minut. Dodaj 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, szczyptę kminku, sól oraz pieprz. Wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut

Fit&Fast Kitchen