mięso - 63110 przepisów (strona:808/4208)

Makaron z oliwą i przyprawami 170

Najlepsze potrawy wychodzą z połączenia dosłownie kilku prostych składników. Takie jest właśnie makaron z oliwą i przyprawami. To szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie, które

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bitki z dzika w sosie własnym 196

Składniki: ok 500 g mięsa (szynka) z dzika cebula mąka, sól, pieprz, majeranek smalec do smażenia Przygotowanie: Umyte mięso pokroić cienko, rozbić lekko Obtoczyć w mące i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron Pokrojoną cebulę przesmażyć również  Przełożyć do wrzątku do którego dokładamy kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, gotujemy do miękkości mięsa Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Proste Potrawy
Klopsy pieczone z warzywami i serem 141

obiad i na przemycenie trochę warzyw dla małych niejadków. Moje dzieci uwielbiają te klopsy, które robi się bardzo szybko i prosto. Spróbujcie Składniki na 10 dużych klopsów: – 1kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 duża cebula czerwona – 3 ząbki czosnku – 1 marchewka (u mnie 120g po obraniu) – 140g korzenia selera – 150g sera żółtego(...)mnie gouda) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, papryka słodka wędzona, oregano, sól i pieprz) Mięso zmielić razem z czosnkiem lub do gotowego mięsa mielonego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchew, seler i ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku

Smaki Armine
Pomidorowa pizza z klopsikami i mozzarellą 191

łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami Pudliszki ok 1/2 szklanki wody sól pieprz czarny bazylia suszona oliwa z oliwek do smażenia 250 g mozzarelli mini w kuleczkach KLOPSIKI: 500 g mięsa wieprzowo – wołowego 1 cebula 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny mielony Przygotowanie ciasta na pizzę. Świeże drożdże(...)około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie można przygotować dodatki do pizzy. Klopsiki. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę do klopsików pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Przestudzoną wymieszać razem z mięsem dodając jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie połączyć i zwilżając ręce w zimnej

https:KKuchniaMniam
Wieprzowo-jaglane klopsiki duszone w młodej kapuście 147

kuleczkom miękkości i delikatności, natomiast w smaku jest prawie niewyczuwalna. Klopsiki robi się dość szybko, łatwo się formuje i nie rozpadają się podczas smażenia. Polecam!     Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowego 100g kaszy jaglanej 1 jajko 1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra olej do smażenia 1 mała młoda kapusta(...)kulki ziela angielskiego pół szklanki bulionu lub rosołu pół pęczka koperku       *** Kapustę kroimy w kosteczkę *** *** Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. W misce umieszczamy mięso mielone z ugotowaną kaszą jaglaną, jajkiem oraz z przyprawami – do smaku *** *** Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę *** *** Z masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki

Blog z Apetytem
Kręciołki/spiralki z boczku 115

patyczków do szaszłyków Przygotować marynatę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą z pieprzem. Następnie każdy plasterek boczku w całości dokładnie pokryć marynatą. Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki boczku należy nawinąć na patyczki do szaszłyków. (Nadziać jeden koniec boczku, resztę plastra ściśle owinąć wokół(...)patyczka i spiralkę zakończyć przebijając drugi koniec mięsa.) Grillować z każdej strony na ruszcie lub upiec w piekarniku (*). (Mięso powinno być chrupiące i zarumienione.) (*) Piekarnik (posiadam gazowy) powinien być uprzednio rozgrzany do temperatury 180 stopni.  . Papryka słodka i patyczki do szaszłyków pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób

Di gotuje
Zapiekane drobiowe kotlety 112

siebie Rodzinę na obiedzie, chciałam podać coś innego niż tradycyjny schabowy. Zrobiłam więc próbę, z której byłam naprawdę zadowolona. Delikatny pomidorowy smak, dużoooo sera i co najważniejsze- soczyste mięso! Dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze filety były naprawdę fajnie dopieczone, nie suche i odrobinę chrupiące. Nie wyciekła z nich nawet odrobina tłuszczu. Nie miałam więc dylematu, co podać Gościom(...)smakowały niech świadczy fakt, że cała reszta mięs praktycznie została, a te zapiekanki rozeszły się w mig! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding

Kuchnia w czekoladzie
Schab gotowany w mleku 177

prostu musicie spróbować! Nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 kg schabu bez kości 2 główki czosnku 100 g soli 1 łyżka soli peklującej do mięs 1 litr mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Czosnek obieramy, bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce o małych oczkach. W miseczce łączymy go z solą kuchenną i solą peklującą. 2. Nacieramy bardzo(...)schabu solą z czosnkiem i odkładamy do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). 3. Następnego dnia oczyszczamy schab z marynaty, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem, tak aby przykrywało mięso. Gotujemy schab na małym ogniu przez około półtorej godziny. Odparowane mleko uzupełniamy wodą, aby mięso przez cały czas gotowania było przykryte płynem. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło

W kuchni Katie
Kurczak pieczony w marynacie czosnkowo-cytrynowej z natką pietruszki i syropem klonowym 105

przygotowany kurczak smakuje naprawdę rewelacyjnie. Mięso jest niezwykle miękkie, soczyste i posiada wyjątkowy smak. Delikatna nuta cytryny idealnie łączy się z subtelną słodyczą syropu klonowego, czosnkiem oraz aromatem natki pietruszki. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Polecam. 2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części o całkowitej wadze około 900g) Marynata: 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka(...)przecisnąć przez praskę.) Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wraz z nadmiarem marynaty umieścić w rękawie do pieczenia (*), szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Kurczaka piec przez około 60-70 minut w 180 stopniach.   Pod koniec pieczenia rękaw

Di gotuje
Świąteczna szynka musztardowo-miodowa 103

Jeśli uda się wam kupić szynkę ze skórką, chociaż wiem że jest to trudne niestety, to możecie przygotować pyszną świąteczną szynkę na wielkanocny stół, na obiad. Ja szukam takiego mięsa prosto na halach mięsnych gdzie producenci przyjeżdżają ze swoim towarem, często rozbierają mięso na miejscu, można wtedy o taką szynkę poprosić, żeby nie odcinali całkowicie skóry, bo skóra na szynce(...)dodaje jej soczystości, a gołe mięso zdecydowanie bardziej wychodzi suche po upieczeniu. Tymczasem wystarczy zrobić marynatę z miodu i musztardy, zamarynować szynkę na dzień lub dwa, a następnie upiec ją w niskiej temperaturze. Będzie pysznie, będzie nietypowo, będzie bardzo świątecznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
CZOSNKOWY SCHAB GOTOWANY W MLEKU 176

Domowa wędlina - schab gotowany w mleku z dużą ilością czosnku. Bez konserwantów i innych zbędnych dodatków - tylko mięso, czosnek i naturalne przyprawy. Nie jest też przesolona, jak to się zdarza w kupnych wędlinach. Taki schab gotowany możemy bez wyrzutów sumienia podać dzieciom. Jest delikatny, miękki i soczysty, z lekko czosnkową nutą. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste. Może trochę(...)czasochłonne, ale proste, bo faktycznie robi się sama. My tylko musimy uzbroić się w cierpliwość, bo najpierw mięso trzeba zamarynować (najlepiej przez całą noc), a następnie przez godzinę gotować w mleku. No i trzeba jeszcze doliczyć czas stygnięcia. Ale naprawdę warto poczekać, bo taka domowa wędlina jest najlepsza i wiemy co jemy! Te kupne mogą się przy niej schować. Idealna

Kuchnia MagdaLeny
CZOSNKOWY SCHAB GOTOWANY W MLEKU 176

Domowa wędlina - schab gotowany w mleku z dużą ilością czosnku. Bez konserwantów i innych zbędnych dodatków - tylko mięso, czosnek i naturalne przyprawy. Nie jest też przesolona, jak to się zdarza w kupnych wędlinach. Taki schab gotowany możemy bez wyrzutów sumienia podać dzieciom. Jest delikatny, miękki i soczysty, z lekko czosnkową nutą. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste. Może trochę(...)czasochłonne, ale proste, bo faktycznie robi się sama. My tylko musimy uzbroić się w cierpliwość, bo najpierw mięso trzeba zamarynować (najlepiej przez całą noc), a następnie przez godzinę gotować w mleku. No i trzeba jeszcze doliczyć czas stygnięcia. Ale naprawdę warto poczekać, bo taka domowa wędlina jest najlepsza i wiemy co jemy! Te kupne mogą się przy niej schować. Idealna

Kuchnia MagdaLeny
Pulpety z ryżem w sosie grzybowym 134

dodatkiem suszonych grzybów i pieczarek jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Pulpety z dodatkiem ryżu są bardzo syte. U nas taki obiad znika bardzo szybko! Pulpety: 300 g mięsa mielonego z szynki 50 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3 łyżki bułka tartej 1 cebula Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki 1,5 litra bulionu drobiowego 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 2 marchewki Sos grzybowy: 1 cebula 150 g pieczarek Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki wody 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem oraz natką pietruszki. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Z wyrobionej masy formujemy małe

VioletoweKucharzenie
Strogonow z indyka 101

łyżki śmietany 18% 2 średniej wielkości cebule 4 łyżki mąki 50 ml oleju Około pół litra bulionu Sól, pieprz i szczypta mieszanki przyprawy harissa Krok po Kroku 1 Mięso kroimy w półcentymetrowe paseczki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. 2 Kiedy mięso jest już prawie usmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę 3 Bulion wlewamy do garnka i dodajemy(...)śmietanę i koncentrat pomidorowy Pudliszki. Całość doprowadzamy do wrzenia. 4 Usmażone mięso dodajemy do bulionu. Całość przyprawiamy i gotujemy przez około 30 min mieszając co kilka minut, aby uniknąć przywierania do dna. Życzę smacznego! Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne . Artykuł Strogonow z indyka pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy