mięso - 63110 przepisów (strona:808/4208)

Chilli Con Carne 157

chili. Jest to moja wersja tej potrawy , więc nieco może się różnić od oryginału. Tak czy siak- jest bardzo smaczne, sycące i rozgrzewa- coś na chłody 😊 Składniki: pół kg mięsa mielonego wołowego ( u mnie mieszane) 2 cebule olej do podsmażenia czosnek 1 puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona 150 g śliwek suszonych przyprawy: ostre chili w proszku sól, pieprz, liść(...)laurowy, ziele angielskie, curry ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki   Cebulę obieramy i siekamy dość drobno. Szklimy na niewielkiej ilości oleju.    Następnie dodajemy mięso,    po kilku chwilach: posiekaną paprykę oraz śliwki.      Doprawiamy solą i   pieprzem,  ok.. 10 minut, aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy paprykę , śliwki

Domowe ciasta
Huculskie placki z gulaszem 160

płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 szklanka białego,słodkiego wina sól, pieprz do smaku 100 ml słodkiej śmietany mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia Mięso z szynki kroimy w małą kostkę . Cebulę obieramy , drobno siekamy . Pieczarki dzielimy na kawałki . Na patelni na smalcu podsmażamy wszystkie składniki , następnie przekładamy do brytfanki . Dodajemy przyprawy , wino . Dusimy pod przykryciem(...)wolnym ogniu , do czasu aż mięso będzie mięciutkie . W trakcie duszenia , uzupełniajcie ilość wywaru , gdyż wino szybko odparowuje . Mięso ma być zanurzone do połowy , nie ma pływać . Na koniec wlewamy śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką z wodą do lubianej konsystencji . xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki , cebulę , dynię i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dodajemy ocet

Ogrodnik w podróży
Zupa meksykańska 161

nieco chilli con carne Co kto lubi , każdy odnajdzie w niej swój Meksyk . Polecam , szczególnie zimą gdyż jej pikantność dobrze rozgrzewa zziębnięte zimowe brzuszki Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 marchew 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 4 ząbki czosnku 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu 1 czerwona(...)jeśli ma być rzadka to więcej ) Cebulę , seler naciowy i czosnek wyciśnięty praską podsmażamy na patelni , na oleju lub smalcu ( jak kto woli ) Jak zmiękną i się zrumienią dodajemy mięso mielone , kumin ,kolendrę , chilli , cukier i sól do smaku . Smażymy do momentu aż mięso się zrumieni . Troszkę to trwa Przekładamy do garnka , zalewamy woda , dodajemy kostki bulionowe , fasolę , marchew pokrojoną

Ogrodnik w podróży
Kotlety mielone w sosie ,domowy obiad ze słoika na wyjazd 550

miesięcy i może służyć jako awaryjny obiad , kiedy nie ma czasu lub dopada Was głód . Proste i smaczne Składniki na 4 szt 0,5 l słoiki : kotlety : 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 jajka 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 posiekane i usmażone na złoto cebule 4 łyżki bułki tartej , plus bułka tarta do obtoczenia(...)czasie wyławiamy kości , a sos doprawiamy musztardą , kremówką i pieprzem . Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką zmieszaną z woda do lubianej konsystencji .Odstawiamy . Do miski wkładamy mięso mielone , smażoną cebulkę , gałkę , jajka , czosnek , 4 łyżki bułki tartej , 1/2 szklanki wody , sól i pieprz do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość wyrabiamy na zwartą masę odstawiamy do lodówki na 30 minut

Ogrodnik w podróży
KOTLETY POŻARSKIE 155

ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na kotlety pożarskie. Kotlety pożarskie fot. Moja Książka Kucharska -------------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI na kotlety pożarskie: 600g mięsa z drobiu (filet z kurczaka lub indyka ) 2-3 kopiaste łyżki bułki tartej 100ml mleka 2 jajka + 1 jajko do panierowania 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz mąka i bułka tarta(...)Przepis na kotlety pożarskie. Kotlety pożarskie fot. Moja Książka Kucharska PRZYGOTOWANIE kotletów pożarskich - przepis krok po kroku: Krok 1. Bułkę tartą moczymy w mleku, po namoczeniu siekamy razem z mięsem lub mielimy. Krok 2. Dwa żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Krok 3. Mięso mieszamy z 2 żółtkami i koperkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy

Moja Książka Kucharska
PASZTECIKI Z MIĘSEM 138

Paszteciki drożdżowe z mięsnym farszem. Mięciutkie i delikatne, są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu.  Po upieczeniu idealnie nadają się do mrożenia. Rozmrażamy w lodówce lub na blacie kuchennym, a następnie podgrzewamy w piekarniku pod przykryciem (np. z folii aluminiowej). SKŁADNIKI CIASTO   350 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych(...)łyżka cukru 250 ml ciepłego mleka 1 jajko 75 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli NADZIENIE 3 szklanki ugotowanego w rosole mięsa 1 szklanka warzyw z rosołu (marchewki, pietruszki, selera) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 czerstwa bułka kajzerka 1 szklanka mleka PRZYPRAWY: po 1/2 łyżeczki soli, czarnego pieprzu, gałki

cool and minty
Żeberka pieczone w rękawie 162

trzeba się napracować a i wykarmić nim można sporą gromadkę ludzi. Mięsko jest mięciutkie, aromatyczne, pięknie odchodzi od kości. Świetnie smakuje z ziemniaczkami, które pieką się jednocześnie z mięsem, więc praktycznie gotowy obiad wyciąga się z piekarnika :) Składniki na ok. 4-6 porcji: ok. 1,2 kg żeberek 2 łyżki ostrej musztardy  1 łyżka pikantnego keczupu 2 łyżki sosu(...)rękaw do pieczenia   Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. W miseczce wymieszać musztardę, keczup, sos sojowy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Przygotowane wcześniej mięso włożyć do miski, dokładnie obtoczyć w wymieszanych przyprawach i wstawić na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie przygotować rękaw do pieczenia, włożyć do niego mięso, dokładnie zawiązać. Żeberka

Simply Food
Kotlety schabowe z delikatnym sosem 234

łyżki serka śmietankowego kanapkowego 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (ew. gęstego jogurtu) 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany do smaku sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy, musztardę, około 1/2 łyżeczki soli i około 1 łyżeczkę pieprzu (np zmielony kolorowy). Nacieramy mięso przyprawami i odstawiamy do lodówki

Smaki Na Talerzu
Sałatka z roszponki z serem feta i propozycja obiadowa z aromatycznymi polędwiczkami z kurczaka 194

Sałatka z roszponki z serem feta nadaje się na każdą porę dnia. Jest doskonała na śniadanie, obiad i kolację. To fanatyczny dodatek do mięs. Jest minimalistyczna jeśli chodzi o ilość składników i bardzo łatwa do przygotowania. Składniki na sałatkę z roszponki z serem feta (4 - 5 porcji): 300 g roszponki 300 g pomidorków koktajlowych 2/3 puszki kukurydzy 200 g sera(...)Kiedy widać, że ziemniaki są już prawie gotowe (najlepiej przemieszać od czasu do czasu i sprawdzać, bo wiele zależy od gatunku ziemniaka) wrzucić do piekarnika polędwiczki na kilka minut. Mięso ma się podgrzać i przeniknąć rozpuszczającymi się przyprawami. Należy uważać, aby mięso w piekarniku nie było zbyt długo, aby nie zrobiło się suche. Podawać z sałatką z roszponki i serem

Karola gotuje
Zupa pizza 159

Zupa pizza Naprawdę pyszna i rozgrzewająca zupa przygotowana na bazie pieczarek, pomidorów, papryki oraz mielonego mięsa i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Polecam!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wołowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g pieczarek 2papryki w różnych kolorach 3-4 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów ) 1,5 litra bulionu 1 śmietankowy serki topione – 100g(...)smażenia Kawałek żółtego sera – ok 5dkg     *** Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i wszystko razem podsmażamy na dnie dużego garnka na niewielkiej ilości oleju *** *** Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem, mieszamy i smażymy, aż straci surowy kolor *** *** Dokładamy pokrojone w kostkę papryki, mieszamy i przesmażamy *** *** Następnie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory

Blog z Apetytem
Jednogarnkowe klopsiki z makaronem w sosie koperkowym 409

makaronem w sosie koperkowym Dziś polecam bardzo proste, szybkie i mega smaczne danie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu zajmie nam około pół godziny     Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 1 szklanka makaronu (u mnie kolorowe(...)mini rurki) pół pęczka koperku 0.5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 0,5 szklanki mąki olej do smażenia       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki

Blog z Apetytem
Karkówka pieczona w powidłach 166

karkówki  pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka soli czosnkowej  1 łyżka suszonego majeranki  2 łyżki czerwonej papryki  1/3 szklanki zimnej wody  PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy. Osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami oraz powidłami śliwkowymi . Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej z przykrywką) i zostawiamy w lodówce na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso ( pozostawiamy

Gotowanie Patki
Kurczak z marchewką w sosie śmietanowym 144

duża cebula 1 bardzo duża marchewka 1 duży ząbek czosnku ok. 50-70 ml śmietanki 30% sól, pieprz 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy mąka do obtoczenia mięsa + ewentualnie do zagęszczenia sosu   Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju (gdy będzie się(...)smażyć na drugiej stronie oprószyć je solą i pieprzem). Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok. Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, gdy zacznie się złocić dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć jeszcze chwilę, dołożyć mięso. Całość zalać wodą, dorzucić listek laurowy, ziele angielskie, sól

Simply Food
KRUPNIK JĘCZMIENNY POLSKI - NA DRÓBKACH 163

śmietaną. Zamiast śmietany do krupniku można dodać serwatkę albo maślankę. Ciekawe i pyszne - warto wypróbować. Pyszny krupnik na żeberkach. Wyjątkowy smak będzie miał krupnik ugotowany na żeberkach lub innym mięsie wieprzowym, najlepszy z kaszą jaglaną i posiekanym koperkiem. Także zabielony śmietaną. Krupnik polski.      W dawnej kuchni polskiej do krupniku gotowanego na dróbkach dodawano koncentrat pomidorowy. Zwykle gotowano(...)cebula 2 łyżki masła listek laurowy 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Krupnik przepis. Przygotowanie krupniku jęczmiennego: Krok 1. Mięso umyć i oczyścić. Kaszę opłukać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn

Moja Książka Kucharska
Kotleciki z porem i pietruszką w paprykowym sosie. I o tym, gdzie kupić dobrą patelnię grillową. 243

wszystkich typów kuchenek w tym indukcyjnych. Do patelni dołączona jest filcowa przekładka, która doskonale chroni patelnie podczas przechowywania. Patelnię przetestowałam już na wiele różnych sposobów. Przygotowywałam na niej mięso, warzywa, placuszki, chleb itd. Potrawy się nie przyklejają, przygotowujemy je bez użycia tłuszczu (lub z bardzo małym dodatkiem, wystarczy lekko posmarować patelnię – wszystko zależy od rodzaju dania). Dodatkowym atutem jest(...)szukacie mniejszej patelni lub wersji z pokrywką itd zajrzycie tutaj: https://www.kuchennepromocje.pl/13-patelnie  A teraz czas na przepis: Kotleciki z porem i pietruszką w paprykowym sosie Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki około 2 cm pora sól i pieprz do smaku 1 jajko klasy M 4 łyżki bułki tartej

Słodkie okruszki