mięso - 63110 przepisów (strona:803/4208)

Zapiekana pierś kurczaka z cukinią 304

bardzo udaną, spójną całość. Generalnie danie bardzo w moim guście. Mogłabym powiedzieć, że to zapiekana, lekko chrupiąca cukinia podana z ryżem i marchewką, a niewielkim dodatkiem do niej jest mięso. Właśnie w tej kolejności, czyli troszkę odwrotnie niż w nazwie dania;) Większość bowiem stanowią tutaj warzywa. 500-600 g piersi kurczaka 1 duża cebula 2 cukinie 2 jajka 1 szkl(...)sól, pieprz Piersi kurczaka kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy krótko cebulę, a następnie dodajemy kawałki mięsa. Smażymy razem aż mięso straci różowy kolor. Cukinię kroimy na półplasterki. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkładamy kurczaka z cebulą oraz cukinię. Wierzch oprószamy ziołami prowansalskimi. Do dużego garnuszka wbijamy

Smaki Na Talerzu
Placki gryczane z gulaszem czyli placki po węgiersku inaczej 73

porcji: 613 kcal B 46 g W 58 g T 21 g Składniki na 2 porcje: placki: ▸ 160 g mąki gryczanej ▸ 1 jajo ▸ woda (na oko) farsz: ▸ 250 g mięsa  ▸ 100 g pieczarek ▸ 1 cebula  -5 dużych pomidorów/puszka pomidorów z puszki -1 łyżka skrobi kukurydzianej/może być również mąka gryczana +3 łyżki tłuszczu do smażenia +sól, pieprz(...)Mąkę, jajo łączymy ze sobą i dolewamy stopniowo wody, aby powstała średnio gęsta konsystencja odpowiednia do smażenia placków. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu (mi wyszło 8 szt.)  2. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Najpierw podsmażamy mięso, potem pieczarki i cebulę  3. Pomidory kroimy w kostkę i mielimy za pomocą tłuczka

zdrowo i aktywnie
Zapiekanka jaglana pod serową pierzynką 68

jaglaną LINK . ZAPIEKANKA JAGLANA Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2 porcje: -140 g kaszy jaglanej -1 papryka -1 cebulka -100 g sera żółtego -100 g mięsa mielonego -2 pomidory -2 łyżki tłuszczu Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy (polecam wpis jak zrobić to prawidłowo LINK ). 2. Paprykę i cebulę kroimy drobno. Ser ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach. 3. Podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę, mięso i pokrojone pomidory. Całość dusimy ok 10 min. 4. Do garnka z ugotowaną kaszą dodajemy warzywa z mięsem i niecałe 1/2 startego sera, przyprawiamy. Mieszamy łyżką do połączenia składników 5. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy delikatnie tłuszczem i nakładamy farsz. Wierzch obsypujemy serem i zapiekamy 30 min 170 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza

zdrowo i aktywnie
Leczo warzywne z kurczakiem i ryżem 89

Leczo warzywne z mięsem to idealna propozycja na zdrowy i sycący obiad dla całej rodziny. Przygotowanie: 60   minut  Koszt:  Tanie Trwa w pełni sezon na świeże warzywa, że grzech z tego nie korzystać. Ja mając targ warzywny pod nosem, jestem tam 2x w tygodniu po konkretne zakupy. Mój mężczyzna to czasami się ze mnie śmieje(...)kurczaka ▪ 4 cukinie ▪ 4 papryki (polecam 2 żółte, 2 czerwone) ▪ 1 duża cebula  ▪ puszka pomidorów krojonych ▪ sól, pieprz, majeranek ▪ 4 łyżki oleju  Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na tłuszczu. Zdejmujemy z patelni. 2. Wszystkie warzywa kroimy w grubą kostkę, cebulę w piórka. Cebulę jako pierwszą podsmażamy na oleju, następnie dodajemy resztę warzyw

zdrowo i aktywnie
Kotleciki siekane z kurczaka i sera żółtego 94

pewnością nie będą narzekali na jego małą ilość w przepisie. Choć może wydawa ć się, że przyrządzenie jest dość skomplikowane, tak naprawdę jest banalne i szybkie. Raz dwa pokroimy mięso, dodamy resztę i już smażymy. W międzyczasie gotują się dodatki np. ryż i obiad w ciągu maksymalnie 30 minut gotowy. Ja, aby sobie ułatwić życie i maksymalne zaoszczędzić czas, kupując(...)porcje: ▪   400 g kurczaka/indyka ▪    200 g sera żółtego ▪    2 jajka ▪    4 łyżki mąki ▪    2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: 1. Mięso kroimy w malutkie kawałeczki i wrzucamy do miski. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do miski. 2. Do mięsa i sera wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawy

zdrowo i aktywnie
Jajka po szkocku 186

Jajka otulone cienką warstwą mięsa mielonego, w złocistej panierce. Sprawdzą się na obiad, przekąskę. Idealne danie na stół wielkanocny czy na imprezkę. 400 gramów mięsa mielonego dowolnego tutaj z łopatki wieprzowej sól pieprz majeranek 1 średni ząbek czosnku ok.150 ml wody lub bulionu 3 jajka M 2 łyżki bułki tartej Do panierowania bułka tarta mąką pszenna jajko oraz olej(...)smażenia Jajka wkładamy na wrzątek i gotujemy 5 minut następnie szybko przekładamy do bardzo zimnej wody najlepiej z dodatkiem lodu. Dobrze wystudzone obieramy. Mięso mielone przyprawiamy dodajemy wodę lub bulion, bułkę tartą i dokładnie wrabiamy aby składniki się dokładnie połączyły.Następnie masę mięsną dzielimy na trzy równe części. Formujemy kulę i rozpłaszczamy na okrąg gruby ok 1 cm, na środku

Andzia Pichci
SOCZYSTA KARKÓWKA Z GRILLA W AROMATYCZNEJ MARYNACIE 111

łyżeczka ostrej papryki mielonej (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Karkówkę pokroić na plastry grubości około 1 cm. W misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę (czosnek przecisnąć przez praskę). Każdy kawałek mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie. Zamarynowane mięso przykryć folią i wstawić do lodówki na 5-6 godzin.  Mięso upiec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 170'C około

Zrób to smacznie
BIAŁA KAPUSTA W POMIDORACH Z WOŁOWINĄ 113

kroimy w piórka. Białą kapustę pozbawiamy liści z wierzchu, kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb, a następnie szatkujemy ją w niezbyt grube paski. Przenosimy na sitko i sparzamy wrzątkiem. Osuszamy. Mięso wołowe kroimy w drobną kostkę. W wysokiej patelni lub dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną wołowinę. Smażymy krótko, tylko do momentu ścięcia się białka mięsa. Przenosimy na talerz(...)delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelnię po wołowinie wrzucamy pokrojone cebule i smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy przez kilka minut i dodajemy podsmażone mięso oraz pomidory z puszki. Sok pomidorowy mieszamy z wodą i zalewamy zawartość patelni. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 60 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne oraz słodką

Kuchnia MagdaLeny
BIAŁA KAPUSTA W POMIDORACH Z WOŁOWINĄ 113

kroimy w piórka. Białą kapustę pozbawiamy liści z wierzchu, kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb, a następnie szatkujemy ją w niezbyt grube paski. Przenosimy na sitko i sparzamy wrzątkiem. Osuszamy. Mięso wołowe kroimy w drobną kostkę. W wysokiej patelni lub dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną wołowinę. Smażymy krótko, tylko do momentu ścięcia się białka mięsa. Przenosimy na talerz(...)delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelnię po wołowinie wrzucamy pokrojone cebule i smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy przez kilka minut i dodajemy podsmażone mięso oraz pomidory z puszki. Sok pomidorowy mieszamy z wodą i zalewamy zawartość patelni. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 60 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne oraz słodką

Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY MIELONE Z SEREM 109

wszelakim, surówkami, warzywami z wody i – mocno tradycyjnie – marchewką z groszkiem. Kotlety mielone z serem, ziemniakami z wody i sałatą z jogurtem i pomidorkami SKŁADNIKI: 600 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo-wołowego 1 jajko 1/2 szklanki wody mineralnej 1 czubata łyżka bułki tartej 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera, parmezan, grana padano(...)żółty 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz olej do smażenia lub masło klarowane bułka tarta do obtoczenia kotletów PRZYGOTOWANIE: Mięso układam w misce, dodaję jajko, wodę, bułkę tartą, ser, mieszam. 3 łyżki oleju rozgrzewam na patelni, podsmażam na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smażę do zeszklenia się cebuli, mieszam, by się nie przypaliła. Lekko studzę i dodaję do mięsa

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczka wieprzowa z sosem kurkowym. Na bardziej elegancki obiad i na co dzień. PRZEPIS 161

kurek, łyżka masła, średnia cebula, 200 ml śmietanki kremówki, płaska łyżka mąki pszennej rozrobiona w 200 ml ciepłej wody, natka pietruszki, sól, pieprz, olej. Zrób tak: w tym przepisie mięso i sos przygotowujemy osobno. Polędwiczkę oczyść z błon, przekrój na dwa kawałki, natrzyj solą i pieprzem, odłóż na minimum godzinę. W tym czasie przesmaż na maśle oczyszczone kurki razem(...)usmaż na oleju pod przykryciem z obu stron po 5 minut, wyłącz ogień i zostaw na patelni bez odkrywania na kolejne 5 minut, aby ciepło rozeszło się we wnętrzu mięsa. Dobrze przyrządzona polędwiczka powinna być delikatnie różowa w środku. Mięso pokrój w grube plastry, już na talerzach polej sosem i podawaj. Rada: do polędwiczki z sosem kurkowym idealnie pasuje kasza

Kulinarna Polska
Makaron smażony z wołowiną. Pyszne azjatyckie jedzenie szybciej niż myślisz. PRZEPIS 105

uszczęśliwi chyba każdego. Jeśli przygotujecie wszystkie składniki, możecie cieszyć się nią już za 10 minut. Przepis na makaron smażony z wołowiną Składniki: 100 gramów makaronu ryżowego, około 150 gramów mięsa wołowego odpowiedniego do szybkiego smażenia (polędwica, rostbef, antrykot), 2 ząbki czosnku, centymetrowy kawałek świeżego imbiru, kilka suszonych grzybów mun, garść zielonego mrożonego groszku, ciemny sos sojowy, świeża papryczka chilli, olej(...)szklanki ciepłej wody. Zrób tak: makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedź, odstaw. Czosnek i imbir drobno posiekaj, następnie rozetrzyj na pastę z odrobiną soli za pomocą noża. Mięso pokrój bardzo cienko. Grzyby namocz w gorącej wodzie przez około 15 minut, odsącz, pokrój w cienkie paski, groszek rozmroź. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, utrzymując duży płomień

Kulinarna Polska
Sznycel z indyka pod pieczarkowo- serową pierzynką 103

100g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 10-12 pieczarek średniej wielkości – 1 mała cebula – 1 łyżka ulubionego tłuszczu Jogurt wymieszać z musztardą i przyprawami. Włożyć mięso do marynaty i dokładnie wymieszać. Pojemnik z mięsem szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na minimum 45 minut. Ja marynowałam półtorej godziny. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić(...)kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i smażyć do gotowości. Gotowe pieczarki przyprawić wg smaku i wystudzić. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zamarynowane mięso wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Na wierzch sznycli wyłożyć podsmażone pieczarki i posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około

Smaki Armine
SCHAB PIECZONY W PIEKARNIKU MARYNOWANY W SOSIE 1000 WYSP 131

Schab można przygotować w przeróżnej postaci, ile kucharek tyle przepisów :) Ja swój kawałek mięsa postanowiłam marynować w gotowym sosie 1000 wysp a potem upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Wyszedł przepyszny, aromatyczny i kruchy. Doskonały zarówno na ciepło jako dodatek obiadowy lub na zimno pokrojony w cienkie plasterki na kanapki. Polecam ten przepis :) Składniki: * około 1,5 kg schabu(...)użyłam  Skworcu ) * odrobina mielonego czarnego pieprzu (użyłam  Skworcu ) * 2 łyżeczki mleka Wykonanie: W misce umieścić sos 1000 wysp oraz mleko i wszystkie przyprawy, całość wymieszać. Cały kawałek mięsa obtoczyć w marynacie, odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 50 minut

Zrób to smacznie
Pieczeń wieprzowa na kanapki wg Aleex 110

przepada, a kurczaka nie zdążył zjeść. Pieczeń wieprzowa jest aromatyczna, soczysta i smakuje rewelacyjnie – na ciepło i na zimno. Jeśli lubicie domowe wędliny, gorąco ją polecam. Składniki: • 1 kg mięsa mielonego z szynki • 0,8 – 1 kg chudziutkiego boczku wędzonego parzonego • 3 ząbki czosnku • 1 cebula • garść natki pietruszki • 1 szklanka mleka 3,2% • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej • sól, pieprz(...)kostkę, bez skóry. 2. Dodać natkę pietruszki, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. 3. Zmiksować na gładką masę, ale niezbyt długo, bo zrobi się pasztet. 4. Do miski włożyć mięso mielone z szynki, zmielony boczek, dodać przyprawy. 5. Wyrobić masę mięsną. 6. Wlać do mięsa szklankę zimnego mleka, wyrobić. 7. Przygotować foremkę. Wyłożyć ją folią aluminiową tak, aby brzegi folii

W mojej kuchni