łyżeczka soli cebulowe Skworcu Szczypta pieprzu 1 łyżka czosnku granulowanego Skworcu 1 łyżka oleju 200 ml śmietany 18 % 1/3 szklanki wody Przygotowanie: 1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę . 2.Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę . 3. Cebulę obieram i kroimy w kostkę . 4. Mięso nacieramy przyprawami. 5. Na patelni dodaję olej i smażę mięso
Gotowanie Patkiżadnych klopsików, więc dziś wymyśliłam taki oto obiad Zrobiłam pyszne klopsiki z ukrytą w środku kuleczką mozarelli. Duszone w śmietanie z dodatkiem szpinaku wyszły przepyszne. Polecam Składniki: – 500g mięsa mielonego (u mnie mielone z piersi indyka) – 2 cebule czerwone – 200g szpinaku świeżego – 6 łyżek śmietany 18% – 1op mozarelli mini (około 14 -16 kulek(...)klarowanego lub innego tłuszczu – 150ml wody lub dowolnego bulionu – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, kurkuma, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, sól i pieprz) Mięso zmielić razem z jedną cebulą, dodać 3 łyżki śmietany, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować małe placuszki z mięsa, wkładać do środka kulkę mozarelli i formować
Smaki Arminechilli (po usunięciu pestek) drobno siekamy. Przekładamy do małej miseczki. Dodajemy do niej posiekaną natkę pietruszki oraz skórkę otartą z cytryny i pokrojoną szynkę. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pozbawiamy białych błonek. Następnie nacinamy wzdłuż, by otrzymać płaski płat mięsa. Delikatnie rozbijamy dłonią. Polędwiczkę doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem, a następnie rozprowadzamy na niej przygotowany wcześniej(...)farsz. Rolujemy. Mięso owijamy odłożonymi plasterkami szynki parmeńskiej. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Obsmażamy krótko ze wszystkich stron, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiekamy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika, owijamy w folię aluminiową i odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie kroimy
Smaki Na TalerzuPierogi , tym razem z mięsem mielonym. Ciasto pierogowe: 50 dkg mąki około 1 szkl. gorącej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Farsz 50 dkg mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, majeranek Mąkę przesiać do miski,dodać jajko, sól ,wlać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto.Odstawić na 10 minut(...)przykryte ściereczką. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać podsmażoną cebulę oraz przyprawy i wszystko razem wymieszać[jeśli ciasto będzie suche dodać odrobinę zimnej wody] Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - nadzienie, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować
Moje domowe kucharzenieżadnych klopsików, więc dziś wymyśliłam taki oto obiad Zrobiłam pyszne klopsiki z ukrytą w środku kuleczką mozarelli. Duszone w śmietanie z dodatkiem szpinaku wyszły przepyszne. Polecam Składniki: – 500g mięsa mielonego (u mnie mielone z piersi indyka) – 2 cebule czerwone – 200g szpinaku świeżego – 6 łyżek śmietany 18% – 1op mozarelli mini (około 14 -16 kulek(...)klarowanego lub innego tłuszczu – 150ml wody lub dowolnego bulionu – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, kurkuma, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, sól i pieprz) Mięso zmielić razem z jedną cebulą, dodać 3 łyżki śmietany, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować małe placuszki z mięsa, wkładać do środka kulkę mozarelli i formować
Smaki ArmineDrobiowe kotleciki z jajkiem Smakowite kotlety z mielonego mięsa a w środku omlet. Można również zrobić np. z jajecznicą. Składniki: · 1 filet z kurczaka · 1/3 papryki czerwonej · 1/3 papryki zielonej · 4 jajka(...)Olej do smażenia · Sól · Pieprz · Papryka ostra Sposób przygotowania: 1. Mięso drobno kroimy, wbijamy jedno jajko, wsypujemy bułkę tarta, doprawiamy solą oraz papryką, łączymy z mąką i dokładnie wyrabiamy. 2. Do miski wbijamy pozostałe jajka, dolewamy mleko, dodajemy drobno pokrojone
Kulinarna Chwilawarzyw ( ja użyłam przypraw do warzyw z grilla) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: karkówkę kroimy w cienkie plastry, przekładamy do miski, dodajemy ketchup, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Mięso mieszamy, odstawiamy na chwilę do zamarynowania, obrane ziemniaki kroimy w połówki lub ćwiartki w zależności od ich wielkości, cukinię kroimy w kostkę takiej samej wielkości jak ziemniaki, obraną marchewkę w mniejsze(...)słupki a cebulę w piórka, warzywa przekładamy do miski, dodajemy olej, sól oraz przyprawę do warzyw, dokładnie mieszamy, do warzyw przekładamy zamarynowane mięso, całość układamy w foliowym rękawie do pieczenia, rękaw zawiązujemy z dwóch stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do blachy do pieczenia, wierzch rękawa nakłuwamy szpilką bądź igłą robiąc 2-3 dziurki. Karkówkę z warzywami pieczemy
Blog kulinarny S9.PLkapustą pak choi . Miałam w domu szpinak, więc tym razem wołowina podana była ze szpinakiem. Następnym razem na pewno zrobię pak choi, ale szpinak też wypadł dobrze. W oryginale mięso dusimy w garnku. Ja użyłam wolnowaru i uważam, że to był bardzo wygodny wybór. Polecam! Korzystałam z przepisu ze strony Mail Online Aromatyczna wołowina z mleczkiem kokosowym - przepis(...)posiekać w blenderze. Na dużej, nieprzywierającej patelni, podgrzać 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić wołowinę i smażyć aż zrumieni się ze wszystkich stron. Jeżeli to konieczne, mięso smażyć partiami. Mięso przenieść do misy wolnowaru, a na patelni podgrzać pozostały olej. Dodać czosnek z imbirem i cebulą, smażyć przez 2-3 minuty, mieszając. Dodać wodę, zagotować i zeskrobać
Stare GaryJest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych witamin! Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich) . Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki(...)surówkę możesz podać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. Surówka pasuje do… Schabu w sosie własnym Kotletów drobiowych z serem i majonezem Gniazdek z mięsa mielonego Kotletów drobiowych mielonych Kotletów rybnych siekanych
Kulinarny S.O.S.Jest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych witamin! Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich) . Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki(...)surówkę możesz podać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. Surówka pasuje do… Schabu w sosie własnym Kotletów drobiowych z serem i majonezem Gniazdek z mięsa mielonego Kotletów drobiowych mielonych Kotletów rybnych siekanych
Kulinarne S.O.S.łyżka octu balsamicznego sól pieprz 50g żelatyny DEKORACJA 3 jaja ugotowane na twardo 1 pęczek natki pietruszki 1 puszka groszku konserwowego drobnego olej do smarowania foremek Wykonanie WYWAR Mięso, obrane warzywa, przyprawy zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godzin. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso i warzywa wymyjemy i studzimy. Wywar przecedzamy przez gęste(...)sito, zagotowujemy, dodajemy żelatynę, doprawiamy octem balsamicznym. Formy do galarety smarujemy olejem. DEKORACJA Mięso obieramy z kości, rozdrabniamy i rozkładamy do foremek lub misek. Dekorujemy plastrami ugotowanego jajka, ugotowanej marchewki, natką pietruszki i groszkiem. Przekładamy warstwowo, zwracając uwagę na to, że to co ułożymy na samym dnie, po wyłożeniu na talerz będzie naszą dekoracją. Do foremek delikatnie wlewamy ostudzony wywar
Tajemnice SmakuDolma (tolma) to gruzińska nazwa małych gołąbków przygotowanych z liści winorośli z farszem z mięsa i ryżu. Danie to występuje w różnych krajach i jest bardzo podobne w składzie i w nazwie, w Turcji dolma, w Grecji dolmades, a w Gruzji tolma lub dolma. Dolma w kuchni gruzińskiej to także nadziewane farszem bakłażany lub papryka. Do zawijania oprócz(...)uprażonych i zmiażdżonych w moździerzu 250 g surowej wołowiny (łopatki) 250 g surowego boczku 100 g ryżu 500 ml bulionu jogurt naturalny czosnek sól i pieprz Wykonanie Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ryż gotujemy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zezłoci i zmięknie. Dodajemy startą marchewkę, mieszamy
Tajemnice Smakuchlebem, jako przekąskę albo z ziemniakami lub kaszą, jako danie obiadowe. Podczas wydrążania cebuli bardzo pomocna okazała się łyżka do wycinania kulek z melonów. Składniki FASZEROWANE CEBULE 300 g mięsa mielonego 500 g średniej wielkości czerwonych cebul garść listków świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego 3 -5 ziaren jałowca 1/2 szklanki tartego parmezanu lub innego tego typu sera sól, pieprz(...)drobno siekamy. Posiekaną cebulę szklimy na patelni, na oleju, dodajemy orzechy, wino, ocet, sambal oelek i miód. Gotujemy, aż sos się trochę zredukuje, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielone doprawiamy posiekanym majerankiem, rozgniecionym w moździerzu jałowcem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Faszerujemy je mięsem, układamy pojedynczo w żaroodpornym naczyniu i zalewamy sosem. Pieczemy
Tajemnice SmakuKotlety mielone z płatkami czosnku Na zimne dni proponuje pyszne kotleciki o smaku i zapachu czosnku. Składnik: · ½ kg mięsa mielonego z łopatki · Jajko · 10 dag sera żółtego · 3 ogórki konserwowe(...)Bułka do panierki · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz majeranek. 3. Następnie dodajemy ser starty na tarce o dużych oczach oraz pokrojoną paprykę i ogórki. 4. Na koniec mięso łączymy z ryżem, wyrabiamy i robimy
Kulinarna Chwila