większości dań. Uwielbiam je i całe szczęście moi domownicy też. Tym razem zrobiłam pulpety (bardzo lubiane w domu) w aksamitnym sosie kurkowym. Składniki: Na pulpety: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 3 – 4 łyżki bułki tartej * 1 nieduża cebula * 1 ząbek czosnku * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy * natka pietruszki * 2 łyżki masła * mąka(...)kurek: * 500 g kurek * 200 ml śmietanki 30 % * 2 łyżki masła * 1/2 cebuli * sól * natka pietruszki Do mięsa mielonego wbiłam jajko, dosypałam bułkę tartą, przecisnęłam ząbek czosnku. Cebulkę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na odrobinie masła. Posiekałam 1 łyżkę natki pietruszki. Cebulę i natkę dodałam do mięsa. Przyprawiłam do smaku, wyrobiłam ręcznie masę i formowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego
Pieprzyć z Fantazjątego schabu i nie wymaga zbyt wiele zachodu. Na blachę, na której piecze się schab wrzucam warzywa korzeniowe, śliwki, które zostały z nadziewania i podlewam nieco wodą. Po upieczeniu mięsa zlewam zawartość, dolewam nieco wody i lekko podgotowuję. Następnie przecedzam sos, miksuję go z częścią warzyw i zaciągam nieco mąką. Nie potrzeba nawet go specjalnie przyprawiać bo sam w sobie(...)jest aromatyczny. Co do przyprawiania mięsa, świetnie nadaje się do tego sól ziołowa, którą pokazywałam Wam jakiś czas temu ( klik ) - zwłaszcza ta z dodatkiem suszonych grzybów i rozmarynu :) Składniki: 1,5 kg schabu 250 g suszonych śliwek 1 szklanka nalewki wiśniowej sól, pieprz, majeranek, rozmaryn olej Śliwki namoczyć w alkoholu na kilka godzin. Schab naciąć
My simple kitchenBardzo smaczne i proste w wykonaniu. Z tej porcji wychodzi 7-8 dużych klopsów. Polecam. Mięso indyka pokroić na małe kawałeczki, następnie posikać ostrym nożem. Wrzucić mięso do miski. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić posiekaną cebulkę i czosnek. Smażyć aż wszystko straci kolor surowizny, wtedy dodać pieczarki. Smażyć mieszając aż cała(...)woda wyparuje. Lekko wszystko przestudzić. Następnie dodać do mięsa. Teraz kolej na wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać dokładnie i doprawić. Uformować płaskie duże klopsy. Obtoczyć je dodatkowo w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsy z obydwu stron na złoty kolor. Na początku smażyć na małym ogniu około 3-4 minut z każdej strony. Na koniec zwiększyć temperaturę
Kuchnia Pokoleńwywar wykorzystać jako bazę do sou. Szparagi obrać za pomocą skrobaczki. Odłamać łebki i odłożyć. Natomiast łodyżki zmielić blenderem ale nie na papkę. Muszą być wyczuwalne kawałeczki. Przygotowanie mięsa – płaty mięsa rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Przygotowanie farszu – w miseczce wymieszać rozdrobnione łodyżki szparag razem z serem bardzo drobno pokruszonym. Doprawić odrobiną soli i pieprzu(...)Wykonanie – tak przygotowany farsz rozłożyć na rozbitych płatach mięsa. Mocno zawinąć. Zabezpieczyć wykałaczkami przed rozwinięciem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki na złoty kolor. Wlać wodę od gotowania stwardniałych końcówek szparag i gotować 15 minut. Gdyby woda wyparowała podlać dodatkowo wodą. Wrzucić połowę posiekanego koperku. Wody nie może być zbyt dużo tylko tyle żeby roladki były przykryte
Kuchnia PokoleńZbrojni łyżkami, biegą i bodą naczynie, Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie, Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów. Kapusta kiszona, mięso i ogień, właściwie niewiele więcej trzeba, aby przygotować najwspanialszy bigos. Sprawdziliśmy wiele przepisów, radziliśmy się starych kucharek, z niejednego gara jedliśmy i od lat robimy go właśnie tak. Lepszego(...)dwie czubate łyżki papryki czerwonej w proszku, czarny pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, szklanka czerwonego wina, olej. Zrób tak: na dużej patelni na oleju razem z cebulą przesmaż mięsa pokrojone w kostkę, boczek i kiełbasę. Gdy się zarumienią, podlej wodą, dopraw solą i pieprzem i duś aż wszystko będzie bardzo miękkie. Na koniec do mięsa dodaj paprykę w proszku
Kulinarna Polskafolię aluminiową. Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy mniej niż godzina, aby rolada dała się kroić w plastry i smażyć. Składniki: 4 suche wafle tortowe 0.5 kg mielonego mięsa 2 cebule sól pieprz 2-3 ząbki czosnku papryka słodka i ostra majeranek 1 jajko do mięsa 3 jajka do panierki 200g pieczarek bułka tarta do panierki olej(...)smażenia dodatkowo do masy mięsnej zielenina: natka lub koperek Wykonanie: Mięso mielone wyrabiamy tak samo jak na tradycyjne, klasyczne kotlety mielone. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, papryki, majeranek) oraz dodajemy jajko. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy najpierw cebulę, dodajemy posiekany czosnek, a następnie pokrojone pieczarki. Smażymy całość chwilę, a następnie studzimy
Walijskie PichcenieMakaron z polędwiczką z indyka i suszonymi pomidorami to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad czy kolację :). Mięso z indyka można z powodzeniem zamienić chociażby na pierś z kurczaka. W każdym wariancie smakuje obłędnie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 spora polędwiczka z indyka 400 gram makaronu u mnie rurki pomidory suszone w oleju z ziołami ok 9 sztuk(...)duża cebula 3 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki śmietana 12% 330 ml sól i pieprz do smaku olej z pomidorów do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso z indyka oraz cebulę kroimy w kostkę, pomidory kroimy na cienkie plasterki, drobno siekamy natkę pietruszki, na patelnię odlewamy trochę oleju ziołowego z pomidorów i na tym smażymy cebulę oraz przeciśnięty przez
Blog kulinarny S9.PLznudziły nam się tradycyjne kotlety mielone lub chcemy zrobić w bogatszym wykonaniu. Takie kotlety mogą gościć na naszym świątecznym stole. Składniki: · 1 kg mięsa mielonego z łopatki · 1 duża cebula · Jajko · Sól(...)szklanki bułki tartej · ½ kg pieczarek · 2 mozzarelle Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną jedną połówkę cebuli. 2. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy solą, majerankiem, wsypujemy bułkę tartą i razem wyrabiamy masę mięsną. 3. Dłonią robimy z mięsa większe kulki
Kulinarna Chwilaliście nawet te najmniejsze można wykorzystać niemal do samego środka kapusty. Te najmniejsze liście można ułożyć w środkowej warstwie zapiekanki. Kapuściana zapiekanka Potrzebujemy 1 duża włoska kapusta, 350g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego, 250g wędzonego boczku w plasterkach lub innej wędzonki, 3 duże cebule, 1 jajko, 300g grzybów leśnych / teraz mrożonych / lub pieczarek, 2 torebki brązowego lub zwykłego ryżu(...)patelni z dodatkiem tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę grzyby. Dusimy do chwili aż wyparuje sok. Przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z patelni do miski. Na patelnię wkładamy mielone mięso i smażymy do zrumienienia. Dodajemy mięso do ryżu, doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko mieszamy i na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Przekładamy do drugiej miski. Mamy przygotowane liście kapusty
Leśny Zakątekmozarelli. Wyszło przepysznie i na pewno będę często wracać do tego przepisu Ciasto zrobiłam z tego http://www.smakiarmine.pl/przepisy-wytrawne/pielmieni/ podstawowego i mojego ulubionego przepisu. Składniki na nadzienie: – 400g mięsa z uda indyka – 1 duża cebula – 3 ząbki czosnku – 150g cukinii – 100g twardej mozarelli – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, oregano(...)100ml zimnej wody Z podanych składników zagnieść miękki i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić na kilka minut by odpoczęło. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Dodać cukinię startą na tarce na drobnych oczkach i mozarellę startą na drobnych oczkach lub pokrojoną w drobną kostkę
Smaki ArmineKurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem i cynamonem to bardzo prosta propozycja na codzienny lub bardziej uroczysty obiad. Mięso wychodzi niezwykle aromatyczne, mięciutkie oraz posiada wyjątkowy smak. Delikatna oraz słodkawa nuta cytryny doskonale łączy się z czosnkiem i cynamonem, który jest tu taką kropką nad "i". Całość została tak zharmonizowana, że z pewnością posmakuje każdemu. Polecam! Ps. A może(...)plasterki, posiekać lub przecisnąć przez praskę.) Powstałą mieszanką dokładnie pokryć wszystkie kawałki kurczaka. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wraz z nadmiarem marynaty i listkami laurowymi umieścić w rękawie/torebce do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Kurczaka piec przez około 60-70 minut w 180 stopniach
Di gotujeZapraszam Będzie mi ogromnie miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowanie patki 🤗🤗 Gotowanie Patki Składniki na ok 20 pulpitów wielkości orzecha włoskiego: Pulpety : 500 g mięsa mielonego ja użyłam z indyka 1 jajko 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego Skworcu 1 łyżka czosnku grys Skworcu Sól i pieprz do smaku(...)pietruszki drobno posiekanej Dodatkowo: 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 3 łyżki mąki ja dałam razową Przygotowanie : Marchew obieram i trę na grubych oczkach. Dodaję mięso i pozostałe składniki. Dokładnie łącze ze sobą. Formuję pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju . Smażę pulpety na rumiano ok 2 -3 minut
Gotowanie Patkiwspaniałymi smakami i zapachami, a przygotowane danie – prócz poczucia sytości – dobrze wpłynie na nasz układ odpornościowy w chłodne dni. Przygotowanie składników (proporcje dla ok. 4 osób): 800–1000 g mięsa z udek kurczaka 400 g ryżu 2 słodkie papryki (najlepiej o różnych kolorach) 2 marchewki 2 cebule Korzeń imbiru (ok. 40 g) Ananas w puszce (wraz z zalewą) 4 ząbki(...)wylewać zalewy, w której był ananas – zaraz nam się przyda. Czosnek i imbir tylko obieramy. Orzechy kruszymy na małe kawałki (ja pomogłem sobie blenderem z końcówką do szatkowania). Mięso zalewamy pięcioma łyżkami sosu sojowego i odstawiamy na bok, a w międzyczasie przechodzimy do kolejnych kroków. Imbir szatkujemy (można użyć blendera) i dzielimy go w stosunku 1/3 : 2/3. Szatkujemy również czosnek
Proste-przepisy.plsmakowały. Zaskocz swoich domowników i spróbuj moich super smacznych pulpecików. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: ok. 4 kromki czerstwego chleba ( po zblendowaniu powinna być ok. szklanka) 0.5 szklanki mleka 1kg mięsa mielonego (u mnie chude mięso z szynki) 3 duże ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 150dag sera żółtego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Chleb pokrój(...)zalej mlekiem i odstaw; 2. Cebulę pokrój w drobniutką kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub też drobno pokrój, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Mięso mielone, jajka, ser, cebulę i czosnek wrzuć do miski. Wymieszaj a następnie dodaj chleb zalany mlekiem; 3. Na blaszce wyłożonej papierem układaj pulpeciki formowane wilgotnymi rękami; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Prosty przepis nasmaczny i sycący. Choć zwykle wybieram nieco lżejsze sosy do makaronu, to od czasu do czasu lubię taki konkretny i aromatyczny :) Składniki na 4 porcje: 35 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano około 400 g makaronu spaghetti(...)pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać marchewkę i czosnek i całość chwilę smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru. Wówczas dodać mięso, doprawić je solą oraz pieprzem i na średnim ogniu je przesmażyć. Wlać pomidory z puszki i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i gotować sos na małym ogniu około 10 minut
My simple kitchen